Yabancı uygulamalara izin yok: Apple, Çin App Store'u için kuralları sıkılaştırmayı kabul etti

Apple da en sonunda Çin hükümetinin katı isteklerine boyun eğdi: App Stroe'da yayınlanacak uygulamalar için hükümetin onayı olmak zorunda...

Yabancı uygulamalara izin yok: Apple, Çin App Store'u için kuralları sıkılaştırmayı kabul etti

Apple artık yeni uygulamaların, Çin App Store’da yayınlamadan önce Çin hükümeti lisansı kanıtını göstermesini istiyor. Reuters’ın bildirdiğine göre Cupertinolu dev, uygulama geliştiricilerin Çin'in App Store’unda yeni uygulamalar yayınladıklarında “internet içerik sağlayıcısı (ICP) dosyasını” göndermelerini istemeye başladı.

Bu ICP dosyası “web sitelerinin Çin’de yasal olarak faaliyet göstermesi için gereken uzun süreli bir kayıt sistemi” olarak tanımlanıyor. Bu değişiklikle beraber, Apple da 2017’den bu yana bu değişikliğe uyum sağlayan Tencent ve Huawei mağazaları arasına katılıyor. Geliştiricilerin bu lisansı almak için Çin’de bir şirket sahibi olması veya yerel bir yayıncıyla çalışması gerekiyor. Başka bir deyişle artık Çin App Store'unda, hükümet tarafından onaylanmayan uygulamalar yayınlanamayacak.

Bu değişikliğin en büyük sorunu, Çin App Store’daki yüz binlerce uygulamaya erişimin daha karmaşık hale gelecek olması. Kullanıcılar yalnızca popüler Batı sosyal medya platformlarını değil, Telegram gibi uygulamaları da indirmekte zorlanabilir.

Pek çok Çinli kullanıcı, izin verilmeyen içeriğe erişmek için VPN’lerden yararlanıyor. Ancak bu yeni değişiklikle birlikte, her geliştirici kriterleri karşılayamayacağı için favori uygulamalarına erişmek için başka bölgenin App Store’unu da kullanmak zorunda kalabilirler.

Çin, Apple’ın yazılım işinde üçüncü en önemli bölgesi olduğu için şirket, ülkedeki çalışmalarında verdiği her kararda zor bir durumda kalıyor. Ülkenin isteklerine boyun eğerek kullanıcıları için işleri zorlaştırmak veya en önemli üçüncü bölgesinden vazgeçme potansiyelini ortaya çıkarma arasında kalmak hiçbir şirket için kolay bir karar değil.

Çin hükümeti, geçtiğimiz haftalarda iPhone'u resmi binalarda yasaklamış ve kamu çalışanlarının Huawei tarafından üretilenler gibi yerel akıllı telefonlara geçmesini talep etmişti. İlginç bir şekilde, başlangıçta bu kararın yeni iPhone 15 modellerinin satışlarını etkileyebileceği düşünülmüş olsa da, ülkedeki iPhone 15 satışları oldukça iyi durumda.