Android 4.1 Jelly Bean neler sunuyor?

Android'in en son sürümü 4.1 Jelly Bean hangi yeniliklerle geliyor, bizlere neler sunuyor?

İşte yeni Android; Jelly Bean

Google, bu seneki Google I/O'da mobil işletim sisteminin yeni sürümü Android 4.1'i tanıttı. Bilindiği gibi yeni sürüm, Jelly Bean kod adıyla da tanınıyor. Bu yazımızda öncelikle size yeni işletim sistemini ana hatlarıyla sunacağız. Daha fazla detayı ise, yine özel olarak hazırladığımız galerimizde bulacaksınız...

Android 4.1 ile daha iyi performans

Şirketin açıkladığına göre yeni sürüm pek çok yenilik ve performans iyileştirmesini beraberinde getiriyor. Bu yeniliklerin tümünü "Project butter" adı altında toplayan Google, Jelly Bean'de dikey senkronizasyonu saniyede 60 kareye çıkarmış Bu da uygulamaların açılış animasyonlarının kesintisiz olmasını sağlıyor. Grafik kalitesini artırmak için yeni geliştirilen üçlü buffering kullanılıyor. Bu işlevin özellikle gelişmiş akıllı telefonlarda yoğun bir şekilde kullanılması bekleniyor. Henüz detayları açıklanmayan bir başka teknoloji sayesinde de işletim sisteminin dokunmatik ekran kullanımınızı önceden tahmin etmesi mümkün hale geliyor. "CPU input boost" özelliği sayesinde de telefonlar, uzun süre boşta kaldıktan sonra ele alındığında takılmadan çalışmaya başlıyor.

Bildirim çubuğu ve çevrimdışı sesli kumanda

Bildirim çubuğu ve çevrimdışı sesli kumanda

Bildirim çubuğu uzun süredir Android akıllı telefonlarda bulunan ve çok sevilen bir özellik. 4.1'de bu işlev daha da iyi hale getiriliyor. Örneğin kaçırdığınız bir çağrıyı hemen listeden cevaplayabiliyor ya da arayan numaraya doğrudan SMS gönderebiliyorsunuz. Android 4.1'de Google sesli kumanda işlevini de bir üst seviyeye taşıyor ve Siri ve S-Voice'ın ancak rüyasında göreceği bir yenilik getiriyor: Çevrimdışı tanıma. Rakip ürünler, sesli komutları tanımak için önce sunucularla bağlantı kurmak zorunda, ancak Google'ın yeni sesli komut işlevi internet bağlantısına gerek duymuyor. Yazılımın kalitesi ve Google Voice'ta kullanılan ses de iyileştirilmiş durumda.

Daha az veri trafiği, yeni widget'lar, Google Now

Daha az veri trafiği, yeni widget'lar, Google Now

Yeni Smart-App özelliği sayesinde güncelleme dosyalarının boyu 2/3'e varan oranlarda azalıyor. Google Play'deki bu yenilik sayesinde uygulamalarınızı güncellerken daha küçük dosyalarla çalışmanız ve dolayısıyla daha az veri transferi yapmanız mümkün hale geliyor.

Yeni Widget'lar ve Google Now

Android 4.1, ekrandaki boş yere göre boyu otomatik ayarlanan widget'ları da beraberinde getiriyor. Sistemin yepyeni bir başka özelliği de Google Now. Bu arama işlevini parmağınızı ekranın altından üstüne çekerek çalıştırabiliyorsunuz. Google Now bulunduğunuz yeri, randevularınızı ve hava durumunu gösteriyor. Şirketin açıkladığına göre bu işlev alışkanlıklarınızı ve ilgi alanlarınızı öğrenerek duruma göre maç sonuçları, navigasyon yardımı, tren/otobüs tarifeleri, yakınınızdaki restoranlar gibi bilgileri kullanımınıza sunuyor.

Ve sonuç...

Ve sonuç...

Jelly Bean ne zaman çıkacak?

Google, donanım üreticileri ile yakın bir işbirliği içinde olduğunu ve bu şirketlere erken erişim sağladığını ifade ediyor. Android 4.1 bu ay içerisinde, Galaxy Nexus, Nexus S ve Motorola Xoom'un ABD sürümü için indirilmeye hazır olacak.

Bize göre...

Android, yakın zamanda tanıtılan iOS 6'nın aksine köklü yenilikler sunuyor. Google, 4.1 ile sık sık eleştirilen performans sorununun üzerine eğiliyor. Ancak sadece güçlü donanıma sahip araçlar yeni çıkan dikey senkronizasyon ve üçlü buffering işlevlerinden yararlanabilecek. En iyi yeniliklerden biri Google Play'de yapılan güncelleme. Bu sayede kullanıcıların veri trafiğinde büyük tasarruf sağlaması mümkün olacak.

Tanıtılan yenilikler doğal olarak pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. İngilizce dışındaki dillerde çevrimdışı sesli komutlar nasıl çalışacak? Google Now vaad ettiklerinin ne kadarını yerine getirebilecek? Akıllı telefonlar gerçekten iş ve eğlence için ana rehber haline gelecek mi? Biraz daha bekleyip cevapları bulma şansımız olduğunda, yine sizlerle paylaşacağız...

Android 4.1 Jelly Bean hakkındaki diğer tüm detaylar, özel galerimizde sizleri bekliyor. Tıklayın...

Okuyucu Yorumları