Yeni Snapdragon 8s Gen 3, Snapdragon 8 Gen 3'ten daha mı iyi, daha mı kötü?

Qualcomm'un yeni tanıttığı Snapdragon 8s Gen 3 işlemcisi, isminden dolayı Snapdragon 8 Gen 3'ten daha iyi bir işlemci izlenimi bıraksa da durum hiç de düşündüğünüz gibi değil. İşte aralarındaki farklar...

Yeni Snapdragon 8s Gen 3, Snapdragon 8 Gen 3'ten daha mı iyi, daha mı kötü?

Qualcomm, yeni amiral gemisi akıllı telefon işlemcisi Snapdragon 8s Gen 3'ü kısa süre önce tanıttı. Yeni işlemci, mevcut amiral gemisi işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'teki önemli özelliklerin çoğuna sahip. Peki, aralarındaki fark tam olarak ne?

İşlemcinin isimlendirmesi birçok kullanıcının kafasını karıştırabilir, zira 8s Gen 3, 8 Gen 3'ten daha iyiymiş gibi bir izlenim yaratıyor. Ama durum düşündüğünüz gibi değil.

Snapdragon 8s Gen 3 için, Snapdragon 8 Gen 3'ün kırpılmış bir versiyonu desek yanlış olmaz. Yani bazı yönleriyle Snapdragon 8 Gen 3'ün altında yer alıyor. Bu yeni çip, Snapdragon 8 Gen 3'e kıyasla düşük hızda çalışan bir CPU'ya ve bir adet daha az performanslı CPU çekirdeğine sahip.

Snapdragon 8s Gen 3, TSMC'nin Snapdragon 8 Gen 3 ile aynı 4nm işlem düğümü kullanılarak üretiliyor. Snapdragon 8s Gen 3 5 yüksek performanslı CPU çekirdeğine ve 3 güç tasarruflu CPU çekirdeğine sahip. Buna karşılık, Snapdragon 8 Gen 3'te toplam 6yüksek performanslı CPU çekirdeği ve 2 güç tasarruflu CPU çekirdeği bulunuyor. Snapdragon 8s Gen 3'teki Adreno 735 GPU, Snapdragon 8 Gen 3'ün Adreno 750 GPU'sundan daha zayıf olmakla birlikte ışın izlemenin sunduğu global aydınlatma efektlerini desteklemiyor. RAM tarafında ise yeni çip 24GB LPDDR5X DRAM ve 4.200MHz'e kadar destek sunduğundan, Snapdragon 8 Gen 3'ten 600MHz daha düşük bir hızda kalıyor.

Yeni çipin ISP'si, 4K 60fps videolar kaydetmeye izin verirken, Snapdragon 8 Gen 3 8K 30fps video kaydı alabiliyor. Snapdragon 8s Gen 3'ün içindeki Snapdragon X70 5G modem, Snapdragon 8 Gen 3'te kullanılan Snapdragon X75 5G modemin bir kademe altında. Bu nedenle, en yüksek hücresel indirme hızı 10Gbps yerine 5Gbps ile sınırlandırılmış durumda.

Yani Snapdragon 8s Gen 3 daha yavaş bir CPU'ya, daha az güçlü bir GPU'ya, biraz daha yavaş RAM'e ve daha yavaş bir 5G modeme sahip. Ayrıca 8K video kaydı gibi özelliklerden yoksun. Ancak yine de üst düzey oyunlar ve diğer üst düzey görevler için oldukça güçlü bir işlemci olacağı kesin.