Boston Dynamics insansı robot Atlas'ın yeni versiyonunu bu videoyla tanıttı

Boston Dynamics, ünlü robotu Atlas’ı emekliye ayırdığını açıklamasının hemen ardından, yeni nesil elektrikli Atlas’ı yayınladığı video ile duyurdu. Böylece Atlas’ın hidrolik sürümü kullanımdan kalkarken, yerini elektrikli Atlas’a bırakmış oldu.

Şirket, videoyu gördüğümüzün robot kıyafeti içinde bir insan olmadığını söyleyerek yayınladı. Bu da Elon Musk’ın 2021 yılında Optimus robotunu tanıtırken sahneye robot kıyafeti giyen bir insan çıkarttığı anı hatırlattı. Yeni elektrikli versiyon Boston Dynamics'in insansı robotun hidrolik versiyonunu kullanımdan kaldırmasından bir gün sonra duyurulmuş oldu.

HYUNDAI TESİSLERİNDE TEST EDİLECEK

Boston Dynamics CEO'su Robert Playter'ın TechCrunch'a yaptığı açıklamaya göre proje henüz erken dönemde. Boston Dynamics'in zaman çizelgesine göre elektrikli Atlas'ın gelecek yılın başında Hyundai tesislerinde testlere başlaması bekleniyor. Tam üretim için birkaç yıla ihtiyaç var. Playter, "Gelecek yıldan itibaren Hyundai tesislerinde testler yapmaya başlayacağız. Bir robota yatırım yapmaya değer kılmak için yeterli üretkenliğe sahip olmanız gerekir" diyor.

Şirketten yapılan açıklamada ise "Hyundai ekibi bize yatırım yapmanın yanı sıra yeni nesil otomotiv üretim yeteneklerini de geliştiriyor ve yeni Atlas uygulamaları için mükemmel bir test alanı olarak hizmet verecek. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda, dünyanın en dinamik insansı robotunun laboratuvarda, fabrikada ve hayatlarımızda gerçekten neler yapabileceğini göstermekten heyecan duyuyoruz" denildi.

Şirket, Atlas'ın elektrikli versiyonunu daha güçlü ve önceki versiyonlardan daha geniş bir hareket aralığına sahip olacağını söylüyor. Boston Dynamics, bir önceki hidrolik versiyonun zaten çok çeşitli ağır, düzensiz nesneleri kaldırabildiğini, manevra yapabildiğini belirterek bu mevcut yetenekleri de geliştirmeye devam ettiklerini; farklı müşteri ortamlarındaki çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için birkaç yeni tutucu varyasyonu çalıştıklarını belirtiyor.

Techcrunch'a göre Atlas'ın paylaşılak 40 saniyelik videosundaki en çarpıcı nokta robotun hareketleri. Çünka aslında insansı bir robot yapmak, robotun mümkün olduğunca insana benzemesi anlamına geliyor. CEO Playter, "Çoğu eklemde bir dizi özel, güçlü ve çok esnek aktüatör oluşturduk. Bu çok geniş bir hareket alanı demek" diyor.

BU SÖZLERLE EMEKLİ OLMUŞTU

Boston Dynamics dün yaptığı YouTube açıklamasında "Atlas neredeyse on yıl boyunca hayal gücümüzü harekete geçirdi, yeni nesil robotikçilere ilham verdi ve bu alandaki teknik engelleri aştı. Artık hidrolik Atlas robotumuzun arkasına yaslanıp dinlenmesinin zamanı geldi" demişti.