Yıllar önce Sony kabul etseydi, FIFA oyunları PlayStation'a özel olabilirmiş

FIFA'nın, 1997 yılında EA'e haber bile vermeden FIFA isim haklarını Sony PlayStation'a önerdiği ortaya çıktı. Peki ama Sony, FIFA oyunlarını kendi konsoluna özel hale getirebilecek bu cazip teklifi neden reddetti?

Yıllar önce Sony kabul etseydi, FIFA oyunları PlayStation'a özel olabilirmiş

Electronic Arts'ın Avrupa pazarlamadan sorumlu eski başkan yardımcısı Tom Stone, Time Extension'a verdiği bir röportajda, 1997 yılında FIFA lisansının yenilenmesinden önce, o dönemde Sony Computer Entertainment Europe'un başkanı olarak görev yapan Chris Deering ile bir görüşme yaptığını belirtti. Bu noktada Deering kendisine Sony'ye ISL (o dönemde FIFA lisansıyla ilgilenen şirket) tarafından FIFA haklarının teklif edildiğini söylemiş ve Stone bu duruma çok kızmış. Anlaşılan o ki anlaşma, FIFA tarafından EA'in haberi olmadan teklif edilmiş.

Ancak Deering ona teklifi kabul etmeyeceğini söylemiş. Stone, Deering'in teklifi geri çevirme kararını verirken muhtemelen EA'in PlayStation'a ne kadar destek verdiğini göz önünde bulundurduğunu tahmin ediyor.

Yıllar sonra, Sony'nin bu konuda farklı bir görüşü olsaydı ve FIFA markasını taşıyan oyunlar Sony tarafından, PlayStation'a özel olarak geliştirilseydi işlerin nasıl gideceğini kesin olarak bilmek mümkün değil. Aynı röportajda Stone, PlayStation anlaşmayı kabul etseydi "EA'in oldukça kötü tepki vereceğini" düşündüğünü de ifade etti.

EA Sports'un futbol serisinin son oyunu EA Sports FC 24 geçtiğimiz ayın sonunda Xbox One, Xbox Series X|S, PS4, PS5, Nintendo Switch ve PC için piyasaya sürüldü. Bu, stüdyonun FIFA adından ve markasından ayrılmasından bu yana ilk futbol oyunu oldu.