Okurlar inceliyor: Seagate FreeAgent Go 500GB

CHIP Online okurlarından Volkan Kaya sizler için Seagate'in 500 GB FreeAgent Go harici diskini inceledi

Seagate FreeAgent Go

CHIP Online okur incelemeleri programı kapsamında bu ay konuğumuz dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate oldu. CHIP Online Forumlarından seçilen üç okurumuza birer adet Seagate 500GB FreeAgent Go harici disk ve Seagate FreeAgent Go Dock gönderdik ve ürünler hakkındaki yorumlarını CHIP Online okurları ile paylaşmalarını istedik. Bu program kapsamında okurlarımızdan Volkan Kaya tarafından gerçekleştirilen bu tarafsız okur incelemesinin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Bilgisayar firmaları her geçen gün yeni ürünlerle karşımıza çıkıyorlar ve donanım meraklılarını heyecanlandırmayı başarıyorlar. Bunlardan birisi olan Seagate yeni ürünü olan FreeAgent Go ile karşımıza çıkıyor. Harici disklerde beklentiler genellikle görünüm ve performanstır. Bu seride Seagate görünüm kısmını fazlasıyla iyi yapmış ki buda çoğu kullanıcın oldukça hoşuna gidecektir.
Yazımızın ilerleyen bölümlerinde performansına da göz atacağız. Şimdi sizleri daha fazla bekletmeyip hemen ürünümüzü incelemeye başlayalım.

Paket içeriği

Ürün elime ilk ulaştığında paketi dikkatimi çekti plastik bir paketleme yöntemi kullanılmış, paketin herhangi bir açma yeri bulunmuyor ve yırtmak zorunda kalıyorsunuz. Paketi açtıktan sonra harici disk'e ulaşıyorsunuz ancak harici disk bir plastik paket içine konumlandırılmış şekilde karşımızı çıkıyor ve bu paketi yırtmamıza gerek kalmıyor, kolaylıkla açılıyor ürünü saklamak için bu paketi kullanabilirsiniz.

Ürünün kutusundan harici diskle birlikte birde hızlı kurulum kılavuzu çıkıyor ve birçok dil barındırıyor. Bunların arasında Türkçe de mevcut ve bir adet USB bağlantı kablosu bulunuyor bunlar dışında kutusundan bir aparat yada belge çıkmıyor. Ancak harici diskin içerisine konumlandırılmış bir yazılım mevcut ayrı olarak bir yazılım CD si bulunuyor. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde yazılımı da ele alacağız.

Ürünü çıkartıp ilk elime aldığımda dikkatimi çeken tasarımı ve boyutları oldu oldukça ufak boyutlara sahip olan bu alet rahatlıkla pantolon cebime sığabilir buda taşınabilirliğini oldukça artırır. Tasarım olarak sade ve şık bir tasarımı olan ürünü elinizde hissettiğinizde kullanılan malzemelerin kaliteli olduğunun farkına varabiliyorsunuz. Ürünü bilgisayarımıza taktıktan sonra bir özelliğin daha farkına varıyorsunuz ürünün üzerinde bulunan ufak hava deliklerinden beyaz renkte bir ışığın yandığını fark ediyorsunuz ki bu da oldukça şık duruyor.

Kurulum ve kullanım

Gelelim ürünün kurulum aşamasına. Ürünün kurulumunda sizinde tahmin edeceğiniz gibi bir zorluk yok USB kablosunu takarak bilgisayarınızla bağlantıyı sağlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Ürünü taktıktan sonra otomatik kullanım ekranı karşınıza geliyor ve içerisine konumlandırılmış olan yazılımı yüklemenizi istiyor ki bu tamamen kullanıcının isteğine kalmış bir durumdur.

Kullandığım zaman boyunca dikkatimi çeken bir özellik de ürünün oldukça sessiz çalışması ve uzun süre kullanılsa bile ısınma gibi bir problem yapıp performans kaybına neden olmaması oldu.

Ürünün genel özelliklerinden bahsettikten sonra içerisinden çıkan yazılımı da inceleyip performans testlerine geçelim. Ürün içerisinden SEAGATE MANAGER adında bir program çıkıyor kurulumu oldukça basit olan programı kurduktan sonra saatin yanındaki başlat öğelerinde simgesi beliriyor. Programın ara yüzü oldukça sade ve anlaşılır olmuş diyebilirim programın dili sadece İngilizce bunun dışında başka bir dil seçeneği mevcut değil programın genel amacına ve içeriğine bakacak olursak program verilerinizi yedekleyebilme özelliğine sahip bunun yanı sıra program yardımıyla sabit diskinizi test edebiliyorsunuz.

Seagate Manager Yazılımı

Sabit disk üzerinde bulunan beyaz ışıkları isteğe göre kapatıp açabiliyorsunuz. Programın güzel özelliklerinden birisi ise sabit diskinize bu program sayesinde şifre koyabiliyorsunuz ve kişiye özel bir sabit disk haline getirebiliyorsunuz.

Şimdi gelelim merakla beklenen performans test bölümüne ürünü test ettiğimiz sistemimi kısaca tanıtayım:

  • ASUS P5E64 WS EVULATION Workstation
  • INTEL E8500 3,16GHZ @4,16GHZ (8x520)
  • OCZ REAPERX HPC 1333MHZ DDR3 @ 1560MHZ
  • SAPPHIRE HD 4870 TOXIC 1GB
  • SILVERSTONE DECATHLON 850W
  • LG 20X SATA DVD-RW
  • ALPHACOOL Cool Answer Sıvı soğutma
  • Windows Vista Ultimate SP1 (32 Bit)

HD TUNE Okuma Yazma Testi:
Performans testleri...

HD TUNE Erişim Süresi Testi:
Performans testleri...

Everest Disk Benchmark:
Performans testleri...

Karşılaştırmalı testlerimizde de görüldüğü üzere aslında tasarım ve taşınabilirliğe önem verilmiş bir disk için oldukça başarılı sonuçlar almayı başardı. Açıkçası bu beni oldukça etkiledi. Erişim süresinin geç olmasına rağmen performansından bir an bile kayıp vermedi. Seagate burada kalitesini konuşturmuş açıkçası. Belki diskimiz daha başarılı sonuçlar alabilirdi ancak USB veri yolunun hızı bu kadar desteklediğinden dolayı bu sonuçlarla yetinmek zorunda kaldık.

Sonuç olarak – Artılar ve Eksiler

Sonuç olarak yanınızda taşıyacak kadar ufak bir disk arıyorsanız tam size göre bir ürün diyebilirim. Tabi bunun yanı sıra şıklığa ve performansa da önem veriyorsanız Seagate FreeAgent Go sizin için en iyisi olacaktır. Tabi bunun dışında sadece taşıma amacı dışında da bu ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz biraz sonra tanıtacağımız dock sayesinde hem estetik bir görünüm hem de veri yedeklemek için kullanabilirsiniz.

ARTILAR:

  • Oldukça ufak boyutlu olması
  • Şık bir tasarıma sahip olması
  • Performanslı olması

EKSİLER:

  • Kılıfının ayrı olarak satın alınması
  • Kutusunun yırtılarak açılması ve tasarımı
  • İçerisindeki Seagate Manager yazılımının ayrı bir CD ile verilmiyor olması

Seagate FreeAgent Go Dock

Yazımızın bu bölümünde Seagate Freeagent Go serisi harici diskler için tasarlanmış olan deri kılıf ve dock'unu inceleceğiz. Bakalım bu ürünler ne işe yarıyor ve gerçekten faydaları var mı?

İncelememize dock ile başlayalım Seagate Freeagent Go serisi harici diskler için tasarlanmış bu ürün taşıma amaçlı olmayan sadece veri yedekleme için kullanılan harici diskler için oldukça güzel bir ürün diskinizin sabit ve dikey olarak kalmasını sağlıyor ve oldukça şık bir görüntü veriyor.

Ürünün kutu içeriğine bakacak olursak harici diskte de olduğu gibi plastik bir kutulama şekli kullanılmış. Plastik kutusunu açmak için yırtmanız gerekiyor herhangi bir açma yeri bulunmuyor. Kutunun içerisinden dock ve deri kılıf dışında herhangi bir aparat yada kılavuz çıkmıyor. Bunun dışında dock yine ayrı bir kutuya konumlandırılmış olarak dikkatimi çekiyor. Bu plastik kutuyu yırtmanıza gerek kalmıyor kolaylıkla açabiliyorsunuz. Ürünü elimize aldığımda beyaz renkli şık bir tasarım dikkat çekiyor. Ürünü bilgisayarınıza bağlayabilmek için bir adet kendi üzerinde USB kablosu çıkıyor bu kablo oldukça uzun size sorun çıkartmadan her noktaya kolaylıkla erişebilir.

Kurulum ve aksesuarlar

Ürünün kurulumunda yine sizinde tahmin edeceğiniz gibi bir zorluk yok yapmanız gerek üzerindeki USB kablolarını bilgisayarınıza bağlamak ve harici diskinizi üzerine oturtmak bundan sonra kullanıma geçebilirsiniz.

İncelememize deri kılıf ile devam edelim: Ürün dock ile aynı kutudan çıkıyor. Tamamen deriden olan bu kılıf siyah renge sahip ve üzerindeki Seagate yazısı ile oldukça şık kılıfın arka kısmında ufak bir bölüm bulunuyor buraya diskinizin USB kablolarını kolaylıkla yerleştirebiliyorsunuz taşıma açışından güzel düşünülmüş. Bunların dışında ürün oldukça kalın ve sağlam diskinizi düşme veya çarpma durumlarında rahatlıkla koruyabilir. Ancak bu ürünün ayrı olarak satılmaması daha iyi olabilirdi kişisel fikrim direk diskin içerisinden çıksaydı daha iyi olacağı yönünde.

Sonuç olarak – Artılar ve Eksiler

Eğer Seagate FreeAgent Go serisi bir harici disk kullanıyorsanız, bu ürünler alınması gereken ürünler. Ürünü taşıma amaçlı kullanıyorsanız dışarıdan gelecek darbelere karşı korumak için kılıfı oldukça ideal. Eğer veri yedeklemek için evde kullanıyorsanız dock diskin daha şık bir görünüm alabilmesi ve sabit kalabilmesi için güzel bir ürün olacaktır. Alındığında boşa aldım dedirtmeyecek ve sürekli işinize yarayacak ürünler diyebilirim.

ARTILAR:

  • USB kablosunun oldukça uzun olması
  • Şık bir tasarıma sahip olması
  • Konumlandırıldığı yerde sabit kalabiliyor olması

EKSİLER:

  • Kutusunun yırtılarak açılması


Volkan KAYA
CHIP Online Forum Kullanıcısı

Not: Bu yazı bir tarafsız okur incelemesidir. Bu yazıdaki tüm bilgiler kullanıcının kendi fikirleri ve görüşleridir. CHIP Online bu yazının içeriği hakkında hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

"Ürün incelemelerde ben de varım" mı diyorsunuz? CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları