Okurlar inceliyor: Seagate Freeagent Go

CHIP Online okurlarından Tunca Bozkurt Seagate'in 500 GB Freeagent Go harici diskini anlatıyor.

Seagate Freeagent Go

CHIP Online okur incelemeleri programı kapsamında bu ay konuğumuz dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate oldu. CHIP Online Forumlarından seçilen üç okurumuza birer adet Seagate 500GB FreeAgent Go harici disk ve Seagate FreeAgent Go Dock gönderdik ve ürünler hakkındaki yorumlarını CHIP On-line okurları ile paylaşmalarını istedik. Bu program kapsamında okurlarımızdan Tunca Bozkurt tarafından gerçekleştirilen bu tarafsız okur inceleme-sinin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Bilgisayarın diğer çoğu bileşeni(işlemciler, ekran kartları vs.) sürekli gelişirken, sabit disklerde çok büyük gelişmeler yaşanmıyor. Bu alandaki en büyük gelişme katı hal sürücüleri, ya da diğer bir adıyla SSD'ler. Fakat SSD'lerin fiyatları geleneksel sabit disklere göre hala çok daha pahalı olduğu için şu anda SSD yerine geleneksel sabit disklerden seçmek daha mantıklı olacaktır. Bu testte Seagate'in yenilenen tasarımıyla FreeAgent Go harici sabit disk sürücüsü ve uyumlu tasarımıyla Go Dock istasyonunu inceleyeceğiz.

Teknik Özellikler, paketleme ve belgeleme

İncelemeden önce biraz ürünün teknik özelliklerinden söz etmek istiyorum. Ürünün bilgisayar bağlantısı USB 2.0 aracılığıyla yapılıyor. Üründe kullanılan sabit disk 2,5 inçlik ve 5400 RPM dönüş hızına sahip bir disk. Ürünün boyutları şu şekilde: 12,5 mm yükseklik, 80 mm derinlik ve 130 mm uzunluk. Ayrıca ürünün toplam ağırlığı sadece 0,16 kilogram.

Bu yazıda FreeAgent Go'nun Gümüş renkli ve 500 GB kapasiteli seçeneğini inceleyeceğiz.

Paketleme ve Belgeleme
Ürün iyi tasarlanmış plastik bir ambalajla birlikte geliyor. Ambalajı açmadan ürünü rahatlıkla görebiliyorsunuz. Fakat ambalaj o kadar iyi kapatılmış ki, açmak pek de kolay değil. Bırakın elle açmayı, makasla açmaya çalışırken bile zorlanıyorsunuz. Dış ambalajı binbir güçlükle açtıktan sonra sizi bir ambalaj daha karşılıyor. Bu ambalajı ilkinin aksine rahatlıkla açıp ürüne kavuşabiliyorsunuz.

Paket içeriği şu şekilde;

  • Bir adet Seagate FreeAgent Go sabit disk
  • Bir USB kablosu
  • Garanti ile ilgili bir kitapçık
  • Hızlı başlangıç kılavuzu

Ürünle birlikte gelen iki kılavuzun da Türkçe dahil 18 dilde versiyonları mevcut. Aynı zamanda sabit diskin içerisinde de (Guides klasöründe) bu kılavuzlar bulunuyor. Hızlı başlangıç kılavuzu, sabit diskin bilgisayara nasıl bağlanacağını ve yazılım yüklemesinin yaklaşık olarak ne kadar süreceğini içeriyor. Aynı zamanda bu kılavuzda Go Dock ürününün bilgisayara nasıl bağlanabileceği de açıklanmış. Kurulum oldukça kolay olduğu için kulanım kılavuzu da gayet az bilgi içermesine rağmen yeterli. Belki karşılaşılabilecek olası sorunlar ve yanlarında çözümleri bulunan bir bölüm daha olabilirdi.

Ürünle gelen USB kablosunun bir ucu mini-USB. Diğer ucu ise iki adet USB Tip A'dan(standart USB kablosu) oluşuyor.(Biri sadece güç için, diğeri ise hem güç hem de veri aktarımı için). Sanırım bu tip kablolara Y-USB kablo deniyordu. Eğer sabit diski kullanırken ekstra güç gerekiyorsa(örneğin boot ederken) her iki USB A bağlantı ucunu da takarak bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Malzeme Kalitesi ve Tasarım

Sabit diskin üst ve alt yüzeyleri metal, yan yüzeyleri ise plastikten yapılmış. Ürünü elinize aldığınızda ürün "ben bir tasarım harikasıyım" diyor. Bir önceki FreeAgent Go tasarımına göre çok daha çekici bir tasarıma sahip. Piyasadaki çoğu üründen de katbekat daha şık. Bilgisayara taktığınızda yanan ışıkları, görünümü daha da güzelleştiriyor. Fakat isterseniz enerji tasarrufu veya laptop kullanıcıları için pil süresini artırmak amacıyla "Seagate Manager" altından bu ışıkları kapatabiliyorsunuz.

Ürünün üzerine Seagate logosu kabartma olarak işlenmiş. Üzerindeki tek çıkış USB çıkışı. Eskiden kullandığım 3,5 inçlik harici sabit diskin yanında oldukça küçük kalıyor.

Kurulum ve Kullanım, Perofrmans

Ürünün kurulumu gayet kolay. Kurarken kullanım kılavuzuna ihtiyacınız yok. Gerçi olsa da pek bir şey bulamayacaksınız kılavuzda. USB kablosu ile bilgisayara bağladığınızda sürücü hemen yükleniyor (Windows Vista ve Windows 7'de denedim). Birlikte gelen yazılım da, hızlı başlangıç kılavuzunda belirtildiği gibi yaklaşık 2 dakika içerisinde kuruldu.

Ürün elime ulaşalı yaklaşık bir hafta oldu. Bu bir hafta içerisinde elde ettiğim izlenim gayet olumlu. Ürün vaat edilen özelliklere sahip. Okuma-yazma hızları standart seviyede. HD Tach ile yaptığım okuma hızı testinden 34,0 MB/s(megabyte/saniye), yazma hızı testinden de 32,4 MB/s sonucunu aldım. Okuma-yazma hızları hakkında kutuda veya Seagate'in internet sitesinde herhangi bir ifade bulunmadığı için, "söylenenden daha yavaş" diyemem.

Seagate Manager Yazılımı

Ürünle "Seagate Manager" isimli bir yazılım geliyor. "Seagate Manager"ın kurulması, daha önce de söylediğim gibi yaklaşık 2 dakikada gerçekleşiyor. Yazılımın kullanımı oldukça kolay. Seagate Manager'ın tek eksiği şu: Şifrelenmiş bir klasör(encrypted folder) oluşturup dosyalarınızı içine attığınızda, bu dosyaları çalıştırabilmek için başka bir klasöre şifrelenmemiş halini kaydetmeniz gerekiyor.

Örneğin; Windows altındaki Belgelerim klasörünü şifreleyerek sabit diske attınız ve başka bir bilgisayarda bu şifrelenmiş klasörden bir dosya çalıştırmak istediniz. Bu dosyayı çalıştırabilmek için öncelikle Seagate Manager'ın ilgili aracıyla dosyayı başka bir klasöre çıkarıyorsunuz. Sonra çalıştırıyorsunuz. Daha önce başka bir şifreleme yazılımı kullanmadığım için bu tür yazılımların nasıl çalıştığını pek bilmiyorum. Ama bence şifrelenmiş dosyalar Seagate Manager altından açılabilmeli.

Seagate Freeagent Go Dock

Go Dock'ta FreeAgent Go'daki ile aynı ambalaj kullanılmış. Yani açmak aynı derecede zor. İçinden çıkan belge de diğeri ile aynı sayılır. Kısa cümlelerle ve temsili resimlerle anlatılmış. Zaten yapılacak tek şey sabit diski üzerine oturtup istasyonun USB kablosunu bilgisayara takmak değil mi? Paketin içerisinden bir de kılıf çıkıyor. Açıkçası bu paketi açmadan önce "kılıf işini ne yapsam" diye düşünüyordum.

Go Dock ünitesinin tasarımı oldukça hoş. Ön yüzeyi sabit diskte kullanılan metalden ve diğer yüzeyleri de sabit diskin yan yüzeylerinde kullanılan plastikten üretilmiş. Fakat sabit disk tam olarak oturmayabiliyor. Üniteye bağlı olan USB kablosunun tasarımı da oldukça orijinal ve hoş. Paketten çıkan diğer bir ürün olan taşıma kılıfı da oldukça sade ve şık duruyor.

Sonuç olarak...

FreeAgent Go
Genel olarak üründen oldukça memnun kaldım. Daha önce Verbatim marka 3,5 inçlik ve 500 GB kapasiteli bir harici sabit disk kullanıyordum. Artık ikisini de kullanacağım, fakat birincil olarak Seagate FreeAgent Go'yu kullanacağımı düşünüyorum.

FreeAgent Go Dock ve Taşıma Kılıfı
Go Dock'ta ve taşıma kılıfında genel olarak tatmin edici sonuçlar aldım. Go Dock, hem tasarımıyla sabit diski tamamlıyor, hem de sabit diskin dik durmasını sağlayarak metal yüzeyinin çizilmesini engelliyor. Sade ve şık görünümlü taşıma kılıfı da taşınabilirliğin artmasında yardımcı oluyor.

Üretici firmaya incelediğim tüm ürünler için de önerilerim şunlar;

  • FreeAgent Go ile birlikte gelen Seagate Manager yazılımı geliştirilmeli. Özellikle de şifreleme konusunda "Yazılım" başlığı altında söz ettiğim sorunlar çözülmeli.

  • Sabit disk, Go Dock'ın üzerine tam olarak oturmuyor. Zaman zaman, biraz oynayınca bile sabit diskin bağlantısı gidip gelebiliyor.

Ürünler Hakkındaki Yorumum
FreeAgent Go harici sabit disk, gerek tasarımıyla, gerek performansıyla oldukça başarılı bir ürün. Tasarım üzerinde gerçekten çalışılmış. Beni en çok şaşırtan nokta ise, 3,5 inçlik harici sabit diskimin performansının, Seagate FreeAgent Go'dan daha kötü olmasıydı.

FreeAgent Go Dock, gerçekten yararlı bir ürün. FreeAgent Go'yu alınca illa almanız gerekmiyor. Ama daha rahat kullanım ve sabit diskin dışına zarar vermemek için alınması gereken bir ürün.

Go Dock'la birlikte gelen taşıma kılıfı oldukça şık. Zamanla ne kadar deforme olacağını göreceğim. Ama şimdilik oldukça başarılı bir ürün gibi gözüküyor.

Artılar ve Eksiler

Artılar

  • Şık tasarım
  • İyi performans
  • Başarılı sayılabilecek bir yazılım (Yine de daha geliştirilmeli)

    Eksiler

  • Ortalama fiyat
  • Taşıma kılıfının ayrı olarak satılması

  • Tunca BOZKURT
    CHIP Online Forum Kullanıcısı

    Not: Bu yazı bir tarafsız okur incelemesidir. Bu yazıdaki tüm bilgiler kullanıcının kendi fikirleri ve görüşleridir. CHIP Online bu yazının içeriği hakkında hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

    "Ürün incelemelerde ben de varım" mı diyorsunuz? CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları