Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G İnceleme

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 8000 TL vermeye değer mi? İşte Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G hakkında bilinmesi gereken her şey!

CHIP Online Notu 75
  • Güzel tasarım
  • Büyük ve başarılı ekran
  • İyi pil ömrü ve hızlı şarj
  • Stereo hoparlörler
  • MIUI 13, 3.5mm jak, NFC, kızıl ötesi sensör, microSD
  • Yüksek ses seviyesi
  • Fotoğraf performansı
  • 4K video yok
  • Kameralarda önemli kayıp
  • Daha performanslı rakipleri var
  • Pahalı

Evet, bir önceki bölümde sizlerle Redmi Note 11S’i ele almıştık, bu defa da Redmi Note 11 Pro’ya birlikte yakından bakacağız. Bildiğiniz gibi Xiaomi, arka arkaya çok fazla telefon çıkartan bir şirket ve böylece çok da benzer modele imza atıyor. Her seride telefonları arasında çok ince farklar olurken, bunlardan biri de Redmi Note 11 Pro oluyor.

Bir önceki bölümde incelediğimiz Redmi Note 11S ile benzerlikler gösteren Redmi Note 11 Pro, 2021’in en iyi telefonlarından biri olan Redmi Note 10 Pro’nun devamı niteliğinde bir model. Güçlü kameralara sahip, arka yüzeyiyle cam, güzel bir tasarımı var ve selefine kıyasla en önemli farkı 5G desteğini kazanması oluyor. Ancak kamera konusunda Note 10 Pro’nun eline su dökemiyor, önemli eksiklikler var; bu da işin enteresan tarafı.

Redmi Note 11 Pro’nun fiyatını hatırlayalım: Daha önce 7 bin 215 TL demiştik, ancak çok geçmeden fiyatı arttı ve bu içeriği üretirken fiyatı 8 bin TL’ye oturdu. Selef model Redmi Note 10 Pro da 6 bin 500 TL dolaylarında. Açıkçası Note 11 Pro’nun fiyatı yüksek. Diğer rakip telefonlarla karşılaştırmayı ve hangisini almak lazım, neye yönelmek lazım sorusunun cevabını ilerleyen adımlarda beraber vereceğiz.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Tasarımı Nasıl?

Şimdi önce Redmi Note 11 Pro’nun tasarımına bakalım, zira güzel bir model. Arka yüzeyi cam malzeme ile işlenmiş, köşeli hatlarıyla dikkat çeken bir model olmuş Note 11 Pro. Bu yönüyle biraz Sony’nin Xperia modellerine benzediğini söyleyebiliriz. Ancak arka yüzeyde kavisli hattın kullanılmamış olması, telefonu kalın göstermiş.

Telefonun çevresine baktığımızda, kulaklık girişinin tıpkı 10 Pro’da da olduğu gibi üst kısımda olduğunu görüyoruz. Onun yanında hoparlör mazgalı, mikrofon ve kızıl ötesi alıcı bulunuyor. Kızıl ötesi alıcının olması güzel bir detay; böylece Mi Remote uygulamasını kullanarak telefonu evrensel kumandaya dönüştürebiliyorsunuz.

Üst kenardaki hoparlöre, alt kenardaki hoparlör eşlik ediyor. Stereo hoparlöre sahip bir telefon Note 11 Pro ve bu yönüyle oldukça başarılı. Gayet iyi bir ses performansı var; böylece oyun ve video akışları için iyi bir eküri olacaktır. Maksimum ses seviyesi ve yeterli miktarda orta - düşük frekanslarla hoparlörlerini gayet beğendik. Tipik olarak ekranın altındaki hoparlör, üstteki hoparlörden daha fazla bas ses veriyor, ancak can sıkıcı bir eşitsizliğe şahit olmuyorsunuz.

Note 11 Pro’da parmak izi sensörü ve kamera yoluyla yüz tanıma özellikleri var. Parmak izi sensörü, güç butonuna entegre edilmiş. Hızlı çalışıyor, gayet güvenilir yapıda bir modül.

SIM kart çekmecesi de telefonun altında. Çekmecede microSD kart yuvası da var. Böylece telefonun hafızasını genişletebilirsiniz.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Ekran Özellikleri

Note 10 Pro’nun AMOLED ekranı, önceki nesle göre büyük bir yükseltmeydi. Note 11 Pro’da ise selefe göre pek farlılık göremiyoruz. Note 11 Pro’nun ekranı Redmi Note 10 Pro ile oldukça benzer yapıda. Ekran boyutu yine 6.67 inç olurken, panel değişmiş ve Super AMOLED’e geçilmiş. 120Hz tazeleme hızı korunan telefonda, parlaklık seviyesi 1200 nite kadar ulaşabiliyor. Ayrıca ekranın Gorilla Glass 5 seviyesinde korumalı yapıda olduğunu da söyleyelim.

Bu özellikler, açıkçası orta seviye bir telefon için gayet tatmin edici türden. Özelliklerin performansa yansıması da başarılı. Ekranın kontrastı neredeyse kusursuz olurken, gerek maksimum parlaklık gerek renk canlılığıyla puan topluyor Note 11 Pro. Ekranın renk tonuyla da oynayabiliyorsunuz. Canlı, doygun ve standart şekilde belirleyebileceğiniz seçeneklerinin yanı sıra renk sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.

Ekran tazeleme hızının 120 Hz olması da önemli bir artı. Böylece akıcı bir ekran deneyimi sunan telefon, özellikle yüksek tazeleme hızında oyun oynamaktan hoşlananlar için iyi bir model olacaktır.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Performansı Nasıl?

Peki, Note 11 Pro’nun performansı nasıl? Öncelikle telefonun Redmi Note 10 Pro’dan en önemli farkının işlemci değişikliği olduğunu söyleyelim. Selef modelde Snapdragon 732G işlemci kullanılırken, Note 11 Pro’da Snapdargon 695 işlemciye geçiş yapılmış. 6nm fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemciyle beraber de telefona 5G desteği kazandırılmış durumda. Ülkemizde henüz 5G olmasa da bir gün kullanıma açılırsa bundan bu telefonda faydalanılabilecek.

CPU performansı bakımından mütevazı iyileştirmeler sunan Note 11 Pro, sentetik testlerde de Note 10 Pro’ya göre yüzde 5 ila yüzde 10 arasında daha iyi performans gösterebiliyor. İşlemcinin 8 çekirdeği, 2.2 GHz frekanslı 2 Kryo 660 Gold ve 6 adet 1.8 GHz frekanslı Kryo 660’dan oluşurken, grafik işlemci tarafında da Adreno 619 yer alıyor. İşin grafik tarafında fazla bir iyileştirme yok. Orta seviyeli oyunları iyi şekilde oynayabilirsiniz, ancak yoğun grafikli oyunlar için spesifik bir model olamıyor Note 11 Pro. Ancak Fortnite gibi oyunlarda 30 fps’lik performans yakalayabilirsiniz.

Telefonda 8 GB RAM bulunuyor. Yine Note 11S modelinde olduğu gibi Note 11 Pro’da da +3 GB RAM kapasitesi depolama alanından ayrılabiliyor. Depolama alanı da 128 GB şeklinde. Dediğimiz gibi bu alanı da microSD kart yoluyla genişletebiliyorsunuz.

Android 11’i kullanan Note 11 Pro, yine Note 11S gibi MIUI 13 yazılımını kullanıyor. Xiaomi, son güncellemelerde bildirim çubuğunu da değiştirdi. Ekranın sağ tarafından aşağı çektiğinizde ayarlar ve kısayol ekranı düşüyor, sol taraftan çektiğinizde ise bildirimlerinizi görebiliyorsunuz. Ana ekranı ister klasik, ister uygulama çekmecesi şeklinde özelleştirebiliyorsunuz.

MIUI’ın bu son sürümü, MIUI 12’ye kıyasla güç tüketiminde de yüzde 10’luk düşüş sağlamış. Güç yönetiminde yapılan bu optimizasyon, telefonun pil ömrüne de katkı sağlamış durumda. Telefonu gün boyu aktif olarak kullanırsanız, gece hala yüzde 35 oranında şarjının olduğunu görmeniz mümkün, ancak tabii ki bu kullanıma bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. YouTube’da 30 dakika video izlediğimiz, WhatsApp görüşmeleri ve sosyal medya takibi yaptığımız ve telefon konuşmalarının olduğu bir senaryoda bu şekilde bir sonuç almayı başardık. Ha, daha yoğun kullanırsanız, elbette 5000 mAh batarya ne kadar geniş olsa da tüketmeyi başarırsınız. Ancak ılımlı kullanımlarda 2 günü çok rahat çıkartacağını söyleyebiliriz.

Şarj hızı ise gerçekten müthiş. Telefonu 67W gücünde şarj ediyorsunuz ve bunun sonucunda da 15 dakika içinde yüzde 48, yarım saat içinde ise yüzde 75’ini doldurabiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olma süresi ise sadece 57 dakika sürüyor. Öte yandan bu telefonda kablosuz şarj arayanlar yine üzülecekler. Bu seviyedeki pek çok telefon gibi Redmi Note 11 Pro da kablosuz şarjı desteklemiyor.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Kameralar

Son olarak kameralar gelecek olursak, Redmi Note 11 Pro’nun bu konuda selef model Redmi Note 10 Pro’dan daha iyi olduğunu söyleyemeyiz. Telefon kamera konusunda selefinin üzerine koyamadığı gibi, bir de bazı noktalarda geriye gidiyor.

Redmi Note 11 Pro 5G’de 3’lü kamera kurulumu kullanılıyor. 108 MP birincil kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera ve 2 MP makro kamera. İlk 2 kamera Redmi Note 10 Pro’nunkiyle aynı olurken, marko kameranın 5 MP’den 2 MP’e düşürülmüş olması kafa karıştıracak cinsten. Dahası 4’üncü kamera olarak görmeye alıştığımız derinlik sensörü de çıkarılmış.

İş bununla da kalmıyor. Redmi Note 10 Pro’da 4K video kayıt seçeneği vardı, Note 11 Pro’da ise ancak Full HD video kaydı yapılabiliyor. Bunlar önemli kayıplar doğrusu, o anlamda büyük eksi puanlar olarak telefona dönüyor.

Telefonda, dediğimiz gibi ana kameramız 108 MP çözünürlüğünde Samsung ISOCELL HM2 sensörü temel alıyor. Sağlam bir kamera, ancak üst düzey olmayan bir sensör. Önceki model ile bu anlamda eşit davranıyor Note 11 Pro. Güzel kareler yakaladığını ise gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Özellikle gün ışığında yapılan çekimler gayet güzel, düşük ışıkta çekimleri de gece modu ile büyük ölçüde iyileştirebiliyorsunuz ve güzel kareler elde edebiliyorsunuz.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.

Sonuç

Evet, tüm bunları söyledikten sonra şimdi bir de finalde Redmi Note 11 Pro’yu değerlendirelim. Öncelikle şunun altını çizelim, oyun oynamak için bir akıllı telefon arıyorsanız orta segmentte alabileceğiniz en güçlü oyun telefonu bu değil. Bunun yanı sıra bahsettiklerimiz ışığında kamera konusunda da selefinin gerisine düşüyor, o nedenle daha iyi bir kamera arıyorsanız Note 10 Pro’ya bakabilirsiniz. Bunların dışında POCO X3 GT de güzel bir seçenek. Benzer ekran ve kameranın yanı sıra daha güçlü bir donanım ile geliyor ve fiyatı da nispeten daha uygun. Aynı şey, Galaxy A52s için de geçerli. Snapdragon 778G işlemcisi ve kameralarıyla beraber Redmi Note 11 Pro’yu geride bırakmayı başarıyor ve yine fiyatı da daha uygun.

Şimdi tüm bunlara baktığımızda, açıkçası rekabette Redmi Note 11 Pro’nun pek şansı olmadığını söylemek lazım, doğruya doğru. Ancak kendi içinde değerlendirirsek, tasarımı, ekranı, pil ömrü, hoparlörleri ve yeterli performansıyla iyi bir seçenek. Kamera noktasında da geriye gidilmese rakipleri karşısında biraz da olsa şansı olabilirdi. Ancak bu haliyle pek de çekici bir seçenek olamıyor maalesef.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciQualcomm Snapdragon 695 5G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 619
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 164 x 8.1 mm
Ağırlık202 gr.