Harici sabit disk hatası

CHIP Redaktörü Berk Ergin çıktığı bir seyahat esnasında taşınabilir sabit diskini de yanına aldı. Seyahat bittiğinde Berk bey'i kötü bir sürpriz bekliyordu. Çektiği onlarca fotoğraf ve kişisel bilgilerinin bulunduğu sabit diski artık çalışmıyordu. Disk seyahat esnasında bozulmuştu.

Harici sabit disk hatası

Sarsılma
Hemen sabit diski test merkezimize alarak incelemeye başladık. Sorunu ilk başlarda sarsılmadan meydana geldiğini ve bunun yüksek ihtimalle düzeltilemeyeceğini düşünüyorduk. Zira bu tip durumlarda diskin plakaları zarar görüyor ve veriler okunamaz hale geliyordu. Böyle bir durumda yapılması gereken tek şey profesyonel veri kurtarma çözümleriydi. Fakat diski biraz daha incelediğimizde, diskin bilgisayara takıldığında hiçbir tepki vermediğin gördük. Sabit diskin çalışması gereken motorundan bile hiç ses gelmiyordu.

Yanan Devre

Eğer sabit disk çalışmıyorsa diske elektrik gitmiyor demekti. Bu durumda harici sabit diskin kutusunu söktük ve başka bir kutu bulduk. Daha sonra seagate marka diski bu kutuya monte ettik. Sonuç şaşırtıcıydı. Disk sorunsuz çalışıyordu ve içindeki verilere de erişebiliyorduk. Sorunun harici diskin kutusundaki yanan devrelerden kaynaklandığını fark ettik.

Okuyucu Yorumları