Vestel Venus V6 İnceleme

Vestel'in IFA 2018'de tanıttığı Venus V6'nın özellikleri, fiyatı ve getirdikleriyle değerlendirdik.

CHIP Online Notu 80
  • Güzel görünen tasarım
  • İyi çalışan parmak izi sensörü
  • 18:9 geniş ekran
  • Çift arka kamera
  • Fiyat/performans
  • Uygun pil ömrü
  • Ekran çözünürlüğü
  • Düşük ışıkta fotoğraf performansı

Vestel'in geçtiğimiz IFA 2018 Fuarı'nda Berlin'de yeni amiral gemisi Venus Z30 modeliyle beraber tanıttığı Venus V6, sonunda ülkemizde satışa sunuldu ve ilk elden hemen test merkezimize de ulaştı. Daha önce ön incelemesini yaptığımız Venus Z30 ile üst seviye bir akıllı telefon almak isteyen kullanıcılara hitap eden Vestel, Venus V6 modeliyle de fiyat/performans konusunda önemli bir modele imza atıyor. Peki, telefon ne gibi özellikler sunuyor; şimdi hemen hızlıca incelemeye başlayalım.

Venus V6 tasarımı nasıl?

Venus V6 tasarımı nasıl?

Venus V6, iki farklı renk seçeneğiyle geliyor. Elimizde altın renkli modeliyle bulunan telefon, ayrıca düz siyah renk seçeneğiyle de tercih edilebiliyor.

Boyutlarıyla oldukça kompakt bir model olan Venus V6, gayet ince ve hafif bir telefon modeli. 156 gram ağırlığında olan Venus V6, 8.1 mm kalınlığında. Ayrıca arka kenarların yuvarlatılmış olması sayesinde daha ince bir profil kazanıyor.

Venus V6'nın arka yüzünde bir parmak izi okuyucu yer alıyor. Hız konusunda etkili çalışan parmak izi sensörünün üzerindeyse, çift arka kamerayı görüyoruz.

Telefonun sol yanına baktığımızda burada SIM kart ve microSD kart çekmecesinin yer aldığını görüyoruz. Sağ tarafta da yine güç ve ses butonları yer alıyor. Alt kısma da tipik olarak hoparlör ve 3.5 mm'lik kulaklık girişini yerleştiren Vestel, ayrıca telefonda USB-C portuna yer vermiş.

Metal malzemeye sahip olan arka gövde gayet güzel görünürken, anten alanlarının ise plastik kaplamaya sahip olduğunu da söyleyelim.

Venus V6 ekran özellikleri neler?

Venus V6 ekran özellikleri neler?

Venus V6'nın ekranı 5.7 inç boyutunda. Böylece ideal ekran büyüklüğü yakalayan Venus V6, ekranında 2.5D kavisli hatarı kullanıyor. Gorilla Glass 3 ile korunan ekran, çözünürlük olarak ise bizlere 1440x720, yani HD+ sunuyor. Ekran görüntü olarak iyi bir grafik çizse de, açıkçası ekranda Full HD+ çözünürlük görmeyi isterdik. Zira benzer rakiplerde bu çözünürlük yer alıyor.

Venus V6'nın ekran piksel yoğunluğu 282. Ekran en-boy oranı ise 18:9. İnce ekran çerçeveleri ile geniş bir görüntü sağlayan telefonda görüntüyü genişletmek için parmaklarınızla iki yana çekmeniz yeterli. Bu arada ekran, gece ışığı desteği gösteriyor. Böylece gece telefonu kullanmak istediğinizde rahat bir okuma deneyimi sağlayabiliyorsunuz. Bu özelliği ekran ayarları bölümünden açmanız mümkün.

Güncel Android işletim sistemi getiren Venus V6, Android 8.1 Oreo ile çalışıyor. Daha kutusundan çıkartır çıkartmaz telefonun hemen bir güncelleme aldığını da söyleyelim. Bu anlamda Vestel, güncellemeleri hızlı şekilde bu telefona iletmeye devam edecek gibi görünüyor.

Kullanımı oldukça basit bir arayüze sahip olan Venus V6, böylece ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar tarafından da çok rahat şekilde kullanılabilir. Kafa karıştırıcı uygulamaları da barındırmayan telefon, gayet sade arabirimi ve uygulamaları ile ideal şekilde çalışıyor. Telefonun çalışma performansına da geleceğiz, ancak hazır uygulamalardan bahsetmişken önemli bir noktaya değinelim:

Venus V6'da tam 50 GB'a kadar Vestel Cloud desteği yer alıyor. Böylece 50 GB'a kadar olan verilerinizi Vestel Cloud üzerinde 12 ay boyunca ücretsiz ve güvenli bir şekilde saklayabiliyorsunuz.

Venus V6 performansı nasıl?

Venus V6 performansı nasıl?

Venus V6, işlemci olarak tercihini Qualcomm'dan yana kullanmış. Qualcomm'un Snapdragon 450 işlemcinden güç sağlayan telefon, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle 1.8 GHz frekansında çalışıyor. Bu arada detay isteyenlere tüm çekirdeklerin ARM Cortex-A53 yongasından oluştuğunu da söyleyelim. Geçtiğimiz sene tanıtılan bu işlemci, 14nm FinFET üretim sürecini temel alıyor ve selefi Snapdragon 435'e kıyasla önemli özellikler barındırıyor. 4 saate kadar daha fazla pil ömrü, çift kamera desteği, yüzde 25 daha yüksek performans gibi önemli özellikler barındıran Snapdragon 450, giriş segmenti kullanıcıların ihtiyacını karşılayacak seviyede güç üretiyor.

Telefonun bellek kapasitesi 3 GB, depolama alanıysa 32 GB olarak tutulmuş. Ancak depolama kapasitesini fiziksel olarak arttırma imkanına sahipsiniz. MicroSD kart yoluyla teorik olarak 2TB'a kadar genişletilebilir bir hafıza desteği sunuyor telefon. Eğer microSD kart almayacaksanız ise, az önce de söylediğimiz gibi 50 GB'lık Vestel Cloud üzerinde de fotoğraf ve dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.

Peki, Venus V6'nın performans sonuçları nasıl? Yaptığımız AnTuTu Benchmark testinde 71572 puan toplayan Venus V6, bu skorla kategorisi için gayet iyi bir yerde bulunuyor. Bu testte son dönemin yeni akıllı telefonları 70 bin puanlı Samsung Galaxy A6+ ve 69 bin puanlı Samsung Galaxy J8'den daha iyi bir sonuç getiren Venus V6, ayrıca 79 bin puanlı Casper VIA F2 ile de yarışıyor. Bu saydığımız telefonların, Venus V6'dan daha pahalı olduklarının da altını çizmek lazım.

Bir diğer testimiz GeekBench'e geldiğimizde, telefonun burada da tek çekirdekte 760 puan, çoklu çekirdekte ise 3786 puan aldığını görüyoruz. Hemen burada da baktığımızda tek çekirdekte sıralamanın değişmediğini söyleyelim. Galaxy J8, Galaxy A6+, Venus V6 ve VIA F2 dizilimi karşımıza çıkıyor. Çoklu çekirdek skorundaysa işin rengi hafif de olsa değişiyor. 3786 puanlı Venus V6, Huawei P smart'ı arkasına alırken, Galaxy J8 ile yan yana bulunuyor. VIA F2 ve Galaxy A6+ ise az farkla önde yer alıyor.

Telefonun grafik hanesinde Adreno 506 yer alıyor. Grafik tarafında da önceki nesil işlemciye kıyasla yüzde 25'lik bir artış getiren Adreno 506, böylece yeni nesil oyunları oynama imkanı tanıyor. Elbette üst seviye grafik değerleri için yeterli değil, fakat orta seviyeli oyunları Venus V6 ile rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Peki, Venus V6, PUBG çalıştırıyor mu? Evet, ancak düşük çözünürlükte oynayabildiğinizi de söyleyelim.

Telefonun bataryasından da bahsedelim. 3336 mAh kapasitesinde bir bataryanın kullanıldığı Venus V6, düşük güç tüketen işlemcisi ve HD+ çözünürlüklü ekranının da yardımıyla günü rahat çıkartan bir telefon oluyor. Bu arada telefonda Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisiyle hızlı şarj imkanı tanındığını da söyleyelim. Ayrıca gerekli güç tasarruf modu da yine telefonda yer alıyor.

Venus V6'ya uyguladığımız testleri ve performans sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda bulabilirsiniz.

Kameralar

Kameralar

Venus V6, az önce de söylediğimiz gibi çift kameralı bir akıllı telefon oluyor. Böylece bokeh, yani alan derinlikli fotoğraflar çekme imkanı tanıyan telefon, yakın zamanda çok gördüğümüz giriş seviyesi çift kameralı akıllı telefonlar arasında iyi bir yere oturuyor. Bu arada çift arka kamerayı yine çift tonlu çift LED flaşla destekleyen Vestel, düşük ışıkta da uygun ölçüde fotoğraf çekebilmeyi sağlamış. Eğer hafif de olsa bir ışık kaynağı varsa flaşsız olarak iyi fotoğraf çekebiliyor bu telefon. Elbette flaşla detaylar daha kendini belli ediyor, aksi halde grenleri görmek mümkün tabii ki bunu da söyleyelim. Bu arada yine ışık miktarı düştükçe kameranın odak süresi de uzuyor.

Gün içi çekimlerde ise memnun kalacağınız sonuçlar üretebilen Venus V6, ana kamerasıyla faz algılamalı 13 MP ve yanında da 5 MP lens bulunduruyor. 5 MP olanı portre modunda kullanabiliyorsunuz. Video noktasında da arka kamera ile Full HD video kayıt imkanı var.

Ön kameraya baktığımızda, burada 8 MP ölçüsünde bir lens bulunduğunu görüyoruz. Yine gündüz çekilen selfie fotoğraflarında daha iyi sonuç aldığınız kesin, fakat düşük ışıkta yaptığımız çekimler de fena değildi doğrusu. Düşük ışıkta flaşlı, flaşsız ve yüz güzellik modunda yaptığımız çekimlerde kategorisine uygun ölçüde iyi sonuç çıkarttı Venus V6. Elbette flaşlı selfie'lerde çok yakın tutarsanız, flaş biraz patlayacak. Bu arada ön kamerada flaş bulunması, özellikle görüntülü görüşmelerde çok işinize yarayacaktır.

Venus V6 ile yaptığımız örnek fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda bulabilirsiniz.

Özetle

Evet, sonuca geldiğimizde diyebiliriz ki Venus V6 kategorisine uygun iyi bir model oluyor. Fiyat/performans noktasında tercih edilebilir. Özellikle benzer altyapıyı kullanan muadillerine oranla daha uygun fiyattan satışa giren Venus V6, şu an 1699 TL fiyatla satın alınabiliyor. Bazı online satış kanallarında daha fazla indirimli olarak da bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Özellikle uygun fiyatlı bir akıllı telefon satın almak isteyenler Venus V6 modelini göz önünde bulundurabilirler.

Alternatifleri

Vestel Venus V6'ya alternatif olarak biraz daha uygun fiyatlı bir model arayanlar Huawei P smart modeline göze atabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vestel Venus V6
Ürün Markası Vestel
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 450
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1440 px
Grafik İşlemciAdreno 506
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi300:00 saat
Konuşma Süresi021:00 saat
Boyutlar74 x 151 x 8.1 mm
Ağırlık156 gr.
SAR Değeri0.215 W/kg
Okuyucu Yorumları