Huawei Matebook X Pro İnceleme

Huawei'nin yeni MateBook X Pro dizüstü bilgisayarını inceledik! İşte Huawei MateBook X Pro özellikleri...

CHIP Online Notu 93
  • Multi-Screen Collaboration kullanımı
  • Estetik ve kompakt tasarım
  • Dokunmatik 3K ekran
  • Üst seviye performans
  • Zengin kullanım seçenekleri
  • Uzun pil ömrü
  • Parmak izi sensörü
  • Kaliteli ses veren hoparlörler

Özellikle son dönemde arka arkaya yeni dizüstü bilgisayarlarını kullanıcılarla buluşturan Huawei, MateBook 13, MateBook D 14 ve MateBook D 15 modelleriyle geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardı. Bunun ana sebebi elbette bu laptop'ların hem rakiplerine göre uygun fiyatlı olması, hem de üst seviye özellikler sunmasıyla segmentleri içinde farklılık yaratması oluyor. Bu 3 modeli de incelemiştik hatırlarsanız. O incelemelerimizi de hemen üzerlerine tıklayarak görebilirsiniz.

Bu defa ise yeni MateBook X Pro elimizde, Hem kompakt tasarım hem üst seviye performans ve çevre özellikleriyle beraber ilk intibada gerçekten de bir hayli etkileyici duran MateBook X Pro'yu bu makalemizde etraflıca inceleyeceğiz.

MateBook X Pro Tasarımı ve Ekranı Nasıl?

MateBook X Pro Tasarımı ve Ekranı Nasıl?

Tasarımıyla oldukça etkileyici görünen MateBook X Pro uzay grisi rengiyle elimizde olurken, metal gövdesi ile oldukça sağlam yapıda. Gayet ince ve fazlasıyla hafif olan laptop, sadece 14.6 mm kalınlığında ve 1.33 kilogram ağırlığında. Böylece sırt çantanızda kendine kolayca yer bulacak, elde de rahatlıkla taşınabilecek bir model oluyor.

Huawei MateBook X Pro Ekran Çözünürlüğü

Kompakt yapısına karşın ekranıyla ise oldukça geniş görüntü sağlayan MateBook X Pro, kullanılan çerçevesiz ekran tasarımı ile geniş görüntü sağlıyor ve bu ekran ile tam 3K çözünürlüğü destekliyor. Ekranın çözünürlüğü 3000x2000 piksel olurkan, ekran boyutunun da 13.9 inç olduğunu söyleyelim.

Bu ekranın bizim gözümüzde 3 cazibeli yönü var. Birincisi dediğimiz gibi çerçevesiz tasarım ile sınırsız deneyim sunması; öyle ki, ekranın gövdeye oranı yüzde 91 seviyesinde. İkincisi 3K çözünürlük değeri, yüzde 100 sRGB renk gamutunu desteklemesi, 1500:1 kontrast oranı ve 450 nit parlaklık değeriyle harika görüntü üretmesi. Üçüncüsü ise bu ekranın dokunmatik olması. Evet, MateBook X Pro'nun ekranı tamamen dokunmatik destekli ve böylece bu laptop, kompakt yapısıyla mobil kullanımlar için ideal olduğu kadar, esnek kullanım alanını da genişletiyor, kullanımı zenginleştiriyor.

MateBook X Pro Teknik Özellikleri Neler?

MateBook X Pro Teknik Özellikleri Neler?

MateBook X Pro, teknik yönü ve çevre özellikleriyle de fazlasıyla güçlü ve zengin bir model. Laptop'ta Intel'in 10'uncu nesil yeni işlemci ailesinden Core i7-10510U CPU bulunuyor. 4.9 GHz frekansa kadar ulaşabilen bu işlemci böylece güçlü bir kullanım sunuyor.

Huawei MateBook X Pro RAM ve Depolama Kapasitesi

Yer alan bu işlemcinin yanı sıra MateBook X Pro'da 16 GB kapasitesinde RAM mevcutken, 1 TB kapasitesinde NVMe SSD ile geniş depolama alanı sağlanıyor ve grafik tarafında ise 2 GB kapasiteli NVIDIA GeForce MX250 GPU karşımıza çıkıyor. Tüm bu teknik kadro ışığında MateBook X Pro, çoklu işlemlerde verimlilik, görüntü işlemede yüksek sürat ve oyun deneyiminde akıcılık sağlıyor.

Buraya kadar zaten halihazırda oldukça güçlü bir dizüstü bilgisayar olduğu aşikar, daha fazlası da var ancak geçmeden önce MateBook X Pro'yu diğer dizüstü bilgisayarlardan ayıran farklı bir yeteneğinden bahsedelim.

MateBook X Pro ile Telefonu Birbirine Bağlayın

MateBook X Pro ile Telefonu Birbirine Bağlayın

Matebook X Pro'da, daha önce incelediğimiz diğer Huawei laptop'larda da bulunan önemli bir özellik var, fakat bu özellik diğer dizüstü bilgisayarlarda yok. O anlamda Huawei'nin dizüstü bilgisayarları rakiplerden bu noktada ayrılıyor.

Huawei'nin dizüstü bilgisayar ile akıllı telefonu bir araya getiren önemli bir özelliği var, adı ise Çoklu Ekran İş Birliği olarak da bilinen Multi-Screen Collaboration. Bu özellik sayesinde Huawei akıllı telefonunuz ile Matebook X Pro'yu birbirine tamamen kablosuz olarak bağlayabiliyor, telefonu bilgisayar üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Peki, bu nasıl oluyor? Şimdi adım adım anlatalım.

Bu özelliği çalıştırmak oldukça basit. Önce laptop'ta yer alan PC Manager uygulamasını açıyoruz. PC Manager otomatik olarak çevredeki Huawei cihazlarını taramaya başlıyor ve telefona gelen bildirimden izin veriyoruz; böylece laptop ve telefon arasındaki bağlantı sağlanmış oluyor.

Evet, telefonun ekranı artık laptop'ın bir kenarında karşımızda. Böylece bilgisayar başında çalışırken, aynı zamanda telefonunuza da kolayca erişebiliyor, telefonunuzdaki tüm fonksiyonları ekran başında yönetebiliyorsunuz.

Peki, bu sayede neler yapabilirsiniz?

Huawei MateBook X Pro Multi-Screen Collaboration Neye Yarıyor?

En basitinden telefonda bulunan mobil uygulamaları Matebook X Pro'da çalıştırabilirsiniz. Sadece uygulamaları değil, oyunları da Matebook X Pro ekranında oynayabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla mesajlaşabilirsiniz, telefonunuza gelen aramaları cevaplayabilirsiniz, telefonunuzun galerisine girip fotoğraf ve videolar arasında dolaşabilir, görüntüleyebilirsiniz. Hatta sadece görüntülemekle sınırlı da değilsiniz, telefonunuzdan Matebook X Pro'ya veya laptop'tan telefona dosyaları sürükleyip bırakarak taşıyabilirsiniz ya da yazışmalarınızdan veya dokümanlardan seçeceğiniz alanı aynı yöntemle alabilirsiniz. Yani demek istediğimiz bu özellik ile seçenekleriniz muhtelif.

Evet, bahsettiğimiz Multi-Screen Collaboration özelliği ile standart dizüstü bilgisayar kullanım kalıplarını kırabiliyor ve bu sayede akıllı telefonla daha kolay iletişim kurabilme özgürlüğü elimizin altına geliyor. Gerçekten de oldukça etkileyici bir özellik ve bu özellik, bahsettiğimiz gibi daha önce incelediğimiz MateBook 13 2020, MateBook D 14 ve MateBook D 15 modellerinde de var.

HUAWEI MateBook X Pro ile Multi-Screen Collaboration deneyimini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

MateBook X Pro Pil Ömrü ve Zengin Seçenekler

MateBook X Pro Pil Ömrü ve Zengin Seçenekler

MateBook X Pro'da başka numaralar da var. Bu laptop ayrıca uzun bir pil ömrü sağlıyor. Kompakt yapısı ve mobil formu sebebiyle dolaşımda rahat kullanabileceğiniz cihaz, uzun pil ömrü ile de bu esnek kullanımı destekliyor. MateBook X Pro ile 13 saat kesintisiz video, 11 saat kesintisiz internet ve 15 saat günlük kullanım olanağınız var. Bu da laptop'ın artı hanesine yazılan önemli özelliklerinden oluyor. Şarj edeceğiniz zamanda da boyu neredeyse bir akıllı telefon şarj adaptörü kadar olan şarj cihazı ile USB-C Type-C portu üzerinde SuperCharge gücünde hızlıca şarj edebiliyorsunuz.

Huawei MateBook X Pro Parmak İzi Sensörü

Sahip olduğu ve anlattığımız onca özelliğin yanında MateBook X Pro'da çevre detaylar da fazlasıyla ilgi çekici. Mesela laptop'ın güç tuşu parmak izi sensörü özelliğine sahip. Böylece parmak izini kullanarak güvenli ve hızlı oturum açabiliyorsunuz, laptop'ınıza sizden başka kimse erişim sağlayamıyor.

Bir diğer önemli detay da klavyede gizli. MateBook X Pro'da web kamerası klavyede bir tuşun altında gizli olarak yer alıyor. Böylece kullanmadığınız zamanlarda bu tuşu kapatarak web kamerasını gizleyebiliyor ve yine bu sayede güvenliğinizi sağlayabiliyorsunuz.

Huawei MateBook X Pro Ses Sistemi

Ve son olarak sesten bahsedeceğiz. MateBook X Pro'da öyle bir hoparlör desteği var ki, gerçekten takdire şayan. Laptop'ın 4 tarafında da hoparlör var ve böylece 360 derece ses sağlanabiliyor. Yüksek ses seviyesi olsun, basların kendini hissettirmesi olsun, yerleştirilen hoparlörleri değerlendirdiğimizde bir mobil platform için gayet güçlü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde, MateBook X Pro'nun sahip olduğu tüm özellikleriyle yıllar boyu gayet keyifle, sorunsuz şekilde kullanılabilecek bir dizüstü bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz. Hem kozmetik açıdan hem kullanım hem de performans açısından değerlendirdiğimizde gayet avantajlı bulduk doğrusu. Bu anlamda iyi bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız, bizce MateBook X Pro'ya bir göz atmanızda gerçekten fayda var.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Matebook X Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
93
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-10510U
İşlemci Hızı4.90 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13.9 inç
Ekran PaneliLTPS
Çözünürlük3000 x 2000 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX250
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar304 x 217 x 14.6 mm
Ağırlık1.33 kg
Pil Ömrü013:00 saat