Samsung Galaxy A5 (2016) testte!

Yeni Samsung Galaxy A serisinin ortanca üyesi Galaxy A5 testte!

CHIP Online Notu 79
  • Uzun pil ömrü
  • Kamera
  • Optik imaj sabitleyici
  • Hızlı şarj özelliği
  • Yüksek fiyat
  • Daha ucuza daha iyi performans veren modeller var

Kısa bir süre önce Samsung'un yeni Galaxy A ailesinden Galaxy A7 modelini incelemiştik. Bu defa da ailenin ortanca üyesi olan yeni Galaxy A5 bizlerle. Bu arada incelemeye geçmeden önce şunu da hemen söyleyelim. Samsung'un 2016 A serisi yalnızca bu 3 modelle sınırlanmıyor. Geçtiğimiz ay Galaxy A9 da tanıtılmıştı hatırlarsanız. Hatta yine birkaç gün önce Samsung'un Galaxy A9 Pro modeli üzerinde çalıştığı bilgisi de gelmişti. Bu bağlamda, bu sene çok fazla Samsung modeli inceleyeceğimizi söyleyebiliriz. Evet, şimdi bugünkü konumuza dönelim ve Galaxy A5'e yakından bakalım...

Tasarım

Tasarım

Yeni Galaxy A5, belki de ailenin en dengeli modeli olabilir. Birkaç özellik dışında ailenin diğer üyeleriyle birebir aynı özellikleri taşıyan telefon, ekran boyutuyla ve buna bağlı olarak gelişen performansıyla da kullanılabilirliğini en başarılı bulduğumuz model oldu diyebiliriz. Bunu elbette tasarıma bağlı olarak da söylüyoruz. Zira Galaxy A7'i çok büyük, Galaxy A3'ü ise çok büyük bulanlar, istediklerini Galaxy A5'te bulabilirler.

5.2 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan Galaxy A5, kasa yapısıyla tıpatıp Galaxy A7'yle aynı. Kalınlığıyla yine 7.3 mm'yle karşımıza çıkan bu A modeli, elbette kütle olarak Galaxy A7'ye göre daha hafif. 155 gram ağırlığında olan telefon, arka yüzünde cam malzeme sunuyor. Tıpkı ön panel gibi, arka yüz de Corning Gorilla Glass 4 ile korunuyor.

Ekranın altında tipik olarak kapasitif buton yer alıyor. Bu aynı zamanda bir parmak izi okuyucusu. Orta segmentte parmak izi okuyucusu gördüğümüz ender modellerden biri olan (ailenin diğer üyelerini tenzih ediyoruz) Galaxy A5, bu anlamda rakiplerinden fark yaratıyor.

Galaxy A5'i farklı renklerde tercih edebiliyorsunuz. Elimizdeki model altın renkli tasarıma sahip ve gerçekten de çok şık görünüyor. Telefonun ayrıca siyah, beyaz ve pembe renk seçenekleri de mevcut durumda.

Tasarımla ilgili Galaxy A7 modelinin üzerine söylenecek çok şey yok. Ekranların kenarları yine hafif yumuşatılarak metalik malzemeye geçiş sağlıyor. Metalik çerçeve de yine aynı yumuşaklıkta yerini arka yüze bırakıyor. Bu anlamda telefonun görünümü kadar elde bıraktığı hissiyat da gayet yerinde.

Telefonun çevresinde ise, sağ kenarda güç butonu, sol kenarda ses butonları, alt kısımda hoparlör, microUSB ve kulaklık girişleri yer alıyor. SIM kart ile microSD kart slotu ise, sağ kenarda güç butonunun altında bir kapak altında gizleniyor.

Ekran

Ekran

Galaxy A5 de tıpkı ağabeyi Galaxy A7 gibi Android 5.1 işletim sistemiyle geliyor. Sanıyoruz ailenin tüm fertleri kısa zaman içinde Marshmallow güncellemesi alacaktır.

Telefonun ekranına ilişkin detaylara gelecek olursak, 5.2 inç boyutunda ve Full HD çözünürlük sunduğunu söyleyebiliriz. 424 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Super AMOLED panel kullanıyor. Ekran – gövde oranı yüzde 72.5 seviyesinde. Bu da selef modele göre artış göstermiş olduğunu ortaya koyuyor.

Telefonun ekranına yönelik yapacağımız yorumlar, Galaxy A7 modeliyle aynı olacak. Zira telefonlar aynı panelleri kullanıyor. Buna göre, telefonun renk, kontrast ve siyah dengelerini beğendik; fakat beyaz dengesi çok başarılı değil. Ancak bunu Galaxy A5'i farklı telefon modelleriyle yan yana getirmeden anlamanız güç; o nedenle kafaya çok takılacak bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyebiliriz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Galaxy A5'in teknik kadrosuna bakalım. Orta segmentte iyi modellerden biri olan Galaxy A5, Exynos 7580 yonga setine sahip 8 çekirdekli işlemciden güç alıyor. 1.6 GHz frekansında çalışan bu işlemci ile performansı açısından ilk intibada bir sıkıntı yaratmadan çalışan telefon, Galaxy A7'nin aksine 2 GB RAM'le geliyor. Ancak Android'in RAM canavarı bir işletim sistemi olduğunu düşünürsek, bu gelecekte bir sıkıntı yaratabilir. Zira biz incelememiz için yaklaşık 7 – 8 uygulamayı aynı anda açtığımız ve bunlardan birinin de Need For Speed No Limits olduğu senaryoda, geriye yaklaşık 344 MB'lık kullanılabilir bir RAM miktarı kaldığını gördük. Bu kadar ince eleyip sık dokumamızın sebebi ise, Galaxy A5'in muadillerine göre açık ara fiyat farkı. İşlemci ve buna bağlı olarak grafik işlemci noktasında daha iyi bir tercih yapılsa, fiyatını daha az göze batar bulurduk. Ancak telefonun yaklaşık 1600 liralık fiyat etiketinin karşılığını açıkçası yalnızca tasarımda ve eklenen birkaç özellikte buluyoruz.

Galaxy A5'in depolama kapasitesi 16 GB. microSD kartla birlikte bunu 128 GB daha arttırmak mümkün. Batarya ise 2900 mAh kapasitesinde.

Galaxy A5'e ait teknik özelliklerden bahsettikten sonra yavaş yavaş performans notlarına gelelim. Telefona sentetik testlerimizi uyguladık ve muadilleriyle kıyaslamalarda bulunduk. Bunları da fikriniz olması açısından sizlerle paylaşacağız. Ancak onlara geçmeden önce gerçek zamanlı birkaç deneyimimizden bahsedelim.

Galaxy A5, özellikle pil performansı konusunda gayet başarılı modellerden biri. Aldığımız sentetik test sonucunun yanında, günlük kullanımlarda da tam gün pil performansıyla ilgili şikayet etmeyeceğiniz modellerden biri olmayı başarıyor. Buna bir de Marshmallow'la birlikte gelecek Doze moduyla, performansın artacağını da eklemek gerekiyor. Öte yandan elbette telefonda pil ayarları kısmından güç tasarruf modu ile ultra güç tasarruf modlarını kullanarak şarjdan uzak kalacağınız süreyi arttırabiliyorsunuz.

Grafik performansına istinaden de telefonun tatmin edici performans sunduğunu söyleyebiliriz. Fakat açıkçası tıpkı Galaxy A7'deki gibi Galaxy A5'te de "teklemelere" rastladığımızı söyleyelim. Bu anlamda telefon, pek çok 899 TL'lik yeni nesil orta segment cep telefonlarından bir tık geride.

Telefonda ısı değerleri olarak da 35 ila 37 dereceleri gördüğümüzü söyleyelim ve evet, şimdi kıyaslama tablolarını sizlerle paylaşalım...



Kameralar

Kameralar

Yeni Galaxy A5'te yer alan kameralar, elbette selef modele göre fark yaratıyor. Arka yüzde 13 megapiksel, ön yüzde 5 megapiksel kamera getiren telefon, otomatik imaj sabitleme desteği sunmasıyla da pek çok rakibinden ayrılıyor. Otofokus, LED flaş, f/1.9 diyafram açıklığı gibi detayların bulunduğu telefonun arka kamerasıyla ayrıca Full HD video kaydı da elbette mümkün.

Telefonun ön kamerası ise bu kategori için artık standartlaştığı gibi 5 megapiksel seviyesinde. Geniş selfie çekmenin mümkün olduğu telefon, f/1.9 diyafram açıklığını ön kamerasına da getiriyor. Bunun dışında kameralarla ilgili bahsedilecek çok fazla detay bulunmuyor. Kamera arabirimi ise Galaxy A7 modeliyle elbette aynı özellikleri içeriyor.

Özetle

Galaxy A5, Samsung'un yeni A Serisi modelleri arasında ortada duran bir model. Özellikle tasarımı, parmak izi okuyucusu, pil ömrüyle dikkat çeken telefon, kamerada yer alan otomatik imaj sabitleyici ile de dikkat çekiyor. Grafik ve işlem performansı olarak, daha ucuz fiyata satın alınabilecek rakiplerinin olması şanssızlığı. Öte yandan telefonun fiyat etiketi olan 1599 TL'ye eski amirallerden HTC One M8'i veya LG G4'ü edinebiliyor olmak da telefonun işini daha fazla zora sokuyor.

Kimler Almalı

Yeni Galaxy A serisine ilgi duyan, ancak ne Galaxy A7 gibi büyük ne de Galaxy A3 gibi küçük bir model isteyenler için Galaxy A5 tam aradıkları model olabilir.

Alternatifleri

Galaxy A5'e alternatif olarak çok sayıda model bulunuyor. Bunlara HTC One M8'i veya LG G4'ü örnek olarak verebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy A5 (2016)
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
79
ModelSM-A510F
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciExynos 7580
Çekirdek (CPU)
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali T720
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi016:00 saat
Boyutlar71 x 144 x 7.3 mm
Ağırlık155 gr.
Okuyucu Yorumları