iPhone 8 İncelemesi

iPhone 7s görünümlü iPhone 8, tüm detaylarıyla test merkezimizde.

CHIP Online Notu 80
  • Performans
  • Bluetooth 5.0
  • 240 kare ağır çekim
  • Su geçirmez
  • Başarılı fotoğraf yeteneği
  • Kablosuz şarj nihayet geldi
  • Fotoğraf kalitesi yeni standartlar getirmedi
  • Ekran – gövde oranı
  • Uzun şarj süresi
  • iPhone 7'den pek farkı yok
  • Yüksek fiyat

Apple, kendi standartlarını artık değiştiriyor. Akıllı telefon kolunu genişleten Apple, bu yıl 3 telefonla karşımıza çıktı. Elimizdeki iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ile seriyi sürdüren Apple, ayrıca bir de iPhone X'i tanıttı bildiğiniz gibi.

iPhone X, başta tasarımıyla olmak üzere tüm dikkatleri üzerine toplarken, iPhone 8'leri gölgede bıraktı. Hoş, o olmasa bu kez de fiyatlarıyla iPhone 7'lerin gölgesinde kalacaktı yeni seri telefonlar; zira yeni modeller seleflere nispeten pek fark getirmiyor. Yeni modellerine sınırlı yükseltmelerle dokunuşlarda bulunan Apple, elbette iPhone 6S veya öncesi telefonu olanlar için heyecan yaratabilir. Ancak yine de kullanıcıların büyük bölümünün iPhone X'i beklediğini ve iPhone 7'nin de halen ilgi gördüğünü söylemek lazım.

İlgili İnceleme: iPhone 7 İncelemesi

Bu incelememizde iPhone 8'i tüm detaylarıyla ele alacağız, ancak söze önce fiyatla başlayalım.

Elimizdeki iPhone 8, 256 GB'lık kapasiteye sahip model. Bu telefonu şu an piyasada 4999 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz. Yine aynı fiyata Samsung Galaxy Note 8 ve Huawei P10 Plus modellerini de görmek mümkün. Evet, fiyat çıtası bir hayli yükseldi, ancak iPhone X gelene kadar bekleyin. Zira iPhone X'i 6200 TL'den başlayan fiyatla raflarda göreceğiz.

Tasarım

Tasarım

iPhone 8'in tasarımı iPhone 7'den pek farklı değil. Ancak bu modelde arka yüzün cam malzemeye sahip olduğunu görüyoruz. iPhone 5'ten bu yana kullanılan alüminyum gövde üzerine yapılan bir güncelleme olarak, telefondaki tasarım anlamında en radikal değişikliğin bu olduğunu söyleyebiliriz.

İlgili İnceleme: iPhone 5 İncelemesi

Bununla birlikte boyut, şekil ve görünüm bakımından iPhone 8; iPhone 7, iPhone 6s ve iPhone 6 ile aynı form faktörünü kullanıyor. Ön yüzden baktığınızda bu dört modeli birbirinden ayırmak neredeyse imkansız.

Yine iPhone 8, 7.3 mm ile iPhone 7'den 1 milimetre daha kalın, 67.3 mm ile daha geniş ve 138.4 mm ile daha uzun bir telefon oluyor. Fakat bu farklılık dikkatinizi çekmeyecek bile. Ağırlığı ise, 10 gram daha yüksek; 148 gram seviyesinde.

İlgili İnceleme: iPhone 6 İncelemesi

Telefonun çevresine baktığımızda, alışık olduğumuz üzere ekranın altında Touch ID'yi görüyoruz. Telefonun sağ kenarında güç butonu ile SIM kart çekmecesi, sol tarafta da ses butonları ve sessiz anahtarı mevcut.

iPhone 8'de su koruması önceki modeldeki gibi bulunuyor. IP67 sertifikası bulunduran iPhone 8, 1 metreye kadar 30 dakika boyunca suya maruz kalabiliyor. Mesela Apple, bu sertifikayı da güncellememiş. Note 8'de, IP68 sertifikası yer alıyor bildiğiniz gibi.

Apple, iPhone 8'in ön ve arka yüzeyinde kullanılan cam malzemenin çok sert olduğunu söylüyor; ancak yine de telefonu aldıktan sonra ne olur ne olmaz bir koruma kılıfı satın alırsanız iyi edersiniz. Şimdilik 3 farklı renk seçeneğiyle gelen iPhone 8'in, bunlar arasında gümüş, uzay grisi ve altın renklerini sunduğunu da söyleyelim ve şimdi ekran detaylarına geçelim.

Ekran

Ekran

iPhone 8'in ekranı, yine bildiğimiz gibi. 4.7 inç boyutunda ekran, iPhone 7'deki gibi Retina HD olarak geliyor. Hatta kağıt üzerinde baktığımızda, telefonun ekranının iPhone 6s'ten bu yana hemen hemen aynı olduğunu söylemek mümkün. Aynı 4.7 inç boyut, aynı IPS panel, aynı 1334x750 piksel çözünürlük. Hatta 326 ppi seviyesindeki piksel yoğunluğu ve 1400:1 kontrast oranı bile aynı. iPhone 7 ile gelen fark, 625 kandela seviyesindeki parlaklık olmuştu. Şimdi iPhone 8'de buna, Apple'ın True Tone teknolojisi de ekleniyor ve bununla renkler ile kontrast genişletiliyor.

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy S8+ İncelemesi

Bu özellik ile ortam ışığını izleyen telefon, bulunduğunuz aydınlatma koşullarına en iyi uyacak şekilde ekranı kalibre ediyor. Yalnızca parlaklığı arttırıp azaltmıyor, renkleri de düzenliyor. Bu da iPhone 8'in ekranının, selefine kıyasla daha güzel görünmesini sağlıyor. Ancak yine de Galaxy S8'deki QHD+ AMOLED ekranın renkleri ve berraklığıyla aynı tadı alamıyorsunuz; bunu da söylemek gerek.

Ekranda pek tabii ki 3D Touch'ın yer aldığını da söyleyelim.

Teknik kadro ve işletim sistemi

Teknik kadro ve işletim sistemi

iPhone 8'in en büyük yeniliklerinden biri, cihazın kalbinde yeni A11 Bionic işlemcinin bulunuyor olması. Yeni işlemcisi sayesinde iPhone 8 daha iyi güç denetimine sahip. İşlemcinin gücü ise arttırılmış gerçeklik uygulamalarını destekleyecek kadar yüksek.

6 çekirdekli bir işlemci olan A11 Bionic ünitesi, Apple'da bir ilke sahip. Zira iPhone'da ilk kez 6 çekirdekli işlemci kullanan Apple, 2 adet Monsoon, 4 adet de Mistral ismi verilen yonga setinden oluşuyor. 10 nanometre FinFET üretim sürecinin eseri olan bu işlemci, elbette 64 bit mimarisine dayanıyor.

GPU olarak beraberinde Apple tasarımlı custom 3 çekirdekli Apple GPU bulunduran telefon, 2 GB RAM kapasitesine sahip.

Temel teknik kadroya baktığımızda, elimizdeki telefonun Apple'ın en yeni iOS 11 işletim sistemini çalıştırdığını da eklememiz gerekiyor. Ve bu çerçevede genel performansı değerlendirecek olursak, üst gömlek sonuçlar alabileceğinizi aktarabiliriz.

Tahayyül edebilmeniz açısında klasik olarak sentetik benchmark sonuçlarını verecek olursak, iPhone 8'in AnTuTu Benchmark'tan aldığı 211113 puanlık sonuç ile listenin tepesine yerleştiğini söyleyebiliriz. Geekbench 4'te de senaryo farklı değil:

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy Note8 İncelemesi

iPhone 8, Geekbench 4'ten tek çekirdekte 4233 puan, çoklu çekirdekte ise 10229 puan alarak, en yakın rakibi Note 8, Galaxy S8+, Nokia 8, HTC U11, Sony Xperia XZ Premium gibi rakiplerden büyük fark yaratıyor. Tek çekirdek skoruyla 2 kat, çoklu çekirdek skoruyla da neredeyse 2 kata kadar yüksek olan bu skorlar neticesinde, telefonun inanılmaz performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz.

İlgili İnceleme: HTC U11 İncelemesi

Bunun sebebi, 2'si çok güçlü, dördü ise verimli çalışan 6 çekirdekli A11 Bionic işlemci ünitesi elbette. Hepsi aynı anda aktif olabilen bu çekirdeklerin performansından sentetik test sonuçlarındaki büyük rakamları görmek dışında, gerçek hayatta nasıl yararlanacaksınız peki?

Açıkçası iPhone 8'de, iPhone 7'dan daha iyi performans gösterecek içerik bulmak zor. Bu Apple'ın hatası değil, ancak bu performans artışından yararlanmak şu an için pek münkün değil. Uygulama markette çalıştıracağınız oyun ve uygulamaların ihtiyacı olandan daha fazla güç sunan iPhone 8, bunun için ise bize farklı olarak Arttırılmış Gerçeklik (AR) noktasını getiriyor.

iPhone 8 ile birlikte arttırılmış gerçeklik dünyasına nispeten adım atabiliyoruz. Bunun yanı sıra iPhone 8 Plus ve iPhone X ile iOS 11 işletim sistemiyle gelen bu teknoloji, yeni nesil iPhone'lardan daha iyi bir deneyim almanızı sağlıyor. Şu an App Store'un "AR Oyunları" bölümünde 20'nin üzerinde oyun yer alıyor. Bunlar arasında ücretli ve ücretsiz seçenekler var.

Yani bu bölümü kapatmadan önce diyebiliriz ki, iPhone 8 performans açısından oldukça güçlü bir cihaz, öyle ki oyunları artık arttırılmış gerçeklikle oynamak mümkün. Ha, bu kullanıcıların ne kadar ilgisini çeker, o kısmı tartışılır elbette. Bunu bizlere ilerleyen günler gösterecek.

Pil ömrü

Pil ömrü

iPhone 8'in pil performansına baktığımızda, Apple'ın bu konuda "iPhone 7 ile yaklaşık aynı pil ömrü" açıklamasını hatırlıyoruz. Yani, 14 saate kadar konuşma süresi, 12 saate kadar internet kullanımı, 13 saate kadar video oynatma ve 40 saate kadar da ses çalma. Peki, bizim test senaryomuzda nasıl sonuçlar aldık dersiniz?

Öncelikle, raporlara göre iPhone 8'in bataryasının 1821 mAh kapasitesine sahip olduğunu söyleyelim. Bu da yeni telefonun, iPhone 7'nin 1960 mAh'lik kapasiteli bataryasından daha dar bir bataryaya sahip olduğunu bizlere gösteriyor. Elbette önemli olan alanın genişliği değil, bu alandaki gücü nasıl kullandığınız.

Yaptığımız internet kullanımı testinde, 11 saat 42 dakikalık sonucu aldığımız iPhone 8, ayrıca yaklaşık 12 saatlik konuşma süresi sunduğunu bizlere gösterdi. Video oynatım senaryosunda da, Full HD video testimizde 10 saat 42 dakikalık skor aldığımız iPhone 8 bu neticede, Apple'ın söyledikleriyle hemen hemen örtüşür performans gösteriyor.

Genel kullanım senaryomuzu ise şu şekilde uyguladık:

Kullandığımız süre boyunca iPhone 8'i şarjdan sabah saat 7'de çıkarttık. Arkasından başladığımız test sürecinde, 3 saatlik müzik akışı, bir düzine e-posta cevaplaması, sosyal medya ve mesajlaşma hizmeti kullanımı ve yine birçok telefon görüşmesiyle devam eden gün içinde, 1 saat oyun oynayıp, yine bir düzine web sitesi dolaştık. Bu senaryo çerçevesinde, iPhone 8'in bataryası yüzde 20 seviyesi ile akşam saat 9'u gördü. Bu noktadan sonra güç yönetimini devreye sokarak pil ömrünü daha uzun kullanmanız elbette mümkün.

Daha hafif kullanım senaryomuzda ise, yine aynı şekilde sabah saat 7'de şarjdan çıkarttığımız iPhone 8, bu defa gece saat 11'e yüzde 30 batarya seviyesi ile ulaşmayı başardı.

Peki, iPhone 8'in şarjı bittikten sonra ne kadar sürede şarj ettik? Standart olarak kablolu yöntemi kullandığımızda, iPhone 8'in bataryasının 2 saat 43 dakika içinde tam kapasite şarj olduğunu gördük.

Bildiğiniz gibi iPhone 8'de artık kablosuz şarj özelliği de yer alıyor. iPhone'lar için geç kalınmış bu özellik, neyse ki sonunda geldi. Böylece telefonu artık hem kablolu hem de kablosuz şarj istasyonları ile şarj edebiliyorsunuz. Qi kablosuz şarj stantlarını destekleyen iPhone 8, ayrıca hızlı şarj özelliğine de sahip.

Apple Store'da satılan Qi kablosuz şarj cihazıyla iPhone 8'i tam kapasite şarj etmenizin ise 270 dakika, yani 4,5 saat sürdüğünü söyleyelim.

Kamera

Kamera

Kameralara geldiğimizde, iPhone 8 için iPhone 7'den çok da farklı bir şey söyleyemeyeceğiz. Zira kağıt üzerinde baktığımızda, iPhone 8'deki 12 MP arka kamera, tıpkı ekran gibi selefi üzerinde büyük farklar getirmiyor. Yeni telefonda, yine f/1.2 diyaframlı, 5x dijital zumlu ve optik görüntü sabitleme özelliğine sahip lensle, iPhone 7'nin Live Photos desteğini görüyoruz. Ön kamera da yine 7 MP f/2.2 diyaframlı lens kullanıyor.

Ancak iPhone'de artık saniyede 60 kare 4K video kayıt yeteneği mevcut. Buna ilave olarak, iPhone 7'de 720p ile sınırlanan 240 kare ağır çekim yeteneği, iPhone 8'de 1080p'ye güncellenmiş.

Bu iyileştirmeler elbette memnun edici, ancak iPhone 7 ve iPhone 8 kameraları arasında bu iki özellik dışında fark yok; iki telefonla da yaptığınız çekimlerde neredeyse tamamen aynı çekim deneyimini elde edeceksiniz.

iPhone 8'le çektiğimiz fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak iPhone 8, tek başına iyi özellikler sunan ve üst düzey performansta çalışan bir akıllı telefon. Ancak temel olarak baktığımızda iPhone 7s olarak lanse edilseydi, adının tam karşılığını verebilirdi diyebiliriz. Nitekim iPhone 7 üzerine sınırlı yükseltmelerde bulunan iPhone 8 için, Apple'ın pazarlama politikasının eseri olduğunu söylemek zor olmayacaktır.

Peki, iPhone 8 kimler için mantıklı bir seçim olacak?

iPhone 8, iPhone 7 altı modeller kullanan ve iPhone X'e 6000 TL üzeri bütçe ayıramayacak olan kullanıcılar için iyi bir seçim olabilir. Hoş, iPhone 8'in gelmesi, iPhone 7 almak isteyenlere de yaradı elbette. Zira Apple, iPhone 7'nin fiyatını 3299 TL'ye çekti ve hatta şu sıralar 128 GB'lık iPhone 7'yi 3600 TL fiyatlarda bulabiliyorsunuz. Bu anlamda 4199 TL'lik 64 GB iPhone 8 ve 4999 TL fiyatlı 128 GB'lık iPhone 8'in oldukça garip bir durumda kaldığı açık.

Kimler Almalı

iPhone 8, yeni nesil iPhone sahibi olmak isteyen, ancak bütçesi iPhone X'e yetmeyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Eğer sizin için iPhone 8'le gelen birkaç yenilik önemli değilse, iPhone 7 (128 GB) modelini rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iPhone 8
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiiOS 11
İşlemciApple A11 Bionic
Çekirdek (CPU)6
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü750 x 1334 px
Grafik İşlemciApple GPU
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera7.0 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Konuşma Süresi011:42 saat
Boyutlar67 x 138 x 7.3 mm
Ağırlık148 gr.
SAR Değeri1.19 W/kg
Okuyucu Yorumları