Dev ekranlı Sony Xperia C5 Ultra testte!

Sony'nin dev ekranlı selfie telefonu Xperia C Ultra detaylı testte!

CHIP Online Notu 81
  • İnce ekran kenarları
  • Başarılı kamera
  • Performans
  • Ekran renk doygunluğu
  • Pil ömrü
  • Parmak izi topluyor
  • Hoparlörler vasat
  • Android 5.0'la geliyor
  • Ağır

Yeni nesil orta – üst segment cep telefonları arasında geniş ekranıyla kendine yer ayıran Sony'nin Xperia C5 Ultra modeli, aslında geçtiğimiz yılın yaz aylarında tanıtılmıştı. Onunla yakın zamanda tanıtılan Asus ZeFone Selfie modeli ile rekabet halinde olan ve benzeri diğer cepleri de karşısına alan Xperia C5 Ultra, akıllı telefonlar arasındaki farkındalığını büyük ekranı ve selfie yetenekleriyle ortaya koyan bir model. Bu incelememizde Xperia C5 Ultra'yı detaylı olarak ele alacağız.

Dev boyutlu telefon

Dev boyutlu telefon

Xperia C5 Ultra, dev boyutlu bir cep telefonu. Büyük yapısıyla phablet kategorisine giren telefon, teknik altyapı bakımından da yeni nesil orta segment cepler arasında kendine yer buluyor. Teknik detaylardan ve performansa etkisinden ilerleyen adımlarda bahsedeceğiz; önce söze tasarımla başlayalım.

Xperia C5 Ultra'nın dev ekranı, büyük bir kasayla gelmesine sebep oluyor. 8.2 mm'lik kasa kalınlığıyla çok kalın olmasa da, 187 gramlık ağırlığıyla biraz dikkat çekiyor doğrusu. 5.5 inçlik ZenFone Selfie, 170 gramlık ağırlığıyla ondan daha hafif duruyor. Fakat onun da kalınlığı tam 10.8 mm. Bu bağlamda Xperia C5 Ultra'yı ince bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Xperia C5 Ultra, gövdesiyle parlak piyano siyahıyla renkli plastik bir malzemeye sahip. Telefonun ayrıca beyaz renkli seçeneği de bulunuyor. Parmak izi görünümünden rahatsız olanların beyaz renkli modeli tercih etmelerini tavsiye ederiz, zira elimizdeki siyah kasa çokça parmak izi topluyor.

Kasa yapısıyla standart Xperia modellerine benzeyen C5 Ultra, ekrana baktığınızda ince kenar çerçeveleriyle dikkat çekiyor. İki kenardaki çerçevenin oldukça ince tutulmuş olması hoş bir detay. Ancak üst ve alt kenarlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Özellikle alt kenardaki geniş boşluk, kapasitif butonların da kullanılmamasından dolayı oldukça göze batıyor. Yine de telefonun ekran – gövde oranı yüzde 75.9 seviyesinde tutulmuş.

C5 Ultra, Sony'nin telefonlarından alıştığımız gibi suya ve toza karşı dayanıklı bir model değil ne yazık ki. Keşke Sony bu geleneği bu modelinde de sürdürseydi. Zira 13 MP'lik ön ve arka kameralarıyla sualtında fotoğraf ve özellikle selfie deneyimi hoş olabilirdi.

Telefonu çevresel olarak inceleyecek olursak, microSD ve SIM kart slotlarının telefonun sol kenarında bir kapak altında tutulduğunu, üst kenarda bir kulaklık girişi bulunduğunu ve microUSB yuvasının da alt kenarda olduğunu söyleyebiliriz. Güç, ses ve deklanşör butonları da Sony'den her zaman alıştığımız yerde, sağ kenarda kendine yer buluyor.

Ekran ve multimedya

Ekran ve multimedya

Xperia C5 Ultra, 6.0 inç boyutunda bir cep telefonu. Bu sayede multimedya konusunda büyük katkı sağlayan telefon, büyük ekranlı telefon sahibi olmak isteyenlerin ilgilenebilecekleri yegane özelliği böylece sunuyor. Fakat ekran ne kadar iyi? Öncelikle ekran Full HD çözünürlükte. Bu ekran boyutunda, daha aşağı kabul edilemezdi zaten. Piksel yoğunluğu ise 367 ppi seviyesinde. Bu teknik terimin deneyime etkisi ise, bize bu telefonda Sony'nin en iyi ekranının olmadığını açık şekilde gösteriyor. Ekranın beyaz dengesi ise açıkçası biraz sarıya çalıyor. Ancak ekranın ZenFone Selfie'ye göre daha parlak olduğu bilgisini de verelim.

Renk doygunluğu konusunda IPS ekranın tüm nimetlerinden faydalanan C5 Ultra, canlı ve renkli görüntü sunuyor. Öte yandan Ayarlar menüsünden erişebileceğiniz Görüntü Geliştirme noktasında, Mobile BRAVIA Engine 2 ve Süper canlı modlarını aktifleştirebilir, böylece oyun ve videolarda daha renkli bir deneyime erişebilirsiniz.

Xperia C5 Ultra, geniş ekranıyla tüketim noktasında multimedya içeriklere tam destek sağlayan bir telefon modeli. İster oyun oynayın, ister video izleyin ekran ve sunduğu renkler neticesinde memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Fakat bir multimedya telefonunda buna hoparlörlerin de eşlik etmesi iyi olabilirdi. Ekranın alt kenarına yerleştirilmiş olan hoparlör, açıkçası bu beklentiyi karşılayamıyor. Yani, Xperia C5 Ultra'dan ses konusunda çok büyük beklentilere girmeyin.

C5 Ultra, incelememiz için bize Sony'nin Game Control çerçevesiyle birlikte geldi. Bu aparat sayesinde, telefonu PlayStation 4 gamepad'ine bağlayarak inceleme şansımız da oldu. Bu bağlamda tam bir multimedya telefonu olduğunu söyleyebileceğimiz Xperia C5 Ultra, böylesi bir deneyim elde etmek isteyenler için bu aparatını ayrı olarak satışa sunuyor. Bunun bilgisini de buradan vermiş olalım.

Yeni nesil orta segment

Yeni nesil orta segment

Artık orta segment cep telefonların pek çoğu güçlü özellikler taşıyor. Xperia C5 Ultra da bunlardan biri olarak karşımızda. Teknik kadrosundan bahsedeceğiz, fakat işletim sisteminden sözü açmak gerekiyor. Xperia C5 Ultra, Android 5.0'la geliyor. Elimizdeki modeli E5553 olan C5 Ultra, Sony'nin Marshmallow güncellemesi alacak telefon modelleri arasında yer alıyor. Umuyoruz bu güncelleme kısa zaman içinde gelir.

Arabirimiyle her zaman olduğu gibi klasik Xperia arayüzünü sunan C5 Ultra, diğer Sony telefonlarından alıştığımız gibi bir deneyim sunuyor. Arayüzün oldukça akıcı çalıştığını da bu noktada söyleyelim.

Xperia C5 Ultra, 8 çekirdekli MediaTek işlemciden güç alıyor. MT6752 yongasını üzerinde taşıyan telefon, Snapdragon 615'li modellerle rekabet içinde. İşlemci bazında karşılaştırma yaptığımızda, MT6752'nin biraz farkla Snapdragon 615 platformunu geride bıraktığını görebiliyoruz. Bunu zaten C5 Ultra'ya uyguladığımız sentetik test sonuçlarında da göreceğiz.

8 çekirdekli Cortex-A53'e 1.7 GHz frekansında işlemci hızı üreten telefon, MediaTek platformuna dayalı olarak Mali-T760 grafik yongasıyla geliyor. 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama birimlerinin de sahibi C5 Ultra, 200 GB'a kadar microSD kartla depolama desteği sağlıyor.

C5 Ultra'nın bataryası ise 2930 mAh kapasitesinde. Bu batarya oranıyla pil ömrü sonuçlarında 3000 mAh'lik ZenFone Selfie'yi arkasına almayı başaran C5 Ultra, boyutuna karşın iyi bir pil ömrü sağlıyor. Şimdi tüm test sonuçlarına bir arada bakalım...


Fotoğraf yetenekleri

Fotoğraf yetenekleri

C5 Ultra, boyutunun yanında selfie kamerasıyla dikkat çeken bir telefon. Gelişmiş selfie deneyimi için ön yüzünde 13 megapiksellik bir Exmor R lensi bulunduran telefon, buna ilave olarak gece çekimleri için ön yüzde bir flaşa da yer veriyor. Böylece hem gece selfie çekimlerinde, hem görüntülü görüşmelerde karanlıkla ilgili sorun yaşamıyorsunuz. Öte yandan ön kameranın gizli özellikleri arasında f/2.2 diyafram açıklığı da yer alıyor. Bu sevindirici, çünkü düşük ışık koşullarında flaş kullanmadığınızda da iyi sonuçlar alabiliyorsunuz böylece. Ön kameraya ilişkin bir diğer detaysa, otofokusun yer alması.

Bu bilgiler ışığında telefonun ön kamerasını ZenFone Selfie ile kıyaslayacak olursak, C5 Ultra'nın ön kamerasıyla aldığımız sonuçların ZenFone Selfie ile çok yakın durduğunu söyleyebiliriz. C5 Ultra'nın arabiriminde yer alan eğlenceli fonksiyonlarla ise selfie kullanımı daha eğlenceli olabiliyor. Çeşitli modlar mevcut. Bunlara mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

C5 Ultra'nın ana kamerasına gelirsek, burada da 13 megapiksel karşımıza çıkıyor. Arka kamerada diyafram açıklığı f/2.0'a düşürülmüş. Otofokus, panorama, HDR ve Full HD video gibi özellikler arka kamera elbette yer alıyor. Odaklanma süresini de hızlı bulduğumuz C5 Ultra, fotoğraf performansı noktasında yine ZenFone Selfie ile rekabet halinde. ZenFone Selfie daha keskin gece çekimlerine imza atıyorken, C5 Ultra'nın ise LED ışığı daha iyi kullandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bağlamda iki model burada da yenişemiyor gibi.

Özetle

Sony Xperia C5 Ultra, geniş ekran ve selfie yeteneklerini aynı potada eriten bir cep telefonu modeli. O nedenle özel bir kitleye hitap ediyor. 5.5 ve 6.0 inç gibi geniş ekran arayan kullanıcıların bakacakları çok fazla model yok. O nedenle C5 Ultra dikkatlerden kaçmayacaktır. Teknik kadronun performansa yansıması olarak muadilleri arasında gayet iyi sonuçlar alan C5 Ultra, performans bakımından da güzel bir telefon olmuş doğrusu. Fotoğraf kalitesi ise, beklentilerin karşılığını veriyor. Özellikle Selfie telefonu arayanların yakından incelemesi gerek diye düşünüyoruz. Telefonun fiyatına değinecek olursak, C5 Ultra 1259 TL'lik etiketiyle rekabetçi görünüyor. Zira ZenFone Selfie de çok yakın bir fiyat etiketine sahip. o nedenle bu klasmanda bir telefon arıyorsanız, bir göz atmanızda fayda var.

Kimler Almalı

Selfie kameralarına sahip, geniş ekranıyla da multimedyaya eğilen bir cep telefonu modeli arayanlar C5 Ultra'yı beğenebilirler.

Alternatifleri

Sony Xperia C5 Ultra'ya alternatif olarak Asus Zenfone Selfie'yi veya HTC Desire Eye'ı önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia C5 Ultra
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciMediaTek MTK6752
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T760MP2
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi769:00 saat
Konuşma Süresi014:24 saat
Boyutlar79 x 164 x 8.2 mm
Ağırlık187 gr.
Okuyucu Yorumları