Yapay zekanın yeni marifeti: Şimdi de bir savaş uçağını yapay zeka ile uçurdular

Dünya’da ilk defa bir savaş jet uçağı, yapay zeka tarafından uçuruldu. Hem de 17 saat boyunca...

Yapay zeka şimdi de savaş uçağı kullandı

Lockheed Martin'den yapılan açıklamaya göre taktiksel bir uçak, tamamen yapay zeka (AI) tarafından yönetilen ilk uçuşu gerçekleştirdi. Şaşırtıcı bir şekilde 17 saat boyunca uçan yapay zeka pilotu, askeri jetleri taklit etmek için kullanılan bir VISTA X-62A taktik test uçağına pilotluk yaptı.

ABD Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu araştırma direktörü Dr. M. Christopher Cotting yaptığı açıklamada, "VISTA, yeni mürettebatsız araç tasarımları ile en ileri yapay zekâ tekniklerinin geliştirilmesi ve test edilmesini paralel hale getirmemize olanak tanıyacak" dedi ve devam etti: "Bu yaklaşım, üretildikçe yeni araç sistemleri üzerinde odaklanmış testlerle birleştiğinde, mürettebatsız platformlar için otonomiyi hızla olgunlaştıracak ve savaşçılarımıza taktiksel açıdan uygun yetenekler sunmamızı sağlayacak.

Yapay zeka pilotu Lockheed Martin'in iki otonom sisteminin, Model Takip Algoritması (MFA) ve Simülasyonun Otonom Kontrolü için Sistem (SACS), uçuş sırasında tam olarak ne yaptığı belli olmasa da "otonomi ve yapay zekayı vurgulayan" testler gerçekleştirmek için birleştirdi. Otomatik pilotlar uzun yıllardır uçuşu sürdürebiliyor ve zor durumlarda kontrolü ele alabiliyor, ancak yapay zekanın taktik savaşa girmesi çok daha zorlu bir görev.

Lockheed Martin bunu test etmek için, esasen eğitim uçağı olarak kullanılan modifiye edilmiş modern bir F-16D olan VISTA X-62A'yı kullandı. Bununla birlikte, ulusal bir varlık olarak belirlenmiş olan bu uçaktan sadece bir tane var, bu nedenle kullanımı sınırlı.

Uçak, kullanılan ciddi teknoloji ile birlikte, artık kontrollü uçuş sırasında ve eğitim senaryolarında yapay zeka için bir test sistemi olarak kullanılabilecek ve geleceğin pilotlarını eğitme potansiyeline de sahip olacak.

Bu büyük bir olay çünkü yeni askerleri eğitmek için deneyimli pilotlar bulmak hiç de kolay değil. Top Gun filmi, sizi eğiten herkesin 1970'lerden kalma bir uçakla yeni nesil jetleri indirebileceğini düşünmenize neden olsa da, Hava Kuvvetleri aşırı maliyetler nedeniyle artık eskisi kadar büyük değil. Bu nedenle deneyimli pilotları hizmetten alıp eğitmen rolüne sokmak zor. Yapay zeka bu yükü hafifletmeye yardımcı olursa, yeni pilotlar daha hızlı eğitilebilir.