Lumia 930'u test ettik!

Nokia ailesinin yeni amirali Lumia 930'u test ettik!

Nokia Lumia 930 İnceleme
CHIP Online Notu 92
  • Alüminyum çerçeve
  • İyi görünen Full HD ekran
  • Yeni Windows Phone
  • İyi pil ömrü
  • Kamera
  • microSD kart desteği yok
  • Kutu içeriğinde kulaklık yok

Evet, uzun bir süredir beklenen Nokia'nın yeni amirali Lumia 930'u sonunda elimize aldık ve test merkezimizde değerlendirme fırsatı bulduk. Lumia 920'den sonra Lumia 1020 ile özellikle fotoğraf konusuna eğilen ve ardından da Lumia 1520 ve Lumia 1320 ile phablet kategorisini genişleten Nokia, Lumia 920'nin halefini sonunda piyasaya sürdü.

900 serisinin yeni amirali olan Lumia 930, selefine göre pek çok yeniliği beraberinde getiriyor ve sahip olduğu özelliklerle rakip amirallere kafa tutabilecek seviyede olduğunu gösteriyor. Her şeyden önce Nokia'nın tıpkı yakın zamanda piyasaya çıkan diğer bir cebi olan Lumia 630 gibi Windows Phone 8.1 güncellemesiyle gelen Lumia 930, Cyan güncellemesini kullanma fırsatı veriyor. Hatırlarsanız daha Windows Phone 8.1'in 8.0'a göre getirdiği yenilikleri geniş bir şekilde burada incelemiştik. Aradaki farkları detaylı olarak bu incelememizde görebilirsiniz.

Şimdi yeni Windows Phone'la gelen Lumia 930'a daha yakından bakalım. Bakalım yeni amiralde Lumia 920'den ne gibi farklar bizleri karşılıyor.

Yenilenen tasarım

Yeni amiral Lumia 930'da özellikle tasarım anlamında yeni farklar dikkat çekiyor. Her şeyden önce plastik tasarımı metalik malzemeyle harmanlamaya karar veren Nokia, Lumia 930'un çevresini alüminyum çerçeve ile kaplamış. Böylece rakip amirallere de bir anlamda göz kırpan Lumia 930, bizce böylece selefine göre çok daha şık görünüyor.

Lumia 920'ye göre ekran boyutu büyüyen 930'da, öte yandan ağırlık ve kalınlık noktalarında da sevindirici gelişimler mevcut. Lumia 930, 167 gram ağırlığında ve 9.8 mm kalınlığında. HTC One (M8)'in 160 ve Xperia Z2'nin 163 gramlık ağırlığına yakın bir noktada bulunuyor. Elbette totale bakıldığında Lumia 930 yine ağır bir telefon. Ancak bu noktada tamamen plastik olan Lumia 920'nin 185 gram ağırlığında olduğunu ve 10.7 mm kalınlığını hatırlamakta da fayda var. Bu anlamda Nokia'nın, tasarım anlamında doğru yolda ilerlediğini söylemek mümkün.

Lumia 930'un arka gövde tasarımı dört farklı renk seçeneğine sahip. Turuncu, yeşil, beyaz ve siyah renk seçeneklerinden dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Ayrıca arka yüzeyde yer verilen plastiğin mat malzemeli olduğunu da bu noktada söyleyelim. Böylece elinizde kaymayan bir cep söz konusu. Hazır arka yüzeyden bahsetmişken yine çıkartılamaz bir kapakla ve değiştirilemez bir bataryayla karşı karşıya olduğumuzu da belirtelim.

Telefonun çevresinde yer alan bağlantı ve tuşlar standart şekilde aynı yerlerinde bizleri karşılıyor. Yine üst kısımda kulaklık ve SIM kart çekmecesini görüyoruz. Bu arada Lumia 930 alacaklara Nano-SIM'e geçmeleri gerektiğini de söyleyelim. Zira Lumia 930, Nano-SIM kullanıyor.

Lumia 930'un sağ kenarında yine ses butonlarını, güç düğmesini ve deklanşörü görüyoruz. Alt kısımda microUSB noktası var. Lumia 920'de burada yer alan hoparlörler Lumia 930'da arka kısma tek bir noktaya toplanmış. Yine telefonun arka kısmında PureView Zeiss 20 MP kamerayı da görüyoruz.

Daha büyük ve daha sağlam

Şimdi telefonun ekranın bakalım. Lumia 930'un ekranının selefine göre büyüdüğünü söylemiştik. Artık cebin ekranı daha geniş. 5.0 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan telefonda, tek fark boyutta değil. HD çözünürlükten Full HD'ye terfi ettirilen Lumia 930, öte yandan 441 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna sahip. Hatırlayacak olursanız HTC One (M8)'de de 441 ppi'yı görmüştük. Ayrıca Sony Xperia Z2'nin 424 ppi ve Samsung Galaxy S5'in 432 ppi değerinde olduğunu da hatırlamak lazım. Bu noktada zirvedeki cepse elbette 534 ppi ile LG G3.

Lumia 930'un ekranında dikkat çeken diğer bir nokta ise selefine göre farklı bir panel kullanılmış olması. IPS LCD'den AMOLED'e geçiş yapan Lumia 930, böylece Galaxy S5'e bir miktar yakın bir görünüm sunuyor. Renklerin doygunluğunun ve parlaklığın canlılığının yerli yerinde olduğu açık. Yine ekran teknolojisi olarak ClearBlack'i de görüyoruz. Bunun yanı sıra amiral, koruma noktasında ise Corning Gorilla Glass 3 ile karşımıza çıkıyor. Bu da demek oluyor ki Lumia 930'un ekranı, 920'ye göre daha sağlam. Kullananlar Gorilla Glass 2'li Lumia 920'nin ekranının sağlamlığını bilirler; buradan yola çıkarsak Lumia 930'un ekranının çok daha sağlam olduğunu söylemek mümkün.

Lumia 930'un ekranında gördüğümüz işletim sistemi az önce de söylediğimiz gibi Windows Phone 8.1. 4 veya 6 sütun olarak kullanabileceğiniz yeni ana ekranı, gelen bildirim merkezi, Swype benzeri yazma imkanı tanıyan Word Flow klavye, yenilenen ses denetimleri ve daha fazlası Lumia 930 ile birlikte kullanıma hazır halde geliyor. Arabirimin performansı ve kullanım rahatlığı hakkında söylenecek fazla bir şey yok. Windows Phone kullanıcılarının beğeneceğinden eminiz. Öte yandan kullanım rahatlığı açısından diğer işletim sistemi kullanıcılarının da beğenisini toplayabilir.

Artık daha güçlü

Lumia 930, teknik kadrosu itibariyle de artık rakip amirallere daha yakın bir cep. Qualcomm Snapdragon 800 işlemciyi kullanan Lumia 930, dört çekirdekli işlemcisiyle artık daha yüksek performans vadediyor. Hatırlayacak olursanız Lumia 920'de işlemci 2 çekirdekliydi. Bu sayıyı ikiye katlayan Lumia 930, ayrıca hız olarak da 2.2 GHz frekansında çalışıyor. Yine grafik hanesinde Adreno 330'u görüyoruz. Bu da şu an One (M8) ve Galaxy S5'in kullandığı grafik birimi. Her ne kadar işlemci olarak bu iki rakipte Snapdragon 801 bulunsa da, Lumia 930'un RAM seviyesinde onlarla aynı noktada buluştuğunu söyleyelim. Yeni amiralde 2 GB kapasitesinde RAM tercih edilmiş. Bu da performans noktasında oldukça sevindirici. Asphalt 8 gibi üst düzey güç gerektiren oyunlarda randıman sağlıyorsunuz. Bu noktada uzun vadede oyun oynama veya kullanım sonrası cebin ne kadar ısındığını merak edenlere de bir not düşelim: Lumia 930 ısınıyor. Özellikle telefonun çevresinin alüminyum çerçeveyle kaplanmış olması geçirgenliği arttırmış. İşlemci olarak da Snapdragon 800 bulununca elinizin biraz terleyeceğini göz önünde bulundurmanız gerektiğini söyleyelim. Bu arada Lumia 930'un dahili hafızası 32 GB. Bu alanı genişletmek ise ne yazık ki mümkün değil.

Şimdi de Lumia 930'un bataryasından bahsedelim. Yine batarya noktasında da gelişim gösteren Lumia 930, 2420 mAh'lik bir bataryanın sahibi. Kağıt üzerinde ortalama 16 saat civarı konuşma süresi sunduğu görülse de biz yaptığımız testlerde 9 saat ortalamasında bir değer aldık. Yine 6 saat 26 dakika boyunca kullanım süresi sunan cep, şarj edilirken yaklaşık 2 saatlik bir sürede tam doluluk oranına erişebiliyor. Bu süreleri One (M8) ve Galaxy S5'le kıyasladığımızda iyi seviyede olduğunu söylemek mümkün. Cepler birbirlerine yakın sürelere sahipler.

Kamera ve örnek fotoğraflar

Lumia 930'da güçlü bir kamera yer alıyor. Selefinde 8.0 MP değerindeki arka kameranın yerini Lumia 930'da 20 megapiksel devralmış. Bu da totalde 4992x3744 piksel fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyor. Carl Zeiss optik lens ve çift LED flaş ile güçlenen kamera, 1/2.5'' sensör boyutuna ve optik imaj sabitleyicisine sahip. Bunun yanı sıra elbette kamerayla 30 FPS'de 1080p videolar da çekebiliyorsunuz. Bu noktada Lumia 920'ye kıyasla bir değişim ise söz konusu değil.

Biz yaptığımız çekimler neticesinde Lumia 930'un kamerasını beğendik. Aşağıdaki karelerden sizler de sonuçları görebilirsiniz. Nokia Camera uygulamasının getirdiği esnek kullanımla fotoğraf konusunda tatmin edici sonuçlar üreten Lumia 930'un elbette ön kamerasının olduğunu da hatırlatalım.

Özetle

Lumia 930, beklendiği gibi Windows Phone platformunda iyi bir amiral. Direkt olarak Windows Phone 8.1'le geliyor olması ve tasarım noktasında yapılan hamle ortaya iyi bir telefon çıkmasını sağlamış. Elbette bunda telefonun teknik detaylarının da önemi büyük. Güçlü işlemci, yüksek kapasitede bellek ve iyi pil kullanımı telefonun sevdiğimiz yönleri arasında. Bunlara kameranın gelişim göstermesi de destek çıkıyor. Her ne kadar 32 GB gibi geniş bir kapasitede olsa da microSD kart desteğinin bulunmaması ise üzücü.

Toparlayacak olursak Lumia 930'un bugüne kadarki en eksiksiz Windows Phone'lu cep olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat açısından da 2000 TL çizgisinin altında kalan Lumia 930, 1799 TL'lik bir fiyat etiketine sahip.

Kimler Almalı

Lumia 920'den memnun kalanlar Lumia 930'dan da memnun kalacaklardır diye düşünüyoruz. Yenilenen tasarım ve daha güçlü teknik kadro ile amiral noktasında Windows Phone 8.1'li cep satın almayı düşünenler Lumia 930'u yakından inceleyebilir.

Alternatifleri

Eğer Windows Phone platformuna hala mesafeli duruyorsanız o halde rakip amirallerden HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 veya Sony Xperia Z2'yi size alternatif olarak önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nokia Lumia 930
Ürün Markası Nokia
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiWindows Phone 8.1
İşlemciQualcomm MSM8974 Snapdragon 800
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 330
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera20.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi432:00 saat
Konuşma Süresi009:08 saat
Boyutlar71 x 137 x 9.8 mm
Ağırlık167 gr.
Okuyucu Yorumları