Nokia Lumia 830 testte!

Nokia'nın kısa süre önce tanıtılan yeni cebi Lumia 830'u inceliyoruz.

CHIP Online Notu 87
  • Kaliteli kamera
  • Metalik çerçeve
  • İyi performans
  • Değiştirilebilir batarya
  • Parlak ekran
  • Geniş microSD desteği
  • Yalnızca 1 MP ön kamera
  • HDR modu yok
  • Kutuda kulaklık yok

Kısa bir süre önce Nokia'nın tanıtılan yeni ceplerinden Lumia 735'i incelemiştik hatırlarsanız. Nokia'nın "selfie odaklı" olarak tanıttığı Lumia 735'in ardından bu defa da daha çok profesyonel kesime hitap eden ve orta segment ile üst segment arasına konumlanan cep telefonu Lumia 830'u mercek altına alıyoruz. Lumia cepleri artık Microsoft çatısı altında görmemize ramak kala belki de bu iki cep, Nokia markası altında gördüğümüz son modeller olabilir. Bunu şimdilik bilmiyoruz, tahminlerimiz de henüz karşılıksız. Bugün konumuz Lumia 830, hazırsanız başlayalım...

Lumia 830, amiral gemisi konumunda olan Lumia 930 ile kendisiyle bazı özellikleriyle benzer, bazı özellikleriyle ise bir kademe altında bulunan Lumia 735 arasında köprü niteliği gören bir cep telefonu. Orta segmentte konumlandırabileceğimiz cep telefonu, yine Nokia'nın önceki modellerinden aşina olduğumuz tarzda hoş bir gövdeye sahip. Windows Phone 8.1 güncellemesi ile birlikte gelmesi, üzerinde PureView kamera bulundurması ve geniş hafıza sunmasıyla iyi bir ilk izlenim bırakan telefon, bakalım detaylarında neler gizliyor.

Metalik çerçeveli şık tasarım

Lumia 830, şık bir telefon. Lumia'nın farklı renk seçeneklerine sahip olan Lumia 830, oldukça da hafif. Yalnızca 150 gram ağırlığında olan cep, belki de Lumia 735'ten sonra ailenin en hafif modeli. Yine 8.5 mm'lik kalınlıkta olan telefon, böylece oldukça da ince. Elde iyi duran telefon, dengeli yapıda.

Lumia 830'un arka kapağını açmak mümkün. Arka kapağı altında microSD kart slotunu ve Nano-SIM kart çekmecesini bulunduran telefonun bataryası da değiştirebilir durumda. Bu arada microSD kart kapasitesinin 128 GB'a kadar genişletilebiliyor olması da sevindirici. Kapağı kapatıp arka gövdeden devam edecek olursak, alt kısımda tek tarafa toplanmış hoparlörü görebiliyoruz. Yukarıda ise elbette az sonra değineceğimiz PureView kamera bizleri bekliyor.

Telefonun çevresi Lumia 930'dan hatırladığımız gibi metalik bir çerçeveyle süslenmiş. Metalik çerçeve telefona daha profesyonel bir hava katıyor ve daha kaliteli görünüm kazandırıyor. microUSB girişi çerçevenin üst kısmına taşınmış. Yanında ise kulaklık girişi bulunuyor.

Telefonun sağ tarafında butonları görüyoruz. Üst kısımda ses tuşları, ortada güç butonu ve alt kısımda da deklanşör bulunuyor. Ekranın altına baktığımızdaysa Lumia 735'te sanal olarak bulunan menü butonlarını kapasitif tuş olarak görebiliyoruz.

Ekran ve PureView kamera

Şimdi gelelim Lumia 830'un ekranına. 5 inç büyülüğünde bir ekranın sahibi olan Lumia 830, HD çözünürlük sunuyor. 720p ekranın gayet güzel göründüğünü söylemeliyiz. Parlaklık seviyesi iyi. Piksel yoğunluğu ise 296 ppi. Telefonun ekranında bu defa Lumia 735'teki gibi AMOLED panel değil, IPS LCD panel kullanılmış. Öte yandan panelin Corning Gorilla Glass 3'le korunduğunu da söyleyelim. Ekranın görüntü kalitesi ve renk doygunluğunu beğendiğimizi söylememiz gerek. Ayrıca parlak güneş ışığında bile kolay okunduğunu da ekleyelim.

Windows Phone 8.1 ile gelen cep telefonu ekranının hemen arkasındaki kamerasıyla da oldukça dikkat çekiyor. Nokia'nın PureView kamerasını taşıyan Lumia 830, böylece iyi kareler yakalamaya olanak tanıyan bir cep telefonu. Selfie çekmek isteyen kullanıcıların Lumia 735'i tercih edebileceği gibi daha profesyonel kullanım sağlayan ve arka kamerasıyla dikkat çekici bir cep modeli arayanlar da böylece Lumia 830'u tercih edebilirler.

1/3.4 inç sensör boyutuna sahip olan lens, 4x dijital zoom, 26 mm odak uzaklığı ve f/2.2 diyafram açıklığı sunuyor. Ayrıca yine LED flaşla desteklenen kamera, optik imaj sabitleyici, otofokus, yüz tanıma ve panorama gibi özelliklerin de sahibi. Bu arada 10 megapiksel olduğunu da söyleyelim. 1080p'de 30 FPS video kaydı da yapabilen telefon, ön kamerasıyla ise pek iştah açıcı değil. 0.9 MP olan ön kamera, yine selfie fotoğraflar çekmek isteyenleri geri çevirmiyor elbette.

Lumia 830'la çektiğimiz bazı fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz.

Flaşlı - Makro

Gündüz - Normal Işık

Selfie

Panorama Modu

Teknik kadro & performans

Şimdi gelelim Lumia 830'un teknik kadrosuna. Cep telefonu segmentine uygun olarak Qualcomm Snapdragon 400 işlemciyle geliyor. Dört çekirdekli yapıda olan bu işlemci ile 1.2 GHz hızında çalışan telefon, Windows Phone 8.1'in performansını da düşününce iyi iş çıkartıyor. Bellek hanesine baktığımızda 1 GB'ı görüyoruz; bizce oldukça yeterli. 16 GB dahili hafızasıyla rahat bir çalışma alanı sunan telefon, bu alanla yetinemeyecek olan kullanıcıları da düşünerek 128 GB'a kadar microSD kart imkanı tanıyor. Cep telefonunun grafik işlemcisi ise Adreno 305.

Telefonla geçirdiğimiz süre boyunca oldukça keyifli bir kullanım sağladığını söyleyebiliriz. Performans anlamında da oldukça tatmin edici olan cep, yaklaşık 30 dakikalık Asphalt 8: Airborne testimiz sırasında ne beklendiği kadar çok ısındı ne de rakiplerinden geri kaldı. Özellikle Lumia 930'la karşılaştırdığımızda Lumia 830'un ısınmadığını söylemek mümkün. Ancak yine de merak edenler için metalik çerçevenin çevresinde çok çok az bir ısı hissedildiğini de söyleyelim. Böylece cep telefonuyla oyun oynamak isteyen kullanıcıların ısınma problemi veya performans noktasında Lumia 830'dan şikayet etmeyeceklerini sanıyoruz.

Son olarak Lumia 830'un kablosuz bağlantı teknolojilerinden ve bataryasından bahsedelim. Lumia 830 her ne kadar ülkemizde henüz olmasa da 4G'ye destek veriyor. Böylece geleceğe hazır. Ayrıca merak edenlere söyleyelim, kablosuz şarj desteği de bu telefonda mevcut. Yine NFC gibi yakın temas özelliğini destekleyen telefon, BT4.0 ve Wi-Fi 802.11 a/b/g/n ile geliyor.

Telefonun bataryası ise 2200 mAh seviyesinde. Yine pil tasarruf moduyla kullanım ömrünü uzatabildiğiniz cebin bataryası bizce gayet yeterli. Amiral gemisi Lumia 930'un 2420 mAh'lik bataryaya sahip olduğu düşünüldüğünde özellikle... Yaptığımız batarya testleri sonucunda telefonun 9 saat 11 dakika kadar konuşma süresi sunduğunu gözlemledik. Öte yandan faal tempoda yüksek parlaklıkta 4 saat 17 dakika kadar çalışmayı sürdürebilen cep, yaklaşık 2 saat 30 dakikada şarj olabiliyor. Bunlar da tatmin edici değerler.

Özetle

Nokia Lumia 830, iyi bir model olmuş. Metalik çerçeveli şık Lumia tasarımı, tempolu çalışma performansı, ekranı ve Windows Phone 8.1'le birlikte gelmesiyle rahatlıkla tercih edilebilecek bir cep telefonu olmayı başarıyor. Elbette bunlara PureView kameraya sahip olduğunu da ilave etmek lazım.

Lumia 830'un fiyatı 1299 TL civarında. Bu fiyat aralığında güçlü rakipleri olduğunu da söylemek gerek.

Kimler Almalı

Lumia 830, Windows Phone platformunda orta – üst segment çizgisinde iyi bir cep telefonu arayan kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Lumia 830'un bulunduğu fiyat aralığında üst sınıf ceplerden LG G3'ün olduğunu da görüyoruz. Bu da Lumia 830'u dişli bir rakiple karşı karşıya getiriyor. Alternatif olarak LG G3'ü önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia Lumia 830
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiWindows Phone 8.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera0.9 MP
Arka Kamera10 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi528:00 saat
Konuşma Süresi014:48 saat
Boyutlar70.7 x 139.4 x 8.5 mm
Ağırlık150 gr.
Okuyucu Yorumları