Apple iPhone 7 Plus'ı A'dan Z'ye inceledik!

Apple iPhone 7 Plus'ı A'dan Z'ye inceledik, tüm detaylarıyla değerlendirdik. İşte test raporumuz...

Apple iPhone 7 Plus İnceleme
CHIP Online Notu 83
  • Pil performansı
  • Doğal renkleriyle parlak ekran
  • Şık tasarım
  • IP67
  • Performans
  • Başarılı kamera
  • Çok pahalı
  • Ekran halen Full HD
  • 3.5 mm kulaklık girişi yok

Kısa bir süre önce hatırlarsanız Apple'ın yeni iPhone 7 modelinin incelemesini gerçekleştirmiştik. Bu defa da Apple'ın büyük amirali iPhone 7 Plus'a yakından bakacağız. Genel hatlarıyla iki telefon arasında büyük farklılık yok. iPhone 7'den farklı olarak daha büyük ekran, daha iyi bir çözünürlük ve teknik kadroda birkaç farklılık görünürken, iPhone 7 Plus'ın kamerası da çift olarak belki de önemli farklılığı oluşturuyor. Zira Apple tarihinde de ilk çift kameraları model olarak iPhone 7 Plus önem arz ediyor.

Şimdi ilk olarak iPhone 7 Plus'ın tasarımından sözü açalım, sonra da diğer özelliklerle devam edelim.

Tasarım

Tasarım

iPhone 7 Plus, selef model iPhone 6s Plus'la benzer bir tasarıma sahip. Elbette yeni renk seçenekleri, çift kamera gibi önemli farklılıklar var, ancak genel hatlar itibariyle selef modele oldukça yakın bir görünüm çiziyor.

Boyutlar olarak aynı olan iPhone 7 Plus'ta tasarıma ilişkin önemli farklılıklardan biri, arka yüzeydeki anten çizgilerinin kenarlara doğru kaydırılmış olması. Böylece gövdeyi kenarlardan kesen çizgiler artık yok.

Siyah, gümüş, altın ve Rose Gold renk seçeneklerinin yanında, yine iPhone 7'de de olduğu gibi iPhone 7 Plus da Jet Black rengiyle satın alınabiliyor. Bu arada Jet Black renginin, diğer renk seçeneklerine kıyasla daha çabuk çizildiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.

Tasarıma ilişkin önemli bir detay da kuşkusuz artık 3.5 mm'lik kulaklık girişinin bu modelde de yer almaması. Kulaklık girişi olarak Lightning bizlere sunuluyor ve kutu içeriğinde bulunan kulaklıklar da Lightning portuna bağlanabiliyor. Yine kutudan 3.5 mm – Lightning adaptörü de çıkıyor.

iPhone 7 Plus da kardeşi iPhone 7 gibi suya karşı korumalı. IP67 sertifikasının sahibi olan telefon, böylece suya karşı koruma getiriyor. Elbette bunun bir limiti var. iPhone 7 Plus'la 1 metreye kadar suya 30 dakika kadar dalabiliyorsunuz.

iPhone 7 Plus'ın da Home butonu yenilenmiş. MacBooK'larda yer alan Force Touch teknolojisi artık Home butonunda da kullanılabiliyor. Böylece geri bildirimde bulunan Home butonu, aynı zamanda parmak izi sensörü görevi de görüyor.

Ekran

Ekran

iPhone 7 Plus'ın ekranı tıpkı iPhone 6s Plus'la aynı. Hem büyüklük hem çözünürlük hem de piksel yoğunluğu bakımından bir farklılık yok. Ekranın boyutu 5.5 inç, çözünürlük oranı da 1080x1920 piksel. Bunun yanında piksel yoğunluğu da 401 ppi seviyesinde.

Samsung, LG, HTC ve Sony gibi markalar QHD çözünürlüğe geçiş yapmışken, Apple bu ekran tercihiyle onların takipçisi konumunda bulunuyor. Zaten telefonda bulunun pek çok özellikle de bunu hissedebiliyoruz.

Ancak renk bakımından selef modele göre geniş renk gamutu sunması ve yüzde 25 daha parlak olmasıyla ayrılan iPhone 7 Plus, kuşkusuz fazlasıyla canlı görünüyor. Bu anlamda ekranın kötü olduğunu elbette söyleyemeyiz. Bu noktada ekran-gövde oranının da selef modelle aynı –yani yüzde 67.7 oranında- olduğunu da söyleyelim.

Performans

Performans

iPhone 7 Plus gerçekten fazlasıyla hızlı bir telefon olmuş. Bu anlamda onu tercih edecek kullanıcılara, performans konusunda sıkıntı çekmeyeceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunu şöyle açıklayalım: iPhone 7 Plus'ı kullanırken, Spotify'dan müzik dinlerken, arkada açık olan -ki bunlardan bazıları son dönemin yüksek grafik gücü gerektiren oyunlar- uygulamalara geçiş yapabiliyor ve istediğinizde işlem yapmaya kaldığınız yerden performans kaybı yaşamaksızın devam edebiliyorsunuz. Elbette bunda güçlü teknik kadronun yanı sıra, stabil çalışan işletim sisteminin de önemi büyük.

iOS 10 işletim sistemiyle gelen telefon, 4 çekirdekli A10 Fusion işlemciden güç alıyor. iPhone 7'ye kıyasla daha geniş bir RAM kapasitesiyle gelen telefon, 3 GB RAM'i kullanıcılara sunuyor. Bunun yanında 6 çekirdekli grafik işlemcisi, selef işlemci A9'a göre yüzde 50 oranında daha iyi grafik gücü sunabiliyor.

Geekbench 4 sentetik testi uyguladığımız iPhone 7 Plus, iPhone 7'e göre de hafifçe daha iyi performans gösteriyor. Ancak iPhone 6s Plus'la karşılaştırdığımızda, aradaki farkın yüzde 20 oranında olduğunu görüyoruz. Bu da iPhone 6s Plus sahibi olanların, performans için iPhone 7 Plus'a geçmeleri için büyük sebepleri olmadığını bize gösteriyor.

Bu arada ses konusunda da önemli farklılık var elbette. Kulaklık girişinin kaldırılmasıyla boşalan kısma bir hoparlör daha ekleyen Apple, böylece iPhone'daki önemli bir açığı da yamamış oldu. iPhone 7 Plus'ta çift hoparlör buluyor ve telefon böylece gerçekten de etkileyici bir ses performansı sunuyor.

iPhone 7 Plus'ın incelediğimiz modeli 32 GB kapasiteye sahip. Kuşkusuz telefonda microSD kart desteği yok. O nedenle eğer alan sıkışması istemiyorsanız, diğer 128 GB ve 256 GB'lık modelleri de tercih edebilirsiniz. Elbette bu noktada telefona ödeyeceğiniz fiyat da artacak.

Pil

Pil

iPhone 7 Plus'ın bataryası da iPhone 7'ye göre daha büyük. Ayrıca iPhone 6s Plus'a göre de daha geniş bir kapasite sunulmuş burada bizlere. 2900 mAh kapasitesinde bir pil taşıyan iPhone 7 Plus, tam günü çıkartabileceğiniz bir model olmuş.

Bizim yaptığımız günlük kullanım test senaryosuna göre, iPhone 7 Plus tam şarjla, sosyal medya kullanımı, e-posta kontrolü, adil kamera kullanımı, birkaç saat Spoitify'dan müzik dinleme ve 1 saat civarı da oyun oynama neticesinde günü çıkartabiliyor. Peki, yoğun kullanım neticesinde ne oluyor?

Bunun için iPhone 7 Plus'ın yanına iPhone 6s Plus ve iPhone 6 Plus'ı da koyup karşılaştırmalı teste tabi tuttuk. Yoğunlaştırılmış sentetik testler sonucunda, karşılaşmada en erken veda eden telefon 3 saat 34 dakika sonucunda iPhone 6 Plus olurken, onu 20 dakika sonra iPhone 6s Plus takip etti. iPhone 7 Plus'ın bataryası ise, 4 saat 15 dakika sonra tükendi.

Daha hafif kullanımla ise, gün sonunda bataryanın halen yüzde 30'da olduğunu gördüğümüzü söyleyelim. Gece de yüzde 4 kadar kayıp yaşayan iPhone 7 Plus, sonraki güne yüzde 26 doluluk oranında batarya ile başlayabiliyor. Yani iPhone 7 Plus'ı sonraki gün şarja takmanız gerekecek.

Kamera

Kamera

iPhone 7 Plus'ın en çarpıcı özelliği çift kamerası oluyor. Elbette çift kameralı ilk telefon iPhone 7 Plus değil. Daha önce çift kamera getiren telefonlar arasındaysa, Huawei, LG, Honor ve HTC'yi gördük. Fakat 7 Plus'ın ilk çift kameralı iPhone olması önemli.

Arka yüzde yer alan çift kamerayla alan derinliği ve gelişmiş düşük ışık performansı sunan iPhone 7 Plus, her iki lenste de bize 12 MP getiriyor. Facetime kamera ise 7 MP'e yükseltilmiş durumda.

Kameraya ait en önemli detay, bu çift kameralardan birinin geniş açılı olması. Çift kamera lensi sayesinde zum özelliği de iPhone'a gelmiş durumda. 2x optik zum, 10x'e kadar da dijital zum yapabiliyorsunuz.

Arka kameranın diğer detayları arasında optik imaj sabitleme ve f/1.8 diyafram açıklığını görüyoruz. iPhone 6s Plus'a göre burada da önemli bir aşama kaydedlmiş, zira 6s Plus'ta bu oran f/2.2 idi.

4K video kaydı yapabilen iPhone 7 Plus, bu yeteneğini 30 kare performansıyla konuşturuyor. 1080p'de 30, 60, 120 kare kayıt yapabilen iPhone 7 Plus, 720p'de 240 kare performansı sunuyor.

Birazdan iPhone 7 Plus ile çektiğimiz fotoğraflara geçeceğiz, ancak son olarak kamera arayüzüne de değinelim.

iPhone 7 Plus'ın kamera arayüzü, alışılagelindiği gibi oldukça basit ve sade. Sadece telefonu kaldırıp hedefliyor ve basıp fotoğrafı çekme sadeliğinde. Ek olarak HDR bizlere sunuluyor. Ancak fazla detay isteyen kullanıcılar beklediklerini bulamıyorlar. Pro mod gibi bir seçenek yok; iPhone 7 Plus ile foto, kare, pano, video, ağır çekim ve timelapse modlarında çekim yapabiliyorsunuz. Eğer ışık ayarı, shutter speed gibi ayarlar yapmak istiyorsanız Android tarafına bakmanız gerekiyor.

Ancak kameraların fazlasıyla iyi çalıştığını söylemek lazım. Şimdi iPhone 7 Plus'la çektiğimiz fotoğrafları sizlerle paylaşalım:

Özetle

Sonuç olarak iPhone 7 Plus parasını hak eden bir telefon modeli olmuş mu sorusunun cevabı, muhtemelen pek çok kullanıcı tarafından da "evet" olarak yanıtlanacaktır. Bizim düşüncemiz ise buna yakın, fakat fiyatı bizce pahalı. 32 GB'lık modeli ülkemizde 3799 TL'den satışa girmiş durumda. 128 GB'lık modeli 4199 TL, 256 GB'lık model ise 4599 TL olarak fiyatıyla el yakıyor. Bu nedenle halihazırda iPhone 6s Plus sahiplerinin iPhone 7 Plus alması için bir sebep göremiyoruz. Evet, çift kamera ve suya dayanıklılık güzel sebepler, ancak ödenecek rakam göz önünde bulundurulduğunda, iPhone 7s veya iPhone 8 modeli için beklenebilir diye düşünüyoruz.

Kimler Almalı

iPhone 7 Plus'ın, Apple fanları tarafından gözü kapalı satın alınacağını düşünüyoruz.

Alternatifleri

iPhone 7 Plus'a alternatif olarak daha ucuz model olan iPhone 6s Plus'ı tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPhone 7 Plus
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiiOS 10.0.1
İşlemciApple A10 Fusion
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiLED-backlit IPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera7.0 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi384:00 saat
Konuşma Süresi021:00 saat
Boyutlar77 x 158 x 7.3 mm
Ağırlık188 gr.
Okuyucu Yorumları