Başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol edin

Yüklenen birçok program maalesef kendini bilgisayarınızın başlangıcına da ekliyor. Üstelik sistemin farklı konumlarına yüklenen ek bileşenler de, bilgisayarınızı yavaşlatıyor. İşte bu gibi durumlarda otomatik olarak başlayan programları sonlandırmak ise bir başka sinir bozucu iş.

Başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol edin

Windows'un kendi karmaşık araçlarıyla uğraşmak veya programın içinde otomatik başlangıç ayarlarını arayarak vakit kaybetmek yerine ücretsiz bir araç olan "StartupMonitor"u deneyebilirsiniz. Aracıwww.mlin.net/StartupMonitor.shtml adresinden indirebilir veya CHIP DVD'den de bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Aracı yükledikten ve bilgisayarınızı da yeniden başlattıktan sonra, aracın arka planda işlemleri kontrol ettiğini görebilirsiniz. Eğer yüklediğiniz herhangi bir program kendisi sistem başlangıcına eklemek isterse, araç hemen bu durumu size bildiren bir uyarı verecektir. EğerYes seçeneğine basarsanız yüklenen programın otomatik başlamasına izin vermiş olursunuz.No diyerek programın sistem başlangıcına kendisini yerleştirmesini engelleyebilirsiniz. Benzer şekilde kendisinin sistem başlangıcına yerleştirmek isteyen zararlı uygulamalar veya virüsler için de StartupMonitor uyarı verecektir.

Bu programın eklentisi olan yardımcı bir başka aracı ise yine programın kendi sitesinden temin edebilirsiniz. Eklentiyi indirmek için www.mlin.net/StartupCPL.shtml adresini ziyaret etmeniz yeterli. Bu ufak eklenti, farkı sekmelerde başlangıç programlarını ve kayıt defteri girdilerini gösteriyor. Burada listelenene girdileri devre dışı bırakabilir veya tamamen silebilirsiniz. İlgin olan bir şey var ki otomatik başlangıç girdilerini taşıyabilmeniz. Örneğin bir uygulamanın tüm kullanıcılar için devreye girmesini istiyorsanız bu girdiyi ortak başlangıç bölümün sürüklemeniz yeterli. Bunun için istediğini girdinin üzerine gelip sağ tıkladıktan sonra "Send To /Start up (common)" komutunu vermeniz yeterli.

Dikkat: Aracı Windows Vista altında çalıştırabilmek için yönetici haklarına sahip olmanız gerekiyor. Fakat hâlihazırda Vista'nın içinde kendi aracı olduğu için bu aracı kullanmanıza gerek yok. Vista'nın kendi aracına ulaşmak için ise "Denetim Masası/Sistem ve Bakım/Başlangıç programlarını değiştir" yolunu izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları