WD_BLACK SN850X İnceleme

PlayStation 5 ve PlaytStation 5 Slim’in depolama alanı nasıl artırılır, PS5’e SSD nasıl takılır? Yine rehber niteliğinde bir inceleme: Western Digital’in soğutucuyla güçlendirdiği 2 TB kapasiteli WD_Black SN850X testte!

CHIP Online Notu 92
  • Geniş kapasite
  • Güçlü okuma ve yazma performansı
  • Etkili harici soğutucu
  • PlayStation 5 uyumluluğu
  • Uzun garanti süresi
  • Dayanım değeri daha yüksek olsa
Editörün Seçimi

Evet, PlayStation 5 bir kez daha yanımda ve yine ona küçük bir operasyon yapacağız. Hatırlarsanız daha önce PlayStation 5’in depolama alanını WD’nin 1 TB kapasiteli M.2 SSD disk ile genişletmiştik, nasıl yapıldığını da bir video ile anlatmıştık. Bu defa bunu 2 TB’a çıkartıyoruz ve konuğumuz da WD’nin yeni diski Black SN850X.

Eğer bir PlayStation 5’iniz varsa hem depolama kapasitesini artırmak hem de oyunlara erişim süresini kısaltmak için SSD takviyesi gayet iyi fikir. Bu PlayStation 5’te böyleydi, yeni gelen PlayStation 5 Slim’de de böyle. Zira Sony, PS5 Slim’e bazı yenilikler getirmiş olsa da depolama alanı hala çözülmemiş gibi görünüyor. Orijinal modelin 825 GB'lık depolama alanı Slim modelde 1 TB'a yükseltilmiş, böylece her ne kadar orijinal sürüme göre fazladan birkaç tane oyun yükleyebilseniz de bu alanı genişletmek bir süre sonra gereklilik haline geliyor. Neyse ki, ilk PS5 gibi yeni PS5'te de ayrı bir SSD takmak için dahili bir M.2 SSD yuvası bulunuyor. Bizde yeni PS5 Slim yok, o nedenle yine orijinal PS5 üzerinden anlatacağız; ancak yapım işlemi tamamen aynı.

WD_BLACK SN850X Kapasite Seçenekleri Neler?

Elbette bir yandan da diski anlatalım: WD Black SN850X, 1TB, 2TB ve 4TB olmak üzere 3 farklı kapasite seçeneğiyle geliyor. 1TB’lık ve bizim elimizdeki 2TB’lık modelin en büyük farklarından biri isteğe bağlı olarak satın alınabilen bir soğutucusunun olması; yani bu üzerindeki metal plaka ile beraber geliyor. 4TB’lıkta böyle bir seçenek yok. Buradaki soğutucu detayı önemli, zira Sony konsolda kullanılacak SSD’lerin tam performans gösterebilmesi için iyi bir soğutmaya sahip olması gerektiğini belirtiyor. Yine pek tabii ki bu diski bilgisayarınızın kasasında da kullanabilirsiniz ve orada da soğutuculu olması performans açısından önemli avantaj sağlıyor.

WD_BLACK SN850X Özellikleri Neler?

Bu disk, M.2 2280 form faktörüne sahip. Arayüz olarak PCI Gen4 x4 arayüzünü kullanıyor. NAND belleği, 112 katmanlı 3D TLC olup, denetleyicisi Western Digital’in kendisi tarafından tasarlanan DRAM’siz bir denetleyiciden oluşuyor. Yine şirket, disk için 5 yıllık uzun bir garanti desteği sunmuş, ancak modelin TBW cinsinden dayanım değeri 1200 TBW. Açıkçası burası biraz daha yüksek tutulsa, rakiplere karşı önemli farkındalık yaratılabilirmiş. Dayanım değerini otomobillerdeki kilometre garantisi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin 100 bin kilometreyi aştıysanız aracın garantisi sona erer. Sürücülerde de aynı durum söz konusu. 5 yıl garanti verilen bir sürücüde dayanım değeri aşıldığında, kullanım süreniz 1 yıl da olsa garanti sona eriyor.

PlayStation 5'e M.2 SSD Nasıl Takılır?

Evet, bunları da anlattıktan sonra şimdi bu diski PS5’e takalım. Bunun yapımı gerçekten de sadece birkaç dakika. İlk yapmanız gereken PlayStation 5’in disk sürücüsünün olduğu taraftaki kapağı çıkartmak. Kapağın altında disk alanını göreceksiniz, buradaki vidayı gevşeterek kapağı açıyoruz. Sonrasında da buradaki bölüme elimizde WD Black SN850X’i takıyor ve yine vidalıyoruz. Bloğun kapağını da aynı şekilde kapatıyor ve son olarak PS5’in yan kapağını da yerine tekrar oturtuyoruz. Evet, bu işlem bu kadar.

Şimdi, sırada yazılım tarafı var. PlayStation 5’i açtığımızda cihaz diski tanıyor ve kullanabilmek için sürücüyü biçimlendirmemizi istiyor. M.2 SSD’yi Biçimlendir diyoruz ve artık her şey hazır durumda: Diskin okuma hızı da 6531MB/s, olarak ölçülüyor.

Evet, bu işlemin de ardından konsolda oturum açıyoruz ve artık oyunların nereye kurulacağını seçebiliriz. Bunun için de ayarlardan Kurulum Konumu kısmına geliyoruz, PS5 Oyun ve Uygulamaları bölümünden Konsol Depolama Alanı seçeneğini M.2 SSD Depolama Alanı olarak belirliyoruz. Hepsi bu kadar.

Elbette, bizdeki PlayStation 5’te olduğu gibi PlayStation 5 Slim’de de aynı şekilde bu işlemi uygulayabilirsiniz. Ancak pek tabii ki bu diski tek kullanma yöntemi bu değil. O halde şimdi gelin bir de onu PC’ye takalım.

Diski konsoldan söküp bilgisayara taktığımızda sürücünün asıl gücü burada ortaya çıkıyor. CrystalDiskMark’ın sıralı testinde 7379 MB/s okuma, 6677 MB/s yazma performansı gösteren sürücü Western Digital’in iddia ettiği rakamlarla uyuşuyor.

Ayrıca sürücünün gerçek dünyadaki oyun performansını ölçmek için 3DMark Storage Benchmark'ı seçtik. Bu aracın en güzel yanı, sentetik bir iş yükü kullanmak yerine gerçek dünyadaki oyunlardan kaydedilen izleri kullanıyor olması. 3DMark Storage Benchmark’ta gerçekleştirdiğimiz test sonucuna göre sürücü, Battlefield V, Call Of Duty: Black Ops 4 ve Overwatch gibi oyunların açılış ekranını yüklediği testlerde 928 MB/s ortalama bant genişliği ile gayet etkili bir performans gösteriyor.

Sonuç

Evet, PlayStation 5’e yeni SSD taktık ve WD’nin yeni Black SN850X diskini de böylece test etmiş olduk. Genel olarak 2 TB kapasiteli WD_BLACK SN850X, yaptığımız test sonuçlarından da anlaşılacağı üzere piyasadaki en hızlı SSD'lerden biri gibi görünüyor. Özellikle Playstation 5’te gösterdiği performans gayet başarılı ki, yaklaşık 2 yıldır da aynı diskin 1 TB kapasiteli selefini kullanıyorduk, bugüne kadar da tek sorun yaşamadık. Bu anlamda halefin 2 TB kapasitesiyle gelmiş olması da hayli sevindirici, artık oyunlar için çok daha fazla alanımız olacak. Zira konsolun kendi depolama alanı pek geniş olmadığından oyunları silmek - yüklemek biraz yoruyor. Eğer siz de PlayStation 5 sahibi iseniz, özellikle kapasiteyi artırmak için tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD_BLACK SN850X
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
92
Kapasite 2TB
Form Faktörü M.2 2280
Konektör M.2
Arayüz PCIe Gen4 x4
Sıralı Yazma Hızı 6600MB/s
Sıralı Okuma Hızı 7300MB/s
Rastgele Okuma 12000004KB IOPS
Rastgele Yazma 11000004KB IOPS
Dayanıklılık (TBW) 1200 TBW
Uyumluluk Windows 11, 10, 8.1, Playstation 5