OPPO Enco X2 İnceleme

Bu fiyata bu performansı açıkçası beklemiyorduk. Oppo Enco X2 çok şaşırttı. İşte sahip olduğu tüm özellikleri ve deneyim notlarıyla Oppo Enco X2 incelemesi.

CHIP Online Notu 95
  • Fiyat/performans
  • Kaliteli tasarım
  • Hafif ve rahat
  • Kontrol yetenekleri
  • Müzik ve çağrı kalitesi
  • Dynaudio iş birliği
  • IP54 su koruması
  • Uzun pil ömrü
  • Kablosuz şarj desteği
  • Bluetooth 5.2 & LHDC & LDAC
  • Ek ekolayzır ayarı yok
Editörün Seçimi

Hatırlarsanız bundan 1 yıl kadar önce sizlerle bu kulaklığın selefi olan Oppo Enco X modelinin incelemesini paylaşmıştık. Enco X, o dönemde kablosuz kulaklık segmentinin gerçekten en iyilerinden biriydi. Rahattı, sağlam aktif gürültü engelleme (ANC) özelliğine, aynı ölçüde şeffaflığa sahipti ve çok iyi ses kalitesi sunuyordu. Tüm bunlar bir araya geldiğinde Enco X, kulaklık pazarının ağır toplarıyla kıyaslandığında gerçekten önemli bir model olarak öne çıkıyordu. Peki, günümüze geldiğimizde Oppo Enco X2 kulaklıklar nasıl?

Öncelikle fiyatla başlayalım. Enco X2, şu sıralar 2 bin 600 TL dolaylarında fiyatla bulunabiliyor. Enco X2’nin özelliklerine ve performansına geleceğiz. Ancak önce tasarım yönüyle inceleyelim.

Oppo Enco X2 Tasarımı Nasıl?

Oppo Enco X2, selef modelle oldukça benzeşiyor. Yine oval silikon başlıklı yapıda tasarlanan kulaklıklar, kutu içeriğinde farklı boyutlarda kulak başlıkları sunuyor. Bunlardan hangisi size uyuyorsa onu takmanız oldukça önemli. Böylece müzik performansı ve gürültü engelleme konularında maksimum fayda elde edeceksiniz.

Hem kılıf hem de kulaklıklar plastikten yapılmış ve parlak bir yüzeye sahip. Ancak bu ucuz hissettirdikleri anlamına gelmiyor. Şarj kutusu çakıl taşı benzeri bir form faktörüne sahip. Kot pantolon cebinizde akıllı telefonun yanında taşınabilecek kadar ince olması önemli. Ayrıca oldukça da hafif. Kutu ve kulaklıklar 56 gam gelirken, sadece kulaklıklar 4.7 gram seviyesinde. Rahat silikon başlıkları ve kulaklık yapısı sayesinde de kulaklarınızdayken rahatsız etmiyorlar, uzun kullanımlar için gayet uygun bulduk.

Kılıfta 2 LED ışık bulunuyor; bunlardan biri şarj sırasında pil seviyelerini göstermek için altta, USB-C bağlantı noktasının yanında yer alıyor. Kulaklıkların pil seviyelerini gösteren diğer LED göstergesini ise kılıfı açtığınızda göreceksiniz. Kulaklıkların artık eşleştirilmeye hazır olduğunu belirtmek için kılıfın sağındaki düğmeyi basılı tuttuğunuzda beyaz ışık yanıp sönüyor.

Bu arada kulaklığın toza ve suya dayanıklılık için IP54 derecesine sahip olduğunu da söyleyelim. Spor yaparken ter ve hafif yağmur ile sorunsuz kullanılabilirler, ancak pek tabii ki yüzme havuzu için uygun değil.

Oppo Enco X2 Kullanıcı Deneyimi Notları

Oppo Enco X2, son zamanlarda denediğimiz en rahat kulaklık setlerinden biri oldu. Yürüyüş veya koşu seanslarına da kullanma fırsatı bulduk; çok zorlamadığınız sürece kulağınızdan düşecek diye endişelenmenize gerek yok. Ayrıca Android ve iOS uygulama marketinde ücretsiz olarak bulabileceğiniz HeyMelody uygulamasının içinde kendinize özel bir uyum testi de yapabiliyorsunuz. Uygulama içinde Altın Ses olarak görebileceğiniz bu testi yaparak, kulaklıkların sizin kulak yapınızı analiz etmesine ve size uygun bir ekolayzır deseni oluşturmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu gerçekten de çok başarılı bulduğumuz bir yöntem. Testi yaptıktan sonra herhangi bir müzik açıp, Altın Ses kaydınızı açıp kapatarak aradaki farkı dinleyerek net olarak anlayabilirsiniz.

Bu arada bu tür kulaklıklarda hijyene özellikle önem verenler için bir not iletelim: Oppo, kulaklığın kulak uçlarının kulak kirini önleyen antibakteriyel tasarıma sahip olduğunu söylüyor. Böylece uzun kullanımlarda yer edebilecek kulak kirinin üzerindeki küçük hoparlörlerin arasına girmesi önlenebiliyor. Kulaklığı yaklaşık 1 haftadır kullanıyoruz, şu ana kadar herhangi bir kir görebilmiş değiliz; fakat bu daha uzun kullanımlarda kendini belli eder diye düşünüyoruz.

Önceki modelde dokunmatik kontrol tuşları yer alıyordu. Enco X2’de ise basınca duyarlı kontroller bulunuyor. Yani sağ ya da sol kulaklığı sıkarak çeşitli fonksiyonları yerine getirebiliyorsunuz. Sıkarak şarkılar arasında geçiş yapabiliyor, gürültü engelleme ve şeffaflık modlarını açabiliyorsunuz. Parmağınızı kulaklığın sapında kaydırarak da sesi açıp kısabiliyorsunuz. Kullandığımız süre içinde herhangi bir algılama sorunu ile karşılaşmadık, gayet akıcı çalışıyor. Bunları uygulama üzerinden kendinize göre yapılandırabilirsiniz. Bunları sağ ve sol kulaklığa HeyMelody uygulamasından istediğiniz gibi atayabilirsiniz.

Bir diğer kullanıma ilişkin not: Enco X2, aynı anda 2 cihaza bağlanmanıza izin veriyor ve bunlar arasında sorunsuz şekilde geçiş yapmanızı sağlıyor. Orta sınıf kulaklıkların pek çoğuna baktığımızda bu özelliğin bulunmadığını görüyoruz. Bu anlamda Enco X2 avantajlı konumda. Ayrıca kulaklığın Android cihazlarla eşleştirmeyi kolaylaştıran Google Fast Pair özelliğine sahip olduğunu da söyleyelim.

Kulaklığın menzili de gayet ideal. Bluetooth 5.2 standardında bağlantı kurabilen Enco X2, yaklaşık 15 metreye kadar bağlantı sorunu yaşatmıyor. Kılıfı açtığınız an bağlantı kuruyor, kulaklıkları kulağınızdan çıkardığınızda da otomatik olarak müzik kesiliyor.

Oppo Enco X2 Performansı Nasıl?

Şimdi gelelim kulaklığın özelliklerine ve sunduğu performansa ilişkin notlarımıza. Enco X2, LHDC olarak bilinen Düşük Gecikmeli Yüksek Tanımlı Ses Codec’ini, odyofiller tarafından oldukça sevilen LDAC’i, SBC ve AAC kodeklerini destekliyor. 11 mm dinamik sürücülere ve 6 mm düzlemsel diyaframlı membran sürücülere sahip. LHDC ve LDAC'in her ikisi de yüksek çözünürlüklü codec'ler, yani kayıpsız ses gibi yüksek kaliteli müzik dinliyorsanız, bir fark duyabilmeniz gerekir. Bunlardan LHDC ses codec’i Oppo telefonlarda otomatik olarak etkinleştiriliyor. Diğer telefonlarda ise LDAC ve Advanced Audio Coding arasında HeyMelody uygulaması üzerinden geçiş yapabiliyor ve yine buradan Hi-Res modunu etkinleştirebiliyorsunuz. Ayrıca yine uygulama içinde hazır ses profilleri var. Enco Master EQ menüsü altında, Dynaudio Gerçek, Dynaudio Basit ve Net, Dynaudio Güçlü ve Enco X Klasik ses profilleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Ancak bunlar arasında kendinize özel olarak ayarlayabileceğiniz bir ekolayzır ayarı bulunmuyor. Aslında kulaklık bunu 4 ses profili ve yukarıda da anlattığımız Altın Ses optimizasyonu ile sağlıyor, ancak yine de ek ayar yapılabilmesi iyi olurmuş.

Enco X2'nin ses performansı, amiral gemisi kulaklıklarla kolaylıkla rekabet edebilecek cinsten. Onlara kıyasla fiyat avantajı sağlaması da ekstrası oluyor. Bas sesler tarafından bastırılmayan ayrıntılı orta sesler sunabilen kulaklık, eğer olur da yüksek çözünürlüklü ses kalitesinde parçalar sunan bir müzik akış servisine de aboneyseniz, ses deneyimi bir üst seviyeye taşıyor.

Yüksek volümlü baslar, net ve yüksek sesli vokaller ile ayrıntılı ve zengin bir sahne sunabilen kulaklıkla bugüne kadar çok sayıda şarkı ve enstrümantal ayrıntıları zengin müzik dinledik. Mesela Quenn’in Another One Bites the Dust'ı gibi şarkılarda, Metallica’da, Rammstein’da gayet iyi bir eküri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle vokaller, akustik şarkılarda iyi enstrüman ayrımı ile daha net duyuluyor. Genel olarak, kulaklıklar harika bir ses sahnesi ile iyi dengelenmiş bir ses imzası sunuyor. Bunda kuşkusuz Oppo’nun Dynaudio ile iş birliğini sürdürmesinin de önemli ölçüde etkisi var.

Kulaklığın gürültü engelleme performansı ise bu fiyat etiketine sahip bir kulaklık için harika. Uygulama üzerinden ortam gürültüsünü engellemek için Hafif, Orta, Maksimum ve Akıllı ayarlardan birini seçebiliyorsunuz. Özellikle toplu taşıma kullanıyorsanız, gürültü engelleme modunu etkinleştirip arkaya bir de güzel bir müzik attığınızda çevre gürültülerinden soyutlandığınızı göreceksiniz. Ortam gürültüsünü azaltmayı başardığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan çevrenizi duymak istediğinizde de kulaklıklardan birinin sapını sıkarak şeffaflık modunu açabiliyorsunuz. Böylece biriyle sohbet etmeniz gerektiğinde kulaklıkları çıkarmanıza gerek kalmıyor.

Oppo, ses iletimi konusunda ise en iyi sonucu elde etmek için kemik sesi sensörlü 3’lü mikrofon kullanmış bu modelde. Ortama bağlı olmaksızın çevrenin değil, direkt sizin sesinizi karşı tarafa iletmekte işe yarayan bu teknoloji, ses titreşimleri üzerinden sesinizi güçlendirerek karşı tarafa iletebiliyor. Bu da gürültülü ortamlarda kulaklık üzerinden yapacağınız telefon görüşmelerinde ya da toplantılarda gayet etkili çalışmasını sağlıyor. Bu anlamda da kulaklığı oldukça beğendik.

OPPO Enco X2 Pil Ömrü Ne Kadar?

Peki, Enco X2’nin pil ömrü ne kadar? Enco X2, bir önceki modele göre daha iyi bir pil ömrü sunuyor. Pil ömrü geliştirilmiş. Ancak burada elbette sizin bu kulaklığı nasıl kullandığınız önemli, buna göre pil ömrü değişkenlik gösterecek. Mesela Advanced Audio Coding açık, ANC kapalıyken kulaklıklarla 9.5 saate kadar pil ömrü sunabiliyor, şarj kutusu ile de bu süre 40 saate varıyor. Eğer gürültü engellemeyi açık kullanıyorsanız, yüksek volümde ses dinliyorsanız o zaman bu süre totalde ortalama 20 saate geliyor diyebiliriz. Yani bu tamamen kullanımınıza bağlı olarak değişecek. Fakat kendi deneyimimize göre kulaklığın sunduğu sürelerin gayet makul olduğunu söyleyebiliriz. Zaten hızlı şarj desteği de var. 5 dakikalık şarjla 2 saate kadar çalma süresi kazanabiliyorsunuz. Kulaklıklar 1 saatte tam kapasitede şarj olurken, şarj kutusu 1.5 saate tamamen doluyor. Bu arada Qi kablosuz şarj desteği bulunduğunu da son olarak söyleyelim.

Sonuç

Açıkçası Enco X2, bugün 2600 TL fiyatla satın alabileceğiniz en iyi kablosuz kulak içi kulaklıklardan biri. Özellikle benzerlerinden daha uygun fiyatlı olması ve beklediğimizin üzerinde bir performans sergilemesiyle amiral gemisi kulaklıklarla rekabet edecek cinsten, gayet beğendiğimiz bir model oldu. O anlamda üst gömlek performans sunan, özellikleriyle gayet doyurucu ve gerek tasarımı gerek uygulamasıyla üst çıtada tam bir fiyat/performans ürünü olduğunu söyleyebiliriz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO Enco X2
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
95
Pil Kapasitesi 57 mAh / 566 mAh (şarj kutusu)
Şarj Süresi 90 dakika (şarj kutusu ile)
Dayanıklılık IP54
TipKulak içi
BağlantıBluetooth 5.2
Sürücü Boyutu11 mm
Frekans Tepkisi20 Hz – 40kHz
Hassasiyet118 dB
Pil Ömrü40 saate kadar
Ağırlık4 gr.