vivo V29 Lite İnceleme

vivo’nun V serisinin en yeni üyelerinden V29 Lite, 120 Hz Kavisli AMOLED ekranı, 64 megapiksel optik görüntü sabitleme özelliğine sahip ana kamerası, 44W hızlı şarjı ve diğer özellikleriyle orta segmentte üst sıralarda bir konum hedefliyor.

CHIP Online Notu 90
  • 120Hz AMOLED Ekran
  • Şık ve kavisli tasarım
  • Uzun pil ömrü & 44W hızlı şarj
  • Genişletilmiş RAM özelliği
  • İdeal kameralar
  • Artırılabilir hafıza yok

Günümüzde ne yazık ki herkesin amiral gemisi bir cihaza ayıracak kadar bütçesi yok. Bu yüzden aynı kaliteye en yakın deneyimi yaşamak isteyenler için orta segment telefonlar her zaman en ideal seçenek. Zira hem uygun fiyatlılar hem de yeterli performansı ve özellikleri sağlayabiliyorlar. Elbette ne kadar üst seviye telefonlara yakın olsalar da bazı özelliklerden ödün vermeleri gerekiyor. Ancak, orta segment telefon pazarı o kadar rekabetçi hale geldi ki, bazı modeller amiral gemilerinden neredeyse farksız.

İşte, vivo da bu pazarda rekabete dahil olarak, üst seviye özelliklere sahip yeni modeli V29 Lite’ı kullanıcılarla buluşturdu. V29 Lite’da bizim ilk dikkatimizi çeken şey, kavisli ekranı oldu. Çünkü, markaların normalde bu segmentte kavisli ekranları tercih ettiğini görmüyoruz. Kavisli ekranlar, daha çok üst segment modellerde yer alıyor. Fakat vivo, V29 Lite ile kavisli ekran tasarımını bu segmente getiriyor. Bu kavisli ekran sayesinde vivo V29 Lite, kullanıcı deneyimi noktasında amiral gemisi modellere yakın bir deneyim sunabiliyor. Peki, bu tercih yüzünden başka özelliklerden feragat edilmiş olabilir mi? Aslında vivo sadece bununla yetinmemiş ve panel tercihini AMOLED panelden yana kullanırken, ekran tazeleme hızını da tam 120Hz’e kadar çekmiş. Şimdi, elimizin altında böylesi güzel görünen bir ekran olunca, sözü ilk etapta buradan açmak lazım.

vivo V29 Lite Ekran Özellikleri Neler?

Telefonun güzel görünen tasarımına kavisli ekranın katkısı gerçekten çok büyük. 6,78 inç boyutundaki bu ekran, yüksek kalite AMOLED panel kullanıyor. Panelin sunduğu renkler ve netlik gerçekten güzel. Oyunlarda, menüler arası gezintilerde veya destekleyen diğer uygulamalarda akıcı bir görsel deneyim içinse 120 Hz’lik bir yenileme hızı sağlıyor.

Ekran bu kadar canlı ve renkli görününce elbette ister istemez multimedya içeriklerine doğru yolculuğa çıkıyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz üzere; biz de sizin gibi Netflix ve Youtube’da çok fazla vakit geçiriyoruz. Elbette Vivo V29 Lite ile de test ettiğimiz günler boyunca birçok şey izledik. Burada telefonun kaliteli AMOLED ekranının kendini direkt olarak ön plana çıkardığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sunduğu canlı renkleri ve sağladığı netlik, kaliteli bir izleme deneyim, yaşatıyor. Eğer siz de dijital akış platformlarında çok fazla vakit geçiriyorsanız sizi de ziyadesiyle tatmin edecektir.

Diğer taraftan elbette elimizde ekranıyla bu kadar dikkat çeken bir telefon olunca, oyun oynaması da ayrı bir eğlenceli oluyor. PUBG ve Asphalt 9 oynadığımız sürelerde bu ekran şahane bir grafik üretmeyi başardı. AMOLED panelin sağladığı kaliteli görselliğin yanı sıra ekranın 120Hz tazeleme hızı üretmesiyle PUBG ve Asphalt 9’da, adeta yağ gibi akan görüntüler eşliğinde yüksek performans almayı başardık. Öte yandan orta segment akıllı telefonların ekranlarının genellikle 90Hz ekran tazeleme hızlarıyla sınırlı olması da, vivo V29 Lite’ı onlar arasında öne çıkaran bir diğer avantaj olduğundan da söz edebiliriz.

Vivo V29 Lite’ı, 90Hz ekranlı farklı bir Android telefonla yan yana koyduğumuzda ortaya nasıl bir tablo çıkıyor derseniz, fark çok açık şekilde kendini belli ediyor. Bir yanda 120Hz kavisli AMOLED ekranıyla vivo V29 Lite’ta, diğer yanda ise ekranı 90Hz tazeleme hızıyla sınırlı farklı Android telefonda aynı anda oynadığımız Asphalt 9 Legends oyununda sizin de görebileceğiniz gibi bu fark kendini çok bariz şekilde belli ediyor zaten.

Bununla birlikte, biliyorsunuz güneşli günlerde telefonun ekranını görmek doğal olarak bir miktar zorlaşıyor. Ancak vivo V29 Lite’da ekran görünürlüğünün daha yüksek olması için ekran parlaklığı tam 1000 nite kadar erişebiliyor. Hal böyle olunca, güneş tepedeyken ekrana baktığınızda net bir şekilde görebiliyorsunuz. Biz telefonu dışarıda kullanırken ekran görünürlüğü açısından hiçbir sıkıntı çekmedik; dış kullanımlarda da gönül rahatlığıyla ister sosyal medyada gezinebilir, ister oyun oynayabilirsiniz. Elbette mevsim yaz olunca, plajda ve havuzda da rahatça kullanabileceğiniz bir telefon olduğundan söz edebiliriz. Hatta havuz demişken; telefona su sıçrayacak, toz toprak içinde bozulacak diye endişelenmenize de gerek yok. V29 Lite, IP54 sertifikasına sahip; yani su sıçramalarına karşı dayanıklı. Bunun yanı sıra cihazın yeterince sağlam olduğunu da söyleyelim. vivo V29 Lite üretim sırasında, vivo’nun Ar-Ge laboratuvarlarında, farklı açılardan 32 bin kez düşme, ısıya mukavemet ve port kalitesi dayanıklılık testlerini tamamıyla geçmeyi başarmış.

Android Güncellemesi & Güvenlik Güncellemesi


Bu arada burada güzel bir konudan bahsetmek istiyoruz: vivo Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor ve giriş – orta seviyesi modellerine Android Güncelleme taahhüttü veriyor. Bunun yanı sıra 3 yıla kadar Android Güvenlik Güncelleme garantisi de sunuyor. Daha önce incelediğimiz Y36, Y35, Y22s ve V25 modellerinden sonra V29 serisi de 2 büyük Android Güncelleme taahhüttü ile satışa çıkıyor. Bunun yanı sıra 3 yıla kadar Android Güvenlik Güncelleme garantisi sunuluyor.

Yani, vivo V29 Lite, uzun yıllar boyunca işletim sistemi ve güvenlik güncellemeleri noktasında tamamen güncel olarak kullanabileceğiniz bir cihaz. Şu an telefonda Android 13 güncel işletim sistemi kurulu. Yani bu telefonda, Android 15 de dahil olmak üzere 2 büyük işletim sistemini daha kullanabilecek ve 3 yıl boyunca çıkacak olan Android Güvenlik Güncellemelerini alabileceksiniz.

vivo V29 Lite Tasarımı Nasıl?

V29 Lite, estetik anlamda da oldukça zarif bir telefon. 60 derece kavisli tasarıma sahip 3 boyutlu ekran, dar çerçeveyle uyum içinde. Arka tarafta vivo’nun, son modellerinde tercih ettiği çift halkalı kamera tasarımını görüyoruz. Kameraların çevresindeki parlak yüzey ile de güzel bir bütünlük yakalanmış.

Arka kapak plastik malzemeden yapılsa da dokusuyla metalik bir görünüme sahip ve telefonun 177 gramlık hafifliğe sahip olmasında büyük bir rol oynuyor. Bizce fiyattan kısmak için gayet iyi bir tercih. Üstelik bu yüzey parmak izi de tutmuyor. Ayrıca V29 Lite’ın; gösterişi sevenler için Altın Işıltısı, daha klas bir görünüm isteyenler için Siyah Elmas Işıltısı olmak üzere 2 güzel rengi bulunduğunu da söyleyelim.

vivo V29 Lite Performansı Nasıl?

O zaman yavaş yavaş bir diğer önemli kısma geçelim; V29 Lite, bize performans ve özellik olarak neler sunuyor bir bakalım. Kalbinde Snapdragon 695 yatan model, 8 GB genişletilmiş RAM özelliğiyle güçlü bir performans vadediyor. Bu genişletilmiş RAM ne işe yarıyor derseniz; uygulamalar arasında geçişlerdeki sorunları tamamen ortadan kaldırıyor ve 35’ten fazla arka plan uygulaması etkinken bile performansı en üst seviyede tutmaya devam ediyor.

Performans konusunda segmenti için oldukça iyi bir cihaz. Az önce de bahsettiğimiz gibi PUBG ve Asphalt 9 gibi güçlü oyunları çalıştırabiliyor. Ayrıca vadettiği sadece bu da değil. 5000 mAh’lık bataryası ile uzun kullanım ömrünün yanı sıra, beklemeyi sevmeyenler için şarjı bittiğinde hızlıca tekrar kullanılabilir olmasını sağlayacak 44W FlashCharge hızlı şarjı destekliyor. Biz kullandığımız süre boyunca tek şarj ile günü rahatlıkla bitirebildik, fakat daha yoğun kullanımlarda hızlı şarjın hayat kurtaracağı kesin. Telefonun depolama alanı da gayet yeterli: 128 GB kapasitesinde. Bu alan fazlasıyla yetecektir, ancak telefonun microSD kart desteği de olsa şahane olurmuş.

Bu arada vivo V29 Lite, az önce de söylediğimiz gibi Android 13 işletim sistemine sahip. Arayüz olarak da Funtouch OS 13 arayüzünü kullanıyor. Bu arayüz size bolca seçenek sunuyor; biraz dolaştığınızda keşfedeceğiniz detaylarında pek çok ince ayar ve seçenek var. Mesela barındırdığı Game Boost Modu, her şeyi sizin için optimize ederek daha akıcı bir oyun deneyimi sağlıyor. Bunun yanı sıra Multi-Turbo 5.5 özelliği de dikkat çekici bir diğeri. Multi-Turbo 5.5 algoritması, arka planda çalışan birden fazla uygulamanın neden olduğu gecikme sorununu ortadan kaldırmaya yarıyor. Bu sayede arka planda kaynak gerektiren birçok uygulama çalışırken bile sorunsuz ve kesintisiz şekilde oyun oynayabiliyorsunuz.

vivo V29 Lite Kamera Yetenekleri Neler?

Kameralara dönecek olursak, vivo 29 Lite’ın arkadaki çift halkalı kamera tasarımı sizi aldatmasın; burada aslında 3 kamera var. Ana kamera 64 MP şeklinde yer alırken, alttaki halka içinde 2 MP bokeh ve 2 MP makro lens yer alıyor. Özellikle arkadaki 64 MP’lik ana kamerada bulunan optik görüntü sabitleme teknolojisiyle çok iyi kareler çekmeniz mümkün.

Çektiğimiz fotoğraflarda gün ışığındaki performansını oldukça beğendik. Gece çekimleri için sunduğu Süper Gece Modu, optik görüntü sabitleme teknolojisi sayesinde karanlıkta çekimleri sabitlemeye yardımcı olarak, fotoğraflardaki bulanıklığı ve paraziti en aza indiriyor. Üstelik birden fazla seçebileceğiniz şık gece filtreleri de bulunuyor. Portre modu da aynı şekilde iyi çalışıyor ve gelişmiş bokeh ile arka planları rahatlıkla bulanıklaştırıyor. Ekstra olarak bir de Vlog modu var. Aynı anda hem ön hem de arka kameradan çekim yapabiliyorsunuz.

Selfie’ler için de bize 16 MP çözünürlüğündeki ön kamera yardımcı oluyor. Bu kamera da özellikle gün ışığında güzel selfie fotoğrafları çekebilirken, 60 kare hızında Full HD video kaydı da yapabiliyor.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda vivo V29 Lite; ekranı, performansı, pil kapasitesi ve hızlı şarjıyla sınıfı için gayet tatmin edici bir model olmayı başarıyor. Özellikle 120Hz tazeleme hızına sahip kavisli AMOLED ekranını ayrı beğendiğimizin altını çizmek isteriz. Bu arada kuşkusuz bir vivo başarısı olan Android güncellemeleri konusundaki taahhüt, telefonunu uzun yıllar boyunca güncel şekilde kullanmak isteyenler için tartışmasız çok önemli bir avantaj. O nedenle yakından incelemenizde fayda olduğunu söyleyelim.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo V29 Lite
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciQualcomm Snapdragon 695
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1800 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 619
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 164 x 7.89 mm
Ağırlık177 gr.