İstanbul deprem risk haritası: İBB olası deprem kayıp tahminleri ilçe ilçe neler söylüyor?

İstanbul için ilçe ilçe deprem raporları da internette çok arananlar arasında. Bu konuda İBB’nin 2020 yılında 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri’ kitapçıkları vardı. Peki, bu raporlar İstanbul'da hangi ilçe için neler söylüyor? İşte ilçe ilçe deprem kitapçıkları...

İstanbul deprem raporu hangi  ilçe için neler söylüyor?

Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’deki deprem gerçeğini bir kez daha gündemin en üst sırasına taşıdı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. İlk depremler sonrası en büyüğü 6.5 olan 2500’den fazla artçı sarsıntı yaşandı. Deprem felaketi 10 ilde; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yıkıma yol açtı. Binlerce can alan felaketin ardından kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Yaşanan depremler sonrası İstanbul ilçelerinin deprem riskleri de internette çok arananalar arasında. Peki, İstanbul'da ilçe ilçe deprem riski nasıl görülür? İşte detaylar...

AFAD TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI

AFAD

Türkiye Deprem Tehlike Haritası yıllar sonra yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayılanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmişti. AFAD’ın internet sitesinde yıllara göre deprem tehlike haritalarını görebilirsiniz.

Türkiye’nin yeni Deprem Tehlike Haritası ile “birinci derece deprem bölgesi” gibi ifadeler ortadan kalktı. Artık her yerleşim için yeni parametreler var. E-devlet üzerinden bölgenin deprem tehlikesini sorgulayabilirsiniz.

e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” uygulamasıyla ülkenin deprem tehlikesi ve kullanıcıların istediği konumdaki yer hareketleri, beklenebilecek en büyük değerleriyle veriliyor.

Bu nedenle evinizin bulunduğu ilçenin en deprem durumunu, fay durumunu AFAD’ın uygulamasında takip edebilirsiniz.

İSTANBUL OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI

Öte yandan İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirilmiş ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılmış ve İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretilmişti. 2020 tarihli çalışmada İstanbul’daki 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamaları yapılmıştı.

Yaşananların ardından İBB’nin 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri’ kitapçığı sıklıkla konuşulmaya başlandı. İBB’nin 2019 yılında; 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri kitapçığında her ilçe için deprem senaryoları, bina hasarı ve can kaybı gibi analizleri yer alıyor.

İLÇE İLÇE DEPREM RAPORLARI...

FAY

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirilmiş ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılmış ve İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretilmişti.

2020 tarihli çalışmada İstanbul’daki 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamaları yapılmıştı.

RAPORLA İLGİLİ NOT

Kitapçıkta sunulan sonuçlar tekil binaların deprem performansı ile ilgili bilgi içermiyor.

Çalışmayla ilgili şu not da düşülüyor: Bu çalışmada İstanbul ili olası deprem kayıp tahminlerinin güncellenmesi projesi 2019 kapsamında 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosu için elde edilen kayıp tahminleri ilçeler için özelleştirilmiş; her için için üst yapı ve altyapı hasarları, can kaybı ve yaralı sayısı tahminleri, yol kapanma analizleri, geçici barınma ihtiyaçları hesaplanmış ilgili haritalar üretilmiştir. Projede ve kitapçıklarda sunulan kayıp tahminleri, deprem mühendisliği literatüründe yer alan analitik çalışmalar veya depremlerde yaşanmış deneyimlerden yararlanarak oluşturulmuş ampirik modellere dayanmaktadır. Bu modeller tüm istatistiksel modellerde olduğu gibi kabullere dayanmakta ve çeşitli belirsizlikler içermektedir. Sunulan sonuçlar kullanılan modellerden elde edilen ortalama değerlerdir. Gerçek bir depremin yaratacağı kayıpların bu raporda sunulan sonuçlardan farklı olması kaçınılmazdır.

İBB’nin ilçe ilçe deprem risk haritalarının da yer aldığı kitapçıklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

ADALAR DEPREM RİSK KİTAPÇIĞI İBB

ARNAVUTKÖY KİTAPÇIĞI

ATAŞEHİR KİTAPÇIĞI

AVCILAR KİTAPÇIĞI

BAĞCILAR KİTAPÇIĞI

BAHÇELİEVLER KİTAPÇIĞI

BAKIRKÖY KİTAPÇIĞI

BAŞAKŞEHİR KİTAPÇIĞI

BAYRAMPAŞA KİTAPÇIĞI

BEŞİKTAŞ KİTAPÇIĞI

BEYKOZ KİTAPÇIĞI

BEYLİKDÜZÜ KİTAPÇIĞI

BEYOĞLU KİTAPÇIĞI

BÜYÜKÇEKMECE KİTAPÇIĞI

ÇATALCA KİTAPÇIĞI

ÇEKMEKÖY KİTAPÇIĞI

ESENLER KİTAPÇIĞI

ESENYURT KİTAPÇIĞI

EYÜP KİTAPÇIĞI

FATİH KİTAPÇIĞI

GAZİOSMANPAŞA KİTAPÇIĞI

GÜNGÖREN KİTAPÇIĞI

KADIKÖY KİTAPÇIĞI

KAĞITHANE KİTAPÇIĞI

KARTAL KİTAPÇIĞI

KÜÇÜKÇEKMECE KİTAPÇIĞI

MALTEPE KİTAPÇIĞI

PENDİK KİTAPÇIĞI

SANCAKTEPE KİTAPÇIĞI

SARIYER KİTAPÇIĞI

SİLİVRİ KİTAPÇIĞI

SULTANBEYLİ KİTAPÇIĞI

SULTANGAZİ KİTAPÇIĞI

ŞİLE KİTAPÇIĞI

ŞİŞLİ KİTAPÇIĞI

TUZLA KİTAPÇIĞI

ÜMRANİYE KİTAPÇIĞI

ÜSKÜDAR KİTAPÇIĞI

ZEYTİNBURNU KİTAPÇIĞI