Yapay zeka ile oluşturulan "sanat eserleri" şimdi de interneti ele geçirmeye başlıyor

Yapay Zeka ile oluşturulan resimler, internetteki stok fotoğraf sitelerini doldurmaya başladı; tartışmalar yine alevlendi.

Şimdi de interneti doldurmaya başladılar

Yapay zeka tarafından üretilen sanattan para kazanmanın yollarını arayan bazı sanatçılar, AI tarafından oluşturulan eserlerini Shutterstock gibi stok fotoğraf web sitelerine göndermeye başladı. AI tarafından oluşturulan veya Midjourney (popüler bir görüntü sentez hizmeti) aramaları sitede binlerce sonuç veriyor.

Bazı durumlarda, "AI tarafından üretildi" olarak etiketlenmeyen sanat eserlerinin bir kısmı, şu anda sitedeki en popüler görüntü sentez aracı gibi görünen Midjourney'in sanat stiliyle de açıkça eşleşiyor gibi görünüyor. Shutterstock'un kullanım koşulları, AI tarafından oluşturulan sanat eserlerinin sunulmasını yasaklamıyor. Shutterstock'a katkıda bulunanlar, Shutterstock'un içerikten elde ettiği miktarın yüzde 15 ila 40'ı arasında değişen bir lisans ücreti yüzdesi alıyor.

YouTube'da Vanessa adlı Kanadalı bir portre fotoğrafçısının yakın tarihli bir video eğitimi, Shutterstock'a yerleşerek Midjourney tarafından oluşturulan AI sanat eserlerine hangi stok web sitelerinin izin verdiğini bulmaya çalışma sürecini ortaya koyuyor. Şu anda çoğu görüntü oluşturucunun çıktıları Shutterstock standartlarını karşılayacak kadar yüksek çözünürlüklü olmadığı için, AI tarafından oluşturulan çizimlerin gönderilmeden önce çözünürlük yükseltmesine ihtiyacı olduğunu açıklıyor.

Bu yeni yöntem, son birkaç aydır AI destekli sanat eserlerinin etiği hakkında çevrimiçi olarak şiddetli bir tartışmanın ortasında ortaya çıktı. Hatırlanacağı gibi yapay zeka ile hazırlanan bir resmin bir yarışmayı kazanması, geçtiğimiz günlerde büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

Bazı sanatçı toplulukları, neredeyse sınırsız sayıda üretilebilme kolaylığı nedeniyle sitelerini dolduran gönderilere karşı harekete geçiyor. Yeni AI araçlarını benimseyen sanatçılar ise sanatlarını yeni ve ilginç yönlere itmeye devam ediyor ve teknoloji engellenmeden ilerlemeye devam ediyor.

Stabil Difüzyon gibi görüntü oluşturma modellerinin kısmen stok fotoğraf web siteleri kullanılarak eğitildiği biliniyor. Shutterstock gibi sitelerde görünen AI sanat eserleri ile, internetten toplanmış görüntüler üzerinde eğitilen gelecekteki AI görüntü modelleri kendi çıktılarından öğrenirse, sanatın geleceği gerçekten çok kendini yineleyen bir yönde ilerleyebilir.