Windows 10 Güvenli Mod nedir? Güvenli modda ne yapılır ve nasıl başlatılır?

Windows 10 Güvenli Mod, Windows’u normal şekilde çalıştırmanızı engelleyen problemlerle karşılaştığınızda normal hale döndürmek için ideal bir başlatma seçeneği. Peki güvenli mod ne işe yarar ve nasıl açılır? İşte detaylar...

Windows 10 Güvenli Mod nedir? Güvenli modda ne yapılır ve nasıl başlatılır?

Teknoloji çağının başından beri en çok ilgi gören teknolojik cihazlar arasında olan bilgisayar, yıllar geçtikçe farklı modellerle karşımıza çıkıyor. Bu cihazlardaki en önemli şeylerden biri ve cihazların bizlere görünen arayüzleri ise işletim sistemi. Peki bu işletim sistemleri nedir? İşletim sistemleri; bilgisayarı kullanmamızı kolaylaştıran, basit arayüzleriyle yapmak istediğimiz işlemleri hızlı şekilde yapmamızı sağlayan işlemlerin tümü. Bu işletim sistemleri arasında ise en çok kullanılan işletim sistemi Windows. Bu işletim sisteminde, Windows 10 güvenli mod bulunuyor. Peki Windows 10 güvenli mod nedir?

Windows 10 Güvenli Mod Nedir?

güvenli mod

Bu güvenli mod; Windows’u normal şekilde çalıştırmanızı engelleyen problemlerle karşılaştığınızda normal hale döndürmek için ideal bir yöntem. Detaylı bahsedecek olursak; Windows, bilgisayarınızı normal bir şekilde başlattığınız zaman başlangıçta yapılandırılmış tüm programları da başlatıyor. Bu durum Windows hizmetlerini ve bilgisayarın donanımı için çok sayıda sürücüyü içeriyor. Bazen bu programlardan ya da sürücülerden bazıları bu başlatma işlemini engelleyen bir hataya neden oluyor ve düzgün bir şekilde silmenize izin verilmeyen bazı kötü amaçlı yazılımların yüklenmesine sebep oluyor. Windows 10 güvenli mod sadece bilgisayarınızın çalışması için gerekli olan bileşenleri başlatıyor. Bu noktada yalnızca genel sürücüler kullanıldığından ekran düşük çözünürlükte oluyor ve donanım da sürücülerin geri kalanını yüklemiyor.

Windows 10 güvenli mod; işler ters gittiğinde, normal şekilde erişemediğiniz zaman erişimi engelleyen bir hata olduğunda problemlerin çözümü için tasarlanmış bir mod. Problemli ve kötü amaçlı bir yazılım ve sürücünüz varsa Windows 10 güvenli mod, bu problemleri onarmaya yardımcı oluyor. Bu noktada da karşılaşılan problemleri çözmek için iyi bir başlangıç noktası.

Windows 10 Güvenli Modda Ne Yapılır?

Windows’u güvenli modda başlattığınız zaman birçok bakım ve sorun giderme işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Gerçekleştirebileceğiniz işlemleri şöyle sıralamak mümkün:

  • Kötü Amaçlı Yazılımları Tarama: Virüsten koruma yazılımı yüklüyorsanız bazı tehditleri ortadan kaldırabiliyorsunuz. Arka planda çalıştıkları zaman virüsten korumaya da müdahale eden bu virüsleri güvenli mod ile ortadan kaldırabiliyorsunuz.

  • Hatanın Yazılım Hatası Olduğunu Doğrulama: Eğer bilgisayarınız çalışmaz duruma geliyorsa bazı donanım bileşenlerinde hata olabiliyor. Bu noktada eğer güvenli modu doğru şekilde çalıştırabiliyorsanız bu seçenekleri çıkarabiliyorsunuz.

  • Yazılımı Kaldırma: Bir uygulama, bilgisayarın normal şekilde başlamasına engel oluyorsa ya da hatalara sebep veriyorsa o uygulamayı kaldırabiliyorsunuz.

  • Donanım Sürücülerini Güncelleme: Windows’u normal bir şekilde çalıştırmanıza engel olan şey bir sürücüyse, internet bağlantınızla güvenli modu başlatarak üretici sayfasından donanım sürücüleri güncellemelerini yükleyebiliyorsunuz.

  • Sistemi Önceki Noktaya Yükleme: Eğer bilgisayarınız normal bir şekilde çalışıyor ve son zamanlarda sorunlar olmaya başlıyorsa, yakın zamanda yaptığınız bazı değişiklikler cihazınızda hatalara neden olmuş demek olabiliyor. Bu sebepten, güvenli mod ile sisteminizi daha önceden kaydettiğiniz bir noktaya geri yükleyebiliyorsunuz.

Windows 10 Güvenli Mod Nasıl Başlatılır?

Windows içindeki ‘kapat’ düğmesine basarak kapatma seçenekleri çıktığında ‘shift’ tuşuna basılı tutun ve ‘yeniden başlat’ seçeneğini seçin. Bu şekilde gelişmiş Windows başlangıcına erişeceksiniz. ‘Sorun giderme’ seçeneğine tıklayın ve buradan bilgisayarınızı ve Windows’a değişecek diğer işlevleri sıfırlamanız önerisiyle karşılaşacaksınız. Sonra ‘gelişmiş seçenekler’ ibaresine tıklayın ve başlangıç ayarlarına gidin.

Bazen bu durum ilk açılan pencerede görünmüyor. Bu durumda ‘daha fazla kurtarma’ ibaresine tıklamanız gerekecek. Sistemi yeniden başlattığınızda tüm seçenekler hakkında bilgi bulabileceğiniz bir ekranla karşılaşacaksınız. Devam etmek için ‘yeniden başlat’ seçeneğine tıklayın. Ardından da Windows’u güvenli modda başlatma seçeneği karşınıza çıkacak.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: