Asus Prime Z390-A İnceleme

Yeni Intel sistem toplayacaklar için önemli bir anakart olabilecek Asus Prime Z390-A'yı inceledik.

CHIP Online Notu 88
  • Performans
  • Çift M.2 desteği
  • AI Overclock
  • RGB aydınlatma
  • Crystal Sound 3
  • Çift pompa başlığı
  • Dahili Wi-Fi yok
  • Tümleşik G/Ç paneli yok

Şu sıralar işlemcinizi yenileme düşüncesindeyseniz ve Intel'in 8'inci veya 9'uncu nesil işlemcilerinden birini tercih etme eğiliminiz varsa, anakartlara da göz atmaya başlamışsınızdır ufak ufak. Bu noktada Asus'un Intel Z390 yonga seti ve 1151 soket yapısına uygun üretilen Prime Z390-A modeli de seçenekleriniz arasındadır muhtemelen. Bizim de test sistemimizin ana platformu olan Prime Z390-A, geniş kullanım seçenekleri sunuyor. Oyuncular, günlük kullanıcılar, içerik oluşturucular ve elbette ofis için güçlü bir bilgisayar toplamak isteyenler tarafından değerlendirilebilecek olan Prime Z390-A, öte yandan zengin bir hız aşırtma desteği de sağlıyor. Şimdi adım adım Prime Z390-A bizlere neler sunuyor, incelemeye başlayalım.

Asus Prime Z390-A Özellikleri Neler?

Asus Prime Z390-A Özellikleri Neler?

Prime Z390-A, dediğimiz gibi 1151 soket yapısında. Intel Z390 yonga setini taşıyan anakart, 2 adet x16 PCI Express 3.0 slotu bulunduruyor ve bu slotlar metal plaka destekli olarak geliyor. 2 adet M.2 slotuna da yer veren anakart, bunlardan birini de yine metal soğutma bloğunun altında tutuyor.

RAM slotlarına geldiğimizde, 4 adet alanın yer aldığını görüyoruz. Toplam 64 GB'a kadar kapasite desteği sunan anakart, 2666 MHz bellek kitlerini tabanda destekliyor. Hız aşırtma yolu ile 4266 MHz frekansına erişebilmeniz mümkün. Kaldı ki bu noktada Asus'un AI Overclocking yazılımı size çeşitli seçenekler sunuyor ve hız aşırtma işlemini kolay hale getiriyor.

Kartta çoklu GPU desteği elbette mevcut. Bizim sistemimizde ise yine Asus'un ROG Strix Gaming GeForce RTX 2080 ekran kartı takılı durumda.

Kartta ses modülü olarak Realtek S1220A ses codec'i Crystal Sound 3 ile geliyor. Böylece ses performansıyla da ideal olan anakart, 6 adet SATA 3.0 portu bulunduruyor.

Kartın arka bağlantılarına bakarsak, burada 2 ade USB 2.0, 4 adet USB 3.1 Gen 2 portu, ayrıca yine adet USB 3.1 Gen 1 portu bulunduğunu görüyoruz. Intel Ethernet portuna yer veren kart, dahil olarak HDMI ve DisplayPort çıkışlarını da sunuyor. Burada yer alan eksiklik ise, Asus'un tümleşik G/Ç paneli kullanmaması oluyor.

Az önce Asus'un AI Overclocking yazılımına değindik. Bu yazılım desteği ile otomatik hız aşırtma için bir nevi yapay zeka kullanan Asus, ayrıca manüel ayar yapmak isteyenler için de hedef frekans ve voltaj tahminlerini sunuyor. Böylece ister hız aşırtma işlemlerine yabancı olun, ister profesyonel; aradığınızı Prime Z390-A'da bulabiliyorsunuz.

Yine AI Suite üzerinden 5-Yönlü Optimizasyon da sağlayabiliyorsunuz. Buradan TPU analizi ile isterseniz ince voltaj ayarı yapabilir ve en iyi performans için hız aşırtma parametrelerini ayarlayabilirsiniz. Yine Fan Xpert 4 ile sisteminizdeki fanları da kontrol edebiliyorsunuz. Biz her ne kadar sistemimizde hava soğutmalı bir yapı tercih etmiş olsak da, bu özellikten su soğutmalı sistemlerde de yararlanabiliyorsunuz. Bu arada kart üzerinde çift pompa başlığı bulunduğunu da belirtelim. Kartta eksik olan bileşen ise, dahili Wi-Fi desteği oluyor. İnternete bağlanmak için Ethernet'i kullanabilirsiniz, ancak kablosuz bağlantı istiyorsanız ya USB Wi-Fi adaptörü satın alacaksınız ya da PCI Wireless Express adaptörü.

Kartın gösterdiği performansa geçmeden önce, Prime Z390-A'nın tasarım olarak da güzel bir anakart olduğunu söyleyebiliriz. Beyaz renkli alanları yanında RGB destekli bölümleri de mevcut. Yine bu alanları Aura Sync yazılımı ile istediğiniz gibi renklendirebiliyorsunuz.

Prime Z390-A Performansı Nasıl?

Prime Z390-A Performansı Nasıl?

Evet, bir süredir Prime Z390-A'ı test sistemimizde kullanıyoruz ve bu süre zarfında daha önce sizlerle sistemde yer alan Intel Core i9-9900K ve Asus ROG Strix Gaming GeForce RTX 2080 ekran kartı testlerini paylaşmıştık. Prime Z390-A'ya ise elbette farklı testler uyguladık. Şimdi bunları da değerlendireceğiz. Ancak geçmeden önce kısaca bir test sistemimizde ne var ne yok, tanıyalım.

Prime Z390-A üzerinde Intel Core i9-9900K işlemci yer alıyor. Anakartımızın üzerinde RAM olarak 2 adet 8 GB XPG SPECTRIX D80 3600 MHz DDR4 bellek kiti yer alırken, depolama olarak da yine XPG'nin 1 TB kapasiteli SX8200 Pro M.2 SSD'sini kullanıyoruz. İşlemci soğutucusu olarak da FSP'nin Windale 6 modelini çalıştırıyoruz.

Bu sistem 750W'lık Aerocool KCAS güç kaynağından güç sağlıyor. CoolerMaster MasterBox MB511 kasası içinde yer verdiğimiz ekran kartımız ise az önce de söylediğimiz gibi Asus RTX 2080. Bu kart ile Asus ROG Strix XG32VQ monitöre görüntü aktarıyoruz. Diğer çevre birimlerimiz arasında ise ROG Delta kulaklık, ROG Claymore Core klavye ve Asus ROG Gladius II fare yer alıyor.

Bu test sistemimiz ışığında Prime Z390'a uyguladığımız ilk test PassMark Rating testi oluyor. Bu testten 8090 puan toplayan anakart, Passmark CPU Mark'dan da 20252 puan toplamayı başarıyor.

Cinebench'e geldiğimizde de Prime Z390'lı sistemimizin CPU tarafında 2046 puan, OpenGL tarafında 158 FPS sonuç ürettiğini görüyoruz.

Elbette bu testler direkt olarak sistem performansına yönelik ve anakart, sistemin optimize şekilde çalışmasını sağlayan ana platform olarak iyi bir grafik çiziyor.

Özetle

Evet, Prime Z390-A'nın genel özelliklerinden, tasarımdan, sunduklarından ve performans notlarından sizlere bahsettik. Bulunduğu kategori dahilinde fiyat olarak da muadilleriyle yakın seyreden Prime Z390-A, performansıyla gerek oyun platformları gerek ofis kullanımları için gayet uygun bir anakart oluyor. Ufak tefek eksikleri de var, ancak genel çerçeveyle gayet kabul görecek bir anakart ortaya çıkartmış Asus. Prime Z390-A şu an 1419 TL fiyatla bulunabiliyor. Yeni nesil bir sistem toplamayı düşünenler, gönül rahatlığıyla değerlendirebilirler.

Kimler Almalı

Şu sıralar iyi bir sistem toplama gayretinde olanlar ve bütçe olarak nispeten daha uygun koşullu bir anakart arayanlar rahatlıkla Asus ROG STRIX B450-F GAMING'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ROG STRIX B450-F GAMING'e alternatif olarak biraz daha yukarıya çıkacaksanız o halde Asus ROG Strix X470-F Gaming'i de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Prime Z390-A
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
88
Form FaktörATX Form Factor
SoketIntel 1151
Yonga SetiIntel Z390
Bellek4 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 4266 O.C.
Çoklu GPU DesteğiNVIDIA 2-Yönlü SLI, AMD 3-Yönlü CrossFireX
LANIntel I219V, Asus LAN Guard
BağlantılarUSB 3.1 Gen 2 Type-A (3 adet), USB 3.1 Gen 1 (2 adet), USB 2.0 (2 adet), USB 3.1 Gen 2 Type-C, HDMI,DisplayPort 1.2, Ethernet, Optik S/PDIF çıkışı, Ses jakları (5 adet)
Okuyucu Yorumları