Sürücülerdeki belgeleri daha hızlı bulun

Vista'nın yeni hızlı arama özelliği sonuç listesinde Belgelerim klasöründeki tüm ilgili kayıtları gösterebilseydi kusursuz olacaktı. Hızlı aramada gözden kaçan bu belgeler ancak tam bir arama sonucunda bulunuyor ve bu da eskisi kadar yavaş bir arama anlamına geliyor.

Sürücülerdeki belgeleri daha hızlı bulun

Hızlı arama performansını önceden oluşturduğu dizinden alıyor. Bu sayede herhangi bir arama yapmak istediğinizde tüm sabit diski tarama zorunluluğu ortadan kalkıyor. Ne var ki Vista bu veritabanını oluştururken yalnızca o anki kullanıcı profilini, Başlat menüsünü ve e-posta klasörlerini kayıt altına alıyor, Windows ve yazılımlara klasörler dikkate alınmıyor. Bu, pek çok arama için oldukça mantıklı bir yöntem. Fakat sabit diskin farklı bir bölümüne kaydettiğiniz kişisel dosyalarınız bu veritabanına dahil edilmediğinden arama sonuçları içerisinde de yer almıyor.

Neyse ki durumu değiştirmek elinizde. Arama seçeneklerine ufak bir müdahalede bulunun ve Windows'un diğer bölümleri de görmesini sağlayın. Bunun için öncelikle arama penceresinde "*" karakterini girin ve arama sonuçlarını görüntüleyin. Simgeler listesinde Araçlar'da Ara'dan Dizin konumlarını değiştir'i seçin. Dizin Oluşturma Seçenekleri iletişim penceresinde Değiştir'e ve bir sonraki pencereden de Tüm konumları göster'e tıklayın. Kullanıcı Hesabı Denetimi'nden Devam'ı seçin. Seçilen konumları değiştir alanından alt klasörleri görebilmek için sürücü adlarının yanındaki üçgenlere tıklayın. Eklemek istediğiniz klasörlere ait onay kutularını işaretledikten sonra Tamam ile seçiminizi onaylayın. Vista bundan sonra değiştirdiğiniz ayarları dikkate alarak yeni klasörleri dizinlemeye başlıyor.

Dizin oluşturmanın en önemli avantajlarından biri, artık birden fazla kriterle arama yapabilmeniz. Böylece sonuçların isabet oranı daha da artıyor.

Önerimiz, yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunuz klasörleri dizine eklemeniz. Bu eleme, aramanın yavaşlamasını ve sonuç listesinin kabarmasını engellemek için gerekli. Windows klasörleri dizine eklememeniz gerekenler arasında.

Okuyucu Yorumları