HP Elite x3 İncelemesi

Sadece akıllı telefon değil; hem PC, hem laptop olarak da kullanılan HP Elite x3 testte!

CHIP Online Notu 80
  • Muazzam pil ömrü
  • Tasarım
  • PC'ye dönüşebilmesi
  • Performans
  • Parmak izi & iris
  • Suya dayanıklı
  • Ekran
  • Ağır
  • Ana kamera odaklanması
  • Uygulama darlığı
  • Boyutları

HP Elite x3, yetenekli bir akıllı telefon. Onu diğer akıllı telefonlardan ayıran özellikleri var ancak teknik kadro bakımından da LG V20, Google Pixel ve iPhone 7 gibi önemli modeller gibi yüksek performanslı çalışan donanımlarla dolu olması, onu iyi bir model yapıyor.

Öte yandan uzun zamandır Windows işletim sistemine sahip bir akıllı telefon da elimize geçmiyordu. Bu anlamda da Lumia'nın popüler olduğu zamanları yad ettiğimiz bir inceleme oldu HP Elite x3'ünki. Telefonun tüm detaylarına bakacağız, yalnız önce telefonun tasarımına ve kullanım çeşitliliğine değinelim.

Tasarım

Tasarım

HP Elite x3, biraz büyükçe bir telefon. Bunu baştan söylemek gerekli, zira telefonun kalınlığı 7.8 mm, ağırlığı ise 195 gram seviyesinde. Bu da onu günümüz telefonlarından daha kalın ve daha geniş bir model yapıyor. Ancak HP Elite x3, daha çok profesyonel, yani iş odaklı kullanımlarına hitap ediyor. Buna bağlı olarak telefonun ekranı büyük tutulmuş. Windows 10 işletim sistemini kullanması ve az sonra bahsedeceğimiz genişleme kanallarıyla da buna uygun davranan telefon, dizaynıyla da beğeni kazanacak türden detaylara yer veriyor.

Telefonun ön yüzden görünümü yekpare ekrandan oluşurken, alt kısımda metalik bir yüzeyde hoparlöre yer verilmiş. Telefonun hoparlörü önemli, zira burada Bang & Olufsen'le çalışılmış. Gayet güzel ses veren telefon, bu metalik yüzeyle de tasarıma hoş bir hareket kazandırıyor.

Arka tarafı çevirdiğimizde burada mat malzemeli bir plastik yüzey görüyoruz. Alt kısımda şık HP logosu, üst kenarda kamera ve altında da parmak izi okuyucusuyla güzel görünen bu alan, bir miktar parmak izi toplayabiliyor; onu da söyleyelim. Ayrıca burada kamera çıkıntısı da dikkat çekiyor.

Telefonda parmak izi okuyucu olduğu kadar ayrıca iris tarayıcı da yer alıyor. İkisinin de gayet işlevsel çalıştığını bu noktada söyleyelim.

Telefonun tasarımına ilişkin bahsetmemiz gereken bir diğer detay da, telefonun MIL standartlarında tasarlanmış olduğu olacak. Böylece nem, termal şok ve yüksek basınç gibi olumsuz etkenlere karşı direnç gösteren telefon, IP67 sertifikasına da sahip. Bu da telefonun 1 metreye kadar 30 dakika süreyle suya dayanıklı olduğunu gösteriyor.

Elite x3'ün bağlantıları arasında ise alt kısımda USB-C portu görüyoruz. Bu noktada hemen akla gelen kulaklık girişi de mevcut; o da telefonun üst kenarında yer buluyor. Güç ve ses butonları sağ kenarda, SIM kart ile microSD kart çekmecesi ise sol kenarda kapak altında bulunuyor. Elite x3, çift SIM kartlı bir model; bunu da söyleyelim.

Kullanım çeşitliliği

Kullanım çeşitliliği

HP Elite x3'ü yalnızca bir akıllı telefon olarak görmemek gerekiyor. Evet, tek başına bir akıllı telefon, ancak yardımcılarıyla beraber bir PC ve bir dizüstü bilgisayar olarak da kullanılabiliyor. Microsoft'un Continuum özelliğini kullanan telefon, bize de incelememiz için hem Desk Dock hem de Lap Dock ile beraber geldi.

Elite x3'ü bu iki cihazla bir dizüstü bilgisayar ve bir masaüstü bilgisayar olarak kullanabiliyorsunuz. Telefonu, Desk Dock'a oturttuktan sonra Dock'un arkasında yer alan DisplayPort yoluyla görüntüyü monitöre aktarabiliyorsunuz. Ayrıca burada iki USB 3.0 portu ve hatta Ethernet portu bile bulunuyor.

Eğer Elite x3'ü dizüstü bilgisayar olarak kullanmak isterseniz, bu defa HP'nin Lap Dock cihazını almanız gerekiyor. 12.5 inç boyutunda ekranı ve açıkçası tasarımıyla fazlasıyla etkilendiğimiz bir cihaz olan Lap Dock'a da dilerseniz telefonu kablolu veya kablosuz yolla bağlayabiliyor, böylece Windows 10 işletim sistemini burada kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

HP bu ekosistemle aslında mobil, ev ve iş kullanımını aynı potada eritmiş. Mobil ortamda Elite x3 ile yola devam ederken, ofise geldiğinizde Desk Dock, eve gittiğinizde ise Lap Dock veya tam tersi şeklinde bir kullanım ile hem biraz sofistike hem biraz minimalist yaklaşımı bir araya getiren HP, bu anlamda da profesyonel ihtiyacı karşılıyor. Elite x3, bu anlamda rakiplerinden ayrılan bir mizaca sahip.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Elite x3'ün ekranı da tasarıma bağlı olarak geniş tutulmuş. Telefonda 5.96 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Ekran 2K çözünürlüğünde görüntü üretiyor ve 494 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Yani inç başına 494 piksel görüyoruz bu ekranda. Ekranın gövdeye oranı ise yüzde 72.2 seviyesinde. Bu anlamda telefonun ekran – gövde oranı da iyi.

Corning Gorilla Glass 4 ile korunan ekranın AMOLED panelden oluştuğunu da söyleyelim. Ekran, renk ve canlılık noktasında fazlasıyla başarılı. Telefonu değerlendirirken izlediğimiz video ve oynadığımız oyunlarda renklerden ve parlaklıktan gayet memnun kaldık. Ayrıca ülkemizde parlamaya başlayan güneş altında da iyi bir görsellik sağlıyor.

Windows 10 işletim sistemine gelecek olursak; evet, Windows platformunu mobilde kullanmayı özlemişiz. Harika bir basitlik ve erişim kolaylığı sağlıyor; ayrıca canlı kutucuklar da yine fazlasıyla işlevsel ve estetik bir görünüm sunuyor. Ancak gel gelelim yine uygulama noktasına takılıyoruz. Windows işletim sistemi halen uygulama konusunda Android ve iOS kadar çeşitlilik sunmuyor bizlere.

Evet, profesyonellerin bu telefonu tercihi kuşkusuz ofis uygulamalarının halihazırda üzerinde bulunması ve çevresel kullanım etkileri olacak. Ancak genel uygulama çeşitliliği profilinde geride kalan bir telefon oluyor ne yazık ki Elite x3. Öyle ki, uygulamalar arasında halen beta sürümü bulunduranlar mevcut.

Güçlü telefon

Güçlü telefon

Elite x3, güçlü bir akıllı telefon. Bunun sebebi kuşkusuz kalbinde Qualcomm Snapdragon 820 işlemci bulundurması ve buna ek olarak 4 GB kapasitesindeki RAM miktarı. 4 çekirdekli Kyro yongasıyla 2.15 ve 2.16 GHz frekanslarında çalışan telefon, Adreno 530 grafik birimine de yer veriyor. Böylece telefon, yalnızca kendi başına kullanıldığında değil, ayrıca Desk Dock ve Lap Dock formları için de yeterli gücü bulabiliyor.

Elite x3'ün depolama kapasitesi 64 GB. microSD kart ile teorik olarak 2 TB'a kadar yükseltebildiğiniz depolama alanı, şimdilerde 256 GB'a yükseltilebiliyor.

Telefonda ayrıca Wi-Fi 802.11ac ile Bluetooth 4.0 desteği de mevcut. Yine NFC, yani yakın alan bağlantısı da mevcut.

Batarya kapasitesine gelirsek, burada 4150 mAh kapasitesinde bir pil görüyoruz. Peki, 2K çözünürlüğünde ve yaklaşık 6 inç boyutunda bir ekranla bu batarya nasıl başa çıkıyor? Açıkçası yaptığımız testlerde telefonun pil yönetimini fazlasıyla başarılı bulduk. Elbette telefonu Continuum şeklinde kullanıyorsanız, pil ömrü konusunda endişe etmenize gerek yok; zira telefon o kullanım biçiminde güce bağlı oluyor. Peki, mobil ortamda nasıl davranıyor?

Elite x3'e geçirdiğimiz süre boyunca uzun süreli kullanımlarımızda gayet dengeli bir pil performansı aldık. Normal kullanımlarda rahatlıkla 24 saati çıkartabilen telefon, Full HD video testimizde de 10 saat 22 dakikalık bir sonuç verdi bizlere. Bu anlamda telefonun, bataryasını gayet idareli kullandığını söyleyebiliriz.

Öte yandan bataryaya dolum testi de gerçekleştirdik. 10 dakikalık hızlı şarj ile yüzde 16'sını doldurabilen Elite x3, bu süreyle yaklaşık 2,5 saatlik bir konuşma süresi sunabiliyor. İnternet kullanımını da yine yaklaşık 1,5 saat süre sağlayabiliyorsunuz.

Telefonu 1 saat süreyle şarj ettiğimizde ise yüzde 70'i dolmuştu. Bataryanın tam kapasite dolması ise 1 saat 40 dakikayı buldu.

Kamera

Kamera

Elite x3, kameralarıyla da tatmin edici bir performans sağlıyor. Buna uygun teknik altyapıyı sunan telefon, 16 MP seviyesinde ana kamera, 8 MP seviyesinde de ön kameraya sahip. f/2.2 diyafram açıklığında olan arka kamera, LED flaşla geliyor. Ancak burada çift tonlu çift flaş yok; yalnızca tek flaş kullanılmış. Bu arada elbette f/2.2 diyafram değeri gördüğümüz en iyi düşük ışık performansını bizlere sunmuyor. Kabaca Samsung Galaxy S7 ile kıyaslayacak olursak, orada f/1.7 diyafram görüyorduk hatırlarsanız. Ancak yeterince iyi çalıştığını söyleyebiliriz.

4K formatta 30 kare video kaydı yapabilen telefon, HDR, panorama gibi özellikler sunuyor. Yine arayüzde profesyonel çekim türevi modlar da mevcut.

Telefonla yaptığımız çekimlerde genel olarak iyi sonuçlar aldık. Fotoğraflarda iyi bir kontrast dengesi ve ayrıntı söz konusu. Ancak elbette Google Pixel ve iPhone 7 ile eşdeğer sonuçları bu telefondan beklemeyin. Bu arada, ana kameranın odaklama konusunda pek iyi olmadığını söyleyelim.

Özetle

HP Elite x3, Windows 10 işletim sistemi ile gelmesinden ziyade, farklı kullanım şekillerini de beraberinde getirmesiyle son dönemde gördüğümüz akıllı telefonlar arasında farklı bir yere oturuyor. Continuum özelliği ile ister PC, ister dizüstü bilgisayar şeklinde kullanılabilmesiyle de farklılık yaratan telefon, bu kullanım biçimiyle özellikle profesyonelleri kendine yakın tutuyor. Bu kullanım şekliyle ihtiyacı karşılayabiliyor.

Akıllı telefon olaraksa, boyut ve ağırlığı dışında fazlasıyla beğendiğimiz bir model olan Elite x3, elbette en iyi kameralı akıllı telefon değil; onu da söylemek gerek. Yer yer grenlerle karşılaştığınız çekimlere imza atan telefon, bu nedenle kamerasıyla, pazardaki rakipleri arasında tercih edilmeyecektir.

Performans açısından Snapdragon 820 verimliliğini aldığınızı söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra geniş depolama alanı ve pil performansını da fazlasıyla beğeneceğiniz kanaatindeyiz. Ayrıca parmak izi sensörü, iris tarayıcı ve su dayanıklılığı gibi noktaları da dikkat çekici. Ancak Microsoft Store'un uygulama sıkıntısını da bu telefonda yaşayacaksınız. Zira Android ve iOS kadar geniş içerik bulamıyorsunuz.

Peki, Elite x3'ün fiyatı ne kadar? Elite x3'ü piyasada 3346 TL civarı bir fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu arada bu fiyata, az önce bahsettiğimiz Elite x3'ü bir masaüstü PC'ye çevirebilen Desk Dock da dahil. Bu önemli, zira Elite x3'ün en önemli avantajı bu oluyor. Eğer ayrıca dizüstü bilgisayar şeklinde de kullanmak istiyorsanız, Lap Dock için ayrıca yine yaklaşık 2500 TL daha ödemeniz gerekiyor. Lap Dock opsiyonel olarak sunuluyor.

Kimler Almalı

HP Elite x3, bir akıllı telefondan fazlasını isteyenlere özel bir ürün. Telefon, PC ve laptop şeklinde kullanılabilen Elite x3, bu kullanım çeşitliliğiyle daha çok profesyonel kullanıma hitap ediyor.

Alternatifleri

HP Elite x3'e alternatif olarak yine akıllı telefonlara farklı bir kullanım biçimi getiren Moto Z'yi de inceleyebilirsiniz. Moto Z de farklı modülleri ile akıllı telefon kullanımını değiştiriyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Elite x3
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciQualcomm Snapdragon 820
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.96 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar83 x 161 x 7.8 mm
Ağırlık195 gr.
Okuyucu Yorumları