N760 Twin Frozr testte!

MSI'ın Twin Frozr termal tasarımlı, hız aşırtmalı kartı N760 Twin Frozr testte!

CHIP Online Notu 91
  • Çok sessiz
  • Fiyat / performans
  • Kendinden overclock'lu
  • Tatmin edici performans
  • Yazılım desteği
  • Termal tasarım
  • OC modu çok fark yaratmıyor

Daha önce Nvidia GeForce GTX 760 referans modelini incelemiştik hatırlarsanız. Geçtiğimiz yılın iyi kartları arasında bulunan GTX 760'ı elbette teknoloji devleri referans alarak yeni modeller geliştirmeye devam ediyorlar. Bunlardan GTX 760'lı SLI model olan Asus Mars'ı da geçtiğimiz günlerde mercek altına almıştık. Bu kez karşımızda yine bir GeFrorce GTX 760 var, ancak hem şekil olarak yenilenmiş hem de marka olarak farklı bir ekran kartıyla karşı karşıyayız.

MSI N760 Twin Frozr, daha önce incelediğimiz MSI'ın N760'ı referans alan HAWK modeli gibi orta / üst sınıfta yer alıyor. Diğer yandan kart için fiyat / performans oranını iyi yakaladığını da baştan söyleyebiliriz. Referans tasarıma göre overclock'lu gelen kart, pek çok MSI'a özel teknolojiyle donatılmış. Bu da ortaya gerçekten harika bir kart çıkartmış. Kartın incelemesinde de ayrıntılı olarak değineceğiz, ancak şimdiden de belirtelim: MSI N760 Twin Frozr, sessizliğiyle ciddi derecede fark yaratan bir ekran kartı.

Twin Frozr IV termal tasarımlı

MSI, her ne kadar Nvidia GeForce GTX 760'ı referans alsa da, kartın tasarımını baştan aşağı yenilemiş. Referans tasarıma göre büyük farklar barındıran kart, böylece daha etkili bir performans gösteriyor. Ancak burada yalnızca oyun performansındaki artıştan bahsetmiyoruz. Tasarımı tamamen yenilenen ve özel teknolojilerle donatılan kart, sessiz çalışmasıyla ve başarılı soğutma sistemiyle de dikkat çekici seviyede performans gösteriyor. Elbette bunlar neticede oyun performansına da olumlu etkide bulunuyor.

Madem sözü tasarımdan açtık, o halde hemen kartın detaylarına yakından bakalım. Kartın uzunluğu yaklaşık 260 mm. Çift fanlı bir tasarımı bulunuyor. Kırmızı ve siyah renkli gövde oldukça güzel görünüyor. Fanlara yakından baktığınızda MSI'ın "Blade" adını verdiği bu fanların farkını görebiliyorsunuz. Kenarları eğimli olan kanatlar böylece daha etkili bir soğutma gerçekleştiriyor.

Karta adını da veren Twin Frozr IV termal tasarıma sahip olan kart, önceki nesil Twin Frozr II'ye göre %40 daha fazla hava akışı desteği sağlıyor. Bunun yanında aynı zamanda kartın daha sessiz çalışmasını da sağlıyor. Referans tasarımla karşılaştırıldığında fan sesinde neredeyse yarı yarıya bir düşüş var. Referans tasarım GeForce GTX 760'ın 43 dB seviyesindeki fan sesi yerine kartın Silent Mode'da 22 dB'lik değer sunması oldukça dikkat çekici.

Kart, diğer yandan soğutma sistemiyle de iddialı. MSI'ın SuperPipe teknolojisine sahip ısı boruları, geniş yapılarıyla iyi bir soğutma sağlıyor. Twin Frozr üzerinde yeni Airflow Control adında bir teknoloji de kullanan MSI, böylece daha fazla hava akımı gerçekleştiriyor. Bu da sıcak havanın dışarı atılmasında büyük verim gösteriyor ki bunu da zaten kart çalıştığında yakından görebiliyorsunuz. Hatta şöyle söyleyelim. Kart, tam yükte referans tasarımın 86 derecelik sıcaklığına karşın overclock modunda anca 71 dereceye ulaşıyor.

Hız aşırtmalı yapı

MSI N760 Twin Frozr, 28 nm mimarisinde bir kart. GK104 kod adlı grafik yongasının sahibi olan kart, 1152 ünite CUDA çekirdeğine sahip. Kart, az önce de söylediğimiz gibi referans tasarıma göre overclock'lu halde geliyor. GeForce GTX 760 Base Clock 980 MHz, Boost Clock olarak da 1033 MHz hız sunuyordu. Bu değerler N760 Twin Frozr'da 1085 MHz Base Clock, 1150 MHz de Boost Clock olarak karşımıza çıkıyor.

2 GB bellek kapasitesine sahip olan kart, 256 bit bellek arayüzüyle 6008 MHz bellek hızı sunuyor. Belleklerde herhangi bir değişim yok, referans tasarımda olduğu hızda çalışıyor. Bu arada kartın bağlantıları arasında DVI-I, DVI-D, HDMI ve DisplayPort portları gördüğümüzü de belirtelim.

Kartın performans noktasındaki değerlendirmelerimizden az sonra bahsedeceğiz. Ancak daha önce kartın yazılım desteğinden söz edelim. Kart'ın iki adet kullanışlı yazılımı mevcut. Bunlardan biri Gaming App, diğeri ise Afterburner. Gaming App, kartı üç farklı modda çalıştırmaya imkan tanıyor. Bunlar arasında Overclock modu, Gaming modu ve Silent modu bulunuyor. Overclock modunda, çekirdek saat ve fan hızı ayarlarını yükselterek en iyi performansı gözeten kart, varsayılan olaraksa Gaming modda çalışıyor. Silent mod ise, adından da anlaşılabileceği gibi kartın sesini aşağı çekiyor. Ancak bu moda almadan da kartın sesini duymanız gerçekten zor. Özellikle kartı bu yönüyle çok beğendik.

Diğer bir yazılım olan Afterburner'a gelecek olursak, bu aracın overclock seçenekleri için kullanıldığını söyleyebiliriz. Kolay bir kullanıma sahip olan Afterburner ile kartın hız aşırtma özelliklerini değerlendirebiliyorsunuz. Bu araç diğer yandan sistemi yakından izleyebilmenizi de sağlıyor.

Performans notları

MSI N760 Twin Frozr'la geçirdiğimiz sürede, kurulumundan sonra elbette oyun dünyasında da vakit geçirdik. Oynadığımız oyunlar arasında Battlefield 3, GRID 2, Far Cry 3 ve elbette son dönemin popüler oyunu Assassin's Creed 4: Black Flag de yer aldı.

MSI N760 Twin Frozr, elbette referans modele göre daha iyi performans gösteriyor. Bu yalnızca grafik performansında değil, ısı ve ses noktasında da böyle. Kartın en çok öne çıktığı noktanın ses olduğunu daha önce de söylemiştik. Açıkçası grafik performansından ziyade, kartın oldukça sessiz çalışmasını beğendiğimizi söylemek mümkün. Doğrusu kartın, tam yük altında çalıştığı durumlarda da sessizliğini korumayı sürdürmesi bir hayli ilgimizi çekti.

Kartı hem varsayılan modu olan Gaming modda hem de OC modda oyunlarda test etme fırsatımız oldu. Sonucun çok büyük fark yarattığını söylemek güç. İki mod arasında uçurum yok; OC modda yalnızca birkaç FPS daha kazanıyorsunuz. Ancak Gaming modunda da genel oyun performansı tatmin edici.

Far Cry 3'te 1920x1080 pikselde ve tüm detaylar açıkken ortalama 39 FPS sonucu aldık. Bu değer GRID 2'de 75 FPS'lere tırmanırken, Battlefield 3'te de 72 FPS'deydi. Dönemin en popüler oyunu olan Assassin's Creed 4: Black Flag'de de 30 FPS civarında bir grafik akışı gördüğümüz kartın, sonuç olarak oyun performansıyla bizi fazlasıyla tatmin ettiğini söylememiz mümkün.

Özetle

MSI'ın referans tasarıma göre baştan aşağı yenilediği MSI N760 Twin Frozr, özellikle kendine has soğutma sistemi ve termal tasarımıyla dikkat çekici bir model. Kartın tam yük durumunda dahi sessiz çalışma temposunu koruyabilmesi en önemli özelliklerinin başında. Orta / üst seviyede yer alan kart, fiyat / performans oranıyla da iyi seviyede. Kutusundan overclock'lu olarak çıkan kart, böylece tatmin edici bir oyun performansı sunuyor.

MSI N760 Twin Frozr'un şu anki fiyatı ise 713 TL.

Kimler Almalı

Orta / üst seviye iyi bir ekran kartı arayanlar MSI N760 Twin Frozr'ı tercih edebilirler. Ancak kartın en önemli özelliğinin özel soğutma sistemi ve sessiz çalışması olduğunu da söyleyelim. Bunları da gözeterek kartı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Alternatifleri

MSI N760 Twin Frozr'a alternatif olarak yine bir başka MSI olan N760 HAWK'ı veya kendinden SLI'lı Asus Mars GTX 760'ı tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI N760 Twin Frozr
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
91
GPU Nvidia GeForce GTX 760
CUDA 1152
Base Clock 1085 MHz
Boost Clock 1150 MHz
Arabirim PCI Express x16 3.0
Bellek 2 GB / 256b GDDR5
Bellek Hızı 6008 MHz
Bağlantılar 2 x DVI, HDMI, DisplayPort
Okuyucu Yorumları