Yeni Bluetooth 5 Resmi Olarak Hazır!

Bluetooth 5, Bluetooth Special Interest Group tarafından yapılan açıklama ile resmi olarak hayatımıza giriyor! Peki bu, neleri değiştirecek?

Yeni Bluetooth 5 resmi olarak hazır!

Neredeyse her yerde bulunan Bluetooth kablosuz teknoloji standardı, Bluetooth 5 olarak adlandırılan beşinci aşamasına resmi olarak geçti. "Bana ne faydası var?" diye soruyor olabilirsiniz. Bluetooth 5 önümüzdeki birkaç ay içinde yeni cihazlara ulaşacak ve Bluetooth 4.2'den daha güçlü, daha hızlı ve daha fazla veri paketi ile cihaz bağlantısı sağlayacak.

Rakamları inceleyecek olursak, Bluetooth 4.2'den dört kat daha büyük aralıkta sinyal iletebiliriz. Buna ek olarak, Bluetooth 5 iki katı daha hızlı olacak ve ekstra hızla bant genişliği ile sekiz kat fazla veri barındıracaktır.

Bluetooth Düşük Enerji (BLE) kullanan giyilebilir teknolojiler de, Bluetooth 5 sayesinde büyük gelişme katedecekler. Bant genişliği potansiyeli iki katına çıkıyor ve teorik olarak telefonunuzdan yaklaşık dört kat daha uzakta dolaşabilirsiniz.

Bluetooth 5 ve nesnelerin interneti

Her gelişme takdir ediliyor olsa da, Bluetooth 5'in asıl odağı nesnelerin interneti kategorisindeki ürünlerin kullanım oranını yükseltmek. Buna, akıllı termometreler, bağlı kameralar ve hatta ağırlık tartıları gibi ürünler dahil.

Muhtemelen, nesnelerin interneti ile ilgili en çekici şey, yaşam alanınızı birbirleriyle iletişim kurabilen bir cihaz ailesi ile doldurabilmeniz. Yani kendi akıllı evinizi kurabileceksiniz.

Ama ortaya çıktığı gibi, aynı çatı altına bir sürü cihaz koymak, kablosuz protokollerin hızını ve verimliliğini, Wi-Fi veya Bluetooth olsun, düşmesine sebep oluyor. Bluetooth 5, 2.4GHz'lik kalabalığın yükünü alarak ve ihtiyaca göre 37 civarında komşu kanala veri dağıtarak bu modern ağrıyı kısmen telafi etmek için çalışıyor.

Okuyucu Yorumları