Sony LinkBuds İnceleme

Sony’nin LinkBuds ismini verdiği bu kulaklıklar, tasarım açısından en tuhaf bulduğumuz modellerden biri. Tuhaf olmasının yanında dünyada da bir ilk. Dünya’nın İlk Açık Halkalı Kulak İçi Kulaklığı olan Sony LinkBuds bu bölümde bizlerle.

CHIP Online Notu 85
  • İnovatif tasarım
  • Geniş ses
  • Akıllı kontroller
  • Küçük tasarım
  • Kolay eşleşme
  • Su sıçramalarına dayanıklı
  • Gürültü engelleme
  • Bas daha güçlü olabilirdi
  • Kablosuz şarj yok

Bu bölümde Sony’nin yeni kulak içi kulaklığı LinkBuds’ı değerlendireceğiz. Bu kulaklık tasarımıyla bir ilke imza atıyor ve bununla, birbirine benzer tonlarca kulak içi kulaklık arasında farkındalık yaratıyor. Sony’nin zaten kulaklıklarında sunduğu ses kalitesini bilmeyen yok. Şirket gerçekten de gerek kulak üstü gerek kulak içi kulaklıklarında ses performansıyla göz dolduran modellere imza atıyor. Sony LinkBuds da farklı tasarım anlayışını benimseyen ve ses performansıyla da oldukça başarılı bulduğumuz bir model oldu. Kulaklığın ses performansına geleceğiz, ancak önce tasarımına değinmek istiyoruz zira son dönemde açıkçası kopyala - yapıştır mantığında düzinelerce kulaklık gördük ve Sony, LinkBuds ile bu zinciri kıran önemli bir model oluyor ve bunu yalnızca tasarımıyla değil, çalışma şekliyle de ortaya koyuyor.

Sony LinkBuds Tasarımı Nasıl?

Sony LinkBuds, dediğimiz gibi açık halka tasarımını benimsiyor. Kulağınızın iç kısmına oturttuğunuz bölüme halka şeklinde yerleştirilen 12 mm’lik açık dinamik sürücü, kulağa kolayca yerleşiyor ve rahat ettiriyor. Oldukça da hafif; hatta bu alanda gördüğümüz en hafif kulaklıklardan biri; sadece 4.1 gram ağırlığında. Şarj kutusu da öyle. Gayet kompakt bir boyutu var ve o da 34 gram ağırlığında. Yani muhtemelen yanınızda olduğunu unutacaksınız.

Sony LinkBuds, sadece tasarımıyla değil, kullanım anlamında da alıştığımız kulaklıklara kıyasla farklı bir model. Bu tip kulaklıkların çevresinde dokunmatik sensörlerin olmasına alıştık. Ancak LinkBuds onlardan biri değil; daha ötesinde bir ürün. Zira LinkBuds’ı dokunarak kontrol etmek istediğinizde, yani şarkılar arasında geçiş yapmak, sesi kapatıp açmak ya da telefonunuza gelen çağrıları cevaplamak için kulaklığa değil, direkt olarak yüzünüze dokunmanız yeterli. Yanağınız ve kulağınız arasındaki boşluğa dokunduğunuzda kulaklık bunu algılayabiliyor. Oldukça enteresan bir yöntem olmuş doğrusu. Etkili çalıştığını da söyleyelim, yani öyle deneysel bir şekilde çalışmıyor; gayet tutarlı.

Kulaklığın tasarımına ilişkin olarak suya karşı dayanıklı olduğunu da belirtelim. IPX4 sertifikası mevcut. Böylece suya karşı tamamen dayanıklı olmasa da su sıçramalarından endişe etmenize gerek kalmıyor.

Sony LinkBuds Performansı Nasıl?

Sony LinkBuds, ses performansıyla gayet tatmin edici bir model. Öte yandan açık halka tasarımı sayesinde aynı zamanda çevreyi de rahat duymanıza olanak tanıyor. Böylece müzik dinlerken aynı zamanda çevrenizi de duyabiliyorsunuz. Bu anlamda bir nevi ambiyans kulaklığı olduğunu da söyleyebiliriz. Benzeri bir performansı daha önce bir nevi Bose’un Frames serisi olan gözlüklerinde yakalamıştık. LinkBuds da benzer bir deneyim yaşatıyor diyebiliriz. Ancak kuşkusuz dış sesler o kadar da içeri girmiyor. Dilerseniz bunun ayarını kulaklık sizin için yapabiliyor.

Sony LinkBuds’ı telefonunuza Bluetooth üzerinden hızlıca bağlayabileceğiniz gibi kulaklık üzerinde daha fazla hakimiyet kurmak için Sony Headphones uygulamasını kullanıyorsunuz. Bu uygulamada ekolayzır ayarının yanı sıra uyarlanabilir ses düzeyi kontrolü de bulunuyor. Bu seçeneği açtığınızda artık LinkBuds ses seviyesini bulunduğunuz ortam sesine göre otomatik olarak ayarlayabilecek. Böylece gürültülü bir ortamdaysanız kulaklığın ses seviyesi artarken, daha sessiz bir yere geçtiğinizde ses kısılıyor.

LinkBuds’ın ses performansını da fazlasıyla beğendik. Farklı şarkılarda değerlendirdiğimiz LinkBuds, geniş ses alanı ve ses kalitesi ile gerçekten de tam performanslı çalışan bir model olmuş. Ses ayrıntıları, netliği ve ritmik doğruluğu gerçekten mükemmel. Ancak açık halka tasarımının benimsenmiş olmasından dolayı kulaklığın bas tepkisi çok güçlü değil. Bas sesleri elbette hissediyorsunuz, fakat öyle bangır bangır değil.

Ses izolasyonu konusuna değinecek olursak, açık halka tasarımını benimsediği için bu kulaklıkta bir aktif gürültü engelleme gibi bir özellik yer almıyor. Eğer gürültü engelleme özelliği sizin için çok önemliyse, bu nedenle farklı modellere bakmanız gerekecek ki mesela bunlardan yine Sony’nin WF-1000XM4 modeli iyi bir seçenek olabilir.

Sony LinkBuds Pil Ömrü Ne Kadar?

Peki, LinkBuds’ın pil ömrü ne kadar sürüyor? Kulaklıklar tek başına 5.5 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyor. Şarj kutusuyla ise beraber totalde 17.5 saate kadar pil ömrü mevcut. Hızlı şarj özelliği olması sevindirici. Acil durumlarda 10 dakikalık şarj ile 1.5 saatlik pil ömrü kazanabiliyorsunuz. Ancak şarj için kablo yöntemini kullanmanız gerekiyor, zira kulaklıkta kablosuz şarj özelliği mevcut değil.

Sonuç

Açıkçası dediğimiz gibi Sony LinkBuds şimdiye kadar kullandığımız en tuhaf gerçek kablosuz kulaklıklardan biri oldu. Tasarımı ve dokunmatik kontrollerin yanağa aktarılmış olması enteresan. Ses performansını gayet beğendik. Geniş ses sahnesi müzik tutkunlarını mutlu edecektir kanaatindeyiz. Bulunduğunuz ortamı algılayıp sesi kısıp açması ve dış sesleri de aynı zamanda duymaya devam edebiliyor olmanız kulaklığın öne çıkan yanları. Pil ömrü ortalama, fena değil; biz şu ana kadar yarı yolda kalmadık doğrusu. Günlük kullanımın yanı sıra özellikle motosiklet kullanıyorsanız küçük ve hafif olması sayesinde ve aynı zamanda dış sesleri de içe almasıyla kask içinde de rahat ettirecek ve güvenli sürüş olanağı tanıyacaktır kanaatindeyiz ki kulaklığın bu yönünü de değerlendirdik. Bu anlamda gerçekten etkili bir model olmuş. Ha, belki bas performansı daha iyi olsa ve bir de kablosuz şarjı desteklese daha iyi olurdu pek tabii. LinkBuds’ın fiyatı ise, şu sıralar 2600 TL dolaylarında. Eğer ilgileniyorsanız sizin için güzel bir seçenek olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony LinkBuds
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
85
Su Dayanıklılığı IPX4
Boyutlar 41.4 x 48.5 x 30.9 mm
TipKulak içi
BağlantıBluetooth 5.2
Sürücü Boyutu12 mm
Frekans Tepkisi20 Hz - 20 kHz
BağlantılarUSB-C
Pil Ömrü5.5 saat / 17.5 saate kadar
Ağırlık34 gr.