Yapay zeka tarafından oluşturulan yüzler artık gerçek yüzlerden daha gerçekçi, tabi eğer beyazlarsa...

Yapay zeka tarafından oluşturulan insan yüzleri artık o kadar gelişmiş durumda ki, insanlar gerçek ve gerçek olmayanlar arasında ayrım yapamıyor. Tabi eğer bu yüzler beyaz insanlara aitse...

Yapay zeka tarafından oluşturulan yüzler, gerçeğinden bile daha gerçekçi

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) araştırmacılarına göre, yapay zeka (AI) tarafından oluşturulan beyaz ırk yüzleri, artık neredeyse gerçek insan yüzlerinden bile daha “gerçekçi” görünüyor.

Bu yeni çalışmanın katılımcıları yapay zeka tarafından oluşturulan beyaz insan yüzlerini gerçek yüzlerden daha gerçekçi bulsa da aynı durum siyahi insan görselleri için geçerli değildi. Makalenin kıdemli yazarı Dr. Amy Dawel’ın belirttiğine göre bunun nedeni, yapay zeka algoritmalarının çok daha büyük ölçüde beyaz yüzler üzerinde eğitilmesinden kaynaklanıyor.

Dawel, yaptığı açıklamada, “yapay zekanın oluşturduğu beyaz yüzleri sürekli olarak daha gerçekçi olarak algılanırsa, bu teknoloji, sonuçta çevrimiçi olarak ırksal önyargıları güçlendirerek beyaz olmayan insanlar için ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi ve devam etti: “Bu sorun, profesyonel görünümlü vesikalık fotoğraflar oluşturmak için kullanılan mevcut yapay zeka teknolojilerinde zaten belirgindir. Yapay zeka, farklı ırklardan insanlar için kullanıldığında onların cilt ve göz rengini beyaz insanlarınkine dönüştürüyor.

Yapay zekaya çok çabuk kanıyoruz

Yapay zekanın yeteneğindeki hızlı gelişmeler artık bu teknolojinin gerçekten ne kadar güçlü olduğunu takdir etmemizi zorlaştırmaya başlıyor. Bu araştırmanın gösterdiği gibi, insanlar her zaman yapay zekanın “hiper gerçekçi görselleri” tarafından kandırıldıklarını fark etmiyorlar. ANU’da araştırma ortak yazarı ve doktora adayı Elizabeth Miller, “Kaygı verici bir şekilde, yapay zeka yüzlerinin gerçek olduğunu düşünen insanlar, çelişkili bir şekilde, kararlarının doğru olduğundan en çok emin olan kişilerdi” dedi ve ekledi: “Bu, yapay zeka sahtekarlarını gerçek insanlarla karıştıran kişilerin, kandırıldıklarını bilmedikleri anlamına geliyor.

İlginç bir şekilde ekip, insanların neden bu kadar kolay kandırılabileceğine dair bir nedenleri olduğuna inanıyor. Yapay zeka ile gerçek insan yüzleri arasında hala fiziksel farklılıklar var gibi görünüyor, ancak insanlar bunları yanlış yorumluyor. Dawel, örneğin yapay zeka tarafından oluşturulan beyaz yüzlerin çoğunlukla daha orantılı olduğunu ancak izleyicilerin bunu kendi “insanlıklarının” bir işareti olarak gördüklerini açıkladı: “Ancak bu fiziksel ipuçlarına uzun süre güvenemeyiz. Yapay zeka teknolojisi o kadar hızlı ilerliyor ki yapay zeka ile insan yüzleri arasındaki farklar muhtemelen yakında ortadan kalkacak.

İnternette yanlış bilgilerin yayılması tehlikesi

Bu tür gelişmelerin yanlış bilgilerin internette yayılmasını kolaylaştırabileceği rahatlıkla söylenilebilir. Ekip, gelecekte yanıltıcı bilgilerin yayılmasını ve yapay zeka görüntüleri ile birlikte gelen potansiyel kimlik hırsızlığını sınırlamak için eyleme geçilmesi gerektiğini savunuyor.

Dr. Dawel, “Yapay zeka teknolojisi bölümlere ayrılamaz, dolayısıyla perde arkasında neler olup bittiğini yalnızca teknoloji şirketleri bilebilir. Araştırmacıların ve sivil toplumun sorunları büyük bir soruna dönüşmeden tespit edebilmesi için yapay zeka konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var" diyor.

Ekip, riskleri azaltmak için halkın yapay zeka teknolojilerinin olası kötüye kullanımı konusunda daha fazla farkındalık kazanmasının önemli olduğunu vurguluyor. Bireyler artık gerçek ve yapay zeka tarafından oluşturulan yüzler arasında doğru bir şekilde ayrım yapamadığından, toplumun bir yapay zeka sahtekarını doğru bir şekilde tanımlayabilecek araçlara ihtiyacı olduğu görülebiliyor.

Çalışma Psychological Science dergisinde yayınlandı.