Sony Action Cam'i test ettik!

Sony'nin aksiyona hazır kamerası HDR-AS30V Action Cam'i test ettik!

CHIP Online Notu 75
  • Wi-Fi ve NFC
  • GPS
  • Her an kullanıma hazır
  • Görüntü sabitleyici
  • Saniyede 120 kareye kadar çekim
  • Görüntü kalitesi
  • Pil süresi
  • Menü arabirimi
  • Netlik ve gürültü

Özellikle ekstrem sporlarla uğraşan maceraseverlerin ilgi duydukları bir cihaz olan aksiyon kameraları arasına Sony'den yeni ve iyi bir seçenek daha katıldı. Sony'nin HDR-AS15 modelinden sonra aileye katılan yeni HDR-AS30V model aksiyon kamerası, yenilikçi özellikleri bir yana birlikte kullanılabileceği aksesuarlarıyla da oldukça ilgi çekici görünüyor.

Arkadan aydınlatmalı Exmor R CMOS sensörü, Zeiss marka objektifi ve Full HD çözünürlüğü bir araya getiren Sony Action Cam'in yeni modeli, tüm aksiyon şartlarına uygun. Sörf, kayak, bisiklet, sualtı, motor sporları ve daha pek çok alanda kullanılabilecek olan Action Cam, kolay bağlantı seçenekleriyle de rahat bir kullanım sağlıyor. Şimdi Sony'nin yeni aksiyon kamerasına daha yakından bakalım.

Aksiyona hazır

Sony'nin en iyi fotoğraf makineleri için tasarladığı Exmor R CMOS sensörü, ödüllü Zeiss marka objektifi ve Full HD video kalitesinin aynı potada eritildiği Sony Action Cam, birlikte kullanılabileceği aksesuarlarıyla da zorlu şartlar için elverişli bir model. Kameranın teknik özelliklerine az sonra daha detaylı değineceğiz, ancak daha önce hızlıca öne çıkan özelliklerinden bahsedelim.

Sony Action Cam, 11.9 MP çözünürlüğündeki sensörüyle maksimum 60 kare Full HD video çekebiliyor. Yine Full HD'de 30 kare çekebilen kamera, ağır çekim videoya da hazır. 120 ve 60 kare çekimde HD formatta kayıt yapan kamera, GPS, Wi-Fi ve NFC gibi önemli özelliklere de sahip.

Sualtı çekimleri için beraberinde su geçirmez bir muhafazayla gelen kamera, böylece 5 metreye kadar su geçirmezlik özelliği sunuyor. Ayrıca yine zorlu koşullara da uygun olan bu muhafaza, kamerayı darbelere karşı koruyor.

Sony Action Cam'in bir diğer önemli özelliği ise her duruma uygun bir aksesuara sahip olması. Hepsi kutu içeriğinde sunulmuyor fakat ayrıca satın alabileceğiniz pek çok seçenek mevcut. Böylece kamerayı ister kaskınıza, ister kolunuza, ister bisiklet veya diğer araçlarınıza rahatlıkla bağlayabiliyorsunuz.

Sony'nin PlayMemories Mobile uygulamasıyla çalışan kamera, kolaylıkla cep telefonunuzla veya daha iyisi Sony'nin kola takılabilen özel Canlı Önizlemeli kumandasıyla rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Böylece çekime anında müdahale edebiliyor, ne çektiğinizi anbean görebiliyorsunuz.

Teknik noktalar

Sony HDR-AS30V aksiyon kamerası üzerinde arkadan aydınlatmalı Exmor R CMOS sensör bulunuyor. 11.9 MP ve 16:9 görüntü formatında kayıt yapan kamera, SteadyShot görüntü sabitleme teknolojisinin sahibi. Böylece hareketli sahnelerde kamera titremesi azalıyor.

BIONZ görüntü işlemcisi, otomatik pozlama ve otomatik beyaz dengesi ile çekim yapan kamera, kayıt ortamı olarak bellek kartını kullanıyor. 1920x1080 pikselde 60 kareye kadar kayıt yapabilen kamera, MP4 formatında kayıt yapıyor. Kamera üzerinde dahili mikrofon ve ayrıca bir mikrofon girişi de bulunuyor.

Görüntü kalitesiyle beğendiğimiz HDR-AS30V, gayet iyi bir performans gösteriyor. Renkler canlı ve görüntü akıcı. Farklı modlarda çekim yapabilen kamera, ağır çekim modlarını da destekliyor. Ağır çekimde 60 ve 120 kare çekim yapabiliyor. Fakat bu çekimlerde netliğin azaldığını ve gürültünün arttığını da söylememiz gerek. İyi bir video kalitesi istiyorsanız PS modda çekim yapmanızı öneririz.

Videonun yanında elbette fotoğraf da çekebilen kamera, belirli aralıklarla fotoğraf çekebildiği bir moda da sahip. Tüm bu ayarları kamera üzerinden yapabildiğiniz gibi PlayMemories Mobile uygulamasını cep telefonunuza indirerek cihaz üzerinden de yapılandırabilirsiniz. Sony Xperia cep telefonlarıyla olduğu gibi Android işletim sistemli diğer ceplerle de çalışabilen bu yazılım ile Wi-Fi üzerinden haberleşebilen kamera, NFC teknolojisi ile hızlıca cep telefonunuzla eşleşebiliyor. Elbette ekstrem koşullarda cep telefonu yerine Sony'nin ayrı sunduğu Canlı Önizlemeli kumandasını tercih etmek daha yararlı olacaktır. SmartWatch akıllı saat gibi kolunuza taktığınız bu cihazla anbean kameranın çektiği görüntüleri kolunuzdan takip edebiliyorsunuz.

Sualtı ve daha fazlası

Kutu içeriğinde su geçirmez muhafaza ve kamerayı farklı zeminlere sabitlemek için yapışkanlı montajla gelen Action Cam, ayrıca satın alınabilecek daha pek çok aksesuar seçeneğine sahip. Su geçirmez muhafazası ile 5 metreye kadar sualtı çekimleri yapabilmek mümkün. Diğer yandan sörf ve su sporları için de kullanabilecek olan bu muhafaza, üzerinde kamerayı kontrol edebilmek için butonlar da bulunduruyor. Böylece kamerayı muhafazadan çıkartmanıza gerek kalmıyor.

GPS modülü ile fotoğraf ve videolarınıza konum bilgisi ekleyebilen Action Cam, menü arabirimiyle ise pek kullanışlı değil. Üzerinde siyah beyaz bir ekran bulunduran kamerada, çektiğiniz video ve fotoğrafları görüntülemek için NFC ile bağladığınız cihaza görüntü aktarımı yapmanız veya Micro HDMI ile Micro USB noktalarını kullanmanız gerekiyor.

Peki, Action Cam'in pil ömrü ne kadar? Yaptığımız testlerde kameranın pil ömründen 1 saat 41 dakika kadar yararlanabildik. Doğrusu bu sürenin daha uzun olmasını isterdik. Cihazı şarj etmek için ayırdığımız süre ise 2 saat 48 dakikaydı.

Özetle

Sony'nin yeni aksiyon kamerası için sözlerimizi toparlayacak olursak, muazzam aktivite zenginliği ile kamerayı beğendimiz gayet açık. Yüksek çözünürlükte tatmin edici görüntü kalitesi, GPS ile konum belirlemesi, NFC ve Wi-Fi bağlantıları, rahat kontrol edilebilmesi ve farklı aksesuar seçenekleriyle kullanılabilmesi öne çıkan noktaları. Özellikle satın alma aşamasında bu aksesuarları da incelemenizi ve uygun olanları tercih etmenizi öneririz.

Diğer yandan kameranın özellikle ağır çekim kodunda görüntülerde netlik kaybı ve gürültü yaşanması eksi yönleri. Buna bir de kısa pil ömrünü dahil edebiliriz.

Kimler Almalı

Özellikle ekstrem sporlarla uğraşanların tercih edebileceği bir aksiyon kamerası olan Sony HDR-AS30V, sualtında çekim yapmak isteyenler de dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından satın alınabilir.

Alternatifleri

Sony HDR-AS30V'ye alternatif olarak GoPro Hero 3 Black'i tercih edebiliriz. GoPro'nun bu modeli 4K çözünürlüğünde video kaydı yapabiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony HDR-AS30V
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
75
Sensör 11.9 MP Exmor R CMOS
Objektif ZEISS Ultra Geniş (170 derece)
Kayıt Formatı MP4: MPEG-4 AVC/H.264
Video 1920x1080 60p/50p
Wi-Fi Var
NFC Var
GPS Var
MicroSD Var
MicroUSB Var
MicroHDMI Var
Mikrofon Girişi Var
Boyutlar 4.7 cm x 8.2 x 2.54 cm
Ağırlık 65 gr.
Okuyucu Yorumları