Huawei MateBook X İnceleme

Huawei'nin ultra ince ve ultra hafif dizüstü bilgisayar kategorisine getirdiği yeni model MateBook X'i tüm özellikleriyle inceledik.

CHIP Online Notu 91
  • Minimal tasarım
  • Canlı ve dokunmatik ekran
  • Yeni nesil işlemci ile iyi performans
  • SSD performansı
  • Pil ömrü
  • Çevresel ses destekli hoparlörler
  • Parmak izi sensörü
  • Free Touch alanı
  • Multi-Screen Collaboration kullanımı

MateBook dizüstü bilgisayar ailesini hızlıca genişletmeyi sürdüren Huawei, bunu sadece notebook'ları ile sınırlı tutmuyor. Huawei bir süredir arka arkaya çok sayıda yeni ürünü bir anda tanıtıyor ve hızlıca piyasaya sürüyor.

Açıkçası uzun bir süredir bu kadar seri yeni cihaz üretimi yapan ve piyasayı adeta ürün bombardımanına tutan bir marka olmadı. Bu da kullanıcı nezdinde kuşkusuz oldukça önemli. Çünkü böylece seçenekler artarken, kullanıcıların tercihleri de çeşitlenmiş oluyor ve herkes kendi bütçesine göre bir cihaz bulabiliyor ki, bunu daha önce Huawei'nin özellikle MateBook D serisi dizüstü bilgisayarları ile gördük.

Hem MateBook D 14 hem MateBook D 15 dizüstü bilgisayarlarını incelemiştik hatırlarsanız ve bu modeller sahip olduğu özellikler bir yana, fiyatlarıyla da rakip modellere göre fazlasıyla cazipti. Bugünkü konumuz olan MateBook X ise, segmenti dahilinde daha elit bir ürün, Huawei'nin dizüstü bilgisayar serisinin amiral gemisi konumuna yerleşen modellerden biri. Peki, MateBook X neler sunuyor, artık incelemeye başlayalım.

İnce, Hafif ve Minimal Tasarım

İnce, Hafif ve Minimal Tasarım

MateBook X de tabii ki serinin genlerini sürdürüyor ve tasarım dilini benimsiyor. Yalnız bu laptop, öncekilerden çok daha hafif olmuş. Tartıya koyup tarttığınızda sadece 1 kilogram geliyor. Ayrıca 13,6 mm'lik kalınlığı ile de oldukça ince tasarlanmış. Zaten yekpare magnezyum alüminyum alaşımlı gövdesiyle de göze fazlasıyla güzel geliyor ve elinizle şöyle bir tuttuğunuzda da iyi bir his bırakıyor. Bu sayede masa üzerinde güzel görünen, kullanırken iyi hissettiren ve yanınızda taşırken de gayet mobil bir laptop seçeneği olmuş ki, özellikle bu türde bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız açıkçası sizin de çok beğeneceğinizi düşünüyoruz. Bilhassa minimal tasarımlardan hoşlananlar çok sevecektir.

Huawei MateBook X Çerçevesiz Ekran

Laptop'ın bu kadar güzel görünmesini sağlayan bir diğer etken de üzerindeki çerçevesiz ekran. Çerçevesiz tasarlanmış olmasının tasarım cazibesini desteklediği aşikar. Ayrıca dokunmatik olması da kullanımı fazlasıyla kolaylaştırıyor ve düz ekranlı laptop'lara kıyasla fark yaratıyor. Tabii ki bu ekrandan daha detaylı bahsedeceğiz.

MateBook X'in elimizdeki modeli Buz Gri renkli. Bu cihazın ayrıca Orman Yeşili renkli seçeneği bulunduğunu da söyleyelim ve şimdi laptop'ın çevre detaylarına doğru geçelim.

Geniş Bağlantı Desteği ve Uzun Pil Ömrü

Geniş Bağlantı Desteği ve Uzun Pil Ömrü

MateBook X, çok ince bir laptop, ancak bağlantı konusunda sizi zora sokmuyor ve böylece komple bir çözüm oluyor. Sağ ve sol yanında USB-C portu bulunduran ve yanına 3.5 mm kulaklık girişi ilave edilen laptop, kutu içeriğinde bir harici bağlantı aparatı da bulunduruyor. Bu aparat sayesinde tam boyutlu HDMI ve USB girişine sahip oluyor, ayrıca VGA portuna da kavuşuyorsunuz. Yine USB-C portu da burada desteklenmiş. Böylece kompakt laptop'lardan sırf fiziksel bağlantı eksikliği nedeniyle kaçınanların endişeleri son buluyor.

Huawei MateBook X Şarj Aparatı

Bu arada cihazın şarj aparatı da gayet kompakt, neredeyse bir telefon şarj cihazı kadar küçük bir adaptör. Yani o eski tuğla adaptörleri unutun, bunu taşımak hiç sorun olmuyor. Ayrıca bu şarj cihazı boyutuna göre de oldukça hızlı şarj ediyor. Sadece 30 dakika içinde laptop'a 4 saatlik video oynatma süresi sağlayabiliyor, ancak kaldı ki MateBook X'in pil ömrü de totalde oldukça uzun.

Tek şarjla 9 saat boyunca ofis işlerinizi yapabiliyor, standart iş yüklerinde kullanabiliyorsunuz. Yine öte yandan 7,5 saat web dolaşımı ve 9 saat kadar video izletme süresi de sunan MateBook X, böylece bu klasman için pil ömrüyle gayet tatmin edici bir model oluyor.

Free Touch, İyi Klavye ve 4 Yönlü Ses

Free Touch, İyi Klavye ve 4 Yönlü Ses

MateBook X hakkında anlatılması gereken çok fazla şey var doğrusu. Klavye ve fareden de bahsetmek lazım, 4 yönlü hoparlörlerinden de. Ekran ve teknik detaylar ile performansına da değineceğiz. Fakat şu laptop'ın genelini önce bitirip, içeriye daha sonra geçelim istiyorum.

Laptop'ın klavye tuşları yeterli yükseklikte tutulmuş. Biliyorsunuz, kimileri yüzeyle oldukça yakın oluyor ve bu nedenle basım hissiyatı doğurmuyor; bu da özellikle uzun soluklu yazı yazarken hataya ve kullanım memnuniyetsizliğine sebep oluyor. MateBook X, bunun arası oldukça iyi tutulmuş. Tuşlar ne çok çıkıntılı görünüyor, ne de yazarken eksiklik hissettiriyor. Mis gibi olmuş. Tuşların büyüklükleri ve ara boşlukları da ideal durumda; tuşlar arasında 1.3 mm'lik boşluk bırakılmış. Öte yandan gece kullanımı için 2 kademeli arka ışıklandırma da unutulmamış.

Huawei MateBook X Klavyesinde Gizli Kamera

Bu arada klavyede yine bir sürpriz var; F6 ve F7 tuşları arasında gizli kameramız yine bu modelde de burada yer alıyor. Böylece web kamerasını kullanmadığınız durumlarda izlendiğiniz hissiyatına kapılmıyorsunuz. Fakat tabii ki bunun altta olması, görüş açısını biraz olumsuz etkiliyor. Yine de güvenlik daha önemli elbette.

Huawei MateBook X Free Touch Özelliği

Laptop'taki touchpad alanı da oldukça geniş tutulmuş. Huawei, bu modelinde touchpad'e kazandırdığı özellikler neticesinde Free Touch adını vermiş. Önceki nesil laptop'larına göre yüzde 26 oranında daha geniş olan bu yüzey, daha gerçek basınç hassasiyetli dokunmatik geri bildirim sağlıyor ve böylece gayet akıcı bir kullanım sağlıyor. Zaten öte yandan ekran da dokunmatik olduğundan, bu yüzey ek seçenek halini alıyor.

Huawei MateBook X Parmak İzi Sensörü

MateBook X'in güç tuşu ise, önceki MateBook modellerinde de olduğu gibi parmak izi sensörü olarak yer alıyor. Böylece bilgisayarınızı açarken PIN ve parola girmenize gerek kalmıyor, güvenlik olarak da daha iyi bir seçenek sunulmuş oluyor.

Ve bunların yanında bir de hoparlörlere parantez açmak lazım. Merak edenlere önerim: Muhakkak gidip yakından deneyin. Yerleştirilen 4 hoparlör ile beraber çevresel bir ses desteği sağlanıyor. Özellikle Deep House gibi fresh melodiler dinliyorsanız, fazlasıyla tatmin oluyorsunuz.

Üst Seviye Ekran ve Pratik Kullanım Çeşitliliği

Üst Seviye Ekran ve Pratik Kullanım Çeşitliliği

MateBook X'te az önce de söylediğimiz gibi çerçevesiz bir ekran var. Bu ekran, 13 inç boyutunda ve çerçevesiz olması sebebiyle tam yüzde 90 ekran – gövde oranı sağlıyor. Yani bu boyuttaki laptop'lara göre daha geniş bir görüş alanı sağladığını söyleyebiliriz.

Ekran 3K çözünürlüğünde, yani 3000x2000 piksel görüntü üretiyor. 278 ppi piksel yoğunluğu, 400 nit parlaklık seviyesi, 1500:1 kontrast oranı ve yüzde 100 sRGB renk gamutu desteği ile beraber üst düzey görüntü sağlayabiliyor. Bunlara ilave olarak dokunmatik panelden oluşmasıyla da fark yaratıyor. Böylece işlemlerinizi çok kolay şekilde yapabiliyor, mouse'u bırakın bir kenara, touchpad'i bile kullanmaya ihtiyaç duymuyorsunuz.

Huawei MateBook X Ekran Boyutu

Bu arada ekran boyutu dikkatinizi çekmiştir. Huawei, MateBook modellerinde 16:9 ekran en – boy oranı yerine 3:2 ekran en – boy oranını tercih ediyor. Bunun sebebi ise, bu ekran boyutunda görüntünün alttan kesintiye uğramaması. Böylece dikey düzlemde daha fazla alan kazanabiliyorsunuz –ki bu da pratik kullanımda daha fayda doğuruyor.

Huawei MateBook X Çoklu Ekran İş Birliği Özelliği

Bu arada pratik kullanımdan bahsetmişken MateBook X'in Multi-Screen Collaboration, yani Çoklu Ekran İş Birliği özelliğinden de bahsedelim. Aslında bu özelliği artık sizler de yakından tanıyor olmalısınız, zira son dönemde incelediğimiz her MateBook dizüstü bilgisayarda yer alan bir özellik bu.

Multi-Screen Collaboration özelliği ile Huawei akıllı telefonunuzu bu laptop ile birbirine kablosuz olarak kolayca bağlayabiliyor, telefonu bilgisayar üzerinden kontrol edebiliyor, sadece sürükle – bırak yöntemiyle telefon ve bilgisayar arasında dosya transferi yapabiliyorsunuz. Yani telefonunuzdaki dosya ve fotoğrafları bilgisayara taşımak için kablo ile bağlantı yapmanıza gerek yok, hatta bilgisayar başındayken telefonunuza ulaşma derdiniz de yok. Çünkü bu özellik ile telefonunuz zaten ekranın bir yanında kullanılmak üzere sizi bekliyor. Bu sayede bilgisayar başında çalışırken, aynı zamanda telefonunuza da kolayca erişebiliyor, yazışmalarınızı yapabiliyor, telefonunuzdaki tüm fonksiyonları ekran başında yönetebiliyorsunuz.

Bu özelliği çalıştırmak da hiç karmaşık değil. Laptop'taki PC Manager uygulamasını açıyorsunuz. PC Manager otomatik olarak çevredeki Huawei cihazlarını taramaya başlıyor ve telefona gelen bildirimden izin veriyoruz; böylece laptop ve telefon arasındaki bağlantı sağlanmış oluyor. Hepsi bu kadar.

HUAWEI MateBook X ile Multi-Screen Collaboration deneyimini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Teknik Özellikler ve Performans

Teknik Özellikler ve Performans

MateBook X, başta da söylediğimiz gibi Huawei'nin dizüstü bilgisayar serisinin amiral gemisi konumuna yerleşen modellerden biri. Daha önce tepe model MateBook X Pro'yu incelemiştik. MateBook X ise teknik kadrosu ile onun bir altına konumlanıyor.

MateBook X'te de en yeni işlemci kullanışmış. Intel'in yeni 10'uncu nesil işlemci ailesinden Core i5-10210U CPU'dan güç sağlayan laptop, 4 fiziksel 8 iş parçacığına sahip bu işlemcisiyle maksimum frekansta 4.20 GHz'e kadar güç üretiyor. Bu da günlük kullanımlardan ziyade, daha yoğun iş tempoları için ve hatta video render işlemleri için de yeterli bir performans anlamına geliyor.

Huawei MateBook X Depolama Kapasitesi

İşlemciye uygun olarak 16 GB kapasitesinde RAM ile desteklenen dizüstü bilgisayarda SSD kapasitesi ise 512 GB şeklinde. NVMe M.2 SSD'nin yer aldığı laptop'ta disk performansı da gayet etkileyici. CrystalDiskMark ile yaptığımız veri yazma okuma testinde 3283 MB/s sıralı okuma, 2946 MB/s sıralı yazma sonuçlarına ulaştık ki, bunlar da performansa ışık tutuyor.

Ha, şunu da söyleyelim: MateBook X, oyuncular veya üst seviye grafik işlemleri yapmak için geliştirilmiş bir model değil. Laptop'ta Intel UHD Graphics yerel grafik birimi bulunuyor. Temel işlemleri halledebilirsiniz ancak daha fazlası için daha önce incelediğimiz MateBook X Pro daha iyi bir seçenek olacaktır.

Bu arada MateBook X'in kullanımda gayet sessiz çalıştığını da söyleyelim. Laptop fansız tasarımı benimsiyor, bu nedenle ses yok. Soğutma için ısı iletimli menteşeler tercih edilmiş, böylece soğutma işi de kotarılmış.

Son olarak laptop'ta yeni nesil güncel Wi-Fi 6 kablosuz ağ desteğinin olduğunu da söyleyelim. Böylece yeni nesil Wi-Fi ağlarına rahatlıkla bağlanabiliyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak MateBook X, Huawei'nin MateBook serisi ile başlattığı hareketi başarılı bir şekilde sürdüren bir model olmuş. 2020 serisi MateBook X Pro'nun bir altına konumlanan ve böylece üst segmentte çeşitlilik sağlayan MateBook X, her şeyin yanında tasarımı ve bahsettiğimiz kullanım çeşitliliğini arttırıcı özellikleriyle bizden tam not alıyor. Açıkçası baktığınızda keyif duyacağınız, kullandığınızda ise tercih ettiğinize pişman olmayacağınız bir model MateBook X. Tabii ki laptop'tan ne aradığınıza da bağlı biraz. Bir oyun bilgisayarı arıyorsanız bu sizin kaleminiz değil; fakat iş temposu, günlük kullanım, pratik özellikler, şık tasarım, mobilite ve deneyimlemeniz gerektiğinden bahsettiğimiz ses performansı ile gerçekten de muazzam.

Fiyat: 12.999 TL

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook X
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-10210U
İşlemci Hızı4.20 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13 inç
Ekran PaneliLTPS
Çözünürlük3000 x 2000 px
Grafik İşlemciIntel UHD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar284 x 206 x 13.6 mm
Ağırlık1.0 kg
Pil Ömrü009:00 saat