Türk Telekom Honor 7 testte!

Honor 7'yi, ülkemiz kullanıcılarına sunan Türk Telekom, nasıl bir modele imza atmış? İnceliyoruz...

CHIP Online Notu 74
  • Başarılı arka kamera
  • Flaşlı ön kamera
  • Parmak izi okuyucu
  • Kategorisi için memnun edici ses
  • Ekran
  • 802.11ac Wi-Fi, LTE Cat6
  • Android 5.0'la geliyor
  • Tasarım
  • Pil ömrü iddialı değil
  • Hissedilir biçimde ısınıyor

Operatör telefonları kullanıcılara cazip seçenekler sunuyor. Özellikle fiyat/performans noktasında kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilen modeller, kullanımlarıyla da kendilerinden memnun bırakıyorlar. Bugün benzer modellerden ve yine bir operatör telefonu olan Türk Telekom imzalı Honor 7'yi inceleyeceğiz.

Aslında pek çoğunuzun da bilebileceği üzere Honor 7 adı oldukça tanıdık. Huawei tarafından geliştirilen Honor 7, aslında geçtiğimiz sene temmuz ayında Huawei tarafından lanse edilmiş, akabinde de satışa sunulmuştu. Ülkemize de daha sonradan Türk Telekom logosu ile giriş yapan Honor 7, elbette temel olarak Huawei imzalı.

Orta segment cep telefonları arasına konumlanabilen Türk Telekom Honor 7, fiyat etiketiyle de şimdilerde 1200 TL civarına bulunabiliyor. Yine yakın zamanda piyasaya sürülen ve teknik kadrosuyla orta segmentte yer alan Sony Xperia XA ile fiyat olarak yakın seyreden Honor 7, bakalım bizlere neler sunuyor.

Tasarım

Tasarım

Honor 7, metalik bir tasarıma sahip akıllı telefon. Metalik yüzeyiyle birlikte sağlam görünen telefon, arka kısımda anten kenarlarında farklı bir malzemeyle ana gövdeyi ayırıyor. 8.5 mm kalınlığında olan telefonun 157 gram ağırlığında olduğunu söyleyelim.

İki farklı renk seçeneğiyle gelen telefon, elimizdeki modeliyle siyah ön panele sahip. Bir de beyaz renkli panel seçeneği bulunuyor.

Honor 7'nin ekranı 5.2 inç boyutunda. Telefonun ön panelinde alt kısımda kapasitif tuşlar yer almıyor. Onun yerine sanal butonlar kullanılmış. O nedenle alt kenardaki boşluk da dikkat çekiyor.

Arka yüzeye geldiğimizde burada bir parmak izi okuyucu, çift LED flaş ve yüzeyden çıkıntı yaratan bir kamera görüyoruz. Ortada "honor" logosu, alt kenarda da Türk Telekom logosu yer alıyor.

Telefonun kenarlarına baktığımızda, sağ kenarda güç ile ses butonları konumlanıyor. Üst kenarda tipik olarak kulaklık, alt kenarda da microUSB bağlantı yuvası bulunuyor. Sol tarafta da microSD kart ve SIM kart için bir çekmece görüyoruz. Onun altında da az sonra bahsedeceğimiz bir akıllı tuş yer alıyor.

Ekran ve arabirim

Ekran ve arabirim

Honor 7'nin ekranı 5.2 inç boyutunda. Ekranda Full HD çözünürlük sağlanmış ancak ekranda en önemli noktayı sanıyoruz ki gövde oranına sağladığı katkıda görüyoruz. Telefonun ekran –gövde oranı yüzde 72.4 seviyesinde. Bu oranı yüzde 70'in üzerinde gördüğümüzde, bizden net olarak geçer not alıyor.

Ekranın parlaklık oranına gelecek olursak, 421.9 kandela olarak ölçtüğümüzü söyleyebiliriz. Telefon, parlaklık konusunda başarılı bir ekranın sahibi. Ayrıca piksel yoğunluğu da 424 ppi. Ekranın koruma kalkanı ise Gorilla Glass 3'le sağlanıyor.

Ekranda gördüğümüz işletim sistemi Android 5.0. Artık Android N geliyor ve dolayısı ile piyasadaki pek çok telefon da Marshmallow güncellemesi almışken, elimizdeki modelin Android 5.0 Lollipop'a sahip olması hoş değil.

Arabirimde ise klasik Huawei arabirimi olan Emotion UI 3.1 yazılımını görüyoruz. Huawei kullanıcıları bilirler, gayet kullanıcı dostu olan bu arabirim, Türk Telekom altındaki bu modelde de yer alıyor.

Elbette arayüzde Türk Telekom'un kendi uygulamalarını da görebiliyoruz. Tivibu, Tivibu Spor, Müzik, Mobil Dergi ve Oyun Market gibi Türk Telekom'un kendi uygulamaları da yer alıyor.

Parmak izi okuyucu ve akıllı tuş

Parmak izi okuyucu ve akıllı tuş

Türk Telekom Honor 7'de parmak izi okuyucu yer alıyor demiştik. Tek kademeli çalışan ve bu sayede üzerine dokunduğunuzda ekran kilidini açan bu okuyucu, gayet performanslı çalışıyor. İlk kurulumda yaklaşık 5 – 6 dokunuşta parmağımızı taratabildiğimiz sensör, farklı açılardan üzerine dokunduğunuzda hemen parmağınızı tanıyabiliyor. Bu anlamda tarayıcısıyla sevdik Türk Telekom Honor 7'yi. Misal daha önce incelediğimiz başka bir Türk Telekom modeli olan TT175'in parmak izi sensörünü pek beğenmemiştik hatırlarsanız.

Şimdi akıllı tuştan bahsedelim. Telefonun sol kenarında yer alan bu akıllı tuş, bize birkaç farklı kolay dokunuş kazandırıyor. Bunlardan biri, tuşa basılı tuttuğunuzda açılan Google Asistanı. Böylece hemen Google'da sesli arama yapabiliyorsunuz. Ancak ayarlar menüsü üzerinden bu tuşu özelleştirmek elinizde. Tuşa bir kez, iki kez tıkladığınızda veya basılı tuttuğunuzda farklı komut ve uygulamaları çalıştırmasını sağlayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken ayarlardan neyi açmak istediğinizi seçmek.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Türk Telekom Honor 7, üzerinde kuşkusuz Huawei'nin kendi yongasını taşıyor. HiSilicon Kirin 935'le çalışan telefon, 28 nm mimarisine sahip bu yongasıyla 2.2 GHz frekansında güç üretebiliyor. 8 çekirdekli yapıda olan işlemci, ARMv8-A altyapısına dayanıyor ve iki 4'er çekirdekli Cortex-A53 yongasından oluşuyor.

Şu an orta segment için güçlü bir oyuncu olarak iş yapabilen bu işlemci, beraberinde Mali-T628 grafik birimini getiriyor. RAM hanesinde 3 GB kapasitesini görüyoruz. Hafıza noktasında ise 16 GB dahili olarak sunulmuş. Fakat 256 GB daha microSD kart yolu açık.

Şimdi Türk Telekom Honor 7'nin test sonuçlarına geçelim...

Telefonun bataryası ise 3100 mAh kapasitesinde bizlere sunuluyor. 3100 mAh'lik bataryaya uyguladığımız testlere göre telefon bize 11 saat 37 dakikalık konuşma süresi, 5 saat 48 dakikalık da çevrimiçi aktif kullanma süresi sundu. Ayrıca telefonun bataryasını 2 saat 14 dakika içinde tam kapasite doldurabildik.

Telefona uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimize göre ise, tam parlaklıkta yüzde 33'lik değer kaybettiğini gördük. Bu da bu senaryoda yaklaşık 5 saat içinde pili tüketebileceğiniz anlamına geliyor ki, açıkçası 3100 mAh'lik bir bataryaya göre bu süre pek ideal değil.

Bu arada bu adımı geçmeden, telefonu biraz zorladığınızda metalik yüzeyinden de dolayı biraz ısındığını fark ediyorsunuz. Ayrıca FIFA 16 ve Brother in Arms 3 oynadığımızda iki oyunda da -her ne kadar rahatsız etmese de- takılmalara şahit olduğumuzu söylemeliyiz.

Kamera

Kamera

Türk Telekom Honor 7'nin kameralarını beğendik. Zira arka kamera 20 megapiksel sensöre sahip. Ayrıca kamera arayüzü de gayet keyifli bir kullanım imkanı tanıyor. Seçenekler oldukça bol. Arayüzde HDR, ağır çekim, pro kamera, panorama, hızlandırılmış çekim ve daha pek çok modu bir arada görebiliyorsunuz.

Arka kamera 20 megapiksel çözünürlüğünde dedik. Arka kamerayla 30 karede Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Öte yandan f/2.0 diyafram açıklığında olan lens, otofokus ve çift tonlu çift LED flaşla destekleniyor. Ancak OIS yok, onu da söyleyelim.

Ön kamera hakkında da önemli bir detay var ki, o da ön kamerada LED flaşın yer aldığı. Sarı renkli bir flaş yerleştirilmiş ön tarafa. Böylece karanlık selfie'lerde suratınıza floresan patlamış olmuyor. İsterseniz bu flaşın şiddetini ayarlamanız da mümkün. Son olarak ön kameranın da 8 megapiksel olduğunu ve f/2.4 diyafram açıklığının sahibi olduğunu söyleyelim ve şimdi sizlerle telefonla çektiğimiz fotoğraflardan birkaçını paylaşalım.

Özetle

Türk Telekom'un Honor 7'yi ülkemiz kullanıcılarıyla buluşturması gayet güzel. Metalik tasarıma sahip, kamerasıyla dikkat çeken ve parmak izi okuyucusu, ekranı, akıllı tuşu, kategori 6 LTE ile 802.11ac Wi-Fi desteği gibi özellikleriyle hoş duran telefon, öte yandan bahsettiğimiz eksiklikleri de beraberinde getiriyor. O nedenle Türk Telekom Honor 7 için ortalama bir akıllı telefon modeli diyebiliriz.

Telefonun fiyatı 1250 TL civarında seyrediyor. Karşısında elbette bu fiyatla birlikte dişli rakip olarak yeni model olan Sony Xperia XA yer alıyor. Hatta eski amirallerden LG G4 de fiyatıyla yakın önemli bir rakip. Bu anlamda kullanıcılar, yani sizler, kıyaslarınızı yine sitemiz üzerindeki Karşılaştırma modülünü kullanarak yapabilir ve yine Sony Xperia XA incelememizi izleyebilirsiniz.

Kimler Almalı

Türk Telekom kullanıcıları başta olmak üzere metalik hatlara sahip bir akıllı telefon arayan kullanıcılar Honor 7'i yakından değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Honor 7'e alternatif olarak Samsung'un (istediğiniz boy ölçüsüne göre) 2016 çıkışlı Galaxy A modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Türk Telekom Honor 7
Ürün Markası Türk Telekom
CHIP Online Notu
74
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciHiSilicon Kirin 935
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS-NEO LCD
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T628 MP4
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera20.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi350:00 saat
Konuşma Süresi008:20 saat
Boyutlar71 x 143 x 8.5 mm
Ağırlık157 gr.
Okuyucu Yorumları