Disk bölümlerinin boyutunu değiştirmek

Vista'yı kurarken eski işletim sisteminiz olan Windows XP'yi silmemeye ve yeni sürümle kullanmaya karar verdiniz. Bu nedenle yeni bir disk bölümü oluşturmak zorundasınız. Ancak devam eden kurulumu durdurmak istemiyorsunuz.

Disk bölümlerinin boyutunu değiştirmek

Kurulumu durdurmanız ve XP'yi yeniden başlatmanız gerekmiyor. Kuruluma devam edebilirsiniz. Vista yüklenirken arka planda Windows PE olarak adlandırılan Preinstallation Environment çalışmayı sürdürüyor. Burada komut satırı üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştirebilir ve sabit diski dilediğiniz şekilde bölebilirsiniz.

[Shift] + [F10] tuş bileşimi ile komut satırına geçin. Buradan disk alanı Vista bölümü için yetersiz kaldığında dosya kopyalama ve silme gibi işlemler için geleneksel DOS komutlarını kullanabilirsiniz. Ancak aynı yolla Windows Gezgini'ni çalıştıramadığınızı belirtelim. Yine de ufak bir hileyle çözüme ulaşabilirsiniz: notepad.exe komutuyla Not Defteri'ni çalıştırın. Buradan Dosya / Aç menüsü üzerinden dosya sisteminde gezinebilir ve gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Sabit disk bölümlerinde değişiklik yapmak için Diskpart'ı kullanabilirsiniz. Araçta girdiğiniz komutlar ikinci bir onaya gerek duymadan çalıştığı için mevcut bir kurulum üzerinde çalışırken dikkati elden bırakmamanız gerekiyor. Bu nedenle öncelikle help'i kullanarak mevcut komutlar hakkında bilgi alabilirsiniz. List volume ile sistemdeki sürücüleri izleyebilirsiniz. Değişiklik yapmaya başlamadan önce disk bölümü seçimini gerçekleştirmelisiniz. Bu amaçla örneğin, select volume 3 komutunu çalıştırmanız gerekiyor. O ana dek XP için tek disk bölümü kurduysanız küçülterek yeni bir bölüm yaratabilirsiniz.

Öncelikle

shrink-querymax

komutuyla kullanılabilir alanı açığa çıkarın. Küçültme için shrink komutunu bu kez desired= parametresinin yanına istenen alanı megabayt cinsinden girerek tamamlayın. 20 GB'lık bir disk bölümü için

shrink-desired=20000

ifadesini girin. Herhangi bir değer belirtmediğinizde, bölüm için kullanılabilecek maksimum alan seçilecek. Diskpart'ı exit komutuyla sonlandırdıktan sonra, Vista kurulumuna devam edebilir ve buradan boştaki alanı yeni bir disk bölümü oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları