Xiaomi 13T Pro İnceleme

Xiaomi'nin 13T Pro'su yalnızca üst düzey bir performans sunmakla kalmıyor, aynı zamanda mükemmel kalitede fotoğraflar çekebiliyor. İşte tüm detaylarıyla Xiaomi 13T Pro İncelemesi!

CHIP Online Notu 88
  • Üst düzey performans
  • Kaliteli arka kameralar
  • IP68 sertifikası
  • Şık arka kapak tasarımı
  • 120W hızlı şarj desteği
  • Canlı AMOLED ekran
  • Başarılı hoparlörler
  • Pil ömrü ortalama
  • Arka panel parmak izi tutuyor

Xiaomi, ilk olarak geçtiğimiz haftalarda Çin'de satışa sunduğu yeni Xiaomi 14 serisini kısa süre önce ülkemizde de piyasaya sürdü. Telefonları henüz inceleme fırsatı bulamasak da kağıt üzerinde işlemcisinden kamerasına kadar çok güzel duruyorlar. Tek kötü yanlarıysa fiyatları. Xiaomi 14 Ultra’nın fiyatı henüz belli olmasa da Xioami 14 49.999 TL ile cep yakıyor. Bu elimizdeki telefon ise Xiaomi 13T Pro. Özellikleriyle oldukça güçlü, fiyatıylas ise daha makul bir seçenek. Bu anlamda hala güçlü bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.

Xiaomi 13T Pro, geçen sene çıkmış olsa da 14 serisini aratmayacak kadar yetenekli bir telefon. Üstelik Xioami 14’ten 15 bin TL daha ucuz bir fiyat etiketine sahip. Peki bu fiyata telefon, bize tam olarak neler sunuyor? Gelin yakından inceleyelim.

Xiaomi 13T Pro Tasarım Detayları

Öncelikle tasarım açısından 13T Pro, gayet sade ve şık duruyor. Renk olarak, bizdeki siyah renginin dışında Çayır Yeşili ve Alp Mavisi olmak üzere 2 seçeneği daha var. Siyah ve Çayır Yeşili cam bir arka panele sahipken, Alp Mavisi vegan deriyle kaplanmış. Cam panel neredeyse ayna olarak kullanılabilecek kadar yansıma yapıyor. Görünüş olarak her ne kadar hoş dursa da fazlasıyla parmak izi tuttuğunu söylemek lazım. Bunu çözmenin tek yolu da kılıf kullanmak gibi. Hatta Xiaomi kutuya şeffaf renkte silikon bir kılıf dahil etmiş. Ancak o zaman da cam yüzeyin hiçbir anlamı kalmıyor.

Ön panel son zamanlarda sıklıkla görmeye alıştığımız gibi kavisli değil tamamen düz. Çerçeveler de aynı şekilde düz ve mat bir yüzeye sahip. Tutuş olarak oldukça rahat, ele tam oturuyor. Bu arada 13T Pro, T serisinde IP68 toza ve suya dayanıklılık sertifikası alan ilk telefon. Bununla beraber sadece suya ve toza değil ön panel de Gorilla Glass 5 ile darbelere karşı güçlendirilmiş durumda.

Güç ve ses düğmeleri telefonun sağ tarafında bulunurken, alt kısımda çift SIM destekli bir tepsi ve USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Merak edenler için, SIM tepsisinde depolama alanını genişletmek için microSD desteği olmadığını belirtelim. Ayrıca 2023 model bir telefon olduğundan 3.5mm’lik ses jakı da bulunmuyor.

Xiaomi 13T Pro Ekran Özellikleri

13T Pro’nun en güçlü olduğu yanlardan biri kesinlikle ekranı. 6.67 inç boyutundaki ekran, 144 Hz yenileme hızına, 2712 x 1220 çözünürlüğe sahip AMOLED panelden oluşuyor. Ekranın en dikkat çeken yanıysa 2600 nit gibi üst seviye bir parlaklık sunması. Bu parlaklıkla beraber sahip olduğu yüzde 100 DCI-P3 renk gamı ve HDR10+ desteği sayesinde harika bir izleme ve oyun deneyimi sunuyor. Eğer ekrandaki renklerden memnun kalmazsanız seçebileceğiniz 3 ayrı renk şeması mevcut. Her ayar için renk sıcaklığına ince ayar yapılabiliyor. Ayrıca renk gamutunu seçebileceğiniz ve doygunluğu, tonu, kontrastı ve gamayı ayarlayabileceğiniz ince bir ayar bölümü de var.

AMOLED ekran dış mekanlarda dahi gerçekten güzel, net ve parlak görünüyor. Renkler canlı ve yüksek kontrast HDR film izlemeyi oldukça keyifli hale getiriyor. Telefonda ayrıca izleme deneyimini geliştiren Dolby Atmos destekli 2 adet hoparlör bulunuyor. Bir telefona göre sesi kaliteli; tüm sesler net bir biçimde duyulabiliyor ve ses seviyesi epey yüksek.

Pilin daha uzun süre dayanmasını sağlayan uyarlanabilir yenileme hızı özelliği beklendiği gibi çalışıyor. Ekran statik içerik gösterdiğinde hız 144Hz'den 60 Hz’e düşüyor. Tüm yayın akışı uygulamaları ve arayüz 60 Hz’de çalışıyor. Elbette Kamera ve Google Haritalar gibi uygulamalar da 60 fps’te çalışıyor. Ekranın 30 Hz’e düştüğü tek kısım “Always On Display” ekranı.

Xiaomi 13T Pro Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Şimdi, teknik tarafa baktığımızda burada geçmiş modellere kıyasla bir farklılık söz konusu. Bildiğiniz gibi çoğu Android akıllı telefon, amiral gemilerinin çoğunda Snapdragon işlemcilerini kullanıyor -ki Xiaomi de genellikle bunu tercih eden markalardan. Ancak 13T Pro’da MediaTek’in Dimensity 9200+ işlemcisi tercih edilmiş. Bunun kulağa dezavantaj gibi geldiğinin farkındayız ancak durum kesinlikle böyle değil.

Dimensity 9200+, yeni piyasaya sürülen 9300’den sonra en güçlü MediaTek işlemcisi ve Snapdragon 8 Gen 2 ile aynı performansı gösteriyor. Bizim elimizdeki 12 GB+512 GB olan versiyon ve sunduğu performans mükemmel. Telefonu neredeyse 1 ay boyunca ana telefonumuz olarak kullandık. Bu süre zarfında sık sık internette gezindik, mesaj ve e-posta yazdık veya sosyal medyada dolandık. Hiçbir şekilde takılma veya yavaşlama olmadı. Uygulamaları kullanırken de geçişlerde de son derece hızlı. Keza oyunlardaki performansı da takdire şayan. Diablo Immortal’dan PUBG Mobile’a kadar yüksek gereksinim isteyen tüm oyunların üstesinden rahatlıkla geliyor. Bazı oyunlar desteklemese de 144 Hz desteği olanlarda ekran kesinlikle fark yaratıyor. Oyun oynarken telefonun biraz ısındığını söyleyebiliriz, ancak bu durum 1-2 saatlik uzun oyun maratonlarından sonra oluşuyor. Fotoğraf/Video düzenleme veya bölünmüş ekranda çoklu görevler yaparken ısınma yok denecek kadar az.

13T Pro'da artık standartlaşan 5000mAh'lik batarya mevcut. Yoğun kullanımda genellikle günün sonunda şarj yüzde 10 civarına düşmüş oluyor. Normalde 5000 mAh'in daha uzun bir kullanım ömrü sunduğunu hepimiz biliyoruz. Burada bataryayı emen Dimensity 9200+ ve 144 Hz yenileme hızı. Tabii normal kullanımda bir günden fazla gittiğini söylemek lazım. Pil konusunda övülmesi gereken bir şey varsa o da 120W hızlı şarj desteğinin olması; üstelik aynı güçteki şarj aleti de kutudan çıkıyor. Son derece hızlı olan bu şarj aleti, telefonu 10 dakikada yüzde 50, tam kapasite ise 25 dakikada şarj ediyor.

Xiaomi 13T Pro Kameraları Nasıl?

Gelelim 13T Pro’nun güçlü olduğu bir diğer yönüne; kameralara. 13T Pro’nun arkasında DxOMark’tan 131 puan alan 3’lü kamera kurulumu bulunuyor. Bunlar; 50MP ana kamera, 50MP telefoto kamera ve 12MP ultra geniş açılı kamera. Kameraların sunduğu genel görüntü oldukça sinematik. Renk üretimi gerçekte gördüğünüzle neredeyse birebir aynı. Kontrast seviyesi de yüksek ve görüntü işleme süresi çok kısa. Ayrıntılar, düşük ışık koşullarında dahi görüntüyü aşırı keskinleştirmeden güzel çıkıyor.

Bu kaliteli görüntülerin arkasında elbette Leica var. Ayrıca Leica, çekimler için 2 ayrı fotoğraf stili sunuyor. “Leica Otantik” olarak adlandırılan stil, kontrası bir miktar artırılmış görüntüler sunuyor. “Leica Vibrant” ise daha canlı renkler sunuyor. Daha doğru sonuçlar elde etmek için gördüğünüz çekimleri “Leica Otantik” ile gerçekleştirdiğimiz belirtelim.

Özçekimler söz konusu olduğunda, Quad-Bayer sensör kullanan 20 MP’lik ön kameradan oldukça doğal görünen fotoğraflar elde ediyoruz. Ayrıntı seviyesi ortalama ve görüntüler biraz yumuşatılmış gibi çıkıyor. Ancak bunların haricinde pozlama harika, renkler canlı ve keskin, gürültü düşük ve dinamik aralık yeterli seviyede.

Videolar tarafında 13T Pro, 24 fps'de 8K kayıt yapabiliyor. HDR10+ ile HDR video kaydı ise 4K'ya kadar ve 30 fps'de mümkün. Ayrıca OIS ve EIS sayesinde video kaydı sırasında hareketler iyi yakalanıyor ve görüntü istikrarlı bir şekilde sabitleniyor.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Xiaomi 13T Pro, Mediatek Dimensity 9200+ işlemcisi ve 144 Hz AMOLED ekranıyla üst düzey bir performans sunuyor. Arka kameralar desek zaten şahane. Belki pil ömrü biraz daha iyi olabilirmiş ancak 120W’lık hızlı şarj desteği bu durumu kotarıyor. 34.999 TL ile bu fiyat aralığındaki telefonlar arasında gerçekten güçlü bir rakip.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi 13T Pro
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Dimensity 9200+
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.35 - 3.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1220 x 2712 px
Grafik İşlemciMali Immortalis-G715
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera20 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)50 MP
Arka Kamera (3)12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 162 x 8.5 mm
Ağırlık200 gr.