Huawei Watch Ultimate İnceleme

Zirkonyum alaşımlı lüks tasarımı ve üstün teknolojileriyle akıllı saat sektörünü baştan tanımlayan Huawei Watch Ultimate hakkında bilmeniz gereken her şeyi A’dan Z’ye anlattık.

CHIP Online Notu 95
  • Zirkonyum alaşımlı tasarım
  • 100 metre dalış seviyesinde suya dayanıklı
  • Keşif modu
  • EKG ve damar sertliği ölçümü
  • 1000 nit parlaklığa sahip harika görünen ekran
  • Malzeme kalitesi ve detay seviyesi
  • Profesyonel sağlık yönetimi
  • Uzun pil ömrü
  • Hızlı şarj
Editörün Seçimi

Watch Ultimate gerçekten şahane görünüyor ve iyi bir saatten beklenebilecek kaliteyi hissettiriyor. Bunda saatte kullanılan materyalin önemi büyük, ancak öte yandan özellik bakımından da gerçekten dolu dolu bir akıllı saat olmuş ve bu yönüyle akıllı saatler arasında başı çekiyor. Zirkonyum bazlı sıvı metal şasi, 100 metre dalış seviyesinde suya dayanıklılık, tam 1000 nit parlaklığa sahip 1.5 inç LTPO AMOLED ekran, nano teknoloji seramik çerçeve ve 14 güne kadar pil ömrünün yanı sıra tıbbi sınıf EKG analizi ve damar sertliği tespitinde bulunabilmesi saatin en önemli özellikleri. Anlatılacak çok şey var, ancak adım adım gidelim ve önce saati kutusundan çıkartalım.

Huawei Watch Ultimate Kutusunda Neler Var?

Huawei Watch Ultimate, siyah bir kutu içinde geliyor. Kutuyu açtığımızda, içinde tam ortada saat ve yanlardaki kutulardan birinde ise saati şarj etmekte kullanacağınız şarj pedi var. Diğer kutuyu açtığımızda da burada saatin silikon kayışının yer aldığını görüyoruz. Huawei, saatin zirkonyum kayışının yanında Hidrojenli Nitril Kauçuk (HNBR) kayış seçeneğini de saat için sunuyor. Nitril Kauçuk kayış ile sportif faaliyetlerde bulunacağınızda veya gece yatarken daha rahat etmeniz amaçlanmış. Elbette gündelik hayatta da bir metal kayışı bir silikon kayışı takarak farklı görünümler elde edebilirsiniz. Elimizdeki saat, özellikle dalış yapanlara da hitap eden bir cihaz olunca, Huawei, burada da farkını konuşturmak istemiş ve kutu içine bir de dalış yapacaklara özel uzun ayak bileği kordonu koymuş. Böylece saati istediğiniz gibi dalış senaryolarınızda kullanabiliyorsunuz.

Huawei Watch Ultimate Tasarımı Nasıl?

Göründüğü gibi Watch Ultimate, göze çok güzel geliyor ve çok şık görünüyor. Bunda saatte kullanılan zirkonyum alaşımlı sıvı metal kayışın ve nano-teknoloji seramik çerçevenin katkısı büyük. Sadece görünüş anlamında değil, kolunuzda yarattığı hisle de kullanım zevkini pekiştiriyor.

Zirkonyum alaşımlı sıvı metalin önemli özellikleri var. Watch Ultimate’in ekstrem koşullarda uzun yıllar boyunca üzerinde tek bir çizik olmadan kullanabileceğiniz bir saat olması amaçlanmış. Bu malzeme, üst düzey lüks saatlerde kullanılıyor ve hatta havacılık gemilerinde de kullanılabilen bir malzeme olarak tercih ediliyor. Titanyum ve çelikle karşılaştırıldığında, daha yüksek gerilme mukavemetine, daha yüksek sertliğe ve son derece güçlü aşınma ve korozyon direncine sahip. 100 metreye kadar profesyonel dalışlarda kullandığınızda, tuz ve basınçtan zarar görmemesi, ekstra sıcak ve soğuk koşullarda kullanım senaryolarında da deforme olmaması ve dayanıklılık göstermesi amaçlanmış.

Kutu içinde bulunan Hidrojenlenmiş Nitril Kauçuk kordon da klasik kauçuk kordonlara göre yüzde 30’a yakın daha hafif olurken, yağlanma, kirlenme, esneme ve aşınmalara karşı daha dayanıklı yapıda. Ayrıca taktığınızda cildinizi kaşındırmıyor ya da tahriş etmiyor, buna uygun şekilde hazırlanmış.

Huawei Watch Ultimate oldukça büyük bir saat. 48,5 mm'lik boyutuyla, bileği daha küçük olan bazı kişiler için büyük gelebilir, ancak güzel haber, saatin metal kordonunun boyutunu istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Kayış üzerindeki boğumların 6’sını yanlarındaki klipslerden kolayca çıkartmanız mümkün. Böylece kolunuza göre kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Kutu içindeki silikon kayışı da yine benzer şekilde metal kayışın klipslerini açarak saate takabiliyorsunuz.

Huawei Watch Ultimate'ın Nano-tech Seramik Çerçevesi, 24'ten fazla işleme tekniği ile geliştirilmiş. Bu çerçeve, CNC hassas işleme ve iç yapısının ince gravürü kullanılarak nano-mikrokristalin seramikten yapılmış. Kullanılan seramik malzeme, değerli taşlara benzer bir parlaklığa sahip olurken, paslanmaz çelikten 6 ila 7 kat daha sert olmasıyla çizilme ve korozyon direnci özelliklerini de beraberinde getiriyor. Böylece gündük hayatta çok şık bir saate sahip olurken, aynı zamanda ekstrem koşullarda kullandığınızda da saatin çizileceği ya da bozulacağı gibi endişeleriniz olmuyor.

Bu arada saatin 2 rengi bulunuyor. Bunlardan biri elimizdeki Okyanus Mavisi renkli olanı olurken, bir diğeri de Keşif Siyahı rengi.

Huawei Watch Ultimate Ekran Özellikleri Neler?

Benzer şekilde saatin ekranında da safir cam malzeme kullanılmış. Bu da çizilmeyeceği anlamına geliyor. Saatin ekranı 1.5 inç büyüklüğünde olurken, 466x466 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran paneli olarak LTPO AMOLED kullanılmış. Bu, bir Huawei saatindeki ilk LTPO ekran. LTPO ekran, Düşük Sıcaklık Polikristal Oksit anlamına geliyor. LTPO AMOLED ekran, yüksek yenileme hızı ve çözünürlüğe sahip bir arka panel teknolojisi ve ekranın yenileme hızını dinamik olarak değiştirmesine olanak tanıyor. Bu sayede güç tüketimi önemli ölçüde düşüyor ve pil ömrüne katkı sağlanıyor; ekranı her zaman açık kullandığınız senaryoda pil ömrü daha uzun süre dayanabiliyor.

Bu ekran aynı zamanda 1000 nit'e kadar çıkabilen çok parlak bir ekran. Çok ışıklı ortamlarda net ve canlı bir görüntü sunuyor, az ışıklı ortamlarda da ekranın her zaman görünür olmasını sağlıyor. Özellikle profesyonel seviyede dalış yapıyorsanız, dalış ilerlemenizi takip etmek için saatin ekranını 100 metre derinlikte bile etkin şekilde kullanabiliyorsunuz. Zaten saati dalış moduna aldığınızda, bu ekran eksiksiz bir dalış bilgisayarı haline geliyor ki bundan da az sonra bahsedeceğiz.

Watch Ultimate, özel saat yüzlerine sahip. Halihazırda Huawei Sağlık uygulaması üzerinden çok sayıda saat arayüzü elde edebiliyorsunuz, ancak Watch Ultimate için 2 özel saat kadranının da bulunduğu 6 yeni saat kadranı ilave edilmiş. Keşif Siyahı ve Okyanus Mavisi gibi saat yüzlerini Huawei Sağlık uygulamasından kolayca saate indirebiliyorsunuz.

Daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-ultimate/

Şimdi, saatin çevresine baktığımızda sağ tarafta 2 tuş var. Bunlardan üsteki Döner Taç olurken, alttaki ise Fonksiyon Düğmesi olarak kullanılıyor. Döner Taç’ı döndürerek saat arayüzünde gezinebiliyor ve ana kadran ile uygulama arasında geçiş yapabiliyor. Alttaki Fonksiyon Düğmesi ise, saatin egzersiz özelliklerine geçiş yapabilmekte ve diğer işlevler için kullanılıyor. Ancak sol tarafta bir tuş daha var. Watch Ultimate’in lansmanında da hepimizin merak ettiği bu gizemli tuş, Huawei’nin yeni Asistan Düğmesi. Bu tuşa basarak saati Outdoor Expedition moduna alıyor ve şimdi bahsedeceğimiz özellikle gezginlere, maceraya düşkün ve ekstrem sporlarla ilgili olanlara hitap eden keşif yeteneklerinden faydalanabiliyorsunuz.

Güçlü Keşif Yetenekleri

Huawei, Watch Ultimate, tasarımıyla çok şık ve oturaklı bir saat gibi görünse de aslında keşfetmeyi sevenler için çok uygun bir cihaz. İster kamp ister çölde off-road yapın, ister 100 metre derinliğe kadar dalın ya da arazi yürüyüşlerinde kaybolmayı sevin, tüm bu senaryolar ve fazlasında size ayak uydurabilecek ve dahası, size yönünüzü her zaman bulmanızı sağlayacak bir saat. Bu tuşa bastığınızda açılan Keşif Modu, bir anda saatin çehresini değiştiriyor.

Ana ekranda mesafeyi, ortalama hızınızı, gün doğumu ve gün batımı saatlerini, geçerli saati ve konum işaretleyicisini görüyorsunuz. Buradaki “İşaretle”ye dokunarak yeni konum işaretlemesinde bulunabiliyorsunuz. Saat GPS sinyali arıyor ve mevcut koordinatlarınızı kaydediyor. Ayrıca bu koordinatları temsil eden küçük bayrak için özel bir renk de seçebiliyorsunuz. Keşif modu, uzun süre dışarıda kaldığınızda konumunuzu otomatik olarak kaydediyor. Konumları işaretlemenize ve işaretli herhangi bir noktaya geri dönmek için yol tarifi almanıza olanak sağlıyor. Böylece kaybolmayı seven bir maceracıyasınız geri dönmek için içiniz rahat olacak.

Huawei, akıllı saatlerinde GPS konusuna büyük önem veren bir marka. Daha önceki saatlerinde de hassas çift frekanslı 5 sistemli GNSS uydu sisteminin kullanıldığını görmüştük. Watch Ultimate’te de bu mevcut. Böylece güçlü anti-parazit performansına sahip GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU ve QZSS’ten oluşan 5 ana uydu sistemine bağlı olan Watch Ultimate, yer küre üzerinde ve su altında yolunuzu bulmanızı sağlıyor.

Daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-ultimate/

Ekranı aşağı kaydırdığınızda burada rakım, kalp atış hızı, ara noktaya toplam uzaklık, ortalama hız ve bu modda geçirdiğiniz süreyi görebiliyor, bir alt ekrana geldiğinizde de pusulaya ulaşabiliyorsunuz. El alttaki ekranda da SpO2 ve Barometre bilgilerine erişebileceğiniz ve saatin ekranını bir el feneri gibi kullanabileceğiniz seçenekler var. Ayrıca bu moddayken soldaki Asistan Düğmesi’ne bir kez daha basarsanız, gece orman yürüyüşleri sırasında gözlerinizi yormaması için ekranı turuncuya da çevirebiliyorsunuz.

Dalgıçlar İçin Birebir

Dediğimiz gibi Watch Ultimate, bir akıllı saat olduğu gibi aynı zamanda bir keşif aracı; karada olduğu gibi sualtı için de. Watch Ultimate, 100 metreye kadar su geçirmez yapıda tasarlanmış bir akıllı saat. Patentli suya dayanıklı makine tasarımı ve 16’dan fazla suya dayanıklı yapı sayesinde Watch Ultimate, aşırı derin deniz basıncına dayanabiliyor. Huawei’nin özel patentli teknolojisi olan mikron seviyesindeki su geçirmez filtre katmanının yanı sıra yepyeni nefes alabilen membran bileşenleri de kullanılıyor. Böylece bu saat ile 10 ATM seviyesine, yani 100 metre seviyesine kadar dalabiliyorsunuz. İster eğlence amaçlı dalın ister profesyonel seviyede tüplü dalışlara katılın, bu iş için uygun ölçüde özellikler içeriyor.

Watch Ultimate ile eğlence dalışı, serbest dalış, teknik dalış ve profesyonel tüplü dalış yapabilirsiniz. Bunun için ana menüdeki dalış uygulamasına dokunmanız yeterli. Bu seçeneklerden birini seçtikten sonra da Watch Ultimate’in ekranı bir dalış bilgisayarına dönüşüyor. Açıkçası ben daha önce Discovery dalış yapmıştım, sualtı dünyası gerçekten bambaşka bir yer ve yön tayini yapması oldukça zor. Dalış bilgisayarında kaç metre derinlikte olduğunuzu, suyun sıcaklığını, dalış süresini, yönünüzü görebilmeniz gerçekten büyük yardımcı olacaktır. Bu arada bu bilgisayarın navigasyon ekranında, yönünüzü kilitleyebilme seçeneğinizin olması da sualtında kaybolmamanız için çok önemli bir fonksiyon olmuş. Özellikle dalış sporuyla ilgili olanların bu saati daha detaylı şekilde incelemelerini öneriyoruz. Derinlere dalarken tüm güvenlik prosedürlerinin uygulandığından emin olmak önemli. Bunun için Watch Ultimate’te hatırlatıcılar ve uyarılar yer alıyor, dekompresyon özelliği, suya giriş ve çıkış kayıtları gibi farklı güvenlik özellikleri bulunuyor. NDL hesaplama, basınç düşüşü hesaplama ve apne antrenmanı ve apne testi gibi seçenekler de var.

Üst Seviye Sağlık Özellikleri

Watch Ultimate’in daha pek çok özelliği var ve bunların önemli bir bölümü de sağlık konusunda. Huawei’nin daha önceki akıllı saatlerinden kalp hızı ölçümü ve uyku takibi gibi sağlık analizi konularındaki yeteneklerine aşinayız. Hatta tansiyon ölçebilmesi için özel olarak tasarladığı Watch D isimli akıllı saatinin de incelemesini kısa bir süre önce sizlerle paylaşmıştık. Huawei, sağlık konularında yenilikçi yaklaşımını sürdürüyor ve Watch Ultimate ile tıbbi sınıf EKG analizi yapabiliyor ve damar sertliği tespitinde bulunabiliyor.

Daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-ultimate/

Elektrokardiyogram (EKG) en çok kullanılan klinik muayene yöntemlerinden biri ve kardiyak elektrofizyolojik aktivitenin grafiksel olarak kaydedilmesinde etkili bir araç. EKG eğrisi kalbimizdeki her küçük değişikliği ortaya çıkarıyor, böylece doktorlar herhangi bir anormallik için fikir edinebiliyor. Damar sertliği tespiti olarak bilinen arteriyel sertlik algılama yöntemi ise, arterde bir hasar varsa, bunun erken tespitinde faydalanıldığı bir yöntem. Watch Ultimate ile her 2’sinin ölçümü yapabiliyor ve böylece sağlığınız hakkında daha net ve elle tutulur bir gözlemde bulunabiliyorsunuz.

Tabii ki diğer sağlık izleme yöntemleri de saatte Watch Ultimate’te mevcut. SpO2 seviyenizi, stres seviyenizi ölçebilir, vücut sıcaklığınızı izleyebilir ve tabii ki uykunuzu takip edebilirsiniz. Saati telefonunuzla eşleştirmede kullandığınız Huawei Sağlık uygulaması üzerinden Huawei TruSleep, sürekli kap atış hızı izleme, otomatik stres testi, otomatik SpO2 analizi ve sürekli deri sıcaklığı ölçümü özelliklerini etkinleştirdiğinizde, Watch Ultimate tüm bu alanlarda sizi takip etmeye başlıyor. Daha sonra da Sağlık adımından tüm bu parametrelerin ölçümlerini tablolar halinde görebiliyorsunuz. Mesela uyku takibi kısmına geldiğinizde, uyku kalitenizi, gecenin hangi saatlerinde hangi uyku aşamalarında olduğunu net şekilde görebiliyorsunuz.

Son olarak sporcular için de bir parantez açalım. Watch Ultimate, 100’den fazla egzersiz takibi yapabiliyor. Otomatik takip için algoritması var, antrenman planlamaları yapabiliyorsunuz.

Bu arada Watch Ultimate’i yalnızca Huawei akıllı telefonlarla kullanmak zorundasınız diye bir şey yok. Şu an elimde Android işletim sistemli bir telefon bulunuyor ve bununla da aynı şekilde eşleştirebildim, tüm fonksiyonları da çalışıyor. Yine benzer şekilde iOS ile de uyumlu yapıda. Yani saatin tüm fonksiyonlarını diğer telefonlarla da kullanabiliyorsunuz.

Pil Ömrü Ne Kadar?

Huawei akıllı saatleri her zaman pil ömrü konusunda çok cömert davrandı, Watch Ultimate’te de bunu sürdürüyor. Saatte 510 mAh kapasitesinde batarya bulunuyor ve bu pil orta düzeyde kullanımda 14 güne kadar, saati gerçekten zorlarsanız ise 8 güne kadar dayanabiliyor.

Elbette kullanım senaryoları çok öznel. Ancak biz kullandığımız süre içinde pek çok fonksiyonunun sürekli açık olduğu senaryoda rahatlıkla 10 güne kadar ulaşabildik. Bu süre içinde telefon görüşmesi, gün içinde otomatik egzersiz takibi, sürekli uyku, kalp atış hızı, SpO2 ve stres takibinin yanı sıra bazı manuel sağlık fonksiyonlarını da kullandık. GPS konum takibinde de bulunuyordu ayrıca. Bunlara göre bu sonucun oldukça etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

Şarjı bittiğinde ise kutusundan çıkan şarj pedi ile şarj edeceksiniz. Bu şarj pedi saati yaklaşık 1 saat içinde tam kapasite şarj edebiliyor. Bu arada Watch Ultimate’in, Qi sertifikalı diğer kablosuz şarj cihazlarıyla çalıştığını da söyleyelim.

Sonuç

Evet, sonuç olarak Huawei Watch Ultimate bir teknoloji şaheseri ve Huawei için sektörde bir başka ilk oluyor. Zirkonyum bazlı sıvı metal kasası titanyumdan daha güçlü, ekranı büyük, keskin ve parlak, keşif, dalış, sağlık ve spor konularında gelişmiş fonksiyonlar sunuyor, pili ise uzun ömürlü. Kendini şımartmak isteyen, sevdiğine gerçekten kaliteli ve şık bir hediye almak isteyenler için kesinlikle ilk bakılması gereken cihazlardan. Peki, fiyatı ne kadar?

Huawei Watch Ultimate’in elimizdeki bu gümüş renkli tepe modelinin fiyatı 19 bin lira. İndirim ve kampanya seçenekleri var. Siyah modelde 500 lira, gümüş modelde ise 700 lira sepet indirimi mevcut. Ayrıca Huawei FreeBuds 5i kulaklık ve Huawei 1 yıl ekstra uzatılmış garanti hediyesi de bu saatle birlikte geliyor.

Son olarak bize özel bir indirim de var. Bu kodu (AULTIMATE500CHIP) kullanarak nisan ayı sonuna kadar geçerli 500 lira indirim kazanabiliyorsunuz.

Daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-ultimate/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch Ultimate
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
95
Ekran 1.5 inç LTPO AMOLED
Çözünürlük 466x466
Pil Ömrü 14 güne kadar
Bilek Ölçüsü 140 - 210 mm
Su Geçirmezlik Seviyesi 10 ATM suya dayanıklı
Hoparlör Var
Mikrofon Var
Uyumluluk HarmonyOS 2 ve üstü, Android 6.0 ve üstü, iOS 9.0 ve üstü
Bağlantılar Bluetooth, NFC, GPS
Boyutlar 48.5 x 48.5 x 13 mm (saat)
Ağırlık 76 gr. (kayış hariç)