Turkcell T80 İncelemesi

Turkcell'in istikrarlı akıllı telefon ailesi T yeni modeline kavuştu. Peki neler sunuyor? İnceledik!

CHIP Online Notu 81
  • Android 7.1.1
  • Çift kamera
  • Metalik tasarım
  • Uygun performans
  • Uygun ödeme koşulları
  • 2 GB RAM
  • Ön kamera performansı

Turkcell, T serisi akıllı telefon ailesiyle istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Yola T10'la başlayan aileyi, o günden bu yana tüm üyeleriyle değerlendirme şansı bulduk. Aileye henüz katılan T80 de elbette elimize geçmekte gecikmedi.

İlk jenerasyondan bu yana büyük ölçüde değişim gösteren aile, geçtiğimiz yılın modeli T70'e göre de revizeye uğradı elbette. T80, tasarım anlamında olduğu kadar altyapı olarak da selefine kıyasla yenilikler getiriyor. Peki, nedir bunlar? Şimdi yakından bakalım...

Tasarım

Tasarım

Turkcell T80, tasarımıyla yenilikçi akıllı telefonlardan biri oluyor. Metalik gövdeye sahip olan telefon, bu anlamda yeni jenerasyonun şıklığını yakalarken, öte yandan selefinin cam malzemeli yapısına da değişim getiriyor.

T80'nin 2 farklı renk seçeneği bulunuyor. Elimizde altın sarısı renkli modeliyle yer alan telefon, ayrıca gri renkli modeliyle de satın alınabiliyor. 7.7 mm kalınlığında olan telefon, 141 gram ağırlığında.

Telefonun tasarımında hemen dikkat çeken bir detay ise, arka yüzde yer alan çift kamera. Evet, Turkcell, T80'le birlikte çift kamera trendini yakalıyor. Kameraların neler sunduğunda zaten kamera adımında bahsedeceğiz.

T80'de 5.2 inç boyutunda bir ekran bulunuyor. Ekranın altında ise fiziksel buton yer alıyor. Bu fiziksel buton aynı zamanda parmak izi sensörü olarak da görev yapıyor.

Fiziksel butonun sağ ve sol tarafında ise kapasitif tuşları görüyoruz. Evet, T80 böylece ekranın altındaki alanı kullanarak, ayrıca sanal butonlardan kaçınmış. Böylece bazı rakiplere nispeten daha iyi bir ekran – gövde oranı sunuyor bizlere.

Telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları, üst kenarda kulaklık girişi, alt bölümde microUSB yuvası ve hoparlör yer alırken, sol kenarda da SIM kart slotu ile microSD kart çekmecesini görüyoruz.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

T80'nin 5.2 inç büyüklüğünde bir ekranı olduğunu söyledik. Ekran paneli olarak IPS'i tercih eden Turkcell, böylece T70'teki TFT ve 720p ekrana göre büyük bir adım atmış. Ekranın IPS olması, hem parlaklık hem renk doygunluğu anlamında iyi bir görüntü almamızı sağlıyor. Ayrıca ekranın Full HD çözünürlüğünde olduğunu da bu noktada belirtelim. Ancak ekranda Gorilla Glass koruma yer almıyor. Turkcell, bunun yerine DragonTrail'e yer vermiş.

T70'te de Android'in yeni sürümünü görmüştük. O dönemde Android 6 vardı, şu an ise Android 7 Nougat yer alıyor. T80 de en güncel işletim sistemi sürümüyle elimize geliyor. Android 7.1.1'in bulunduğu telefonda, böylece güncelleme sorununuz yok.

Stok görünüme yakın ve kolay bir arayüzün sahibi olan T80, kullanışlı uygulamaları da içeriğinde sunuyor. Bunlar arasında elbette bip, lifebox, GollerCepte, fizy yer alırken, son dönemin popüler uygulaması Dergilik de telefon içinde yüklü olarak geliyor. Özellikle bunlar arasında Dergilik uygulaması kullanmayı seveceğiniz bir uygulama. Dergilik uygulaması, en popüler dergi ve gazeteleri cebinize getiriyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Turkcell T80, teknik altyapı olarak da selefine kıyasla büyük değişim getiriyor. Bir önceki modelde tamamen giriş seviyesi bir telefonla karşılaşmıştık hatırlarsanız. Bu defa bunu değiştiren Turkcell, işlemci olarak Qualcomm Snapdragon 450'yi seçerek vites arttırıyor.

8 çekirdekli işlemcisiyle, bize 1.4 GHz hız sağlayan telefon, ayrıca 2 GB kapasitesinde RAM ve 16 GB kapasitesinde dahili hafıza getiriyor. Evet, bunlar telefonun fiyat çizgisine baktığımızda kabul görülebilecek değerler. Elbette arada bazı istisna yaratan modeller de yok değil. Ancak T80, bunlardan biri olmuyor.

Telefonda kullanılabilir RAM miktarı olarak genelde 700 MB seviyelerini görüyoruz. Öte yandan kullanılabilir dahili hafıza ise birkaç uygulama yüklemenin ardından 7.45 GB dolaylarına düşüyor. Neyse ki bunu microSD kart yoluyla, 128 GB'a kadar çözebiliyorsunuz. Ancak RAM konusunda, arada sırada RAM tazelemeniz gerekecek gibi. Özellikle çok oyun oynuyor ve fazla sayıda uygulama kullanıyorsanız, bunları açık bırakmamaya özen gösterin.

Telefonun bataryasına baktığımızda, burada 2730 mAh kapasitesinde bir batarya görüyoruz. Bununla 400 saate kadar bekleme süresi sunan telefon, ayrıca 7 saate kadar da konuşma süresi sağlıyor. Gerçek kullanım senaryosunda da telefonun akşamı bulduğunu söyleyebiliriz.

T80'de ayrıca VoLTE üzerinde konuşma desteği sunulduğunu da bu arada belirtelim. Kablosuz bağlantılar arasında ise Cat6 seviyesinde LTE, 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi, Bluetooth 4.1 yer alıyor. Yine telefonda FM Radyo da mevcut.

Kamera

Kamera

Turkcell T80, çift kameralı akıllı telefonlardan biri oluyor. Hemen telefonun arkasına, yan yana konumlandırılan bu kameralar, ortada ise tek LED flaş bulunduruyor. Evet, telefonda ne yazık ki, çift tonlu çift LED flaşı göremiyoruz.

Telefonun çift kameralarında biri 13 MP, bir diğeri ise 2 MP olarak karşımıza çıkıyor. Bu ikinci kamera sayesinde alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Biz yaptığımız denemelerde, gayet güzel karelere imza attık. Bu anlamda, son dönemin popüler Bokeh efektini yakalamak için bu telefon uygun bir seçenek olabilir.

T80'in ön kamerasında da 13 MP'lik bir lens yer alıyor. Burada önem arz eden bir diğer nokta da, ön kameranın flaşla desteklenmesi. Böylece selfie çekimlerini düşük ışıkta da yapabiliyor, hatta daha iyisi görüntülü konuşmalarda karanlığı dert etmiyorsunuz. Bunu bir kenara koyup ön kamera fotoğraf çekimlerinden bahsedecek olursak, açıkçası sosyal medya paylaşımları için yeterli ölçüde kareler yakalayabiliyorsunuz, fakat dikkatli baktığınızda bulanıklık ve grenler kendini belli ediyor.

T80'in kamera arabirimi ise kolay ve bol seçenek sunuyor. Burada Mod seçeneği altında manüel çekim başta olmak üzere, panorama, süper gece, güzelleştirme, uzun pozlama, çoklu pozlama, zaman atlamalı çekim ve ağır çekim seçeneklerini bulabiliyorsunuz.

Özetle

Turkcell T80, dengeli bir telefon oluyor. Çift kamerası dikkat çeken önemli özelliklerinden biri olurken, selef model T70'e göre daha rekabetçi teknik altyapısı da kullanıcılar tarafından tercih edilmesinde önemi bir rol oynayacaktır kanaatindeyiz. Özellikle güncel Android işletim sistemiyle gelmesi ve akıcı çalışması, şimdilerde uygun ödeme koşullarıyla güvenceli bir telefon almak isteyenler için önemli.

Turkcell T80, 1299 TL fiyatıyla Turkcell'den satın alınabiliyor. Tarifeye ek uygun ödeme koşullarıyla elde edilebilmesi, onun avantajlarından biri. Ancak peşin satın alımda, fiyat kategorisinde çok sayıda seçenek bulunması, onu zorlu bir rekabetle baş başa bırakıyor.

Kimler Almalı

Uygun ödeme koşullarına sahip operatör güvencesine sahip güncel bir akıllı telefon satın almak isteyenler, Turkcell T80'i rahatlıkla değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Turkcell T80'e alternatif olarak Huawei P9 Lite, Sony Xperia Xa ve Asus Zenfone 3 Max de yakından incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell T80
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 435
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 505
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi400:00 saat
Konuşma Süresi007:00 saat
Boyutlar71 x 148 x 7.7 mm
Ağırlık141 gr.
Okuyucu Yorumları