Saat hızından başka nelere bakmalı?

Yeni bir laptop satın alırken, işlemcisinin saat hızından başka nelere dikkat etmelisiniz?

İşlemci satın alırken...

İşlemciler, şüphesiz bilgisayarlarımızın performansında belirleyici role sahipler. Sadece saat hızına (3.3GHz gibi) bakarak işlemcilerin hızı konusunda bilgi sahip olduğumuz günler ise çok geride kaldı. İşte işlemci satın alırken bakmanız gereken birkaç önemli özellik.

Fiyatı: İşlemcinin hızıyla ilgisi olmasa da, ilk önce işlemcinizle ne yapacağınızı düşünün. Eğer amacınız sadece web'de dolaşmaksa, muhtemelen çok daha uygun fiyatlı bir işlemciyle yetinebilirsiniz.

Soket: Satın aldığınız işlemcinin anakartınıza uyumlu olması gerekiyor, aksi halde anakartınızı değiştirmeniz gerekebilir.

Çekirdek sayısı: Kullanacağınız yazılımlar oyunlar, video işleme araçları gibi çoklu çekirdekleri destekliyorsa ve bütçeniz el veriyorsa, daha çok çekirdeğe sahip olmanızın bir zararı yok.

Entegre grafikler: İşlemciye entegre gelen grafik birimleri, artık temel işlerden ileriye gidebiliyor ve 3 boyutları oyunları çalıştırabiliyorlar. Ancak çok ciddi bir oyuncuysanız, ayrı bir ekran kartına ihtiyaç duyacaksınızdır.

Hızlanabilme: Yeni işlemciler, soğutma şartları ve güç durumu uygun olduğunda saat hızını artırabiliyor. Intel'in yeni modellerinde bu işleve sıkça rastlamanız mümkün.

Önbellek (Cache): İşlemci üzerindeki L1, L2 ve L3 önbelleklerinin işlemcinin hızında önemli etkisi bulunmaktasdır.

Okuyucu Yorumları