Internet’te Ücretsiz Filmler

Dosya paylaşım araçlarının gelişmesi ve internet bağlantılarının hızlanmasıyla birlikte artık internetten tüm bir filmi yükleyip izlemek mümkün. CHIP filmlerin PC’ye nasıl aktarılabileceğini gösteriyor.

Internet’te Ücretsiz Filmler

Sonuç: Her zaman daha hızlı ve daha kaliteli
İnternetteki film kalitesi sürekli olarak artıyor. Şimdiden VHS kadar kaliteli müzik kliplerini internette bulmak mümkün. Bunun yanında DivX-Codec’in yenilenmiş sürümleriyle dosya boyutları da azalıyor. Bu aynı zamanda dosyaların internetten daha hızlı indirilebileceği anlamına da geliyor. İndirdiğiniz filmler üzerinde düzenleme yapabileceğiniz araçlar da sürekli daha performanslı ve kullanışlı hale geliyorlar. Bu amaçla CD yazıcılı ve biraz hızlı bilgisayarlar süper marketlerde film

gösterimine uygun tanımıyla satılıyorlar. DivX’in önüne geçilemiyor ve film sektöründeki (müzik dünyasında MP3’ün yarattığı piyasa gibi) kopyalama çılgınlığı durdurulamıyor. Ancak film endüstrisi film değiş tokuşunun serbestçe yapıldığı Gnutella’ya karşı yasal haklarını arıyor. Ancak internette bir sayfanın kapatılması başka bir yerde üç sayfanın birden açılmasına neden oluyor. Bu sorun geçtiğimiz aylarda müzik endüstrisiyle Napster arasında yaşanıyordu. Kısacası internetten film indirmek giderek yayınlaşıp, standartlaşıyor. Böylece PC’lerin standart kullanım alanlarına bir yenisi daha eklenmiş oluyor.

DivX, MPEG ve AVI dosyalarında karışıklık Birçok kişi şu soruyu kendine sormuştur: MPEG uzantılı dosyalarla çalışmama rağmen neden DivX’den söz ediliyor? Cevap çok basit: DivX çalıntı bir kod üzerinde çalışır. Kısa bir süre önce Microsoft internetten video dosyalarının transferi için kullanılabilecek ve para karşılığı satılması düşünülen bir sıkıştırma yöntemi geliştirdi. Ancak MPEG-4’ün program kodları farklı kaynaklardan internete yayıldı. Bir Fransız hacker ise bu kodları alarak üzerinde değişiklikler yaptı. Değişiklik yapılan form DivX olarak adlandırılıyor ve internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılıyor. DivX’in gizlice yayınlanması sadece Microsoft’ta değil aynı zamanda sinema dünyasında da paniğe neden oldu. Çünkü rekor sayılabilecek bir hızda yayılan DivX yeni video standardı halini aldı. DivX-Codec MPEG dosyalarının oluşturulmasını sağlıyor ancak DivX dosyaları “avi” uzantılı olarak da karşımıza çıkıyor. Bu şaşırtmaca hacker’ler tarafından cezalardan kaçış için bir yöntem olarak kullanılıyor. Ancak MPEG ya da AVI dosyasını çalıştırmak kullanıcı için hiçbir şey değiştirmiyor. Önemli olan sadece filmi açmadan önce DivX Codec’lerinin kurulması. Filmleri bu şekilde görüntüleyebilir ya da düzenleyebilirsiniz.

Filmlerin yeni DivX biçiminde saklanması DivX’in özel bir dosya biçimi olduğunu öğrendiğinize göre artık önceden düzenlediğiniz filmleri doğru dosya biçiminde kaydedebilirsiniz.
1- Şimdi videolar için sıkıştırma biçimini belirlemelisiniz: Video/Compression penceresini çağırın. Bu pencerede DivX Codec 4.0’ı seçip OK tuşuna tıklayın.
2- Aynı işlem ses dosyaları için de yapılmalıdır. Audio’dan Compression seçeneğine tıklayın.
3- Yeni pencerede MPEG Layer-3’ü seçin, “Show all formats” listesini aktif hale getirin ve “56 kBit/s, 22,050 Hz Stereo” kaydını arayın. Bu ayar sayesinde yeterli ses kalitesine ulaşılır.
4- File menüsünden Preview ile yeniden hesaplanmış filmi kaydetmeden önce bir kez daha seyredebilirsiniz. Eğer sonuçtan memnunsanız File menüsünden “Save as AVI”ye isim verdikten sonra da Kaydet’e tıklayın.
5- Virtual Dub’dan çıkın ve yarattığınız sonucu seyretmek için Windows gezginini başlatın. Film dosyası 40711 Kilobyte’dan 23902 Kilobyte’a düşmekle kalmayacak aynı zamanda Virtual Dub’da filtreleri kullanarak görüntü kalitesini de düzeltmiş olacaksınız.

Bear Share ile dosya indirme fonksiyonu nasıl çalışır? Bear Share ile film dosyalarının kopyalanması zahmet olmaktan çıkıyor. Ancak yasalarla karşı karşıya gelmemek için dikkatli olmalısınız.
1- Bear Share’i çift tıklayarak başlatın ve Setup’a tıklayın. Connection kartına geçin ve bağlantı biçimini belirleyip (örneğin modem) OK ile onaylayın.
2- Search kartına geçin. Buradaki alana mpeg yazarak sadece film dosyalarının görüntülenmesini sağlayın.
3- Tekrar Search kartına geçin ve bir kayıt üzerine çift tıklayın. Yeşil sütun dosyanın çok hızlı bir şekilde indirilebileceği anlamına gelir. Dosyaların “mpeg” ya da “avi” uzantılı olmasına dikkat edin.
4- Downloads kartına geçin. Burada kaç dosyanın indirildiğini görebilirsiniz.
5- Bear Share’den çıkın. Ağdan indirdiğiniz dosyaları “C:\Program Files\Bearshare\ Downloads” klasöründe bulabilirsiniz.

Film dosyalarını Media Player ile görüntülemek İndirilen film artık bilgisayarınızın sabitdiskinde yer alıyor. Bu dosyaların oynatılması için CHIP-CD’de ya da www.microsoft. com adresinde bulabileceğiniz Windows Media Player’ın son sürümünü tavsiye ediyoruz.
1- Windows Media Player’i Başlat/Programlar/ Windows Media Player üzerinden çalıştırabilirsiniz.
2- Dosya menüsünden Aç’a tıklayın ve bir film dosyası yükleyin. Yüklemenin ardından film otomatik olarak başlayacaktır. Filmi tekrar seyretmek için alttaki büyük ok tuşuna tıklamanız yeterlidir.

Görüntü ve ses kalitesinin Virtual Dub ile iyileştirilmesi İnternetten indirilen filmlerin kalitesi çoğu zaman beklentinizi karşılamayabilir. Görüntü ve ses kalitesini Virtual Dub ile iyileştirebilirsiniz.
1- File menüsünden “Open Video File” ile filmi yükleyin.
2- Üzerinde “I” tanımı yer alan oka tıklayın. Video sol pencereye yüklenir ve burada oynatılır. Bu süreci soldaki kare tuşuna tıklayarak durdurabilirsiniz.
3- Resim bandındaki oku hafifçe hareket ettirin. Video her iki ekranda da görünür.
4- Video/Filters menüleri üzerinden filtreleri çağırın.
5- Add tuşuna basın. Resmi aşağıya sürükledikten sonra “deinterlace” filtresini seçin. Son olarak OK’e tıklayın. Görüntü artık daha temiz hale geldi.
6- Yeni pencerede “Blend fields together” i seçin OK ile onaylayın.
7- Bir daha Add’e tıklayın ve bu sefer “brightness/contrast” filtresini seçin. Aydınlık ayarını “+23”e ve kontrastı da “118%”e yükseltin. OK’e tıklayarak Filters penceresini kapatın.
8- File’dan Preview’ü seçin. Sağ pencerede filmin yeni halini göreceksiniz.

Internetten çekilen bir filmin ses kalitesini arttırmak Virtual Dub ile ses kaydı yalıtılabilir. Bu özelliği kullanarak ses kalitesini arttırabilirsiniz.
1- Audio üzerindeki Con-version seçeneği ile ses ayarlarının bulunduğu pencereyi çağırın. Eğer bu seçenek seçilemiyorsa Audio menüsünde “Full processsing mode”u aktif hale getirin.
2- Verilen ayarları deneyin. Girilmesi gereken değerler şunlar: Sampling Rate alanındaki değer 44100Hz, Precision alanındaki değer 16-Bit ve Channels alanındaki değer ise Stereo.
3- High Quality seçeneğini aktif hale getirin ve OK’e tıklayarak ses ayarlarından çıkın.

Filmleri PC’de seyretmek için nelere ihtiyacınız var? Ses alanında MP3’ün sağladığı imkanları sayısal video alanında DivX gerçekleştiriyor. Bu buluş büyük bir kalite kaybına neden olmadan video dosyalarının boyutunu onda bir oranında azaltıyor. Bu yöntemle sıkıştırılmış filmleri görüntüleyebilmek için ek olarak DivX-Codec’lerine ihtiyaç duyuluyor. Ücretsiz dağıtılan programın 4.01 sürümünü CHIP-CD’de “Basic Kit” bölümünde “Codec” klasörü altında ya da internet üzerinde bulabilirsiniz. İndirdiğiniz dosyaya çift tıkladığınızda DivX bilgisayarınıza otomatik olarak kurulacaktır. Filmleri seyretmek için sadece bir program yeterlidir. Bunun için Microsoft’un Windows Media Player programı ya da DivX Codec ile birlikte verilen Project Mayo’nun The Playa programı arasında bir seçim yapmalısınız. Seçim tamamen kişisel zevklerinize kalıyor. İndirdiğiniz filmlerin kalitesi de sonradan iyileştirilebilir. Bunun için yine internetten ulaşabileceğiniz Virtual Dub programına ihtiyacınız olacak. Virtual Dub ile resim kalitesini iyileştirebilir ya da filmlere efektler ekleyebilirsiniz. Filmler sabitdisk üzerinde çok fazla yer kapladığı için, bir CD yazıcı ve CD kopyalama programı olan Nero’yu öneriyoruz. Böylelikle video CD’ler yaratabilir ve sadece PC üzerinde bulunan CD ya da DVD sürücülerle değil aynı zamanda bu CD’leri DVD çalıcınızda da seyredebilirsiniz.

Gnutella ve diğerleri: Internette film koleksiyonu Doğru donanım ve yazılımları bir araya getirdikten sonra geriye tek bir eksik kalıyor: Filmler. Bunları en kolay Gnutella değiş-tokuş ağı üzerinden alabilirsiniz. Ancak bu ağdan filmleri indirebilmek için Bear Share ya da Morpheus gibi bir giriş programına ihtiyaç duyulur. Peerto- peer programları olarak adlandırılan bu araçları www.download.com adresinde bulabilirsiniz. Programlardan birini indirin ve sisteminize kurun. Artık dünyanın en büyük film değiş-tokuş ağına girebilirsiniz. Gnutella her türde film sunuyor. Ancak dikkat etmelisiniz. Çünkü sinema filmlerinin tam sürümlerinin kopyalanması yasa dışıdır. Aynı zamanda yasalara aykırı pornografik içeriğin sunulması da büyük bir suçtur.

Video dosyalarının sıkıştırılması için geliştirilen yeni yöntem ve internet üzerinden dosyaların hızlı bir şekilde indirilmesi sayesinde, sinemaya henüz gelmemiş filmleri bile bugün seyredebilmek artık rüya değil! CHIP, internet üzerinden filmlerin nasıl indirileceğini, seyretmek ve değişiklik yapmak için neler gerektiğini anlatıyor. Yüksek donanım hızına ihtiyaç duyulması video dosyalarında yaşanan en büyük sorun. En düşük gereksinimlerle dosyaların oynatılması için 400 MHz işlemcili bir bilgisayar gerekiyor. Üstelik bu tip bir bilgisayarda sık sık takılmalar meydana gelir ve filmin sadece küçük pencerede seyredilmesine imkan tanınır. Bu işlemleri tam anlamıyla yerine getirmek için Pentium III 800 ya da daha hızlı işlemcili bir bilgisayar tercih edilmelidir. Böylelikle bir filmi takılmadan ve aynı zamanda tam ekran modunda seyretmeniz mümkün olur. Video dosyaları çok fazla disk alanına ihtiyaç duydukları için, en azından 10 Gigabyte boş alana sahip bir sabitdisk gerekir. Aynı zamanda sabitdiskin hızlı okuma özelliği de (7000 rpm’de yaklaşık 8 ms gibi) bulunmalıdır. Eğer filmin sabitdiske kaydedilmesi uzun sürüyorsa oynatılması da gecikecektir. Dosyaların internetten indirilmesi için ise en azından 56Kbps modeme ihtiyaç duyulur. ISDN ya da ADSL bağlantı daha iyi sonuç verecektir. Örneğin “Spiderman”in sinema fragmanı 19 megabyte disk alanına ihtiyaç duyar. Bu dosyanın analog 56K modem ile indirilmesi 45 dakika, ISDN ile indirilmesi 40 dakika sürecektir. Yeni DSL bağlantısıyla bu süreç 5 dakikaya kadar inebilir.

Okuyucu Yorumları