H81.AMP-UP anakartı inceledik.

Gigabyte'ın gelişmiş ses yetenekleriyle dikkat çeken anakartı H81.AMP-UP'ı inceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Ses teknolojileri
  • Malzeme kalitesi
  • Başarılı performans
  • BIOS arayüzü
  • 1600 MHz'e kadar RAM desteği
  • OP-AMP kit ayrı satılıyor
  • Yüksek oyun performansı sunmuyor

Gigabyte'ın geçtiğimiz yaz Tayvan'da tanıttığı anakartlar arasında en dikkat çekici modellerden biri olmayı başaran yüksek ses özelliklerine sahip H81.AMP-UP anakartı, sonunda test merkezimize konuk oldu. Dördüncü nesil Haswell tabanlı işlemciler için hazırlanan kart, buna ek olarak geliştirilebilir entegre OP-AMP'e sahip. Üzerindeki geliştirilebilir amplifikatör ile fark yaratan bu anakart ile Gigabyte, üst düzey bilgisayar oyunu özelliklerine gereksinim duymayan, ancak konu ses olunca alçak gönüllü davranmayan ses hayranlarını hedef alıyor.

LGA 1150 soket yapısında olan kart, Gigabyte'ın Ultra Durable serisi altında sunuluyor. Gigabyte'ın bunun yanı sıra oyun serisi ve hız aşırtma (OC) serileri de mevcut. Ultra Durable 4 Plus teknolojisiyle güçlendirilen kart, uzun ömürlü kullanımlar için ideal. Son olarak kartın ATX form faktöründe olduğunu da söyleyelim ve artık karta daha yakından bakalım.

Haswell tabanlı

Gigabyte'ın dördüncü nesil Haswell tabanlı işlemciler için hazırladığı H81.AMP-UP anakartı, özellikle ses yetenekleriyle dikkat çeken bir kart. Bunu isminde de açıkça belirten anakart, Gigabyte'ın AMP-UP ses teknolojisine sahip. Bu nedenle özellikle iyi bir ses deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilecek gibi görünen kart, elbette daha pek çok özellik sunuyor.

H81.AMP-UP, Gigabyte'ın diğer serilerinde yer alan kartlar gibi büyük ve ek soğutucularla güçlendirilmiş bir karttan ziyade daha basit ve sade bir görünüme sahip. Sade görünümü altında entegre OP-AMP, dijitali analoğa sessiz şekilde dönüştürebilen USB DAC-UP, Nichicon kapasitörler ve rahat kullanılabilir bir BIOS arayüzü sunuyor.

Dördüncü nesil Intel Core i3, i5 ve i7 işlemcilerle çalışan kart, Intel H81 yongasetine sahip. Kart, üzerinde iki adet bellek slotu bulunduruyor. DDR3 bellek yuvalarıyla toplamda 16 GB kapasiteye ulaşabiliyorsunuz. Bu noktada 1333 ve 1600 MHz desteği gösterdiğini de söyleyelim. Bir PCI x16 slotu bulunduran kart, diğer tarafta iki SATA 3Gb ve iki SATA 6Gb soketi taşıyor.

Kartın arka bağlantıları arasında ise 4 adet USB 3.0 görüyoruz. Bunu 3 adet USB 2.0 arabirimi takip ediyor. Ancak bunlardan biri USB DAC-UP. Altın kaplama levhayla kaplanan bu giriş, böylece dijitalden analoğa temiz ve sessiz bir güç dönüşümünü mümkün kılıyor. Oyun ve müziklerde sese önem verenler için bu bağlantı büyük önem taşıyor. Ayrıca yine bağlantılar arasında altın kaplamalı ses bağlantıları da dikkat çekici görünüyor. 2, 4, 5.1 ve 7.1 kanal ses desteği alabilmek mümkün. Yine LAN ve HDMI bağlantılarını da burada görebiliyoruz.

Gelişmiş ses teknolojisi

H81.AMP-UP'ın üzerinde durduğu en göze çarpan özellik ses. Bunun için kartın üzerine yerleştirilen Realtek ALC898 ses işlemcisinde de tamamen altın kaplama kullanılmış. Diğer yandan Nichicon ses kapasitörlerinin kullanıldığı kartta, ses işlemcisinin çevresinde de LED aydınlatma ile katman ayrımı belirlenmiş.

Yeniden OP-AMP'e dönecek olursak, kartın üzerinde bunun bir soket üzerine yerleştirildiğini görüyoruz. Bu devreyi yerinden çıkartmak ve değiştirmek mümkün. Gigabyte'ın ayrıca satılan OP-AMP Premium Upgrade Kit'ini aldığınızda her biri farklı ses yeteneği sunan amplifikatörleri kart üzerine yerleştirebiliyor ve kullanabiliyorsunuz.

Diğer yandan enregre OP-AMP'in hemen yanında Gain Boost anahtarlarını görüyoruz. Ses özelliğini iyileştirme için sunulan bu anahtarlar, 2.5x ve 6x ses kuvvetlendirme modları sunuyor. Böylece tamamen özelleştirilebilir bir ses elde etmeniz mümkün.

Bu arada kartın üzerindeki tüm materyallerin Gigabyte Ultra Durable 4 Plus teknolojisiyle güçlendirildiğini de söylememizde fayda var. Böylece daha uzun ömürlü olan anakart, yüksek sıcaklıklara da dayanıklı.

Özetle

H81.AMP-UP, özellikle ses teknolojileriyle dikkat çeken bir anakart. Yüksek ve kaliteli düzeyde ses elde etmek için gönül rahatlığıyla kullanılabilecek olan anakart, özelleştirilmiş seçenekleriyle öne çıkıyor. AMP-UP özelliği ve altın kaplamalı ses devreleri ile büyük puan toplayan kart, oyunseverlere ise pek uygun değil.

Kimler Almalı

Yüksek ses başarısı arayan kullanıcıların yakından incelemesi gerekli. Özelleştirilebilir seçenekleriyle H81.AMP-UP'ı beğeneceklerdir.

Alternatifleri

Asus tarafında da benzer ses teknolojileriyle destekli anakartlar bulunuyor. Alternatif olarak SupremeFX Audio özelliği ile donatılan Asus Maximus VI Hero'yu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte H81.AMP-UP
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
85
Yonga Intel H81
İşlemci Desteği LGA 1150 Core i7 / i5 / i3 / Pentium
Bellek Desteği 2 x DDR3 DIMM 16 GB
Bağlantılar USB 2.0 (3 adet), USB 3.0 (4 adet), SATA 6Gb/s (2 adet), HDMI, Ethernet
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları