TCL MoveTime MT46 İnceleme

Eğer çocuğunuzun akıllı telefon kullanmaya henüz hazır olmadığını düşünüyorsanız, TCL'in yeni akıllı saati tam aradığınız şey olabilir. MoveTime MT46 sayesinde çocuğunuzla hem iletişim kurabilir hem de güvenliğini sağlayabilirsiniz. İşte tüm detaylarıyla TCL MoveTime MT46 incelemesi!

CHIP Online Notu 90
  • Güvenli bölge özelliği
  • 4.5G desteği
  • Anlık konum takibi
  • Dayanıklı ve hafif yapı
  • Görüntülü ve sesli iletişim
  • Toza ve su sıçramasına karşı dayanıklı
  • Kapsamlı uygulama desteği
  • Adımsayar
  • Kablosuz şarj yok

Günümüzde, tüm ebeveynlerin yaşadığı ortak bir sorun var. Bildiğiniz gibi çocuklar, artık belli bir yaşa geldikten sonra tüm arkadaşlarında da olduğunu iddia ederek bir akıllı telefon istemeye başlıyor. Aslına bakarsanız bu hem ebeveyn hem de çocuk açısından oldukça mantıklı bir istek. Zira çalışan bir bireyseniz, çocuğunuzla devamlı iletişim halinde olmak zorundasınız. Ancak küçük yaşta çocuğun eline sınırsız bir bilgi kaynağı vermek de çok daha kötü sonuçlar doğurabilir -ki biz de aynı düşüncedeyiz. Peki, çocuğunuzun akıllı telefon sahibi olmanın getirdiği sorumluluklara tam olarak hazır olmadığını düşünüyorsanız ne yapmalısınız? İşte bu noktada TCL’in MoveTime MT46 Akıllı saati devreye giriyor.

MoveTime MT46, aynı telefon gibi içerisine takılan bir SIM kart yardımıyla, çocuğunuzun sizin belirlediğiniz kişilerle iletişim kurmasını sağlayan dayanıklı ve kullanımı oldukça kolay bir akıllı saat. Ancak böyle söyleyince aklınızda sadece sesli iletişim kurabileceğiniz bir akıllı saat canlanmasın. Görüntülü arama, fotoğraf paylaşımı, anlık mesajlaşma, acil durumlar için SOS özelliği veya harita üzerinden konum izleme gibi daha pek çok kullanışlı özelliği var. Evet, anlatılacak şey çok. O yüzden vakit kaybetmeden hemen başlayalım.

TCL MoveTime MT46 Kutu İçeriği ve Tasarım Detayları

Öncelikle MoveTime MT46, tam çocuklara göre tasarlanmış ufak tatlı bir kutuda geliyor. Kutu içeriği çok dolu olmasa da yine de güzel düşünülmüş. İçinden saatin kendisi dışında, bir ucu USB-A bir ucu microUSB olan bir şarj kablosu ile SIM kart ve şarj yuvasının kapağını açmak için bir aparat çıkıyor. Bunların dışında hızlı başlangıç kılavuzu ve garanti belgesi gibi standart şeyler var.

Şimdi, saatin nasıl kullanıldığına geçmeden önce hızlıca bir tasarıma göz atarsak; MoveTime MT46, çocuğunuzun zevkine göre seçebileceği mavi, pembe ve siyah olmak üzere 3 renk seçeneğiyle geliyor. Gövdesi oldukça kalın ve dayanıklı bir yapıda. Ancak kalınlığına rağmen yetişkin saatlerine kıyasla gayet hafif. Zaten çok ağır olmaması için silikon kayış tercih edilmiş. Kayışları çıkarıp takması da kolay. Bağlantı noktasındaki klipsleri yana kaydırarak hızlıca çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca internette kısa bir araştırma sonucu serinin önceki modellerine ait birçok kayış seçeneği bulduk, ancak bunların yeni model ile uyumlu olup olmadığını bilmiyoruz.

Saatte fiziksel olarak kullanılabilir tek düğme sağ tarafındaki güç düğmesi. Bu düğmenin altında hoparlör yer alırken, sol tarafta biraz önce bahsettiğimiz SIM kart ve şarj yuvası bulunuyor. Bu yuvalar ise toz ve sıvı geçirmemesi için silikon bir koruma kapağına sahip. Elbette saatin tek koruması bu değil. MoveTime MT46, IP65 ile derecelendirilmiş durumda. Yani toza ve su sıçramalarına karşı dayanıklı. Dolayısıyla saatle havuza veya denize girilmemesi gerekiyor.

TCL MoveTime MT46 Kurulum

Peki, MoveTime MT46’yı kullanmaya başlamak için ne yapmak gerekiyor? İlk olarak SIM kart yuvasına nano boyutta bir SIM kart takmak şart. Zira akıllı saat, SIM olmadan menüdeki hiçbir şeye erişime izni vermiyor. Hattı taktıktan sonraysa App Store veya Google Play’den “TCL Connect” uygulamasını yüklüyoruz. Uygulamayı yükledikten sonra bir üyelik oluşturuyoruz ve saatin menüsünden Kişiler’e girip karşımıza gelen QR kodu telefonun kamerasına okuttuktan sonra tüm işlem halloluyor. Bu noktadan sonra dilerseniz hemen uygulamaya gidip “Daha fazla” kısmından Wi-Fi’ı etkinleştirebilirsiniz. Wi-Fi ağına sadece saati kullanarak bağlanamadığınızı belirtelim. Ancak saat üzerinden kablosuz ağ özelliğini kapatıp açabilmek mümkün.

TCL MoveTime MT46 Arayüz ve Kontroller

Saatin arayüzü çocuklar için epey basitleştirilmiş; yetişkin saatlerindeki gibi karışık menüler yok. Kontroller ise akıllı saatlerde alıştığımız şekilde. Ana menüde parmağınızı yukarıdan aşağıya kaydırdığınızda karşınıza hava durumunu gösteren bir kontrol paneli çıkıyor. Buradan parlaklığı, ses düzeyini ve Wi-Fi özelliğini kontrol edebiliyorsunuz. Aşağıdan yukarı kaydırıldığında ise bildirim paneli geliyor. Bunların dışında tüm menülere sağa veya sola kaydırılarak erişiliyor.

Arayüzdeki ilk menü “Kişiler” bölümü. Geleneksel bir rehberden farklı olarak bu kısma eklenecek tüm kişileri, anne ve babalar uygulama üzerinden ekliyor. Hatta buraya eklenmeyen kişiler, gizli numaralar çocuğunuzla iletişim dahi kuramıyor. Yani akıllı saatte bir SIM kart olması hiçbir şey ifade etmiyor. Güvenlik açısından oldukça güzel düşünülmüş bir detay. Bu arada Kişiler bölümünde bir arkadaş ekleme bölümü de mevcut. Eğer çocuğunuzun arkadaşında da aynı saatten varsa, 2 saati birbirine yaklaştırdıktan sonra arkadaş ekleme fonksiyonu aktive edilip aynı anda saatleri sallayarak birbirlerini rehberlerine kaydedebiliyorlar.

Arayüzdeki ikinci seçenek “Sohbet” menüsü. Aynı şekilde sizin iletişim izni verdiğiniz kişiler burada gözüküyor ve kişi üzerine tıklanarak görüntülü veya sesli sohbet başlatılabiliyor. Yazılı olarak sadece telefon üzerinden saate mesaj yollanabiliyor. Çocuğunuz ise yazılı mesajınıza yalnızca ses kaydı ile cevap verebiliyor. Ses kaydı dışında da emoji veya fotoğraf da yollanabiliyor.

Menüyü bir yana kaydırdığımızda “Kamera” kısmını görüyoruz. Bu noktada görüntü kalitesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Saatin üzerindeki 2 MP çözünürlüğündeki kamera fazlasıyla iş görecek düzeyde. Kamera arayüzünde deklanşör düğmesi ve sol alttaki galeri kısayolu dışında bir seçenek yok. Galeriye aynı şekilde menüden de ulaşabilmek mümkün. Buradan çocuğunuz çektiği fotoğrafları hızlıca sizinle veya kişilerde ekli olan herhangi biriyle hızlıca paylaşabiliyor.

Arayüze bakmaya devam ettiğimizde, karşımıza “Adımsayar” özelliği çıkıyor. MoveTime MT46, dahili bir GPS’e sahip olduğu için çocuğunuzun adımlarını sayabiliyor. Ek olarak kaç kalori yaktığı, kaç kilometre mesafe katettiği de takip edilebiliyor.

Arayüzdeki Ayarlar dışındaki son menü ise “Eğlence” ve “Daha fazla” menüsü. Eğlence menüsünde hesap makinesi, ses değiştirici ve eğlenceli bir oyun dışında başka seçenek yok. “Daha fazla” menüsünde ise alarm ve acil durum ayarları gibi kullanışlı özellikler bulunuyor.

Son olarak, ayarlar kısmından çok bahsetmek istemiyoruz, zira buraya girmeden de çoğu şeye ulaşılabiliyor. Muhtemelen ağ ayarları veya saatin kalan hafızasını kontrol etmek dışında bu kısma pek ihtiyaç duymayacaksınız.

TCL MoveTime MT46 Uygulama ve Özellikler

Şimdi, çocuğun tarafından değil de ebeveynin tarafından bakarsak, en çok işe yarayacak özellikler uygulama tarafında. Uygulamayı açtığımızda karşımıza detaylı bir harita çıkıyor. Buradan hem sizin hem de çocuğunuzun konumunu görebiliyorsunuz. Daha da önemlisi çocuğunuzun daha önce nereleri gezdiğini adım adım takip edebiliyorsunuz. Ek olarak kaç adım atıldığı veya saatin yüzde kaç pili kaldığı buradan görülebiliyor.

Haritada kullanabileceğiniz en önemli şeylerden biri de “Güvenli Bölge” özelliği. Güvenli bölge sayesinde, çocuğunuz sizin haritada belirlediğiniz alanın dışına çıkarsa bildirim alıyorsunuz. Üstelik birden fazla güvenli bölge oluşturmak da mümkün. Yani ev için ayrı, okul için ayrı bölgeler oluşturabilirsiniz.

Okul demişken, MoveTime MT46 çocuğunuzun okulda derslerine daha iyi odaklanabilmesi için “Okul zamanı” adında bir özellik sunuyor. Bu özelliği açtığınızda, sizin belirlediğiniz aralıklarda saat, yalnızca arama ve acil durum ikazı yapmak için kullanılabiliyor. Bu sayede çocuğunuzun dikkatini dağıtacak tüm işlevler devre dışı kalıyor. Okul dışında, çocuğunuzun akıllı saat kullanımını da sınırlayabiliyorsunuz. “Planlı açma/kapama” bölümünden saatin hangi günler, saat kaçla kaç arası açık veya kapalı olacağı planlanabiliyor. Bunların dışında uygulamadaki çoğu şey saatte olan şeyler. Sohbet ve arama menüleri, adımsayar, alarm veya Wi-Fi ayarları gibi her şey burada da mevcut.

Kapanışa geçmeden önce saatin pil ömründen de bahsedelim. MoveTime MT46, 4.5G üzerinden 2 güne kadar kullanım, 5 güne kadar bekleme süresi vadediyor. Elbette kullanım alışkanlığınıza göre bu süreden daha uzun veya daha kısa bir süreyle karşılaşabilirsiniz. Şebeke kalitesi de pil süresini epey etkiliyor. Ancak bizim deneyimlerimize göre 2 günü rahatlıkla çıkarmayı başardı. Siz yine de herhangi bir aksilik olmaması adına çocuğunuz okuldan her geldiğinde şarja takarsanız daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirirsek, TCL MoveTime MT46 hem çocuklar hem de ebeveynler için gerçekten kullanışlı ve güzel bir cihaz olmuş. 4.5G üzerinden son derece sorunsuz bir iletişim imkanı sağlıyor. En güzel yanı ise her şeyin sizin kontrolünüzde olması. Sizin izniniz olmadan kimse çocuğunuzla iletişime geçemediğinden gün boyu kafanız rahat olabiliyor. Veya çocuğunuzun her adımını saniye saniye izleyebilmek büyük bir avantaj. Bu arada unutmadan bir ekleme yapalım; saatin güç düğmesine 3 saniye basılı tutmak acil durumu etkinleştiriyor ve telefonunuza önce bir uyarı daha sonra arama gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu sayede acil durumlarda çocuğunuz panik olsa bile menüde gezmeye gerek kalmadan kısa bir dokunuşla size ulaşabiliyor. MoveTime MT46’nın fiyatı ise güncel olarak 4.789 TL. Bize sorarsanız, sunduğu özelliklere göre oldukça uygun bir fiyat. Elbette her zaman olduğu gibi son karar yine sizin.

TCL MoveTime MT46 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TCL MoveTime MT46
Ürün Markası TCL
CHIP Online Notu
90
İşlemci Unisoc SL8521E
Bellek 256 MB
Depolama 512 MB
Ekran 1,3 inç, 240x240
Bağlantı 2G/3G/4G, GPS, Wi-Fi, Nano SIM
Ses 1 x Hoparlör, 1 x Mikrofon
Kamera Çözünürlüğü 2 MP
Pil 700 mAh
Dayanıklılık IP65