Seagate FreeAgent Go 500GB & dock

CHIP Online okurlarından Borga Yurt Seagate'in 500 GB Freeagent Go harici diskini inceledi!

FreeAgent Go inceleme

CHIP Online okur incelemeleri programı kapsamında bu ay konuğumuz dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate oldu. CHIP Online Forumlarından seçilen üç okurumuza birer adet Seagate 500GB FreeAgent Go harici disk ve Seagate FreeAgent Go Dock gönderdik ve ürünler hakkındaki yorumlarını CHIP Online okurları ile paylaşmalarını istedik. Bu program kapsamında okurlarımızdan Borga Yurt tarafından gerçekleştirilen bu tarafsız okur incelemesinin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Paketleme ve belgeleme
Ürün elime ulaştığında paketin sağlam ve estetik olduğunu gördüm. Ufak tefek kazaları ve yere düşmeleri kaldırabilecek durumda ama paket ezilmelere dayanıklı değil. Bence fazla deney yapmayın ve paketi düşürmemeye çalışın, eninde sonunda içinde bulunan harici bir sabit disk. Paketi bir maket bıçağı ile dikkatlice açmanızı öneririm. Çünkü paketi kötü bir şekilde açarsanız bir daha kullanamayabilirsiniz.

İlk açtığımda sabit diski saran ikinci bir paket daha buldum. Bu paketin yere düştüğü zaman sabit diskin korunmasına yardımcı oluyor. Paket içinden Seagate sabit disk, USB kablosu, basit bir şekilde hazırlanmış olan (dil olarak Türkçe' ye de yer verilmiş) kullanım kılavuzunu ve garanti belgesi çıkıyor. Kullanım kılavuzu çok basit ve resimli hazırlanmış. Bu yüzden yeni bir bilgisayar kullanıcısı hiç zorlanmadan sabit diski sistemine rahatlıkla bağlayabilir. USB kablosu paketin altındaki boşluğa gizlenmiş.

Malzeme kalitesi ve tasarım

Ürün gayet şık ve zarif duruyor. Bir cüzdan kadar yer kaplıyor ve çok ince. Gömlek cebinize koyup rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Ürün kaliteli plastik malzemeden üretilmiş ve benim incelemesini yaptığım 500GB'lık sürümünde Texudo siyahı ve titanyum grisi kullanılmış. Elinizi cihazın üzerinde gezdirdiğinizde elinizi hiç kaldırmak istemiyorsunuz. Tasarım olarak ürün benden 10 puan aldı. Tasarım çizgileri gerçekten çok zarif ve elit duruyor.

Harici sabit diskin alt kısmı biraz daha farklı bir malzeme kullanılmış ve kayması engellenmiş. Bence çok güzel düşünülmüş bir ayrıntı. Bunun yanında sabit diski bilgisayara bağladığınızda beyaz ışıkla çalıştığını gösteriyor. Veri aktarımı yaparken uyaran başka bir ışık yok ve bu çalışma ışığını sabit diskin yazılımından kapatabiliyorsunuz. Ben kapatmadım çünkü gerçekten çok hoş görünüyor.

Malzeme kalitesi ve tasarımYanında verilen USB kablosu yeterli uzunlukta ve üzerlerinde Power+Data ve Power şeklinde ibareler mevcut. Bunu açıklamam gerekirse eski ana kartların USB soketleri genelde USB 1.1'dir ve harici sabit diskleri bağlarken ikinci bir USB girişine veya güç girişine ihtiyaç duyarlar. İşte bu verilen kabloda USB' den yeterli gücü alması için tasarlanmış. Aynı kabloyu kullanarak USB 2.0'da da kullanabilirsiniz. Ben ilk başta anlam verememiştim (uzun zamandır USB1.1 kullanmadığım için belki de) ama sonradan jeton düştü tabi.

Kurulum ve Kullanım

Seagate FreeAgent Go Sabit diski kurmak çocuk oyuncağı diyebilirim. Ama kullanım kılavuzunda yazılımın nasıl kurulacağı yazmıyor. Sadece çıkan yönergeleri izleyin diye bir ibare mevcut. Sabit disk içinde Seagate Manager adlı yazılımın kurulum dosyaları mevcut. Sabit diski bağladığınızda otomatik olarak kuruluma geçiyor. İleri (Next) butonunu kullanarak hızlı bir şekilde 3-4 tıkla yazılım kuruluyor. Size önerim kurulum bittikten sonra yazılımı bir güncelleyin. Genelde bu tip yazılımlar, cihazı aldığınızda eski sürüm olabiliyor.

Yazılımın Türkçe kurulumu gayet güzel, ancak yazılımı Türkçe kullanamıyorsunuz. İngilizce bilen veya daha önce bu tip sabit disk programı kullanan arkadaşlar pek zorluk çekmeyecekler.

Kullanım
Seagate FreeAgent Go sabit diski kullanmak gerçekten çocuk oyuncağı. USB bağlantılarını yaptığınız anda Seagate emrinize amade bir şekilde çalışmaya başlıyor. Hele birde elinizde docking station varsa o zaman masanızda daha zarif ve şık bir sabit diske kavuşuyorsunuz.

Cihaz hiç ses yok ve hiç ısınmıyor. Bu beni çok memnun etti. Bundan önce kullandığım harici 2,5" lik sabit disk çok ısınıyor ve kafa ütülüyordu. Aralarında gerçekten dağlar kadar fark olduğunu bu ürünü kullanınca gördüm.

Ürün gerçekten hızlı ve veri aktarımında beklemiyorsunuz. USB 2,0'ın bütün nimetleri burada kullanılmış. Hani E-sata veya firewire girişleri niye kullanılmıyor diye bir şey düşünemezsiniz. İlerde bu girişlerin minileri çıkarsa o zaman sorabiliriz. İçinde kullanılan sabit diskin de hızlı ve sessiz olması gayet güzel bir detay.

Seagate Manager Yazılımı

Seagate Manager programını kurduğunuzda sabit diskle ilgili yapabileceğiniz işlemler ve sabit disk kapasitesini gösteren menü çıkıyor. Bu menüden yedek alma, senkronizasyon ve güvenlik başlıklarında işlemleri, altta da sabit disk için ayarlar ve sürücü bilgisi butonu bulunuyor. Yedekleme ve senkronizasyon için bir basit birde kullanıcının belirleyebileceği ayar seçenekleri bulunuyor. Program aynı zamanda program tepsisinde simge olarak beliriyor.

Basit yedekleme ve senkronizasyonda bir iki tıkla yapmak istediğinize ulaşabiliyor iken kullanıcı tanımlı ayarlarda biraz daha detaya girerek yedeklemenin ne zaman yapılacağını ayarlayabiliyor ve klasörler arasında birden fazla seçenek yaparak yedekleme yapabilirsiniz. Bunun dışında programda artırımlı yedekleme mevcut. Her ne kadar bununla ilgili bir ayar olmasa da program yedekleme yapılan dosya içinde eski ve yeni klasörleri tarıyor ve yeni yüklenen dosyayı veya dosyaları bularak sadece bunları yedekliyor. Böylece eski dosyaları tekrar yedeklemektense yenileri yedekleyerek zamandan tasarruf sağlıyor.

İki bilgisayar arasında eşleştirmeniz gereken klasör veya dosyanız varsa bunu da senkronizasyonla gerçekleştirebilirsiniz. Yine burada da basit ve kullanıcı tanımlı seçeneklerle yapmak istediğinizi basit bir şekilde seçebiliyorsunuz.

Seagate Manager programının bir güzelliği ise sabit disk içinde şifreli bir klasör oluşturarak hayati verilerinizi güvenle şifreleyebilmeniz. Gerekli dosyaları yine yazılım içinden sabit diske sürükle bırak yaparak aktarabiliyorsunuz. Dosyaları klasöre alırken otomatik olarak şifreleme devreye girerek dosyaları şifrelemeye başlıyor. 650MB'lık bir dosyayı şifrelemeye çalıştığımda yaklaşık 40 dakika program şifreleme yaptı. Şifrelediğim dosya içeriğinde 7 albüm MP3 ve 4 tane MPEG formatında video mevcuttu.

Sonuç ve Yorum

Sadede gelecek olursak Seagate FreeAgent Go sabit disk gerçekten hem donanım hem de yazılım olarak insanı cezbeden ve ihtiyaç durumunda satın alma listesinin başında bulunması gereken bir ürün. Seagate Manager programıyla diğer pahalı yazılımların yapabildiği şifreleme, yedekleme ve senkronizasyonu başarıyla götürüyor ve hiç kafa karışıklığı yaratmıyor. Özellikle şifreleme yeteneği beni çok cezp etti. Elinizdeki değerli veriyi bu sabit disk içine rahatlıkla koyup saklayabilirsiniz. Böylece meraklı gözlerden ve veri hırsızlarından belgelerinizi koruyabilirsiniz.

Tasarım ve kullanılan malzeme olarak gerçekten çok şık ve zarif duruyor. Rahatlıkla gömlek cebinize koyup götürebileceğiniz bir ürün. İçindeki son teknoloji ürünü sabit diski de unutmamak lazım. İşini çok sessiz ve ısınmadan yapıyor. Seagate yine son teknolojiyi bu harici sabit diskte kullanmaktan çekinmemiş. Ortalama hız bakımından diğer 2,5" harici sabit disklerden de geri kalmıyor.

Yazılım Türkçe dil desteğinin olmaması ve seyahat kılıfının paketin içinden çıkmaması dışında sorun olacak bir durum yok. Diğer eksiler bir şekilde giderilebiliyor. Verdiğiniz parayı sonuna kadar hak eden bir ürün.

Artılar

  • Çok şık ve zarif
  • Sessiz
  • Kaliteli malzeme kullanılmış

Eksiler

  • Yazılımın Türkçe dil desteğinin olmaması
  • Seyahat kılıfının paket içinden çıkmaması
  • CD şeklinde paket içinden çıkmaması

Seagate FreeAgent Go Dock

Paketleme ve belgeleme
Ürün paket içinde gayet korunaklı geliyor. İçinden sadece garanti belgesi ve çok gariptir ki seyahat kılıfı çıkıyor. Pazarlama taktiği olsa gerek. Kutu üzerinde koca harflerle FreeAgent Go Dock ibaresi mevcut. Bu vesileyle FreeAgent Go taşınabilir sabit disk için kullanılacağı belli oluyor.

Benim yine garipsediğim bir durumda taşınabilir sabit diskin içindeki kullanım kılavuzunda dock station nasıl kullanıldığı görsel bir şekilde gösterilirken dock station kutusu içinden bir şemanın çıkmaması. Kutu içinden fazla bir şey çıkmadığı için hemen diğer konuya geçeyim.

Malzeme kalitesi ve tasarım

Ürün beyaz renkte ve AĞIR. Yaklaşık 200gr bir ağırlığı var. Ağır olmasının en büyük nedeni masa üzerinde kaymaması ve sabit diskin yerine takıldığında duruşu yüzünden yarattığı eğimi (yaklaşık 75-80o) daha sağlıklı bir şekilde taşıyabilmesi. Zaten dock station altı kaymaz bir kauçuk madde ile kaplı olduğundan kayma gibi bir durum söz konusu değil.

Malzeme olarak plastik seçilmiş ve masaüstünüzde az yer kaplıyor. Önünde fırçalanmış alüminyum bir plaka var ama tamamıyla görsel amaçlı tasarlanmış. Arkasından uzanan kablosunu çıkaramıyorsunuz, zaten gerekte yok diye düşünüyorum. Kablosu yeterli uzunlukta ve gayet yumuşak, bu sayede kabloyu istediğiniz yerden geçirebilirsiniz.

Burada da USB kablosu USB 1,1 girişler düşünülerek 2 girişli yapılmış ama USB 2,0 soket kullanan ana kartlarda tek kablo (power+data) yeterli oluyor. Bence artık gereksiz bir durum ama tabi fazla USB soket göz çıkarmaz :)

Sabit diski cebinizde taşmanız gerektiğinden de içinden çıkan deri kılıf ile sabit diski koruyabilirsiniz. Kılıf çok şık ve sade. Sabit disk yere düştüğü zaman veya çantanızın içinde güvenle korunmasını sağlıyor. Tabi siz yine sabit diski kılıfa sokup yere düşürmek gibi bir gaflette bulunmayın ne olur ne olmaz.

Sabit disk ile verilen kablo içinde arkasında lastik bantlı bir cep bulunuyor. Buraya kabloyu düzgünce toplayarak muhafaza edebiliyorsunuz. İlk başta görmemiştim ve kendime "Acaba kabloyu nerede muhafaza edebilirim? " diye sormadan edemedim.

Kurulum ve Kullanım

Kurulumu gerçekten çok kolay. Kablosunu bilgisayarınızın herhangi bir USB girişine taktığınızda FreeAgent Go taşınabilir sabit diskinizi yerine oturtabilirsiniz. Böylece kablo karmaşasından uzak ve sabit diskin başına bir şey gelmesinden endişe etmeden kullanabiliyorsunuz.

Kullanım
Sabit diski yerine oturttuğunuzda ufak bir tık sesi geliyor. Bunu elinizde de hissediyorsunuz zaten. Sabit diskin kolaylıkla yerinden çıkmasını önlemek için düşünülmüş bir önlem. İşini gayet yapıyor, sabit diske yardım ve yataklık yapıyor.

Sonuç ve Yorum

Seagate, taşınabilir sabit diskini düşünerek gerçekten güzel ve az yer kaplayan bir ürün tasarlamış. Hem sabit diske zarar gelmesini önlüyor hem de masaüstünde az yer kaplamasını sağlıyor. Genel olarak ben memnun kaldım diyebilirim. Sabit disk ve dock station çok güzel bir ikili oluyorlar.

Artılar

  • Çok şık ve zarif
  • Kaliteli malzeme
  • Seyahat Kılıfı

Eksiler

  • Okurumuz eksi özellik belirtmemiştir.

Borga YURT
CHIP Online Forum Kullanıcısı

Not: Bu yazı bir tarafsız okur incelemesidir. Bu yazıdaki tüm bilgiler kullanıcının kendi fikirleri ve görüşleridir. CHIP Online bu yazının içeriği hakkında hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

"Ürün incelemelerde ben de varım" mı diyorsunuz? CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları