En iyi spor filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

IMDb puanı en yüksek spor filmlerini arıyorsanız doğru yerdesiniz! Son zamanlarda en çok izlenen ve görsel efektlerinden senaryosuna kadar ekrandan gözünüzü ayıramayacağınız spor filmlerini listeledik. İşte çok iyi 50 spor filmi önerisi...

En iyi spor filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Kan, ter, gözyaşı ve zafer… Hedefe emin adımlarla yürümenin en iyi temsillerini bir arada sunan spor filmleri, sinema tarihindeki en sevilen türlerin de başında geliyor. Hayal kırıklıkları, büyük başarılar veya bir tutkunun peşinden koşmakla ilgili aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bu filmler sayesinde en keyifli vakit geçirebilir, üstelik ilham alabileceğiniz hikayelere tanık olabilirsiniz.

Sinema tarihinin en sevilen serilerinden Rocky’den ayakta kalmanın ne büyük bir mücadele olduğunu gösteren Milyon Dolarlık Bebek'e kadar tarihin en iyi filmlerini birlikte bulabileceğiniz bu liste, keyifli bir seyir fırsatı da sunuyor. İşte, sizi ekrana kilitleyecek o filmler...

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri, en iyi gerilim filmleri, en iyi 50 tarihi film, en iyi 50 müzikal film ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

50. Foxcatcher Takımı (2014) IMDb: 7 Metacritic: 81

fox

Spor, dram ve biyografi filmlerinde yer alan “Foxcatcher Takımı” filminin yönetmenliğini Bennet Miller yapar. Filmin senaristliği E.Max Frye ve Dan Futterman tarafından yapılır. Filmin orjinal adı “Foxcatcher “ ‘dır. Filmin oyuncuları arasında Channing Tatum,Mark Ruffalo,Steve Carell,Sienna Miller ve Vanessa Redgrave yer alır. Gerçek olaylardan esinlenen hikayesinde iki başarılı güreşçinin bir milyoner ile hikayesini anlatır. İki kardeş olan Mark Schultz ve Dave Schultz dünya ve olimpiyat şampiyonu olmuş güreşçilerdir. Olimpiyatlarda altın madalyayı kazanan ilk kardeş çiftlerdir. Zengin biri olan John du Pont ile yolları kesişir. Ve 1988 Seul Olimpiyatları için kardeşlere sponsor olur. John du Pont ve kardeşlerin yollarının kesişmesinden sonra hikaye ilerler.

49. Rocky Balboa (2006) IMDb: 7.1 Metacritic: 63

Rocky Balboa

Rocky Balboa filmi dram, aksiyon ve spor kategorilerinde sinema severlerin karşısına çıkar. Filmin hem yönetmenliğini hemde senaristliğini Sylvester Stallone yapar.Aynı zamanda baş karakter olan Rocky Balboa’yı canlandırır. Filmin oyuncu kadrosunda Sylvester Stallone,Burt Young,Milo Ventimiglia,Antonio Tarver,Geraldine Hudgens ve birçok isim bulunur.Efsanevi boksör Rocky Balboa başarılarından sonra kenara geçmiştir. Yaşlandığı için tutkusundan vazgeçmese bile ringlerden uzak kalır. Hayatının bu bölümünde anılarını restoranda paylaşır. Tutkusunu kaybetmeyen boksör , yaşlanmasının etkisiyle fiziksel olarak değişir.Bilgisayar oyunu ile Dixon ile karşı karşıya gelir. Bunun sonrasında Dixon’ın menajeri tarafından gerçek bir maç isteği gelir.Rocky ne yapacaktır? Tutkusundan vazgeçmemiş olan efsanevi boksör Rocky için tekrar ringe çıkmanın zamanı gelmiştir.

48. Creed II: Efsane Yükseliyor (2018) IMDb: 7.1 Metacritic: 66

Creed II: Efsane Yükseliyor

Creed II:Efsane Yükseliyor filmi Creed:Efsane Doğuyor filminin devamı olarak seyircisiyle buluşur. Creed II:Efsane Yükseliyor filminin yönetmen koltuğunda Steven Caple Jr. vardır. Filmin senaristi olarak Juel Tylor ve Sylvester Stallone yer alır. Rocky Balboa’ya Sylvester Stone , Adonis Creed’e ise Michael B. Jordan hayat verir. Genç bir boksör olan Adonis geçmişte ailesiyle bağlantısı olan rakibiyle karşılaşacaktır. Rocky ve Adonis ortak geçmişle karşılaşır. Rocky Balboa, Adonis’e destek olan bir mentör olarak yanında olur. Mücadele sebeplerini sorgulayacak ve ailenin önemi fark edeceklerdir. Rakip ise Ivan Drago’nun oğlu Victor’dur.

47. Ringde Bir Aile (2019) IMDb: 7.1 Metacritic: 68

ring

Ringde Bir Aile, gangster olarak çalışmış olan eski bir güreş sporcusunun hayatını ele alan filmlerden bir tanesi. Ülkenin dört bir yanında meydana getirilen gösterileri konu edinen filmde; Ricky, karısı ve iki tane de çocuğu ile birlikte yaşamını sürdürmektedir. Günün birinde Paige ve Zak WWE adında kardeşler seçmelere katılma şansı bulurlar. Ebeveynleri ise rüyalarının gerçekleştiği ve bütün sorunlarının çözüleceği düşünmeye başlıyor. Bununla birlikte, kardeşler WWE süperstarı olabilmek için çaba gösteriyor ve film ise bu kardeşlerin yaşamını ele alıyor.

46. Büyük Şamata (1980) IMDb: 7.2 Metacritic: 48

buyuk samatta

1973 yapımlı Büyük Şamata, bir müzik grubunun büyük bir kaçakçılık çetesini engellemek adına çabasını konu edinir. 1 Mayıs 1974 yılında vizyonda giren filmin yönetmenliğini Aram Gülyüz gerçekleştirirken, yapımcı koltuğunda ise Manuk Manukyan’ı görürüz. Filmin başında müzik ile ilgilenen bir grubun gündüzleri bambaşka işlerle meşgul olurken geceleri ise sahne aldıkları görülür. Yine sahne aldıkları bir gecede grubun karşısına ölmek üzere bir adam çıkar ve grup bu adamı kurtarır. Adam bir Arap şeyhidir ve bu grubu birbirinden kötü olayların içerisine sürükler. Böylece grup, tarihi eser kaçakçıları ile burun buruna gelmekle kalmayıp, savaşmak zorunda da kalır. Hem heyecanın hem de gerilimin filmde hâkim olduğu görülür.

45. Rüya Takım (1989) IMDb: 7.2 Metacritic: 62

 Rüya Takım

Akıl hastanesinde yatan dört kişilik bir grubun, doktorları ile birlikte maça gitmesi ile başlayan film seyirciyi ekran başına kilitleyen filmler arasında yer alıyor. Orijinal ismi The Dream Team olan film, 7 Nisan 1989 yılında vizyona girmiş olmasına rağmen günümüzde hâlâ beğenilen ve pek çok kişi tarafından izlenilen filmler arasında yer alıyor. Senaristliğini Jon Connolly ve David Loucka’nın gerçekleştirdiği filmde yönetmen olarak ise Howard Zieff’i görüyoruz. 113 dakika süren The Dream Team’de doktorları, hastalarında iyileşme sezdiği için böyle bir maça götürüyor. Ancak yol üzerinde doktor, katiller tarafından öldürülünce hastalar ise yollarını kaybediyor ve asıl macera şimdi başlıyor… Oldukça fazla beğeniyi üzerine toplayan film mutlaka izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyor!

44. Arabalar (2006) IMDb: 7.2 Metacritic: 73

Arabalar (

Spor, aile, komedi ve animasyon kategorilerinde kendine yer bulan 7’den 70’e herkesin izleyebileceği bir filmdir Arabalar hakkında bir animasyon filmidir. Filmin senaryosu John Lasseter ve Kiel Murray tarafından kaleme alınır. “Arabalar” filminin yönetmenliğini de John Lasseter yapar. Şimşek McQueen, önemli bir yarışa katılarak Piston Kupasını kazanmak ister. The King ve Chick Hicks’e karşı yarışmak için Kaliforniya’ya giderken kendini Route 66 otoyolunda Radiator Springs kasabasında bulur. Kasaba yollarına zarar vermesinin yanı sıra McQueen'in de tamir edilmesi gerekir. Springs kasabasında geçen günlerinde Mc Hudson ,Sally,Mater ve birden fazla araba ile tanışarak arkadaş olur. Hayatın sadece yarış kazanmaktan ibaret olmadığını görür. Dostluğun yanı sıra aşkı da kasaba da bulur.

43. Zafer Gecesi (2004) IMDb: 7.2 Metacritic: 70

 Zafer Gecesi

Spor, dram ve komedi kategorilerinde seyirciyle buluşan filmin orjinal adı”Friday Night Lights”’tır. Filmin senaryosu Peter Berg ve Buzz Bissinger imzası taşır. Zafer Gecesi filminin yönetmenliğini ise Peter Berg yapar.Ekonomik sorunların baş gösterdiği ve ırksal çeşitliliğin olduğu Odessa kasabası Teksas’ta bulunur. Umudunu kaybetmek üzere olan kasaba halkının tek gecesi Cuma günleridir. Lise futbolu konusunda Teksas oldukça başarılıdır. Sezon başında takımın yıldızı yaralanır ve hem şehir hemde takım umutsuzluğa kapılır. Koç Gary ise umut etmekten ve mücadeleden vazgeçmez.Küllerinden doğacak olan bir takımın hikayesi anlatılır. Takım en iyisini yapabilmek için mücadele eder. Filmin oyuncuları arasında Christian Kane,Lucas Black,Billy Bob Thornton ,Connie Britton yer alır.

42. Boyun Eğmez (I) (2014) IMDb: 7.2 Metacritic: 59

Boyun Eğmez (

“Boyun Eğmez” filminin hikayesi Louis Zamperi’nin gerçek hayat hikayesine dayanır. Orjinal adı “Unbroken” olan filmin yönetmenliğini Angelina Jolie yapar. Filmin senaristliği ise William Nicholson ve Laura Hillenbran taraından yapılır. Filmin oyuncu kadrosunda Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Finn Wittrock,Garrett Hedlund ve Luke Treadaway vardır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında madalya kazanmasa bile performansıyla dikkatleri çeker. Adolf Hitler’in dikkatini de çeken Zamperini 4 yıl sonra yapılacak Tokyo’daki Olimpiyatın favorilerindendir. Ama 2.Dünya Savaşı sebebiyle olimpiyat iptal olur,savaşa gider.Uzun mesafe koşucusu olan Louis Zamperini’nin hayatının önemli kısımları anlatılır.

41. Rocky 2 (1979) IMDb: 7.3 Metacritic: 61

 Rocky 2

Aksiyon,spor ve dram kategorisindeki “Rocky 2” ilk filmden 3 yıl sonra sinemaseverlerle buluşur. İlk filmin devamı niteliğinde olan filmde ilk filmden izler görülür. Rocky 2 filminin yönetmenliğini ve senaristliğini Sylvester Stallone üstlenir. 1979 ABD yapımı filmin oyuncu kadrosunda Sylvester Stallone,Burt Young,Talia Shire,Tony Burton,Carl Weathers yer alır. Amatör boksör olan Rocky Balboa, 1976’da Dünya Ağırsiklet Güreş Şampiyonu Apollo Creed ile müsabakasında nakavt olmamış.Herkesi şaşkınlığa uğratan Rocky,iyi paralar kazanmasının dışında artık tanınırlık da kazanmış.Rock Balboa ,heyecanlı maçın fırtınaların ndan sonra konforlu bir alanda ailesi ile zaman geçirmeye başlar. Ama Apollo Creed Rocky’e bir rövanş maçı teklif eder.Rocky,Creed’in maç teklifine hayır diyemez ve rövanş maçı için bekleyiş başlar.

40. The Karate Kid (1984) IMDb: 7.3 Metacritic: 60

The Karate Kid

“The Karate Kid” filmi yönetmenliğini John G.Advilsen üstlenir. Filmin senaryosu Robert Mark Kamen tarafından kaleme alınır. Filmin hikayesi ise Daniel’in annesiyle yeni bir şehre taşınması ve sonrasında usta Mr.Miyagi ile yollarının kesişmesi anlatılır. Daniel annesinin iş değişikliği sebebiyle yeni bir şehre taşınır.Yeni okulunda okulun popüler kızlarından biri ile arkadaş olur. Bu durum kızın erkek arkadaş olan Jonny’nin hoşuna gitmez. Jonny dövüş sanatları konusunda oldukça yeteneklidir. İlk kavgadan mağlup olan Daniel, Jonny ve arkadaşlarından dayak yemektedir. Daniel dövüş sanatları ustası Mr.Miyagi ile tanışır ve hikaye gelişir.

39. Kızlar Sahada (1992) IMDb: 7.3 Metacritic: 69

Kızlar Sahada

Kızlar Sahada filminin orjinal adı “A League Of Their Own”’dur.Spor,dram ve komedi kategorilerinde izleyicinin karşısına çıkabilir. Yapımın yönetmenliği Penny Marshall tarafından yapılır. Filmin senaryosunu Lowell Ganz ve Babaloo Mandel yazar. “Kızlar Sahada” filminde Tom Hanks, Madonna,Geena Davis,Bill Pullman,Rosie O’Donnell ve Lori Petty rol alır. Filmin hikayesi ise kızlar için beyzbol ligi kurulması ve kazandıkları başarılar konu alır. II.Dünya Savaşı’nın başlaması ile erkekler savaşa gider .Böylelikle bütün işlerle kadınlar ilgilenmek zorunda kalır. Bu durum beyzbol için de geçerli olur. Kızların beyzbol mücadelesi ve başarılarının hikayesidir.

38. Günlük (1995) IMDb: 7.3 Metacritic: 46

Günlük

Orjinal adıyla “The Basketball Diaries “ filmi dram kategorisinde de bulunabilir. Günlük filminin yönetmenliği Scott Kalvert tarafından yapılır. Filmin senaryosunda Bryan Goluboff ve Jim Carroll imzası bulunur. Filmdeki karakterlere Leonardo DiCaprio,Mark Wahlberg,Juliette Lewis,Lorraine Bracco,Ernie Hudson ve daha fazla oyuncu hayat verir.Filmin ana karakteri Jim bir lise öğrencisidir. Jim’in hobisi olarak adlandırılacak aktivitesi ise basketboldur. Lisenin basketbol takımında yer alan Jim’in en büyük hayali büyük liglere transfer olarak dünyaca ünlü bir basketbol oyuncusu olabilmektir.Hayalleri için çabalarken kısa bir süre sonra uyuşturucu ile tanışması Jim’in hayatında kökten değişimlere neden olacaktır. Jim’i bu değişim rüzgarından kurtaracak şey ise kendine yeni bir hobi edinmesidir.

37. Yeni Bir Başlangıç (1996) IMDb: 7.3 Metacritic: 77

Yeni Bir Başlangıç

Yeni Bir Başlangıç filminin orjinal adı “Jerry Maguire”’dir.Film spor,aksiyon,dram ve romantik gibi birçok kategoride sizlerin karşısına çıkabilir. Filmin yönetmeni ve senaristi Cameron Crowe tarafından yapılır. Filmin oyuncuları arasında Tom Cruise, Renee Zellweger, Cuba Gooding Jr, Bonnie Hunt ve Todd Lousio yer alır. Jerry Maguire Uluslararası Spor İdaresi’nin (SMI) üst düzey görevlisi olarak bu topluluğun lideridir. Güzel nişanlısı Avery Bishop’a bağlı olmasının dışında iyi bir ilişkiye sahiplerdir.Ama bir sorunları vardır. Jerry’nin kendini robotlaştırmış olmasıdır.Arkadaşlığı iyidir ama ilişkilerinde bir sorun vardır.Bunun dışında Jerry tarafından “Düşündüklerimiz ve Söyleyemediklerimiz:İşimizin Geleceğidir” sloganı yazılır.Bu sloganla işler karışmaya başlar ve işten çıkarılır. İşinden çıkarılmış olarak her şeye baştan başlamak zorunda kalır.

36. Shaolin Futbolu (2001) IMDb: 7.3 Metacritic: 68

 Shaolin Futbolu

Shaolin Futbolu filmi spor kategorisinde yer alır. Ayrıca aksiyon ve komedi kategorisinde de karşınıza çıkabilir. Shaolin Futbolu filminin yönetmenliğini Stephen Chow yapar. Filmin senaryosu ise Stephen Chow, Tsang Kan Cheong ve Kan-cheung Tsang tarafından kaleme alınır. Filmin oyuncu kadrosunda Stephen Chow, Vincent Kok, Karen Mok, Patrick Tse, Cecilia Cheung, Zhang Mingming, Zhao Wei, Ng Mang-tat, Li Hui, Wong Yat-fei yer alır. Bir dönem futbol oynayan ama sakatlanması sonucu kariyerini bırakmış eski bir futbolcu vardır. Eski bir keşişle yolları kesişir. Kung-fu konusunda uzman olan Shaolin rahipleri ile birlikte futbol oynadığı günlere geri döner. Futbol takımı kurarlar ve Süper Kupa’yı kazanmak için çabalarlar.

35. Zafer Yolu (2003) IMDb: 7.3 Metacritic: 72

Zafer Yolu

Orjinal adı “Seabiscuit” olan filmin hikayesi gerçek bir hikayeden alıntıdır. Zafer Yolu filmi sporun yanı sıra dram ve tarih kategorilerinde de yer bulur. Filmin yönetmeliğini Gary Ross üstlenir. Zafer Yolu filminin senaristleri ise Laura Hillenbrand ve Gary Ross’tur. Filmin oyuncu kadrosunda Jeff Bridges,Tobey Maguire,Chris Cooper,Elizabeth Banks ve William H. Macy bulunur. Üç kişinin yolları at yarışı sayesinde kesişir. Bu üç kişinin yanında bir de efsane yarış atı vardır. Bu yarış atının adı Seabiscuit’tir. Zafer Yolu filmi genç jokey Johnny Red Pollard, eski milyoner Charle Howard ve şehirdeki yeni hayatına uyum sağlamaya çalışan eski kovboy Tom Smith ve Seabiscuit’in hikayesini konu edinir.

34. Coach Carter (2005) IMDb: 7.3 Metacritic: 57

Coach Carter

2005 yapımı film spor kategorisinin dışında biyografik ve dram kategorilerinde de yer alır. Coach Carter, filminin yönetmen koltuğunda Thomas Cater oturur. Filmin senaristliğin de ise Mark Schwahn ve John Gatins imzası bulunur. Filmin oyuncu kadrosunda Samuel L. Jackson, Rick Gonzalez, Robert Ri’chard, Rob Brown, Antwon Tanner, Channing Tatum yer alır. Coach Ken Carter karakteri Samuel L. Jackson tarafından canlandırılır. Coach Ken Carter bir lise basketbol takımının antrenörlüğünü yapar. Birbirinden farklı kesimlerden olan ilişkileri çok iyi olmasa da birlikte basketbol oynayabilen liseli gençlerden oluşan bir basketbol takımıdır. Coach Carter takım oyuncularıyla not ortalamaları ile ilgili şartın olduğu bir sözleşme yapar. Oyuncuların bu sözleşmesi bozmak istemesiyle tartışmalar ortaya çıkar.

33. Yenilmez (2009) IMDb: 7.3 Metacritic: 74

Yenilmez

Yenilmez filminin orjinal adı Invictus ‘tur. Yenilmez filminin yönetmenliğini Oscar ödüllü Clint Eastwood yapar.Filmin senaristi olarak Anthony Peckham yer alır. Filmin oyuncu kadrosunda Morgan Freeman ,Matt Damon ,Langley Kirkwood,Tony Kgoroge ve daha birçok isim oyuncu kadrosunda bulunur. Nelson Mandela, Morgan Freeman tarafından canlandırılır. Rugby takımı kaptanı ve Nelson Mandela’nın işbirliğinin hikayesi anlatılır. Nelson Mandela halkının ırkı ve milleti dolayısıyla ayrımcılıkla karşılaştığını fark eder. Sporun uluslararası birleştirici olarak insanları bir araya getireceğine inanır. Ülkesinde birlik ve beraberliği sağlamanın ve ırkçılık gibi ayrımcılıklara maruz kalmamak için rugby takımına destekler. Güney Afrika rugby takımı kaptanlığını yapan karaktere Matt Damon hayat verir.

32. Son Şans (2015) IMDb: 7.3 Metacritic: 57

Son Şans

2015 yapımı Son Şans filmi spor, aksiyon ve dram kategorilerinde kendine yer edinir.Son Şans filminin yönetmenliği Antoine Fuqua tarafından yapılır. Filmin hikayesi ise Kurt Sutter tarafından kaleme alınır. Orjinal adı Southpaw olan film karakterin boksör olma yolculuğu dışında kızıyla ilişkisini düzeltme çabasını konu alır.Boksör olana Billy kariyeri ve hayatındaki her şey yolundayken karısının ölümü ile sarsılır. Billy eski boksör Tick ile buluşur ve sonrasında profesyonel seviye boksör olmak ,kızını,hayatını geri kazanmak için çabalar.

31. Hustle (2022) IMDb: 7.3 Metacritic: 68

Hustle

Hustle filmi spor başta olmak üzere dram kategorisinde de izleyicilerin karşısına çıkabilir. Hustle filminin yönetmenliğini Jeremiah Zagar yapar. Filmin yapımcıları arasında ünlü yıldız basketbolcu Lebron James’in ismi karşınıza çıkabilir. Filmin senaryosunu ise Taylor Materne ve Will Fetters kaleminden çıkar. Hustle filmi basketbol dünyasındaki bir yetenek avcısının hikayesini konu alır. Haksız yerinden işinden kovulan yetenek avcısının İspanya’da bir genci keşfetmesini anlatır. İspanya sokaklarında basketbol oynayan genç bir yeteneği keşfederek NBA’e geri dönmeyi ve hem kendisinin hem genç yeteneğin başarılı olabileceğinin hikayesidir.

30. Efsane (2004) IMDb: 7.4 Metacritic: 68

Efsane

Efsane filmi spor kategorisinin yanı sıra dram ve tarih kategorilerinde de karşınıza çıkabilir. 2004 tarihli orjinal adı “ Miracle” olan filmin yönetmen koltuğunda Gavin O’Connor yer alır. 1980 Kış olimpiyatlarındaki bir mucizenin hikayesini anlatan filmin senaryosu Eric Guggenheim imzası taşır. Efsane filminin oyuncu kadrosunda Kurt Russell, Noah Emmerich, Patricia Clarkson, Eddie Cahill ve Nathan West izleyicilerin karşısına çıkar. 1980 Kış Olimpiyatları’nda bir buz hokeyi takımının başarısını konu edinir. Takımın baş antrenörü Herb Brooks (Kurt Russell) önderliğinde ABD erkek buz hokeyi takımının altın madalya kazanmasının yolculuğunu anlatır. Filmde Herb Brooks’un (Kurt Russell) takımına güveni ve Sovyetlerinin takımını yenerek madalyayı kazanmasının hikayesi anlatılır.

29. Yeşil Sokak Holiganları (2005) IMDb: 7.4 Metacritic: 55

Yeşil Sokak Holiganlar

Spor ve dram kategorisinde sizlerin karşısına çıkan “Yeşil Sokak Holiganları” filmi 2005 yapımıdır. Filmin hem yönetmenliği Lexi Alexander üstlenir. Filmin senaristleri Lexi Alexander ve Dougie Brimson’dır. Filmin oyuncu kadrosunda Elijah Wood,Claire Forlani,Charlie Hunnam ve Ross McCall bulunur.Matt ,zengin oda arkadaşını korumak için suç üstlenir. Amerika’nın prestijli üniversitelerinden olan Harvard'dan atılır. İngiltere’ye ablasının yanına gider ve kendini eniştesinin West Ham United fanatiği kardeşi ile bulur. Gazetecilik okuyan Matt futbola dair bilgi sahibi değildir. West Ham United taraftarları GSE(Green Street Elite) arasında bulan Matt , maçlara gitmeye ve fanatiklik içerisinde bulur. “Yeşil Sokak Holiganları” filmi İngiltere'de günden güne artan futbol tutkusu,holiganlık,vandalizm ve fanatikliği konu edinir.

28. Molly'nin Oyunu (2017) IMDb: 7.4 Metacritic: 71

Molly'nin Oyunu

Molly’nin Oyunu, Molly Bloom adındaki bir kadının hikayesini konu edinir. Dram,biyografik filmler arasında yer alan filmde karakterlere hayat veren isimler arasında Jessica Chastain,, Michael Cera, Chris O'Dowd, Idris Elba ve Kevin Costner yer alır. Filmin yönetmenliğini ise Aaron Sorkin yapar. Aaron Sorkin aynı zamanda filmin senaristi olarak da yer alır. Hikayenin ana karakteri Molly Bloom (Jessica Chastain) gençlik yıllarında kayak sporuyla ilgilenmiş eski bir sporcudur. Olimpiyat derecesinde kayak ile ilgilenen Molly Bloom başarısızlıklar sonucu kayak sporunu bırakır. Molly daha sonra kariyerinde değişikliğe giderek elitler için poker oyunları organize etmeye başlar. Kara para aklama ile suçlanan Molly avukatı kurtarmaya çalışacaktır.

27. Derinlik Sarhoşluğu (1988) IMDb: 7.5 Metacritic: 35

 Derinlik Sarhoşluğu

1988 yapımlı Derinlik Sarhoşluğu dram ve duygusallığın bir arada bulunduğu filmler arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Luc Besson’un gerçekleştirdiği filmde senarist olarak ise Robert Garland’ı da görüyoruz. 118 dakika süren film, çocukluk arkadaşı olan Mayol ve Enzo’nun okyanus tutkusunu anlatıyor. Bu iki arkadaştan Enzo, serbest dalış alanında rekor kırıyor ve bu rekoru tam 6 yıl elinde tutuyor. Jacques ise Sicilya’ya gelerek arkadaşını yendiğinde bu ikili arasında bir çekişme başlıyor. Film hem aralarında rekor çekişmesini konu ediniyor hem de aşk ögeleri ile seyirciyi ekrana kilitliyor. Jacques’in sevgilisi Johana, ikilinin arasında yaşanan gerilimi ortadan kaldırmak ve dostluklarını yeniden canlandırmak için çabalıyor. Filmin sonu ise seyirciyi şaşkına çeviriyor.

26. Düşler Tarlası (1989) IMDb: 7.5 Metacritic: 57

Düşler Tarlası

“Düşler Tarlası “ filmi sporun dışında dram ve komedi kategorilerinde de kendine yer bulabilir. Filmin yönetmeni ve senaristi Phil Alden Robinson’dır. Filmin görüntü yönetmenliğini John Lindley yapar. Filmin oyuncu kadrosunda Kevin Costner,Amy Madigan,Frank Whaley,Ray Liotta,Gaby Hoffmann ve James Earl Jones yer alır. Filmin müzikleri James Horner tarafından yapılır. Filmin ana karakteri Ray Kinsella (Kevin Costner) çiftçidir. Mısır tarlası olan Ray Kinsella sürekli tuhaf sesler duymaya başlar. Bu tuhaf sesler ona mısır tarlasını beyzbol sahası yapmasını söyler. Ray(Kevin Costner), Chicago White Sox oyuncularının hayaletlerini gördükten sonra bu sese kulak verir. İnsanların söylemlerine rağmen tarlasını beyzbol sahasına dönüştürür.

25. Rudy (1993) IMDb: 7.5 Metacritic: 71

Rudy

Dram ve tarih kategorilerinde de izleyicilerin karşısına çıkan filmin yönetmenliğini David Anspaugh yapar. Filmin senaryosunu ise Angelo Pizzo tarafından kaleme alınır. Filmin oyuncu kadrosunda Sean Astin,Jon Favreau,Ned Beatty,Greta Lind,Scott Benjaminson , Charles S. Dutton, Lili Taylor ve birçok isim yer alır. Filmin ana karakteri Daniel Eugene Ruettiger yani Rudy’dir. Rudy, babası ve abisi ile bir fabrikada çalışır. Arkadaşını kaybettikten sonra Rudy hayallerinden vazgeçmemesi gerektiğini fark eder. Rudy’nin hayali ise Notre Dame Üniversitesi futbol takımına katılmaktır. Notları, maddi durumu gibi olumsuzluklara rağmen Rudy hayali için uğraşır. Rudy başaramayacağını düşünen insanların aksine mücadele eder,çalışır ve sonunda hayalini gerçekleştirir.

24. 42 (2013) IMDb: 7.5 Metacritic: 62

42 (

42 filmi, spor kategorisinin dışın biyografik ve dram filmi kategorilerinde kendine yer bulabilir. 42 filminin yönetmenliği ve senaristliği Brian Helgeland tarafından yapılır. Beyzbol oyuncusu Jackie Robinson’un hikayesini anlatan yapım spor ,biyografik ve dram severlerin ilgisini çekebilir.Chadwick Boseman,Harrison Ford,Alan Tudyk,Christopher Meloni,Lucas Black,John C.Mcginley filmdeki karakterlere hayat veren oyunculardandır.42 adlı filmde insanların yargılarının değişmesinin hikayesi olarak görülebilir.Robinson Brooklyn ABD beyzbol ile ilgilenir. Robinson Brooklyn beyzbola devam ederken Dodgers’a katılır. Dodgers’a katılımı ile Amerikan Beyzbol Ligi’ndeki renk engelini aşan ilk siyahi oyuncu olarak iz bırakır.42 filminde Dodgers’ta genel müdür olan, Robinson Brooklyn’in ilk olarak ligle tanışmasını sağlayan ve yükselmesinde destek olan karakteri Harrison Ford hayat verir.

23. Ben, Tonya (2017) IMDb: 7.5 Metacritic: 77

Ben, Tonya (2017)

“Ben , Tonya” filmi spor kategorisinin yanı sıra dram ve biyografi filmlerinin arasında yer alır. Ana karakter Tonya , buz pateni sporcusudur. Tonya hırslı olmasının dışında yaptığı spora tutkuyla bağlıdır. Zor bir karaktere sahip annesi,eski eşi ile inişli çıkışlı ilişkisi ve buz pateninde daha iyi olabilme çabası onu strese sürükler. Tonya onunla aynı alanda yarışan sporcu Nancy’i ABD Şampiyonası öncesi sakatlamak ister. Eski eşinin yardımıyla Nancy’i sakatlaması için birini bulur. Ama bu durumun ortaya çıkmasıyla Tonya’nın yüzleşmesi gerekenler onu zorlayacaktır. Filmin yönetmenliğini Craig Gillespie tarafından yapılır.Filmin senaristliğini ise Steven Rogers yapar.Filmin oyuncu kadrosunda Margot Robbie,Allison Janney ve Sebastian Stan bulunur.

22. Dalga (I) (2019) IMDb: 7.5 Metacritic: 80

Dalga (I)

Dalga, orijinal ismi ile ‘The Wawe’ 2019’un en çok beğenilen filmleri arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Gille Klabin’in yaptığı, senaristliğini ise Carl W. Lucas’ın yaptığı film, 87 dakika sürüyor. Filmde avukat olarak çalışan Frank, bir kutlama için arkadaşı ile birlikte bir seyahate çıkar. Bu seyahatte Frank’ın hiç beklemediği bir şey olur ve dünyaya karşı bakış açısı değişir. Gençliğinde yaşayamadığı pek çok şeyin peşine düşen Frank kendini bir anda kaybolmuş bir kızı ararken bulur. Filmin oyuncu kadrosuna bakıldığında; Justin Long, Katia Winter, Donald Faison, Tommy Flanagan’ın yer aldığı görülüyor. Oldukça fazla kişinin beğenisini üzerine toplayan yapıt, vizyona girdiği ilk günden bu yana bğyük bir heyecanla izleniyor.

21. Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar (2021) IMDb: 7.5 Metacritic: 76

 Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar

Oyuncu kadrosunda Will Smith, Saniyya Sidney, Aunjanue Ellis yer alan film spor, dram ve biyografik kategorilerinde sizlerin karşısına çıkar. Film tenis dünyasının yıldız isimleri Venus Williams ve Serena Williams’ın babaları Richard Williams (Zach Baylin) hayatı ve kızları ile olan bağını konu edinir. Richard Williams kızları 4 yaşındayken onların geleceği düşünerek profesyonel bir kariyer planı yapar. 78 sayfalık bir dosya olan bu plan sonrasında kızlarının tenis sporuyla ilişkisi başlar. Film tenis dünyasının iki yıldızı olan kardeşlerin kariyer yolculuğuna dair izleri taşır.

20. Onaltıncı Raund (1999) IMDb: 7.6 Metacritic: 74

Onaltıncı Raund

Filmin orjinal adı “The Hurricane”’dir. Dram, biyografi ve spor kategorisinde seyirciyle buluşan filmin yönetmeliğin koltuğunda Norman Jewison oturur. Filmin senaryosu ise Armyan Bernstein ve Dan Gordon imzası taşır. Filmin başrol oyuncusu Denzel Washington’dur. Filmin oyuncuları arasında Liev Schreiber, Deborah Kara Unger, Vicellous Reon Shannon, John Hannah ve Clancy Brown yer alır. Rubin Carter problemli çocukluk ve gençlik zamanlarından sonra 1960’ların boksörlerinden biridir. 1966’da bir anda hayatı değişir. Polis tarafından tutuklanarak cezaevine girer.Masum olduğunu anlatmaya çalışsa da serbest bırakılmayacağını anlar. Yıllar sonra Lesra Martin, Carter’in yazdığı “16. Raund” kitabı 25 sent karşılığında satın alır ve Carter’ın serbest kalması için çabalar.

19. Kör Nokta (2009) IMDb: 7.6 Metacritic: 53

Kör Nokta

2009 yapımı dram ,spor ve biyografik filmler arasında izleyicisini karşılar. Filmin orjinal adı “The Blind Side”’dır. “Kör Nokta” filminin yönetmenliğini John Lee Hancock yapar. Filmin hikayesi Michael Lewiss ve John Lee Hancock imzası taşır. Michale Lewis’in “The Blind Side:Evolution of a Game” adlı kitabından uyarlanan film NFL’de en iyi oyuncu seçilen Michael Oher’in hikayesini anlatır. Fakir ve fiziksel olarak yapılı bir genç olan Michael Oher, kolej futbol takımına katılarak hayatında yeni bir yol çizer. Michael Oher’in futbol takımı sonrasında kendi ve hayatının değişimini konu edinir. Filmin oyuncu kadrosunda Sandra Bullock,Tim McGraw ,Quinton Aaron,Kim Dickens ve Kathy Bates yer alır.

18. Kazanma Sanatı (2011) IMDb: 7.6 Metacritic: 87

Kazanma Sanatı

Biyografi ve dram kategorilerinde de yer alan filmin hikayesi Stan Chervin ve Steven Zaillian tarafından kaleme alınır. Filmin yönetmenliğini Bennett Miller yapar. Filmdeki performanslarıyla Brad Pitt, Seymour Hoffman ve Jonah Hill hayat verdiği karakterler ile öne çıkar. Takımın kaptanı Billy Bean’e Brad Pitt hayat verir. Michael Lewis’in aynı isimli kitabından uyarlanan film, Oakland A beyzbol takımının hikayesini anlatır.Beyzbol takımının koçu Billy Beane düşük bütçelerle bir takımı varediş hikayesini gözler önüne serer Zengin takımlara meydan okumalarının ve mücadelelerinin hikayesi yer alır. Beyzbol temellerine göre Billy Beane (Brad Pitt) ‘nin tarzı ve yaptıkları farklı olarak görülsede inancını ve azmini kaybetmeden ilerler.

17. Creed: Efsanenin Doğuşu (II) (2015) IMDb: 7.6 Metacritic: 87

Creed: Efsanenin Doğuşu

Creed Efsanenin Doğuşu filminin yönetmenliğini Ryan Coogler yapar. Filmin başrollerinde Sylvester Stallone, Michael B. Jordan,Tessa Thompson,Phylicia Rashad ve Tony Bellew sinemaseverlerin karşısına çıkar. Adonis ,kavgacı haliyle bilinen yetimhanede yaşayan iyi bir çocuktur. Günün birinde yetimhanede kalan Adonis’i babasının arkadaşı olduğunu söylenen bir kadın ziyaret eder. Bu kişi babasının eşi aslında dul eşi Mary Anne Creed ‘dir. Onu yetimhaneden almaya geldiğini söyler. İyi imkanlara sahip olan Adonis’in tek isteği babası gibi boksör olabilmektir. Babasının hem yakın arkadaşı hemde rakibi olan Rocky Balboa’dan yardım ister. Adonis ona karşı çıkanlara rağmen boksör olma isteğinin peşinden gider.

16. The Sandlot (1993) IMDb: 7.8 Metacritic: 55

The Sandlot

The Sandlot; dostluğun ve arkadaşlığın ön plana çıktığı filmlerden bir tanesi! Küçük yaşta bir grup arkadaşın Baby Ruht’un imzalı beyzbol topunu bir bahçede bulması ile başlayan filmde topa ulaşmak için Canavar ismine sahip olan bir köpek ile baş etmeleri gerekiyor. Oldukça komik bir hikayeye sahip olan filmde; yönetmenliği David M. Evans gerçekleştirirken, senaristliğini ise David ile birlikte Robert Gunter de gerçekleştiriyor. 101 dakika süren film, pek çok kişiye hem dostluğu hem de tutkuların peşinden gitmeyi öğretiyor. Filmin oyuncuları arasında ise pek çok kişinin yakından tanıdığı Tom Guiry, Mike Vitar, Patrick Renna, Marty York gibi isimler yer alıyor. Film seyirciyi ekran başında tutmayı başaran filmler arasında yer alıyor.

15. Efsane adam (2005) IMDb: 7.8 Metacritic: 68

 Efsane adam

Biyografik,spor ve drama kategorisinde öne çıkan filmin orjinal adı “The World’s Fastest Indian”dır. Gençlik yıllarındaki hayallerinden vazgeçmeyen birinin öyküsü anlatılır. Yaşamı boyunca hayali motosikletini Bonneville Salt Flats’a kadar giderek ne kadar hız yaptığını denemek ister ve yola çıkar. Burt Munro, kalp krizi geçirdikten sonra Los Angeles’a gider ve sonra Utah’a doğru ilerler. Burt Munro karşılaştığı zorluklara rağmen hayalinden vazgeçmeden ilerler. Yol boyunca karşılaştığı insanlar onun kararlı, açık yürekli ve dostane tavırlarından etkilenir. Yeni hız rekorunu elde eden Burt Munro dünya rekorunu kırarak efsaneler arasında yer alır. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Roger Donaldson yapar. Filmin oyuncu kadrosunda Antony Starr, Diane Ladd ve Anthony Hopkins bulunur.

14. Dövüşçü (I) (2010) IMDb: 7.8 Metacritic: 79

Dövüşçü (I)

Dövüşçü, orjinal adıyla“ The Fighter “ 2010 yılı ABD yapımı bir filmdir. Biyografik,dram ve spor kategorisinde öne çıkan yapımlar biridir. Filmin senaristleri Eric Johnson, Paul Tamasy ve Scott Silver’dir. Filmin yönetmenliğini ise David O. Russell yapmıştır. Filmin kadrosunda Mark Wahlberg,Christian Bale,Amy Adams baş karakterler olarak yer alır. Gerçek bir olaydan ilham alan filmde ,iki kardeşin aile ilişkilerini düzeltmeye çalışmasının hikayesi izleyiciye sunulur. Filmin karakterlerinden Dicky Ecklund geçmişin efsanelerinden ama yeteneğini boşa harcayarak başarma fırsatını kaçırmış. Artık kardeşini eğiten eski bir boksördür. Mickey Ward, Dicky’nin eğittiği üvey kardeşidir. Mickey, kariyerinde ünlenmeden önce onun eğitmeliğini kardeşi yapar. Mickey hem müsabakayı kazanmalı hem de ailesini tekrar bir araya getirmelidir.

13. Şampiyon (2008) IMDb: 7.9 Metacritic: 80

Şampiyon (2008)

Orjinal İsmi “The Wrestler” olan filmde 1980’lı yılların efsane güreşçilerinden olan Randy artık markette çalışan ,güreş organizasyonlarına katılan biridir. KAzandığı bir güreş sonrası eskiden rakibi olan dövüşçüyle ringe çıkmak için hazırlanır.Herkes bu dövüşü heyecanla beklemektedir.Dövüş esnasında Randy beklenmedik bir an yaşar. Dövüş esnasında ringte kalp krizi geçirir.Doktorun güreşmemesini söylemesiyle ringlere veda eder.Güreş dünyasına vedan eden Randy hayatında bazı değişiklikler yapar. Bir süpermarkette çalışmaya başlar. Kızıyla olan ilişkisini düzeltmeye karar verir. Ancak güreşme tutkusunu bastıramayan Randy bir süre sonra geri dönmeye karar verir. Yönetmeliğini Darren Aronofsy senaryosunu ise Robert D. Siegel üstlenir. Filmin kadrosunda Mickey Rourke,Marisa Tomei ve Evan Rachel Wood yer alır.

12. Unutulmaz Titanlar (2000) IMDb: 7.8 Metacritic: 48

Unutulmaz Titanlar

Dram ve tarihi filmler arasında da karşınıza çıkan yapımın yönetmenliğini Boaz Yakin yapar. “Unutulmaz Titanlar” filmin senaryosu Gregory Allen Howard tarafından yazılır. Filmin oyuncuları arasında Denzel Washington,Gregory Alan Williams, Will Patton vardır. 1970 Virginia’da ırkçılık hakimiyet sürer. Virginia eyaletinin Alexandira kentinde halk için futbol büyük bir tutkudur. Irkçı düşüncelerin hüküm sürdüğü bu zamanlarda karma bir lise futbol takımı kurulur. Bu takımın koçu olarak Herman Boone ve yardımcısı olarak takımın eski koçu Bill Yoast yardımcı olarak görev alır. Bu ırkçı ve futbol sevgisinin yoğun ortamında Boone ve Yoast birbirlerini anlayarak, birbirlerinden öğrenerek başarılı bir takım çalışmasını ortaya koyar ve gençlere yol gösterirler.

11. Bilardocu (1961) IMDb: 8 Metacritic: 90

Bilardocu

“Bilardocu” orjinal adıyla “The Hustle” filmi, Sidney Caroll tarafından yazılan aynı isimli romanın, Robert Bresson tarafından uyarlanmış halidir. Akademi Ödülü ‘de kazanmış olan yapımın yönetmenliğini Robert Bresson yapar. Eddie Felson hırslı,heyecanlı ve zorba biridir. Eddy (Eddie Felson) bilardo ile ilgilenir.Bilardo konusunda ne kadar iyi olduğunu kanıtlamak ister. Şampiyon bilardocu olmak için şampiyon Minnesota Fats’ı yenmelidir. Bu iki isim para koydukları bir iddia ile ilk oyunlarını oynar ve Eddy kaybeder. Eddy oyunu kaybetmesine rağmen Fats’ı yenmeden vazgeçmeyecektir.

10. Cinderella Man (2005) IMDb: 8 Metacritic: 69

Cinderella Man (

Cinderella Man ,2005 yılı yapımları arasında yer alır. Cinderella Man filminin senaryosu Akiva Goldsman ve Cliff Hollingsworth imzası taşır. Dram ve biyografi kategorisinde de karşınıza çıkabilecek yapımın yönetmenliğini ise Ron Howard yapar. Filmin başrollerinde Russell Crowe, Renee Zellweger ve Craig Bierko vardır. Filmde “Cinderella Man” lakaplı İrlanda asıllı boksör James J. Braddock’un hayat hikayesi anlatılır. Filmin ana karakteri Jim , 1930 Ekonomik Bunalımı’nın sürdüğü yıllarda Amerika’da limanlarda çalışarak ailesinin geçimini sağlar. Sorumlulukları dolayısıyla boks yapmayı bırakmıştır. Filmin ana karakteri olan Jim’i saatlerce süren bir karşılaşma beklemektedir. Boks sporuna olan tutkusundan içten içe vazgeçmeyen Jim’in tesadüfen şampiyon boksör Max’le dövüşmesi ile hikaye gelişir.

9. Rocky (1976) IMDb: 8.1 Metacritic: 70

Rocky

Rocky filminin yönetmenliğini John G. Avildsen üstlenir. Filmin senaryosunu Sylvester Stallone kaleme alır. Filmin başrollerinde Sylvester Stallone,Talia Shire ve Burt Young sinemaseverlerle buluşur. Filmin baş karakteri olarak Rocky Balboa,yoksul amatör bir boksördür. Amerika’da boks maçları tamamlanırken şampiyon boksörlerden biri olan Apollo Creed sakatlanır. Bunun üzerine boksörün tavsiyesiyle turnuvaya amatörün katılımına karar verilir. Turnuvaya katılacak olan bu boksör Rocky Balboa’dır. Filmin baş karakteri Rocky Balboa artık yılın en önemli boks müsabakalarından birinin de baş karakteridir. Müsabakaya hazırlık sürecinde Rock’nin yanında antrenörü ve sevdiği kadın yer alacaktır. Sevilen filmlerden biri olan Rocky Balboa filminin devamı olarak çekilen filmlerle seri haline gelmiştir.

8. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Lagaan: Once Upon a Time in India

Spor kategorisinin dışında romantik, dram ve macera filmlerin arasındadır. İngiliz sömürgesi altındaki Hintlilerin mücadelesini konu alır. Kuraklık sebebiyle Lagaan adı verilen vergilerin durdurulmasını ister. İngiliz yerel yönetimindekiler ise İngilizleri kriket oyununda yenmelerini şart olarak sunar. Ama köyde kriket oynamayı kimse bilmez. Genç ve cesur Bhuvan bu oyun için meydan okur . Köylüler ve Bhuvan’ın dışında onalar destek olan kişi İngiliz albayın kız kardeşidir. Filmin senaristleri Ashutosh Gowariker, Kumar Dave ve Sanjay Dayma’da yer alır. 2001 yapımı filmin kadrosunda Hint sinemasının sevilen ismi Aamir Khan vardır. Raghuvir Yadav ve Gracy Singh’de oyuncu kadrosunda bulunur.

7. Milyonluk Bebek (2004) IMDb: 8.1 Metacritic: 86

Milyonluk Bebek

2004 yapımı ABD yapımı filmin yönetmeni Clint Eastwood’dur. Paul Haggis ve F.X Toole tarafından senaryosu kaleme alınır. Filmin oyuncu kadrosunda Clint Eastwood, Morgan Freeman, Hilary Swank yer alır. Filme bakıldığında Frankie Dunn, yaşamı boyunca ringlerde mükemmel dövüşçüler yetiştirerek geçirmiştir. Yetiştirdiği dövüşçülerine yani boksörlere ilk öğrettiği ders her şeyin üstünde kendini korumaktır. Kızından uzaklaşmasına sebep deneyiminden dolayı insanlarla fazla yakın olmayı tercih etmeyen biridir. Tek arkadaşı Scarp’tır ve onun salona göz kulak olmaktadır. Scarp tek arkadaşı olarak Frankie’nin sert görüntüsünün altında uzun yıllardır süregelen affedilme beklentisinin olduğunu bilmektedir. Bir gün boks salonuna Maggie Fitzgerald gelir ve boks öğrenmek istediğini söyler.

6. Chak De! India (2007) IMDb: 8.1 Metacritic: 68

Chak De! India

Hindistan yapımı “Chak De India ” filmi 2007 yılında vizyona girerek seyirciyle buluşur. Film, spor kategorisinin yanı sıra aile ve dram kategorilerinde de karşınıza çıkabilir. Filmin yönetmenliği Shimit Amin tarafından üstlenilir. Hindistan yapımı olan ve spor kategorisinde öne çıkan bu filmin senaristi ise Jaideep Sahni tarafından yapılır. Bollywood ‘un yanı sıra dünyaca ünlü bir isim olan başarılı aktör,yapımcı ve televizyon sunucusu Shah Rukh Khan filmin başrolü olarak karşınıza çıkar. Vidya Malvade, Tanya Abrol, Arya Menon, Chitrashi Rawat ve birçok isim oyuncu kadrosundadır. Chak De India filminde bir hokey kaptanının yıllar sonra kız milli hokey takımının kaptanlığını üstlenerek başarmak için yola çıktığı hikayesini anlatır.

5. Asfaltın Kralları (2019) IMDb: 8.1 Metacritic: 81

Asfaltın Kralları

2019 yapımı film Ford v. Ferrari orjinal adıyla da bilinir. Filmin yönetmen koltuğunda James Mangold oturur. Biyografik ,dram kategorisindeki film 1966’daki Fransa Le Mans Yarışı’nın hikayesini konu edinir. Henry Ford II ve Lee Lacocca kendileri için özel olarak bir araba yapmalarını ister. Matt Damon’ın hayat verdiği otomotiv vizyoneri Carroll Shelby ve Christian Bale hayat verdiği İngiliz şöförü Ken Miles önderliğindeki kararlı bir grup Amerikalı mühendis ve tasarımcının yarışta Ferrari’yi yenmek için çalışmalara başlar.

4. Zafere Hücum (I) (2013) IMDb: 8.1 Metacritic: 74

Zafere Hücum

Zafere Hucüm filmi 2013 yılında vizyona girer. Orjinal ismi Rush olan yapım dram, aksiyon ve biyografik filmler kategorisinde sizleri bekler. Filmin senaristliğin de ise Peter Morgan bulunur. Formula 1 yarışlarının zirvede olduğu dönemlerdeki spor ve mücadele dolu hikayenin müzikleri Hans Zimmer tarafından yapılır. Zafere Hucüm filmi iki efsane Formula 1 yarışcısını konu edinir. Formula 1 pistlerindeki Avusturyalı yarışçı Niki Lauda (Daniel Brühl) ve İngiliz James Hunt’un (Chris Hemsworth) göz alıcı rekabetini gözler önüne seren film 1970’lerde geçer.

3. Kızgın Boğa (1980) IMDb: 8.2 Metacritic: 89

Kızgın Boğa

Biyografi, dram ve spor kategorisindeki 1980 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Martin Scorsese oturur. Senaryosu ise Jack La Motta ve Paul Schrader tarafından kaleme alınır. Filmin orjinal dilinde adı Raging Bull’dur. Robert De Niro, Cathy Moriarty ve Joe Pesci’nin oyuncu kadrosunda yer aldığı yapım eski bir boksörün hikayesini anlatır.Şampiyon boksör Jack La Motta’nın hikayesinden uyarlanan filmde boksörün kariyeri ve hayatından izleri ele alınır. Yükseliş ve düşüşlerin yer aldığı film siyah beyazdır. Başarılı performansıyla beğenilen filmin başrol oyuncularından Robert De Niro’ya Akademi Ödülleri’nde Oscar’ı getirmiştir. Akademi Ödüllerinde 8 dalda adaylık ve 2 ödül almıştır. Bafta Ödüllerinde de 2 ödül almıştır. Birden fazla adaylık ve ödüle sahip bir filmdir.

2. Cennetin Çocukları (1997) IMDb: 8.2 Metacritic: 77

Cennetin Çocukları

Cennetin Çocukları, İran sinemasında yer alan yapımlardan biridir. Aile ve dram kategorilerinde sizleri bekleyen filmin orjinal adı Bacheha-Ye Aseman ‘dır. Filmin diğer bilinen adı ise Children of Heaven’dır. Filmin yönetmen koltuğunda Majid Majidi yer alır. Majid Majidi aynı zamanda filmin senaristidir. Ali ve Zehra isimli iki kardeşin hikayesidir. Ali’nin kız kardeşinin ayakkabısını kaybetmesi ile iki kardeşin bir çift ayakkabıyı paylaşmasının hikayesini anlatır. Montreal Dünya Sineması Festivali’nde Fipresci Ödülü dahil 4 ödül kazanır. Film birçok ödüle layık görülmüştür.

1. Büyük Dövüş (2011) IMDb: 8.2 Metacritic: 71

 Büyük Dövüş

2011 yapımı Büyük Dövüş filmi Warrior olarak bilinir., Film, spor kategorisi dışında aksiyon ve dram kategorisinde de karşınıza çıkabilir. Filmde bir dövüşçünün hikayesi anlatılır. Baş karakterlerinden biri olan Tommy Conlon, alkol bağımlılığından kurtulmaya başlayan babasını ziyaret eder. Babasının değişimine inanmayan Tommy dövüş salonuna gider. Tommy’nın kazandığı dövüşün videoları internette kısa sürede dikkat çeker. “Sparta” isimli turnuvadan haberdar olur .Tommy ,babasından onu eğitmesi için yardım ister ve hikaye gelişir. Filmin yönetmen koltuğunda Gavin O’Conor ve Michael F.Sears vardır. Senaryoda Gavin O’Conor,Cliff Dorfman,Anthony Tambakis yer alır .Tom Hardy, Nick Nolte ve Joel Edgerton başarılı performanslarıyla sevilen dövüş filmleri arasında yerini alır.