IMDb puanı en yüksek müzikal filmler! En iyi 50 müzikal film önerisi...

IMDb puanı en yüksek müzikal filmleri arıyorsanız doğru yerdesiniz! 2022 yılında en çok izlenen ve görsel efektlerinden senaryosuna kadar ekrandan gözünüzü ayıramayacağınız müzikal filmleri listeledik.

IMDb puanı en yüksek müzikal filmler! En iyi 50 müzikal film önerisi...

Sinemayı adeta bir görsel şölene dönüştüren müzikaller, her yaştan insan için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Dramdan masallara kadar birbirinden farklı anlatıları merkezine yerleştirebilen bu film türü, yönetmenin kendi sanatını konuşturduğu ve izleyiciyi ekrana kilitleyen bir akıcılık sunuyor.

Sinema, başlangıcından bu yana tiyatrodan ve edebiyattan beslenen bir sanat türü olarak sahnelenen müzikalleri ekrana taşıma konusunda eşsiz bir alan sunuyor. İzleme listenizde mutlaka bulunması gereken bazı kült müzikalleri ise sizler için listeledik. İşte sinema tarihinin hem modern hem de ilk dönemlerinden istediğinizi seçebileceğiniz o liste... Keyifli seyirler!

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Taşa Saplanan Kılıç (1963) IMDb: 7.1 Metacritic: 61

taşa saplanan kılıç

1963 yılında müzikal ve aile türünde izleyici ile buluşan ABD yapımı animasyon film, Walt Disney klasikleri arasında yer alıyor. Genç Kral Arthur’un yaşamını konu edinen filmin yönetmen koltuğunda Wolfgang Reitherman, senarist koltuğunda ise Bill Peet yer alıyor. Walt Disney ölmeden önce yayınlanan son disney klasiği olan Taştaki Kılıç, 15.yüzyılda İngiltere’de geçiyor. Kral Uther Pendragon öldüğünde kılıcı Londra’da bir taşın içinde saplı bir şekilde gözükmeye başlıyor. Kral Uther Pendragon’un kılıcını yerinden çıkarmayı başaran kişi, Pendragon’un yerine geçen İngiltere kralı olacaktır. Birçok şövalye buna cesaret etse de bir türlü başaramıyor, fakat Wart adındaki küçük çocuk birçok şövalyenin yapamadığını başarıyor. Kılıcı yerinden çıkarmayı başaran Wart, İngiltere’nin yeni kralı oluyor.

49. Hayat Kitabı (2014) IMDb: 7.2 Metacritic: 40

Hayat Kitab

2014 yılında aile-komedi türünde vizyona giren animasyon filmi, Meksika’da bulunan San Angel adlı bir kasabanın öyküsünü konu ediniyor. Senaristliğini ve yönetmenliğini Jorge R. Gutierrez'in üstlendiği film, Mary Beth adlı bir tur rehberinin müzede çocuklara eşlik ettiği bir sırada gizli bir odaya giriş yaparak San Angel kasabasının gizemli hikayesini anlatması ile başlıyor. Manolo ve Joaquin adlı iki gencin aynı kıza aşık olmasıyla başlayan olay örgüsü, Hatıralarda Yaşayanlar ülkesi ve Unutulmazlar ülkesi arasında bir iddiaya dönüşüyor. La Muerte adlı tanrıça ve Xibalba adlı kralın hükümdarlıklarını ortaya koyduğu bu mücadelede kim kazanacak? İzleyenlere keyifli anlar yaşatan animasyon filmin seslendirme kadrosunda; Diego Luna, Zoe Saldana, Channing Tatum ve Ron Perlman yer alıyor.

48. Operadaki Hayalet (2004) IMDb: 7.2 Metacritic: 40

Operadaki Hayalet (2004)

2004 yılında fantastik-müzikal türünde izleyici ile buluşan filmin, dünya çapındaki ünlü bir müzikal olan Operadaki Hayalet adlı eserin yıllar sonra yeniden vizyona girişi olarak sinema dünyasında önemli bir yeri bulunuyor. Yönetmenliğini Joel Schumacher’in üstlendiği film, French Opera House’da bulunan bir opera hayaletinin öyküsünü konu ediniyor. Oldukça başarılı bir koro şarkıcısı olan Christine, French Opera House’daki baş sopranonun gitmesiyle onun yerini alıyor. Fakat Christine zaman içinde hayalete karşı bir beğeni duymaya başlasa da karizmatik aşığı Raoul’a karşı da bir şeyler hissetmeye başlıyor. Gaston Leroux’un aynı adlı romanından uyarlanan ve 3 dalda Oscar’a aday gösterilen filmin oyuncu kadrosunda; Gerard Butler, Emmy Rossum ve Patrick Wilson yer alıyor.

47. Külkedisi Cinderella (1950) IMDb: 7.3 Metacritic: 85

Külkedisi Cinderella (1950)

1950 yılında fantastik, romantik ve müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı film, Walt Disney klasiğinin 12.filmi olarak hafızalarda yer ediniyor. Yönetmenliğini Clyde Geronimi, Hamilton Luske ve Wilfred Jackson’ın üstlendiği film, klasik Külkedisi masalından uyarlanıyor. Walt Disney’in animasyon klasiklerinde yaşattığı hazzı izleyiciye sunmayı başaran Külkedisi Sindirella’nın seslendirme kadrosunda; Eleanor Audley, Verna Felton ve William Phipps yer alıyor. Film birçok kez yeniden çekilen masalın, ilk çizgi örneklerinden biridir. Rhoda Williams ve James MacDonald ve Don Marclay gibi ünlü sanatçıların şarkılarına da yer veren film, masal ve animasyon dünyasına ilgi duyanların mutlaka izlemesi gereken Walt Disney klasikleri arasında listeleniyor.

46. Peter Pan (1953) IMDb: 7.3 Metacritic: 76

Peter Pan (1953)

1953 tarihinde müzikal, fantastik ve macera türünde vizyona giren animasyon filmi, Walt Disney klasikleri arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Clyde Geronimi, Wilfred Jackson ve Hamilton Luske’nin üstlendiği film, Walt Disney tarafından tasarlanan ilk çizgi film kahramanı olan Peter Pan’dan uyarlanıyor. Wendy ve ailesinin Peter Pan’i ve en yakın arkadaşı Tinker Bell’i keşfetmesi ile birlikte büyülü ve maceralarla dolu bir yaşam hazırlığı başlıyor. Peter Pan’in gizlendiği yeri keşfeden Wendy ve ailesi için artık hiçbir şey eskisi olmuyor. Walt Disney’in unutulmaz karakteri ve peri tozuyla süslenmiş büyülü dünyası, izleyicileri gerçek yaşamdan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaştırmayı başarıyor. James Matthew Barrie’nin Peter Pan adlı romanından uyarlanan filmin seslendirme kadrosunda; Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Hans Conried ve Paul Collins yer alıyor.

45. Leydinin Aşkı (1955) IMDb: 7.3 Metacritic: 78

Leydinin Aşkı (1955)

1955 yılında müzikal türünde gösterime giren animasyon filmi, Walt Disney tarafından üretiliyor. Walt Disney’in 15. Animasyon Klasiği adını vermiş olduğu filmin yönetmenliğini Clyde Geronimi ve iki ünlü yönetmen gerçekleştiriyor. Film, Leydi adlı Amerikan Cocker Spaniel adlı bir ev köpeği ile Tramp adında bir sokak köpeğinin hikayesini konu ediniyor. Sahipleriyle mutlu bir şekilde yaşayan Leydi, eve yeni gelen bir bebekten sonra kendisinin arka plana atıldığını hissediyor. Ardından evden kaçarak sokakta tanıştığı Tramp adlı sokak köpeği ile hayatı tümüyle değişmeye başlıyor. Peggy Lee adlı ünlü Jazz sanatçısının He Is a Tramp şarkısı ile birçok izleyicinin hafızasında yer edinmeyi başaran filmin seslendirme kadrosunda; Peggy Lee, Verna Felton ve Alan Reed yer alıyor.

44. Herkül (1997) IMDb: 7.3 Metacritic: 74

Herkül (1997)

Zeus ve Hera'nın biricik oğulları Herkül bir tanrı olarak doğmuştur ancak işler beklendiği gibi gitmez. Yeraltının hakimiyetini elinde tutan Hades, henüz bebek olan Herkül'ü kaçırarak ona bir iksir içirir. Bu iksir sayesinde Herkül'den en değerli yetisi olan ölümsüzlüğü alır. Ancak, Herkül'ü tamamıyla ölümlü kılmak o kadar da kolay değildir. Doğumu ile bahşedilen tanrısallığı içinde taşımaya devam eden Herkül, şimdi bir yarı tanrı olarak dünyadadır. Ölümsüzlüğünü geri kazanmak için yapması gereken ise gerçek bir kahraman olmaktır. Walt Disney'in en etkileyici animasyon filmlerinden biri olan Herkül, 1997 yapımı bir Amerikan animasyonu. Ron Clements ve John Musker'in yönetmenliğinde efsaneleşen filmde Herkül'e Tate Donovan hayat veriyor. James Woods, Rip Torn ve Susan Egan gibi usta oyuncuların karakterlere hayat verdiği film, Walt Disney Animasyon Klasikleri'nin 35. filmi olma özelliğini taşıyor.

43. Ölü Gelin (2005) IMDb: 7.3 Metacritic: 83

Ölü Gelin (2005)

Ölü Gelin yönetmenliğini Tim Burton ve Mike Johnson’un yapımcılığını ise Tim Burton ve Allison Abbate’nin yaptığı 2005 yılında vizyona girmiş Amerikan yapımı bir animasyon müzikal filmidir. Filmin seslendirme kadrosunda Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Tracey Ullman , Paul Whitehouse, Joanna Lumley ve Albert Finney gibi isimler yer alırken müzikleri ise Danny Elfman’a aittir. Film konu itibariyle Victor Van Dort adlı karakterin Victoria adlı bir kadınla evlenmeyi düşünmesi ve bu sırada gelişen olaylar ve karakterin ruh hali anlatılmaktadır. Tim Burton bu animasyon filminde daha önceki filmlerinde de yakaladığı o gotik ve karanlık havayı yine başarılı bir şekilde ekrana taşımıştır.

42. Tepelerde (2021) IMDb: 7.3 Metacritic: 84

Tepelerde (2021)

Yönetmenliği Jon M. Chu’ya senaryosu Quiara Alegria Hudes’a yapımcılığı ise Lin Manuel Miranda, Quiara Alegria Hudes, Scott Sanders, Anthony Bregman ve Maya Jacobs’a ait olan Tepelerde 2021 yılında vizyona girmiş Amerikan yapımı bir müzikal drama filmidir. Filmin başrol oyuncuları arasında Anthony Ramos başta olmak üzere pek çok ünlü isim yer alırken müzikleri ise Lin Manuel Miranda ve Bill Sherman’a aittir. Alex Lacamoire de filmin müzeriklerinin yapımında yer almıştır. Film dünya çapında kazandığı başarıyla yaklaşık 43 milyon dolarlık bir hasılat elde etmiştir. Aynı zamanda filmin gösterimi 2020 yılında pandemi nedeniyle gerçekleştirilemedi ardından dünya prömiyeri 2021 yılında Los Angeles Latino Uluslararası Film Festivali’nde yapılmıştır.

41. Rocketman (I) (2019) IMDb: 7.3 Metacritic: 69

rocketman

Yönetmenliği Dexter Fetcher’a senaryosu ise Lee Salonu’ya ait olan Rocketman 2019 yılında vizyona girmiş ABD ve Birleşik Krallık ortak yapımı olan bir müzikal drama filmidir. Filmin başrollerinde Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden ve Bryce Dallas Richmond gibi isimler yer alırken müzikleri ise Matthew Margeson’a aittir. Film dünyaca ünlü İngiliz müzisyen Elton John’un hayatı ve onun kariyerini anlatmaktadır. Film yine ismini de Elton John’un Rocketman adlı şarkısından almaktadır. Rocketman BAFTA, Altın Küre, İngiliz Akademi Ödülleri başta olmak üzere pek çok farklı alanda pek çok ödül de kazanmıştır. Film dünya prömiyerini ise 2019 yılında Cannes Film Festivali’nde yapmıştır. Ayrıca Rocketman profesyonel anlamda eşcinsel bir erkek seks sahnesi içeren ilk filmdir.

40.Vahşi Batı Hikâyeleri (2018) IMDb: 7.3 Metacritic: 79

Vahşi Batı Hikâyeleri (2018)

Yönetmenliği, yapımcılığı ve senaryosu Coen Kardeşlere ait olan Vahşi Batı Hikayeleri 2018 yılında vizyona girmiş Amerikan yapımı bir western antoloji filmidir. Filmin başrol oyuncuları arasında pek çok ünlü ismin bulunduğu görülür. Bu durum ise filmin daha fazla izlenmesine ve beğenilmesine neden olmuştur. Film birbirinden farklı pek çok konuyu anlatmaktadır. Vahşi Batı Hikayeleri 31 Ağustos 2018 yılında 75. Venedik Film Festivali’nde aday olarak görüşmüş ve Golden Osella adı verilen ödülü kazanmıştır. En iyi filmler arasına girmeyi başarmıştır. 2018 yılından itibaren de Netflix’te gösterilmeye başlamıştır Film günümüzde de pek çok kişi tarafından seyredilmektedir.

39. Alice Harikalar Diyarında (1951) IMDb: 7.4 Metacritic: 68

Alice Harikalar Diyarında (1951)

Alice Harikalar Diyarında Walt Disney tarafından üretilmiş ve Lewis Carroll’un Alice kitaplarına dayanan 1951 yılında gösterime girmiş Amerikan animasyon müzikal filmidir. Alice karakterini Kathryn Beaumont, Yürek Kraliçesi’ni Verna Felton ve Şapkacı’yı Ed Wynn seslendirmiştir. Filmin konusu Alice adındaki bir kızın başından geçen doğaüstü maceralardır. Ayrıca filmin aynı ada sahip olan tema şarkısı standart bir caz haline gelmiştir. Bu film animasyon anlamında Disney’in en büyük kült eserleri arasındadır. Yönetmen koltuğunda Clyde Geronimi, Wilfred Jackson ve Hamilton Luske’nin yer aldığı filmin hikayesi ise Lewis Carroll, Bill Peet, Erdman Penner , Ted Sears, Joe Grant, Winston Hibler ve William Cottrell gibi isimlere aittir.

38. Yellow Submarine (1968) IMDb: 7.4 Metacritic: 79

Yellow Submarine (1968)

Yellow Submarine George Dunning tarafından yönetilmiş ve Beatles’ın aynı adlı şarkısından etkilenilmiş 1968 ABD ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir müzikal komedi filmidir. Filmin seslendirmelerini Paul Angels, John Clive, Dick Zımpara, Geoffrey Hughes ve Lance Percival gibi isimler yaparken senaryosu ise Lee Minoff ve El Brodax’a aittir. Film 1968 New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri Özel Ödülünü, Hugo En İyi Dramatik Sunum Ödülü ve Bir Sinema Filmi veya Televizyon Özel Programı İçin Yazılmış En İyi Orijinal Müzik dalında Grammy kazanmıştır. Filmin müzikleri de oldukça dikkat çekicidir. Filmde geçen orkestra parçaları, NASA’nın her görev için yaptığı serinin bir parçası olan NASA Apollo 9 görev filmlerinde de kullanılmıştır.

37. Karlar Ülkesi (I) (2013) IMDb: 7.4 Metacritic: 75

Karlar Ülkesi (I) (2013)

Yönetmenliğini Chris Buck ve Jennifer Lee’nin yapımcılığını ise Peter Del Vecho’nun yaptığı Karlar Ülkesi Amerikan yapımı bir bilgisayar animasyonlu müzikal komedi filmidir. Film 2013’de gösterime girmiştir.. Oyuncu kadrosunda Kristen Bell, İdina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad ve Santino Fontana gibi isimlerin yer alırken filmin müzikleri ise Christophe Beck tarafından yapılmıştır. Film Karlar Kraliçesi Elsa’yı bulmak için yapılan yolculuğu anlatmaktadır. . Yaklaşık 1 milyar doların üzerinde de bir hasılat elde etmiştir. Ayrıca film En İyi Animasyon Filmi ve Let ıt Go şarkısıyla En İyi Orijinal Şarkı başta olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır. Film 2015 yılına kadar ABD’de en çok satan Blu-ray olmuştur.

36. Şarkını Söyle 2 (2021) IMDb: 7.4 Metacritic: 49

Şarkını Söyle 2 (2021)

Yönetmenliğini Garth Jennings’ın, yapımcılığını ise Chris Meledandri ve Janet Healy’nin yaptığı Şarkını Söyle 2 Amerikan yapımı bir bilgisayar animasyonlu müzikal komedi filmidir. Film 2021 de gösterime girmiştir. Bundan önceki ilk film Şarkını Söyle ise 2016 yılında gösterime girmiştir. Oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlet Johansson, Taron Egerton, Tori Kelly, Nick Kroll ve Bobby Cannavale gibi isimlerin yer alırken filmin müzikleri ise Joby Talbot tarafından yapılmıştır. Film Buster Moon ve arkadaşlarının Crystal Tower Tiyatrosu’nda yeni bir gösteri düzenlemeye yönelik amaçlarını anlatıyor. Film en az ilkinde olduğu kadar olumlu yorumlar almıştır. Yaklaşık 409 milyon doların üzerinde de bir hasılat elde etmiştir.

35. Pinocchio (1940) IMDb: 7.5 Metacritic: 99

 Pinocchio (1940)

Walt Disney tarafından üretilen Pinokyo 1940 yılında vizyona girmiş bir Amerikan animasyon müzikal filmidir. Film Walt Disney Animasyon Klasikleri serisinin ikinci filmidir. Pinokyo Carlo Collodi’nin Pinokyo’nun Maceraları adlı eserinden uyarlanmıştır. Filmin senaryosunu ise Ted Sears, Otto Englander, Webb Smith, William Cottrell, Joseph Sabo, Erdman Penner ve Aurelius Battaglia yazmıştır. Başrollerinde ise Cliff Edwards gibi dünya genelinde bilinen ünlü isimler yer almaktadır. Film her yalan söylediğinde burnu uzayan Pinokyo adında bir oyuncağı ve onu üreten Geppetto ustayı anlatmaktadır. Pinokyo 84 milyon dolardan daha fazla gelir elde ederek dünyanın en çok kazanan filmleri arasında da yer almaya hak kazanmıştır.

34. Robin Hood (1973) IMDb: 7.5 Metacritic: 57

Robin Hood (1973)

Hikayesi bir İngiliz halk masalına dayanan Robin Hood 1973 yılında vizyona girmiş bir animasyon müzikal filmidir. Filmin seslendirmelerini Brian Bedford, Monica Evans, Phil Harris, Roger Miller, Andy Devine ve Peter Ustinov gibi isimler yapmaktadır. Yapımcılığını Ken Anderson ve The Aristocats’in yaptığı filmin yönetmen koltuğunda ise Wolfgang Reitherman oturmaktadır. Filmin yapımcılığı ise birçok ünlü animasyonun da sahibi Walt Disney yapımları tarafından sağlanmıştır. Film Sherwood Ormanı’nda yaşayan ve zenginlerden alıp fakir Nottingham halkına veren Robin Hood ve Küçük John’u anlatmaktadır. Filmde geçen birbirinden güzel şarkıları ise Roger Miller Nancy Adams, Phil Harris ve Disney Stüdyo Korosu tarafından seslendirilmektedir. Yaklaşık 33 milyon dolara yakın bir hasılat elde etmiştir.

33. Hayatın Anlamı (1983) IMDb: 7.5 Metacritic: 72

Hayatın Anlamı (1983)

Hayatın Anlamı 1983 yılında vizyona girmiş Birleşik Krallık yapımı müzikal skeç komedi filmidir. Filmin müziklerini John Du Prez yaparken yönetmen koltuğunda ise Terry Jones yer almaktadır. Hayatın Anlamı’nın oyuncu kadrosunda ise Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ve Michael Palin gibi isimler yer almaktadır. Film 1983 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilmiştir ve Grand Prix kazanmıştır. Aynı zamanda Hayatın Anlamı, The Boston Globe tarafından yayınlanan en iyi 20 kült filmlerin 2010 yılı listesinde yer almaktadır. Film yayınlandığı süreçte büyük başarılar elde etmiştir. Gişe hasılatı da oldukça iyidir. Hayatın Anlamı, yaklaşık 42 milyon dolarlık bir hasılat elde etmiştir.

32. Muhteşem Showman (2017) IMDb: 7.5 Metacritic: 48

Muhteşem Showman (2017)

Oyuncu kadrosunda Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson, Keala Settle ve Zendaya gibi isimlerin yer aldığı Muhteşem Showman 2017 yılında vizyona girmiş ABD yapımı müzikal drama filmidir. Filmin müziklerini John Debney ve Joseph Trapanese yaparken yönetmen koltuğunda ise Michael Gracey oturmaktadır. Film 75. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Film,En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Şarkı dallarında aday olmuştur. Muhteşem Showman’in hikayesi Jenny Bicks’e aitken yapımcılığını ise Laurence Mark ve Jenno Topping yapmaktadır. Film bir iş adamının hayallerini gerçekleştirmek için uğraşmasını anlatır. Bu iş insanı eşinin de desteğiyle dünyanın ilk sirkini kurmak ister. Bu sirkte de genç yetenekleri ve azimli girişimcileri toplar.

31. Sefiller (2012) IMDb: 7.5 Metacritic: 65

Sefiller (2012)

2012 yılı Birleşik Krallık yapımı olan Sefiller, Victor Hugo’nun unutulmaz romanından uyarlanarak sahneye taşınmıştır. Orijinal ismi Les Miserables olan filmin oyuncu kadrosunda ise Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway , Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter ve Samantha Barks gibi başarılı isimler yer almaktadır. Film Fransa’da belediye başkanlığı yapan eski bir mahkum olan Jean Valjean’in hikayesi anlatılmaktadır. Film özellikle oyuncu kadrosu ve bu oyuncu kadrosunun müzikal alandaki başarısı ile birçok olumlu eleştiri almıştır. Bu başarılı müzikleri ise Claude Michel Schönberg yaparken filmin yönetmen koltuğunda ise Tom Hooper oturmaktadır. Sefiller başta Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödülü olmak üzere birçok alanda birçok ödül kazanmıştır.

30. Pamuk Prenses ve Yedi Cüce (1937) IMDb: 7.6 Metacritic: 95

pamuk

Herkesin çok yakından bildiği Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler adlı masalın müzikal versiyonu 1937 yılında ABD’de vizyona girmiştir. Masalın sahipleri ise daha birçok hikaye ve masala hayat vermiş Grimm Kardeşlerdir. Masalın konusu ise; kötü kalpli bir kraliçenin kendinden çok daha güzel olan Pamuk Prenses’i kıskanması ve onun öldürülmesini istemesidir. Bunu öğrenen Pamuk Prenses de ormana kaçar ve ormanda yedi cücelerle karşılaşıp onlarla yaşamaya başlar. Bu sırada kraliçe de hala Pamuk Prenses’i aramaya devam etmektedir. Müzikal filmin yönetmen kadrosu oldukça kalabalıktır. Bu isimler; David Hand, Perce Pearce, Larry Morey, Ben Sharpsteen, Wilfred Jackson, William Cottrell’dir. Filmde Pamuk Prenses’in seslendirmesini ise Adriana Caselotti yapmaktadır.

29. Batı Yakasının Hikâyesi (1961) IMDb: 7.8 Metacritic: 86

Batı Yakasının Hikâyesi (1961)

1961 yılı ABD yapımı olan Batı Yakasının Hikayesi Arthur Laurents’in kitabından uyarlanmış romantik müzikal filmidir. Film, Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet’in güncel bir uyarlaması olup çıktığı dönemde 10 Akademi ve Grammy Ödülü başta olmak üzere 20 ‘den fazla ödül kazanmıştır. Batı Yakasının Hikayesi ABD Manhattan’da iki farklı sokak çetesi arasındaki etnik, kültürel ve politik çatışmaları anlatmaktadır. Filmin başrollerinde ise Natalie Wood, Richard Beymer ve Russ Tamblyn gibi usta isimler yer almaktadır. Müziklerini Saul Champlin’in yaptığı filmin yönetmen koltuğunda Robert Wise yapımcı koltuğunda ise Robert E. Griffith ve Harold Prince oturmaktadır.Film 2020 yılında Steven Spielberg tarafından tekrar çekilmiştir ve ABD’de vizyona girmiştir.

28. The Jungle Book (1967) IMDb: 7.6 Metacritic: 65

The Jungle Book (1967)

Orman Çocuğu yani en bilindik adıyla The Jungle Book, ABD yapımı bir animasyon filmi olup 18 Ekim 1967 yılında izleyiciyle buluşuyor. 78 dakika uzunluğundaki film Rudyard Kipling'in ‘’Ormanın Kitabı’’ isimli eserinden uyarlanıyor. Yapımın yönetmenliğini Wolfgang Reitherman üstlenirken senaristliğini ise Larry Clemmons, Ralph Wright, Ken Anderson, Vance Garry, Floyd Norman ve Bill Peet üstleniyor. Yapımcı koltuğunda ise Walt Disney’i gördüğümüz filmin oyuncu kadrosunda Bruce Reitherman, Phil Harris, Sebastian Cabot ve Louis Prima gibi isimler yer alıyor. Walt Disney’in ürettiği son film olan The Jungle Book, oldukça vahşi olan ormanda kurtların yetiştirdiği bir erkek çocuğunun kendini bulma öyküsünü anlatıyor. İzleyicilerden tam not almayı başaran yapım, dönemin en iyi filmleri arasında kabul ediliyor.

27. Muppet Filmi (1979) IMDb: 7.6 Metacritic: 74

Muppet Filmi (1979)

Muppet Filmi yani en bilindik adıyla The Muppet Movie, ABD ve İngiltere ortak yapımı bir müzikal film olup 1979 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini James Frawley’in yaptığı filmin yapımcı koltuğunda ise Jim Henson oturuyor. Oyuncu kadrosunda ise Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz ve Charles Durning gibi pek çok isim yer alıyor. Müziklerini Kenneth Ascher ve Paul Williams’ın üstlendiği filmin kurgusu ise Christopher Greenburry’e ait. İngiltere versiyonu 97 dakika, ABD versiyonu ise 95 dakika uzunluğundaki film, The Muppet karakterlerini ele alıyor. Karakterlerin ilk buluşmasının nasıl olduğunu ve Hollywood’da film yapmalarını işliyor. İzleyiciler ve eleştirmenler tarafından tam not almayı başaran Muppet Filmi, dönemin en iyi yapımları arasında görülüyor.

26. Küçük Deniz Kızı (1989) IMDb: 7.6 Metacritic: 88

 Küçük Deniz Kızı (1989)

Küçük Deniz Kızı yani en bilindik adıyla The Little Mermaid, Hans Christian Andersen’in aynı isimli kitabından uyarlanıyor. 83 dakika uzunluğundaki Küçük Deniz Kızı, ABD yapımı bir animasyon filmi olarak 1989 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yapımın yönetmenliğini ve senaristliğini Ron Clements ve John Musker üstleniyor. Aynı zamanda John Musker, yapımcı koltuğunu Howard Ashman ile paylaşıyor. Müziklerini Alan Menken’in üstlendiği yapımın oyuncu kadrosunda ise Jodi Benson, Christopher Daniel Barnes, Pat Carroll ve Samuel E. Wright gibi isimler yer alıyor. Film, bir prens ve prensesin hikayesini ele alıyor. Birbirlerine kavuşmaları için her türlü yolu denemeleri ve her şeyi kabul etmelerini işliyor. izleyiciler ve eleştirmenlerden tam not almayı başaran film, dönemin en iyi yapımları arasında kabul ediliyor.

25. Mulan (1998) IMDb: 7.6 Metacritic: 71

 Mulan (1998)

Mulan, animasyon türünde bir ABD yapımı film olarak 1998 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Tony Bancroft ve Barry Cook’un yaptığı yapımın senarist koltuğunda Rita Hsiao, Philip LaZebnik, Chris Sanders, Eugenia Bostwick-Singer ve Raymond Singer oturuyor. Oyuncu kadrosunda Ming-Na, Eddie Murphy ve BD Wong gibi isimlerin yer aldığı filmin yapımcılığını ise Pam Coats üstleniyor. Film, sayıca oldukça üstün olan Büyük Hun İmparatorluğu’nun Çin’e acımasızca hücum etmesini konu alıyor. Ölümü bekleyen Çin askerlerinden birinin aklına parlak bir fikir geliyor. Erkek sanılan ve aslında kız olan bu askerin aklına gelen fikir ile olaylar daha farklı bir hal alıyor. 90 dakika uzunluğundaki yapımın müziklerini ise Jerry Goldsmith üstleniyor.

24. Kırmızı Değirmen (2001) IMDb: 7.6 Metacritic: 66

Kırmızı Değirmen (2001)

Kırmızı Değirmen yani en bilinen adıyla Moulin Rouge, romantik ve müzikal türünde ABD, İngiltere ve Avustralya ortak yapımı olarak 2001 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Baz Luhrmann yapımcı koltuğunu Fred Baron ve Martin Brown ile senarist koltuğunu ise Craig Pearce ile paylaşıyor. Oyuncu kadrosunda Nicole Kidman, Ewan McGregor, Jim Broadbent ve Richard Roxburgh gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı yapımın müziklerini Craig Armstrong ve Marius de Vries üstleniyor. Film, ölümcül bir hastalığa yakalanan bir gece klubü yıldızının yine bu gece kulübünde çalışan dansçılardan birine aşık olmasını ele alıyor. Fakat ortadaki sorun daha büyüktür çünkü aşırı kıskanç karakterde olan bir başka adam da aynı kıza aşık oluyor. 127 dakika uzunluğundaki bu film izleyiciler ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiştir ve dönemin en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

23. Moana (I) (2016) IMDb: 7.6 Metacritic: 81

 Moana (I) (2016)

Moana, ABD yapımı bir macera ve müzikal film olarak 2016 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Ron Clements ve John Musker’ın yaptığı filmin yapımcılığını Osnat Shurer üstleniyor. Senaristliğini ise Jared Bush'un yaptığı yapımın hikayesi Chris Williams, Don Hall, Pamela Ribon, Aaron Kandell, Jordan Kandell, Ron Clements ve John Musker’a ait. Filmin oyuncu kadrosunda ise Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House ve Temuera Morrison gibi isimler yer alıyor. 107 dakika uzunluğunda olan film, antik çağlarda bir adada yaşayan ve bir ailenin temsilcisi olan genç kız Moana’nın yaşadığı adanın halkına ve ailesine yardım edebilmek için yarı-tanrı olan Maui ile işbirliği yapmasını konu alıyor. Film, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından Disney’in en iyi yapımlarından biri olarak kabul ediliyor.

22. Fantasia (1940) IMDb: 7.7 Metacritic: 96

Fantasia (1940)

Fantasia, ABD yapımı bir animasyon filmi olarak 1940 tarihinde izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenleri arasında Samuel Armstrong, Bill Roberts, James Algar, Paul Satterfield başta olmak üzere dünyaca bilinen isimler bulunuyor. Fantasia’nın yapımcılığını ise Walt Disney ve Ben Sharpsteen’in yaptığı filmin hikayesi Joe Grant ve Dick Huemer’e ait. Oyuncu kadrosunda Leopold Stokowski ve Deems Taylor gibi isimler bulunurken anlatıcı koltuğunda ise tekrardan Deems Taylor’u görüyoruz. 126 dakika uzunluğunda olan filmde pek çok Disney kahramanı yer alıyor. Klasik müziğin eşliğinde izleyiciyi oldukça büyüleyici olan bir yolculuğa çıkarıyorlar. Tamamı sekiz kısımdan oluşan bu animasyon, içinde yer alan eserlerle aynı zamanda kulaklara da hitap etmekte.

21. Muppetlar'dan Noel Şarkısı (1992) IMDb: 7.7 Metacritic: 64

Muppetlar'dan Noel Şarkısı (1992)

Muppetlar’dan Noel Şarkısı yani en bilinen adıyla The Muppet Christmas Carol, Charles Dickens’in yazmış olduğu ‘’Bir Noel Şarkısı’’ adlı romandan uyarlanıyor. Filmdeki Gonzo The Great karakterini Charles Dickens canlandırırken Ebenezer Scrooge karakterini ise Michael Caine canlandırıyor. Geriye kalan karakterlerin ise pek çoğu The Muppets karakterleri tarafından canlandırılmış olan ABD yapımı bu film, 1992 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Brain Henson aynı zamanda yapımcı koltuğunu Martin G. Baker ile paylaşıyor. Senaristliğini ise Jerry Juhi’nin yaptığı yapımın müziklerini Miles Goodman hazırlıyor. Filmde neşesini kaybeden huysuz ve yaşlı bir adamı görüyoruz. Asistanı olan Bob’u tatil olmasına rağmen çalıştırıyor. Fakat kendisini uzun bir gece ile birlikte geleceğin, şimdinin ve geçmişin hayaletleri bekliyor.

20. South Park: Sinema Filmi (1999) IMDb: 7.7 Metacritic: 73

South Park: Sinema Filmi (1999)

South Park’ta 3. sınıf öğrencisi olan Stan, Kyle, Cartman ve Kenny, yetişkinlere özel bir sinemaya girmeyi başarırlar. 12 efsane müzikle heyecanı doruklara taşıyan müzikalin devamında argo haznesi genişleyen gençler ve ebeveynlerinin macera dolu anları sahne alıyor. Çocuklarının izlediği filmi protesto eden ebeveynler ve böylelikle çıkan ABD-Kanada savaşını kim durdurmayı başaracak? Bu gücü kendinde bulan Stan, Kyle, Cartman ve Kenny’in usta oyunculuğu, Trey Parker ve Anne Garefino’nun yapımcısı olduğu ünlü yapımı çok daha zirveye taşıyor. Animasyon tadında müzikal yapım South Park, her haliyle sinema senaryosu içerisinde, sinema dünyasına adım atma imkanı sunuyor. Bu arada sinema gösterimleri sırasında 18 yaş altı seyircinin alınmadığı South Park’ın yetişkinlere özel bir müzikal olduğunu belirtmek gerekiyor.

19. Hedwig and the Angry Inch (2001) IMDb: 7.7 Metacritic: 85

Hedwig and the Angry Inch (2001)

Komedi ve drama bir arada doyuran, gülerken ağlayan bir başyapıt Hedwig and the Angry Inch. Genç senarist John Cameron Mitchell’i dünya ünlü bir simaya dönüştüren ünlü yapım, yeni nesil müzikaller arasında en çok ödülün sahiplerinden birisi olarak da bir hayli ünlü. Gerçeklik ve kurgu arasında gidip gelmenizi sağlayan konusu ise kazandığı hayranlığın en özel sırrını oluşturuyor. Başrolünü de yine senarist John’un üstlendiği ünlü müzikal, eşcinsel bir rock şarkısı olan Alman vatandaşı Hansel’i konu alıyor. Almanya’da tanıştığı Amerikalı çavuş Luther’e aşık olan, onun için cinsiyet değiştirme ameliyatı olan ve Luther’le evlenen Hansel, Amerika’ya taşındıktan sonra bambaşka bir hayata adım atıyor. Devamını 1 saat 30 dakika boyunca dolu dolu izleyebileceğiniz yapım, hikayesi kadar müzikleriyle de sıra dışı bir heyecana davet ediyor.

18. Karmakarışık (2010) IMDb: 7.7 Metacritic: 71

Karmakarışık (2010)

Çocukları çizgi film tadında sinema şölenine kavuşturan Karmakarışık, müzikal bir keyfin eşlik ettiği harika bir animasyon gösteri. Senaryosuyla müzikal, fantastik, animasyon ve kurgu film dallarının hepsine dahil olabilen Karmakarışık’la Rapunzel masalını farklı bir hazla izleyebilirsiniz. Yönetmenliğini Byron Howard’ın üstlendiği, Roy Conli imzalı ünlü yapımla çocuklarınız eğlenirken siz de eşsiz bir gülümsemenin sahibi olabilirsiniz. Başrollerini Mandy Moore, Zachary Levi ve Donna Murphy’nin paylaştığı Karmakarışık, 100 dakikalık gösterimiyle ailece izleyebileceğiniz komik bir macera sunuyor. Sunduğu samimiyetle çizgi film tadında profesyonel bir sinema klasiği sunan ünlü yapım, Rapunzel masalını farklı bir senaryoyla ele alıyor. Eşkıya Flynn’i esir alan ve yakışıklı hırsızla bir anlaşma yapan güzel Rapunzel ile alışılagelmiş Rapunzel masalını karmakarışık bir aksiyonlar izleyebilirsiniz.

17. 3 Ahbap Çavuşlar Harbe Gidiyor (1933) IMDb: 7.8 Metacritic: 93

3 Ahbap Çavuşlar Harbe Gidiyor (1933)

Seyircisini ekrana bağlamayı başaran 3 Ahbap Çavuşlar Harbe Gidiyor ile bol bol gülmeye hazır olun. Başarılı yönetmen Leo Mccarey’in efsane komedyenler Groucho Marx, Harpo Marx ve Chico Marx’ı yan yana getirdiği ünlü müzikal, bugünün dünyasında dahi ödül almaya devam ediyor. Sunduğu samimiyetle eşsiz bir nostalji akımına dönüşmeyi başaran Ahbap Çavuşlar Harbe Gidiyor, özgür insanların ülkesi Freedonia’da geçiyor. Ülkesini ekonomik krizden kurtaracak tek kişi olan Bayan Teasdale’nin bunun için tek şartı, Rufus T. Firefly'ın başkan olmasıdır. Sonrasında gelişen aksiyon dolu olaylar serisi, yapımcı Herman J. Mankiewicz’e daha çok övgü getireceğe benziyor. Gerçek hayatta yapılan pek çok sohbet ve espriye de esin kaynağı olmayı başaran müzikalde dolu dolu bir 1 saat 10 dakika sizi bekliyor.

16. Gökten İnen Melek (1964) IMDb: 7.8 Metacritic: 88

Gökten İnen Melek (1964)

Çocuklarınız için ideal bir müzikal yapım arıyorsanız; Gökten İnen Melek tam size göre. Ebeveynler için de eşsiz bir ilham kaynağı ve eğlenceye dönüşebilen muhteşem yapım, Banks ailesi ve sihirli dadı Mary Poppins’le komik, fantastik, duygusal, heyecanlı, biraz da hayalperest bir şölene dönüşüyor. İşleri bir hayli yoğun olan Bank çiftinin çocukları için iyi bir dadı bulabilme ümidi, Mary’le son buluyor. Sonrasında gelişen tüm olay ve durumlar tamamen kurgu üzerine kurulu olsa da; Gökten İnen Melek’le çocuklarınızın gerçek dünyasına adım atabilirsiniz. Yönetmenliğini Robert Stevenson, senaristliğini Bill Walsh’in üstlendiği yapım; oyucular David Tomlinson, Dick Van Dyke ve Julie Andrews’le eşsiz bir samimiyet sunuyor. Baştan sona olumlu fikirler aşılayan ünlü yapımı 5 yaş üzeri çocuklarınızla birlikte izleyebilirsiniz.

15. Şerburg Şemsiyeleri (1964) IMDb: 7.8 Metacritic: 86

Şerburg Şemsiyeleri (1964)

Fransa’nın liman kenti Şerburg’ta şemsiye satarak geçinen anne kız, Vernon ve Catherine, hayatlarının belki en önemli imtihanlarından birini vermektedir. Catherine fakir bir tamirci çırağına aşık olur fakat annesinin onayını alamaz. Catherine hamileyken askere çağrılan ve savaşa gönderilen tamirci çırağı Guy, onun yokluğunda farklı bir hayata adım atan Catherine ve anne Vernon’un hayatında duygu dolu dakikalar yaşayabilirsiniz. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Jacques Demy'nin üstlendiği filmin ses getiren müziği de yine ödüllü yönetmen Jacques’e ait. Böylelikle tüm detaylarıyla eşsiz bir uyum sergileyen film, Fransız gerçekçiliği ve romantizmini bir araya getirmeyi başaran eşsiz bir yapım olarak değerlendiriliyor. İlk renkli Fransız müzikali olan Şerburg Şemsiyeleri ile dolu dolu 1 saat 35 dakikaya hazır olun.

14. Benim Tatlı Meleğim (1964) IMDb: 7.8 Metacritic: 95

Benim Tatlı Meleğim (1964)

Sayısız film ve ödülün sahibi George Cukor, yönetmenliğini üstlendiği Benim Tatlı Meleğim ile muhteşem bir seyir sunuyor. 8’i Oscar ödülü olmak üzere 30’un üzerinde ödül alan filmde tutkuya davetiye çıkaran ayrıcalıklı bir müzikal keyfine erişebilirsiniz. Tutkuya davetiye çıkaran müzikal yapım, dil bilimci Profesör Henry, Albay Hugh ve argo konuşmalarıyla ünlü çiçekçi kız Eliza’nın hayatını konu alıyor. Opera çıkışında tesadüfen karşılaşan bu üçlüyle tam 3 saatlik dram, romantizm ve müzik şöleni sizi bekliyor. Dalında en iyiler ödülüne sahip Rex Harrison, Stanley Holloway ve Audrey Hepburn ile muhteşem bir oyun performansına tanık olabilirsiniz. En uzun metrajlı filmler arasında yer aldığı halde son dakikasına kadar eğlendirmeyi başaran ünlü yapım, ailece, sevgiliyle, arkadaş gruplarıyla, dahası farklı mekanların tamamında keyif sunan sinema eserleri arasında.

13. Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (1971) IMDb: 7.8 Metacritic: 67

Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (1971)

Kurguya dayalı muhteşem yapıt Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası, altın bileti bulan harika çocuk Charlie’nin yanına aldığı dört çocukla Çikolata Fabrikası’nı ziyaretiyle başlıyor. Fabrikasından dışarı adım atmayan ve ilk kez konuk ağırlayan esrarengiz karakter Willy Wonka, kapılarını açtığı bu beş çocukla neler yaşayacak ve nasıl bir karaktere dönüşecektir? Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken 1001 Film Listesine girebilen ve pek çok ödülün sahibi olan müzikal, ailece izleyebileceğiniz fantastik komedi yapımlar arasında. Yönetmenliğini Mel Stuart'ın yaptığı film, Roald Dahl'ın tamamen kurgusal Charlie'nin Çikolata Fabrikası romanından uyarlanıyor. Gene Wilder, Peter Ostrum, Jack Albertson ve daha pek çok ünlü oyuncuyla büyülü bir şölene dönüşen film, ailece izleyebileceğiniz fantastik komediler arasında.

12. Kabare - Elveda Berlin (1972) IMDb: 7.8 Metacritic: 80

Kabare - Elveda Berlin (1972

Üzerinden geçen yıllara rağmen hala en popüler müzikal filmler arasında gelen Kabare, baştan baştan izlemek isteyeceğiniz üst yapımlardan bir tanesi. 2 saat 4 dakikalık oyun performansının tamamını kendine bağlamayı başaran ünlü yapımın yönetmenliğini müzikal filmlerde bir efsane olan Bob Fosse üstleniyor. Oz Büyücüsü’nün ünlü kahramanı, oyuncu ve sanatçı Liza Minnelli’nin yan sıra Michael York, Helmut Griem, Joel Grey gibi ünlü aktörlerin de oyuncusu olduğu yapım, Nazi Almanyası’nda geçiyor. Kabare türü tiyatro konseptini sinemaya başarılı şekilde uyarlayan Evlada Berlin, müzik şölenine dram yüklü bir senaryoyla doyum sağlıyor. Hitler’in Almanya’da eriştiği güç sürecini gözler önüne seren Elveda Berlin’le tarihin bilinmeyen detaylarına geçiş yapabilirsiniz. Bir yandan da Alman playboy Max, dansçı Sally ve yazar Brian’ın çarpık ilişkilerini de konu alan ünlü yapım, her haliyle tüm zamanların en iyi filmleri listesinde yerini koruyor.

11. Ölümün Beşinci Safhası (1979) IMDb: 7.8 Metacritic: 72

Ölümün Beşinci Safhası (1979)

Cannes, Akademi, Bafta ve Altın Küre ödüllü Ölümün Beşinci Safhası, müzikal tiyatro dünyasından gerçek bir hikayeyi işliyor. Yönetmenliğini müzikal dalında sayısız ödülün sahibi Bob Fosse'nin üstlendiği yapım, müzikal bir tiyatronun kulisinde başlıyor. Müzikal oyuncusu olan karısı, dansçı sevgilisi, çok sevdiği işi ve hızlı hayatı arasında gidip gelen Gideon’un tercihi ne olacaktır. Yaşadığı kalp krizinin ardından bir seçim yapması gereken Gideon, karısı ve sevgilisinin yaşadıklarında eşsiz bir duygu yolculuğuna çıkabilirsiniz. 1979 yapımı olduğu halde bugün de aynı heyecanı sunabilen Ölümün Beşinci Safhası; eğlence, dram, komedi ve aksiyona bir arada doyum sunuyor. Roy Scheider’in başarılı oyunculuğuyla kapılacağınız heyecan, ölüme karşı koyan Gideon’la sıra dışı bir maceraya dönüşüyor.

10. Veer-Zaara (2004) IMDb: 7.8 Metacritic: 67

 Veer-Zaara (2004)

2004 yılında müzikal-dram-romantik türünde vizyona giren Hint yapımı film, Pakistanlı Zaara ve Hindistanlı subay olan Veer arasındaki imkansız aşkı konu ediniyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Yash Copra’nın üstlendiği film, Hindistanlı subay Veer’in Pakistanlı Zaara’nın hayatını kurtarması ile başlıyor. Zaara, Veer’in onun yaşamını kurtarmasıyla yaşadığı minneti Veer’in bir günlüğüne ailesi ile birlikte zaman geçirme teklifini kabul ederek sunuyor. Veer’in ailesi ile birlikte Lodi Bayram’ında geçirdikleri eğlenceli zaman içerisinde Veer ve Zaara birbirine aşık oluyor. Fakat Zaara’nın nişanlı olduğu ortaya çıkınca, Zaara mecburiyetten kendi ülkesine nişanlısı ve ailesinin yanına geri dönmeye karar veriyor. Uzunca bir süre Zaara’ya kavuşma hayali kuran Veer, Zaara’nın nişanlısı tarafından bir komploya uğrayarak ajan suçlaması ile hapse atılıyor. 22 yıl haksız yere hapiste yatan Veer, Zaraa’nın tuttuğu bir avukat ile hapisten kurtulmayı ve sonunda birbirine kavuşmayı başarıyorlar. En Popüler Film ödülü almaya hak kazanan filmin oyuncu kadrosunda; Shahrukh Khan, Preity Zinta ve Rani Mukerji yer alıyor.

9. Cazcı Kardeşler (1980) IMDb: 7.9 Metacritic: 60

Cazcı Kardeşler (1980)

1980 yılında komedi ve müzikal türünde izleyici ile buluşan film, Joliet Jake ve Elwood Blues adında iki müzisyen kardeşin hikayesini konu ediniyor. Senarist ve yönetmen koltuğunda John Landis’in yer aldığı film, yayınlandığı tarihten itibaren kült filmler arasında yer almaya devam ediyor. Hapisten yeni çıkan Jake, kardeşi ile birlikte büyüdükleri yetimhanedeki öğretmenden aldıkları haberle yıkılıyor. Yetimhanenin yıkılmaktan kurtulması için tam olarak 500 dolara ihtiyacı bulunuyor. Bunu duyan Jake kardeşi Elwood’a haber veriyor ve eski müzisyen arkadaşları ile birlikte bir araya gelerek konser vermeye karar veriyor. Fakat iki kardeş bu konseri verdiği sırada Chicago kentinin altını üstünü bir araya getirerek, peşine tüm şehrin polislerini takmayı başarıyor. Ray Charles, John Candy, Steve Lawrence, Carrie Fisher gibi ünlü isimlerinde dahil olduğu filmin oyuncu kadrosunda; Dan Aykroyd ve John Landis yer alıyor.

8. Noel Gecesi Kabusu (1993) IMDb: 7.9 Metacritic: 82

Noel Gecesi Kabusu (1993)

1993 yılında müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı animasyon filminin yönetmen koltuğunda Henry Selick, senarist koltuğunda ise Tim Burton yer alıyor. Tim Burton’ın efsaneleşen filmleri arasında yer alan film, balkabağı olan Jack Skellington’un krallıktan sıkılıp yeni maceralara girişini konu ediniyor. Halloweentown kasabasının kendine özgü korkunç yaratıklarını gören Jack, kendi kasabasını da bu şekilde yapmaya karar veriyor. Burada gördüklerinden çok etkilenip, kendi kasabasını da aynı şekilde yapmaya karar veren Jack, Santa Claus’u kaçırıyor. Ardından noel gecesinde hediye dağıtma görevini kendi üstlenip, çocuklara birbirinden değişik hediyeler dağıtmaya başlıyor. Walt Disney Pictures tarafından farklı dijital mecralarda yayınlanmaya devam eden film, kitap haline getiriliyor. Görsel efekt dalında Oscar’a ve Akademi’ye aday gösterilen filmin seslendirme kadrosunda; Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O’Hara yer alıyor.

7. Damdaki Kemancı (1971) IMDb: 8 Metacritic:67

Damdaki Kemancı (1971)

1971 yılında müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı film, aynı adlı müzikal tiyatrodan uyarlanıyor. Hırvatistan’da çekilen filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Norman Jewison üstleniyor. Film, Rusya topraklarında Yahudi köyü olan Anatevka’da yaşayan Tevye ve ailesini konu ediniyor. Sütçü olan Tevye geleneklerine bağlı bir adam olarak Anatevka’da ailesi ile birlikte yaşıyor. 5 kızı ve karısı olan Tevye’nin oldukça fakir bir yaşamı bulunuyor. Eşi Golde kızlarını zengin birileri ile evlenmesini isterken, Tevye ise bilgili birileri ile evlenmesini arzu ediyor. Fakat köyde kimse istediği evliliği dilediği gibi yapamadığı için iş köyde çöpçatanlık yapan Yente’nin sorumluluğuna giriyor. Sütçü Tevye rolünü başarılı bir şekilde canlandıran Haim Topol’a; Norma Crane, Leonard Frey ve Paul Mann oyunculukları ile eşlik ediyor.

6. Aşıklar Şehri (2016) IMDb: 8 Metacritic: 94

Aşıklar Şehri (2016) I

2016 yılında müzikal kategorisinde vizyona giren ABD yapımı film, oyuncu olmayı arzulayan Mia ve caz piyanisti olan Sebastian’ın aşkını konu ediniyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Damien Chazelle’nin üstlendiği film Los Angeles’ta geçiyor. Los Angeles’ın sıkışık trafiğinde yolları kesişen Mia ve Sebastian hayallerinin peşinden gitmek için birlikte bir yola çıkıyorlar. Sebastian jazz kulübü açma hayaliyle, Mia ise başrol kapma hayaliyle yanıp tutuşurken, hayat şartları iki genci gerçeklerle yüzleşmeye zorluyor. Böylece yavaş yavaş hayallerinden uzaklaşan Mia ve Sebastian’ın yolları tamamen farklı yönlere ayrılıyor. Ünlü bir oyuncu olmayı başaran Mia, hayallerine kavuşmuş ve başka biriyle evlenmiştir. 5 yıl sonra tamamen farklı hayatlara ait olan Mia ve Sebastian, Sebastian’ın kurmayı hayal ettiği jazz barında yeniden karşılaşıyorlar, fakat Mia eşi ve çocuğu ile birlikte Sebastian’ın onun için çaldığı müziği dinliyor. Son sahnesi ile seyirciyi ağlatan film başarılı filmler arasına ismini yazdırmıştır.

5. Billur Köşk (1939) IMDb: 8.1 Metacritic: 92

Billur Köşk (1939) I

1939 yılında müzikal türünde beyaz perdeye taşınan ABD yapımı film, Cannes Film Festivali, Berlin Film Festivali ve Locarno Film Festivali olmak üzere birçok dalda ödül almaya hak kazanıyor. Yönetmenliğini Victor Fleming’in üstlendiği film, halası ile birlikte mütevazi bir yaşam süren Dorothy’nin öyküsünü konu ediniyor. Halası ve eniştesi ile çiftlik evinde yaşayan Dorothy’nin komşusu Dorothy’nin küçük köpeği Toto’dan rahatsız olduğunu söylüyor ve Toto’yu kaçırmakla tehdit ediyor. Dorothy ise bunu duyunca üzülüp korkarak Toto’yu alıp, uzaklara doğru yolculuğa çıkıyor. Dorothy çıktığı fırtınalı yolculukta Doğu cadısı ile tanışıyor. Cadının kötülükleri üzerine Dorothy en sonunda cadıyı öldürmeyi başarıp, kahraman oluyor. Amerika’nın adı sayılır filmlerinde yer alan müzikal filmin oyuncu kadrosunda; Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger ve Bert Lahr yer alıyor.

4. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

2001 yılında müzikal türünde yayınlanan Hint yapımı film, Hindistan’ın Champaner şehrindeki Lagaan isimli verginin kaldırılmasına yönelik devlet ve halkın karşılıklı olarak verdiği mücadeleyi konu ediniyor. Yönetmenliğini Ashutosh Gowariker’in üstlendiği filmin başrolünde Aamir Khan yer alıyor. Champaner halkının İngiliz hükümetinden Lagaan vergisinin kaldırma talebi üzerine, hükümet halktan kriket müsabakası karşılığında taleplerini yerine getireceğini vadediyor. Ama kentte kimse kriket oynamayı bilmiyor. Champaner’de yaşayan Bhuvan isimli genç bir adam, hiçbir şey bilmemesine rağmen hükümete meydan okuyup, düelloyu kabul ettiğini söylüyor. Düelloyu duyan herkes ise şehre akın ediyor. Hindistan’ın İngiliz sömürgesi altında olduğu dönemde geçen filmin oyunculuklarını ise; Aamir Khan, Raghuvir Yadav, Paul Blackthorne ve Rachel Shelley paylaşıyor.

3. Yağmur Altında (1952) IMDb: 8.3 Metacritic: 99

Yağmur Altında (1952)

1952 yılında müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı film, Don Lockwood isimli sinema yıldızının hikayesini konu ediniyor. Yönetmenliğini Stanley Donen ve Gene Kelly’nin üstlendiği müzikal komedi filmi, Hollywood sinemasının sessiz filmden sesli filme geçişinin öyküsünü anlatıyor. Yetenekleri ile ünlü ve sinemanın aranan yıldızı olmayı başaran Don Lockwood, aşık olduğu Kathy Selden tarafından güven kırıklığı yaşıyor. Don Lockwood Kathy’e aşık oluyor, fakat Don’dan hoşlanan Lina Lamont ise işleri iyice karıştırıyor. Hollywood’un gamsız olduğunu vurgulayan film, hem kendi döneminin hem de tüm dönemlerin adından söz ettiren müzikal filmleri arasına girmeyi başarıyor. En Büyük Amerikan Filmleri listesinde 5.sırada yer alan filmin oyunculukları arasında; Jean Hagen, Gene Kelly ve Debbie Reynolds yer alıyor.

2. Hamilton (2020) IMDb: 8.4 Metacritic: 90

Hamilton (2020)

2020 yılında müzikal ve biyografi türünde vizyona giren ABD yapımı film, 2015 yılındaki Broadway Müzikalinden uyarlanıyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Thomas Kail’in üstlendiği film, Amerika’nın hip-hop ve birbirinden farklı diğer müzik tarzları ile kurucu isimlerinden biri olan Alexander Hamilton’ın yaşamını hikaye ediniyor. 2015 yılında Broadway Müzikal gösterinin canlı olarak ses kaydının yer aldığı film bestesini Lin Manuel Miranda’dan üstleniyor. Filmin baş kahramanı olan Alexander daha 11 yaşındayken anne ve babasını kaybetmesinin üzerine yalnız ve parasız kalıyor. Para kazanmak için çeşitli yollara başvuran Alexander George Washington’ın yaveri olup, ardından ise avukat oluyor. Yıllar sonra New York Bankası’nın kurucusu olan Alexander ise, Washington Amerika’nın başkanı olunca Hazine Bakanı olarak görev almaya başlıyor. Broadway Müzikali eşliğinde sergilenen filmin oyuncuları arasında; Lin Manuel Miranda, Jonathan Groff ve Daveed Diggs yer alıyor.

1. Aslan Kral (1994) (2003) IMDb: 8.5 Metacritic: 88

Aslan Kral (1994)

1994 yılında gösterime giren ABD yapımı animasyon filmi, Walt Disney animasyon klasiklerinin arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Rogers Allers’in üstlendiği filmin konusunu Afrika’daki Gurur Kayası’ndaki aslan krallığının hikayesi oluşturuyor. Sorumluluklarının bilincinde ve kendine güvenen aslan yavrusu Simba, babasından kalan tahta geçmek için oldukça heyecanlanıyor. Fakat Simba’nın tahta geçmesini arzulamayan kıskanç amca Scar, Simba’yı krallıktan sürüyor. Sürüden uzaklaştırılan Simba yalnız kaldığı süreçte mirket Timon ve domuz Pumbaa ile tanışıyor. Samimi ve sıcakkanlı arkadaşları ile yeni maceralara atılıp, sürüye olan sorumluluklarını arka plana atan Simba, Scar’ın hakimiyetindeki toprakların kuraklık içinde olduğunu öğrenince sürünün hakimiyetini devralmaya karar veriyor. En İyi Film Müziği ve En İyi Şarkı dallarında Oscar ödülü kazanan filmin seslendirme kadrosunda; Matthew Broderick, Jonathan Taylor ve James Earl Jones yer alıyor.