Yeni görüntüler, Çin'in Mars'taki Zhurong keşif aracının kötü kaderini gösteriyor olabilir

Çin'in Mars'taki Zhurong keşif aracının yeni görüntüleri, beklenmedik bir şekilde yolun sonuna geldiğini gösteriyor olabilir.

Çin'in Mars'taki Zhurong keşif aracı, yolun sonuna mı geldi?

Çin'in Mars keşif aracı Kızıl Gezegenin kumlu, çorak yüzeyinde tamamen tükenerek bitkin kalmış gibi görünüyor. 2021'de Mars'a ulaşan Zhurong keşif aracı, 2022 yılının Mayıs ayında kış uykusuna yattı. Ancak, o zamandan beri Dünya ile temas kurmadığına dair raporlar ilk olarak Ocak ayı başlarında ortaya çıktı. Şimdi, görünüşe göre araç tamamen tükenmiş olabilir.

Zhurong keşif aracı, Çin'in Tianwen-1 olarak bilinen ilk gezegenler arası görevinin bir parçasıydı. Görev, Mars yüzeyinin topografyasını incelemek için başlatıldı. Çin'in Mars keşif aracı kış uykusundan önce birincil görevini tamamladı ancak Aralık ayında ek görevlere devam etmesi planlanıyordu. Ne yazık ki, keşif aracı tekrar uyanmak üzere tasarlanmış olmasına rağmen sessizliğini koruyor.

Aracın ölümünün nedeni büyük olasılıkla kumla kaplı güneş panellerine atfedilebilir. NASA'nın InSight iniş aracı da dahil olmak üzere geçmişte Mars'ı keşfetmek için giden diğer uzay araçları da bu sorunla karşılaşmıştı. Güneş enerjisiyle çalışan uzay araçları, Güneş onlara güç sağlamak için orada olduğu sürece sonsuza kadar çalışma potansiyeline sahip. Ama Çin'in Mars keşif aracı, Mars'taki diğer güneş enerjisiyle çalışan uzay araçlarıyla aynı kaderi paylaşmış gibi görünüyor.

Aracın ölümünü gösteren fotoğraflar, Mars Reconnaissance Orbiter tarafından çekildi. 2022 ve 2023 yıllarında çekilen üç görüntü, keşif aracının Kızıl Gezegen yüzeyindeki bir kraterin yakınında gösteriyor. Arizona Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, ek iki fotoğraf, Çin'in Mars keşif aracını kraterin yanındaki dinlenme noktasından hareketsiz halde olduğunu kanıtlıyor.

Fotoğraflara göre, keşif aracı 8 Eylül 2022 ile 7 Şubat 2023 arasında konumunu hiç değiştirmeden olduğu yerde bekledi. Çin'in Mars keşif aracı, görevi süresince, şu anda yanında durduğu kraterin yakınında durmadan önce görev süresi boyunca yaklaşık 2 kilometre yol kat etti. Keşif aracının gelecekte hayata döndüğünü görmemiz mümkün olsa da, güneş panelleri tozla kaplandıysa, bu ihtimalin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.