Sosyal ağlar ajan yatağı mı?

CIA, sosyal ağ kullanıcılarını gözetliyor mu? Çok tartışılacak "Büyük birader" davası!

Sosyal ağlar ajan yatağı mı?

The Electronic Frontier Foundation (EFF) internetteki insan hakları üzerine çalışan, kar amacı gütmeyen bir organizasyon.

Bu organizasyon CIA, Amerika Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve bunlardan başka 3 devlet kurumunu, sosyal siteleri nasıl kullandıklarını açıklamamalarından dolayı dava etti.

Devlet kurumları Facebook, Twitter, Flicker gibi sitelerden zanlılar hakkında izinsiz bilgi toplamakla suçlanıyor. Davaya göre hükümet yetkilileri Facebook'u kaçakları yakalamak, yasal yaştan küçük alkol tüketimini belirlemek ve eylemcileri fişlemek için; Youtube'u yağma yapanları tespit etmek için kullanmış.

Sosyal ağlarda ve YouTube'da casusluk

Sosyal ağlarda ve YouTube'da casusluk
EFF dijital dünyada özgürlüğü savunuyor.

Yetkililer ayrıca polisin G-20 zirvesi sırasındaki tutumunu Twitter üzerinden eleştiren bir sosyal hizmet görevlisinin de evini aramış. Bu olayların yanı sıra hükümet Facebook üzerinden sahte hesaplar açmakla da suçlanıyor.

EFF San Francisco Federal Mahkemesi'nde açtığı davada davalı olarak CIA, Amerika Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı Ofisi ve savunma, adalet, milli savunma, hazine bakanlıkları gözüküyor ve bu kurumlar Halkı Bilgilendirme Yasası'na uymamakla suçlanıyor.

EFF adına çalışan bir hukuk öğrencisi olan Shane Withrov yaptığı açıklamada sosyal sitelerin insan hayatında telefon gibi bir iletişim aracı haline geldiğini söyledi. Withrov hükümetin vatandaşları onların haberi olmadan izlediğini ve kimsenin Facebook'a üye olurken böyle bir durumu göz önüne almadığını belirtirken ve hükümetin izleme politikasının değişmesi gerektiğini savundu.

Okuyucu Yorumları