ZyXEL VMG3625-T50B İnceleme

Modemini yenilemek isteyenler nelere dikkat etmeli? Zyxel VMG3625-T50B bir seçenek olabilir mi? İşte Zyxel VMG3625-T50B incelemesi.

CHIP Online Notu 91
  • Arka odalardan da çekebiliyor
  • Güzel tasarım
  • Kolay kurulum
  • 802.11ac desteği
  • USB portu desteği ile NAS imkanı
  • Başarılı performans

Evinizdeki modemi bir yenisi ile güncellemek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken pek çok kriter var. Satın alacağınız yeni nesil bağlantı standartlarını desteklemesi bir hayli önemli olacakken, kuşkusuz fiyat da bir diğer önemli mesele. Ancak artık ne olursa olsun 5 GHz bant desteğini aramanız elzem. Zira bağlantı frekanslarını ayırmak daha iyi internet performansı sağlamanız adına bir hayli önemli bir konu. Öte yandan artık çift bant desteği sunan pek çok modeli piyasada görebiliyorken, bugün yakından bakacağımız Zyxel'in VMG3625-T50B isimli modeli de bu konuda bir hayli başarılı bir cihaz oluyor.

Zyxel VMG3625-T50B'nin tek avantajı kuşkusuz çift bant desteği sağlaması değil. Modem, 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarını sunarken, ayrıca VDSL2 desteğine sahip ve öte yandan fiber desteği de gösteriyor. Böylece ev tipi kullanımlar için komple bir set olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teknik detaylara geçeceğiz ancak öncelikle Zyxel VMG3625-T50B'yi biraz tasarımıyla tanıyalım ve kurulunu nasıl yapabileceğinizi anlatalım.

Zyxel VMG3625-T50B Tasarımı Nasıl?

Zyxel VMG3625-T50B Tasarımı Nasıl?

Beyaz renkli bir gövdeden oluşan Zyxel VMG3625-T50B, tasarım olarak dikey şekilde yerleştirilen bir modem. Düz beyaz rengiyle güzel görünen cihazın LED ışıklandırmaları da ön yüzde sırasıyla yer alıyor. 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarının ayrı ayrı olarak görülebildiği bu LED ışıklandırmalar üzerinden cihazın bağlantılarının ne durumda olduğunu rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Cihazın arka kısmına geldiğimizde de burada açma kapama butonu, Reset tuşu, WPS tuşu, Wi-Fi Tuşu, DSL portu, WAN portu ve 4 adet Ethernet portuna yer verildiğini görüyoruz. Ayrıca burada USB bağlantısı da yer alıyor. Böylece buraya bağlayacağınız bir depolama aygıtını ağda paylaşabilir ve modeminizi kolaylıkla NAS istasyonuna çevirebilirsiniz. Öte yandan burada yer alan WPS tuşu da, ağınıza bağlayacağınız diğer ağ cihazlarını modeme bağlamanız açısından kolaylık sağladığının altını çizelim.

Zyxel VMG3625-T50B Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Zyxel VMG3625-T50B Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Zyxel VMG3625-T50B'nin kurulumu oldukça basit. Hemen telefon üzerinden yapabiliyorsunuz. Telefonunuzun web tarayıcısına 192.168.1.1 adresini yazarak erişebileceğiniz kurulum ekranı Türkçe arayüzü sayesinde sizi kolaylıkla yönlendiriyor. Bu ekrandan servis sağlayıcınızın size verdiği kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girdikten sonra kurulum tamamlanıyor. Eğer yine de yapamazsanız, cihazın kutu içeriğinde yer alan bu işlemi birkaç adımda anlatan minik bir kitapçık var, o işinize yarayacaktır.

Kurulumu tamamladıktan sonra ek ayarlar yapmak isterseniz arayüzde tüm seçenekleri bulabiliyorsunuz. Burada ağınızın özelliklerinden çeşitli güvenlik prosedürlerine ait bilgilere ve ebeveyn denetimlerine kadar çok sayıda seçeneği bir arada bulabilirsiniz.

Zyxel VMG3625-T50B Özellikleri Nasıl?

Zyxel VMG3625-T50B Özellikleri Nasıl?

Evet, artık gelelim Zyxel VMG3625-T50B'nin özelliklerine. Zyxel VMG3625-T50B, 802.11ac Wi-Fi standardında internet bağlantısı sağlayan bir modem olarak görev yapıyor. Totalde 1200 Mbps gibi, ev bağlantısı için gayet yeterli teorik internet hızına ulaşabilen cihaz, dediğimiz gibi çift bant desteğine sahip. 5 GHz frekans bandı üzerinden bağlı olduğu cihazlara 867 Mbps'lik şerit ayıran modem, 2.4 GHz frekans bandı için de 300 Mbps'lik alan ayırmış durumda. Böylece özellikle yeni nesil akıllı telefon ve bilgisayarları bu cihaza 5 GHz bandından, 2.4 GHz desteği gösteren cihazları ise yine 2.4 GHz bandından bağlayarak her 2 kulvarda da iyi bir performans elde edilebiliyor.

Cihazın üzerinde 4 adet dahili anten yer alıyor. Zyxel, antenleri cihazın içine yerleştirerek böylece dışarıdan yekpare görünen bir model üretmiş, ancak antenlerin performansı gayet yerinde. 5dBi seviyeli olarak yer alan bu antenlerden iyi bir çekim performansı elde edebiliyorsunuz.

Biz kullandığımız süre içinde cihazı 100 Mbps download / 10 Mbps upload destekli altyapımızda değerlendirdik. Yaptığımız hız testinde de bu limitleri tam olarak karşıladığını gördük. Sizler de şu an ekranda görebiliyorsunuz.

Bu bağlamda Zyxel VMG3625-T50B'nin performansından gayet memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Modemin yanından yaptığımız hız testinde 100 Mbps'leri çok rahat gördüğümüz cihaz, uzaklaştığımızda da gayet iyi değerler gösterdi. Yani bu cihazı evinize kurdunuz ve altyapınız da 100 Mbps internet desteği gösteriyorsa, bu cihazdan optimum performans elde edebileceksiniz.

Evin arka odalarına doğru gittiğinizde de büyük performans kaybı ve sinyal kalitesinde düşüş gözlemlemeyeceksiniz. Bizim yaptığımız ölçümlerde modemden uzaklaştığımız ve arka odalardan yaptığımız ölçümlerde 75 – 80 Mbps ölçüm değerlerine ulaştık ki bu da gayet normal.

Zyxel VMG3625-T50B ile yapılan internet bağlantısı testini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, Zyxel VMG3625-T50B'nin gayet başarılı bir performans sergilediğini ve ev kullanımları için ideal bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Eğer modeminizi yenilemek istiyorsanız ya da ilk kez modem satın alacaksanız bu cihazı değerlendirmenizde fayda görüyoruz. Zyxel VMG3625-T50B'nin fiyatının da şu sıralar 450 TL dolaylarında olduğunu söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZyXEL VMG3625-T50B
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
91
StandartIEEE 802.11 a/n/ac
ArabirimLAN (4 adet), WAN
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet 5 dbi (dahili)
Bağlantı Hızı867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)