Samsung Galaxy Tab S testte!

Samsung'un yeni tablet ailesi Tab S'in 10.5 inç modelini test merkezimizde mercek altına aldık.

CHIP Online Notu 91
  • Hafif ve ince
  • Super AMOLED ekran
  • Güçlü performans
  • Uygulama desteği
  • Uzun pil ömrü
  • Tasarımda büyük fark yok
  • Parmak izi tarayıcı çok hassas

Samsung, yeni tabletlerini kısa bir süre önce tanıtmış biz de akabinde hemen ön inceleme altına almıştık hatırlarsanız. Bu defa Samsung'un yeni nesil tabletlerinden 10.5 inç boyutunda olanını test merkezimizde ağırladık ve yakından inceleme fırsatı bulduk.

İki farklı boyutta sunulacak olan Tab S ailesi, 10.5 ve 8.4 inç boyutlarıyla kullanıcılarla buluşacak. Her iki ürünün de hem Wi-Fi hem LTE modelleri bulunuyor, ancak bizim incelediğimiz 10.5 inç boyutlu olan tabletin Wi-Fi sürümü.

Galaxy Tab S 10.5 hakkında ilk önce belirtmemiz gereken üç ana nokta var. Bunların başında elbette Super AMOLED'li ekran geliyor. Daha önce incelediğimiz Galaxy Note Pro 12.2 ve 8.4'te karşımıza çıkan Super Clear LCD ve diğer Samsung tabletlerinde de gördüğümüz LCD panelden Super AMOLED'e terfi edilmiş olması büyük yenilik. Öte yandan Galaxy Tab S'le birlikte sunulan ücretsiz servis ve uygulamalar da üzerine konuşulması gereken önemli bir diğer nokta. Ve incelememizde elbette Galaxy Tab S'e özel aksesuardan da bahsedeceğiz. Şimdi, hem bu noktalara hem de Galaxy Tab S'in bize sunduklarına daha yakından bakalım.

Tasarıma bakalım

İlk önce Galaxy Tab S 10.5'in tasarımına bakalım. Titanyum bronz ve beyaz renk seçenekleriyle tercih edilebilecek olan tabletin elimizdeki modeli bronz renkli olanı. Hemen söyleyelim, Samsung'un Tab S'te kendi ekran teknolojisini kullanması gerçekten dikkat çekici. Fakat aynısını tasarım için söyleyemiyoruz. Zira Tab S, yine Samsung'un daha önceki tabletlerinden aşina olduğumuz gibi plastikten oluşuyor. Galaxy S5'teki benekli arka kapağına benzer bir kapak tasarımına sahip olan Tab S, bu nedenle bir kısım kullanıcılar tarafından beğenilmeyebilir.

Merak eden kullanıcılar için söyleyelim; Galaxy S5'in su geçirmezlik özelliği Tab S'lerde yok. Fakat Galaxy S5'teki parmak izi tarama yeteneği Tab S'teki yerini almış. Tabletin altındaki fiziksel buton aynı zamanda bir parmak izi tarayıcısı. Böylece tableti parmak izinizle şifreleyebiliyorsunuz. Ancak bu noktada parmak izi tarayıcısının çok hassas davrandığını söyleyelim; ekranı açmak için bazen birden fazla defa parmağınızı sensörden geçirmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Her ne kadar tabletin arka kapağı plastik malzemeden oluşsa da genel görünüm itibariyle iyi bir görselliğe sahip. Özellikle ince yapısıyla oldukça beğendiğimizi söyleyelim. Tab S, 6.6 mm kalınlığında. Bizce bu incelik oldukça etkileyici. Tabletin bu ince çerçevesi etrafında ise üst kısımda güç butonu ve ses düğmeleri, sağ kenarda microUSB noktası ile microSD kart girişi ve sol köşede de kulaklık bağlantısı mevcut. Hoparlörler de stereo ses için iki farklı kenara konumlanmış. Buraya kadar her şey yerli yerinde, ancak Tab S, dikkatle bakıldığında bir fark bulunduruyor.

Tab S'in arka alt kısmına dikkatle bakıldığında iki minik daire görülüyor. Bu daireler Tab S'in "kapaklı kılıf" adındaki aksesuarı için tablet üzerinde yer alıyor. Kılıfı bu noktalara sabitliyor ve böylece rahat bir kullanım sağlıyorsunuz. Bu arada bu aksesuarı üç farklı açıyla kullanabiliyorsunuz. İzleme modu, okuma modu ve yazma modu şeklinde farklı şekillerde kullanılabilen kılıf, böylece kullanıma renk katıyor.

Arayüz ve uygulamalar

Tab S, Android 4.4.2 işletim sistemine sahip. Arayüzüyle neredeyse saf bir Android deneyimi yaşatan tablet, öte yandan Samsung'un yeni Magazine UX arabirimini taşıyor. Böylece her iki yazılımı aynı potada eriten Samsung, daha önce incelediğimiz Galaxy Note Pro 12.2'yi kullananlara hiç de yabancılık yaşatmayacak.

Magazine UX'in amacı, haberleri, takvim girdilerini, e-postaları ve daha fazlasını tek bir ekranda, giriş ekranlarınızdan biride toplamak. Flipboard stili Magazine UX arayüzü, widget ve uygulamaları Flipboard şeklinde gösteriyor ve bu haliyle hem güzel görünüyor, hem de kullanıma kolaylık sağlıyor. Bu haliyle tıpkı Note Pro 12.2'deki gibi profesyonel bir kullanım sunabilen Tab S 10.5; haberler, e-posta ve Google ajandasını bir ekranda bir araya getirirken, diğer bir ekranda ise WatchOn ve Hancom Office gibi uygulamaları bir arada sunuyor.

Uygulama Desteği

Galaxy Tab S'in en önemli özelliklerinden biri de bu noktada ortada çıkıyor. Uygulama ve hizmet noktasında Tab S, açıkçası fark yaratıyor diyebiliriz; çünkü oldukça zengin bir içerik sunuyor. Bir kısmı tablette hali hazırda yer alan uygulama ve servislerin yanında daha pek çoğunu Galaxy Gifts kısmından ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Bunlar arasında en dikkat çekenler arasında Türkçe çizgi roman ve dergileri bir arada bulabileceğiniz S-Mag uygulaması, 3 aylık ücretsiz Deezer Premium ve üyeliği, ücretli ve ücretsiz filmlerin bir arada sunulduğu Samsung Sinema uygulaması, Gameloft oyunlarına ulaşabileceğiniz %100 Oyun uygulaması, 2 yıllık ücretsiz 50 GB kapasiteli Dropbox servisi, tabletini profesyonel yaşamda da kullananlar için ücretsiz Hancom Office uygulaması ve daha fazlası Tab S'te yer alıyor. Böylesi geniş bir içeriğin tablette sunulmuş olmasını gayet beğendiğimiz açık.

Teknik detaylar

İncelememizin bu noktasında Galaxy Tab S'in teknik kadrosuna ve performans notlarına değineceğiz. Söze elbette tabletin ekranından başlayacağız. Tab S 10.5, ekranıyla iPad Air'e rahatlıkla rakip olabilecek bir tablet. Her ne kadar bazı kullanıcılar Super AMOLED'in renklerini abartı ve aşırı doygun bulsalar da bizce bu ekran teknolojisi Tab S'e tam oturmuş. 2560x1600 piksel çözünürlüğündeki ekran, görüntüleri fazlasıyla keskin görüntülerken, renkleri de olabildiğince derin sunuyor. 100.000:1 gibi yüksek bir kontrast oranı sergileyen tablet, böylece siyahları daha koyu, beyazları da daha parlak biçimde görüntüleyebiliyor ki, zaten yakından incelediğinizde bunu siz de görebileceksiniz diye düşünüyoruz. Fakat bu noktada AMOLED ekranlara önyargısı olanları tenzih ediyoruz.

Ekranın arkasına bakarsak burada başarılı birimleri bir arada görüyoruz. Samsung, Tab S'le elbette daha önceki güçlü tabletleriyle de olduğu gibi Exynos işlemciyle karşımıza çıkıyor. Sekiz çekirdekli Exynos 5 Octa işlemciyi getiren tablet, 1.9 GHz Cortex A15 ve 1.3 GHz Cortex A7 ile çalışıyor. GPU hanesinde Mali-T628 MP6'yı görebiliyoruz. Bellek noktasında ise tam 3 GB'lık seviyede olan tablet, incelediğimiz modeliyle 16 GB'lık hafıza sunuyor. Kullanılabilir alan olaraksa yaklaşık 10 GB'a yakın bir alan hazır. Öte yandan microSD kart ile bu alanı 128 GB daha genişletmek mümkün.

Performans Çizgisi

Peki, madem Tab S'in teknik kadrosunu da öğrendik, o halde artık performans çizgisine bakalım. İlk durağımız her zamanki gibi AnTuTu Benchmark. 34435 puan toplayan Tab S 10.5, bu skorla zirvede yer alıyor. Daha önce incelediğimiz Galaxy Note Pro 12.2'yle kafa kafaya olan tablet, CPU Prime'da ise 7089 puanla yine iyi seviyede. Grafik noktasında da yine 3DMark Benchmark'a tabi tuttuğumuz tablet, en zorlu modda tam 13746 puan alarak dikkat çekmeyi başarıyor. Bu da demek oluyor ki Tab S ile yoğun grafik uygulamaları ve oyunları çalıştırabilirsiniz. Elbette biz de test sonuçlarının performansa yansımasını Real Racing 3 ve Asphalt 8: Airborne gibi zorlayıcı oyunlarda gördük. Sonucun gayet başarılı olduğunu söyleyelim.

Kamera ve batarya

Tab S 10.5'in üzerinde çift kamera bulunuyor. Ön kamera 2.1 megapiksel seviyesinde. Videolu görüşmeler için ideal. Arka taraftaki kamera ise 8 megapiksel değerinde. Ayrıca flaş da var. Böylece karanlık ortamlarda da fotoğraf çekmek mümkün. Tab S, her ne kadar iyi fotoğraflar çekmenize izin verse de ondan Galaxy S5'in hızını beklememek gerek. Otomatik modda çektiğimiz fotoğrafların çoğu kabul edilebilir seviyede, fakat yine de bir tabletle fotoğraf çekildiğinin unutulmaması gerek.

Kamera yazılımının içinde pek çok mod da bulunduruyor. Güzel yüz, panorama, HDR, çift kamera gibi modlar bunlardan birkaçı. Yine kamerayla video çekmek de mümkün elbette.

Son olarak Tab S 10.5'in bataryasından bahsedelim ve kapatalım. Tabletin üzerinde 7900 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Bataryanın büyüklüğü bir yana AMOLED ekranın verdiği güç verimliliği ile tabletten uzun pil ömrü alabiliyorsunuz. Video oynatımında 11 ila 12 saat arası, kullanımda ise yine bir o kadar performans alınabilen tablet, bu sonuca yüzde 50 parlaklık seviyesinde ulaştı. Böylece Tab S 10.5'in, iPad Air'i bu anlamda alt ettiğini söylemek mümkün. Diğer yandan tabletin, Samsung'un son dönem ceplerinden de tanıdığımız Ultra Güç Tasarruf Modu ile şarjın minimuma indiği durumlarda kullanımı sürdürmek isteyenlere acil çıkış kapısı sunduğunu da belirtelim.

Özetle

Evet, Samsung'un yeni Tab S ailesinin 10.5 inç modelini inceledik. Toparlayacak olursak, Samsung'un Tab S 10.5'le ortaya gerçekten başarılı bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Her ne kadar tasarımda pek farklılık yaratılamamış olsa da, Super AMOLED ekran başta olmak üzere teknik özelliklerle ortaya konan performans, kullanışlı arabirim, zengin uygulama desteği ve elbette uzun pil ömrüyle Tab S 10.5, rahatlıkla tercih edilebilir bir ürün olmaya hak kazanıyor.

Kimler Almalı

Her yönüyle iyi bir tablet satın almak isteyen kullanıcılar Samsung Galaxy Tab S 10.5'i tercih edebilirler. Eğer daha küçük boyutu tercih edenlerdenseniz, o zaman da Galaxy Tab S 8.4'ü tavsiye edebiliriz.

Alternatifleri

Samsung Galaxy Tab S 10.5'e alternatif olarak elbette Apple iPad Air'i göstereceğiz. Her ne kadar pek çok alanda Tab S önde olsa da, iOS ve onun getirdiklerini tercih edecekler için iPad Air en uygun alternatif.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy Tab S
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
91
Model10.5
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciExynos 5 Octa
İşlemci Hızı1.9 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu10.5 inç
Ekran Çözünürlüğü2560 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-T628 MP6
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera2.1 MP
Arka Kamera8.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi7900 mAH
Pil Ömrü12 saat
Boyutlar177 x 247 x 6.6 mm
Ağırlık465 gr.
Okuyucu Yorumları